JAHIT TUDUNG SARUNG BER-AWNING

Mira cuba-cuba JAHIT TUDUNG SARUNG BER-AWNING

Mencabar jugak buat tudung berawning ye.. bahagian awning tudung tu, asyik lari-lari. Dah tetas.. silap bubuh awningnya terbalik pulak dah.. tetas semula bahagian awning tudung (kesan effect akibat dari malas bubuh jarum peniti..berlagak pandai kunun😝)

1st attempt ni.. buat jugak walau tak reti buat tudung awning. Dengan takde pola bagai. Main taram aje. Buat awningnya dulu lepastu baru cantum  tudung dengan kain. Tengok tudung2 sarung tu. Sambil imagine dalam kepala sambil jahit… Zressss siap.. kehkeh.

Jahit tepi pun tak.. hanya jahit zigzaq supaya tak berbulu.. haha.. punyalah malaih nak jahit tepi. Harapnya ini bukan lah tudung pakai buang..🤣

Bukan takdak mesin jahit tepi, tapi serious malaih nak pasang.. sejak pindah sini, memang dok dlm kotak lagi..

Ni kalau tukang2 jahit tengok tudung ni, agaknya muntah deme.

Jangan muntah kat blog Mira ye..

Pandangan sisi jahit tundung awning
Pandangan sisi awning

Kalau muntah-muntah disebab preggy, meh beli set hamil Shaklee dengan Mira.

In shaa Allah consultation percuma setelah jadi customer Mira tau.

Kalau kome tak preggy, kot angin2 biasa.. Meh roger Mira jugak, kome boleh ber-alfalfa Shaklee dengan peppermint Shaklee ..hehe

Gurau-gurau aje tau..😊

Untuk sebarang pertanyaan berkenaan vitamin Shaklee.. boleh terus wasap Mira www.wasap.my/60192821775.

Atau boleh follow Mira.

FB: Mira Hamzah

FB Page: Pengedar Vivix & Produk Shaklee Klang

CARA NAK NAIKKAN REACH DI IG

MACAMANA NAK NAIKKAN REACH DI INSTAGRAM??

Haritu Mira ada kongsikan sikit pasal macamana nak Naikkan Reach di facebook dalam entry sebelum ni kan CARA NAK NAIKKAN REACH DI FB. Kali ni, Mira nak kongsi tips dan tricks macamana kita nak naikkan Reach di Instagram, atau orang selalu sebut Insta, atau IG.

 

Macamana nak tingkatkan Reach di IG

Tapi, biar Mira terus terang tau.. Mira bukan lah pakar instagram. Followers pun belum mencecah 100k..haha. Jangan kecam tau. Tapi sharing ni dibuat berdasarkan apa yang Mira belajar dari expert IG untuk naikkan REACH di IG.

So, kalau Mira dah belajar sesuatu yang bermanfaat dari orang lain, why not Mira share sekali dengan orang lain, supaya sama-sama dapat manfaat, pahala pun dapat kan! Ameen… In shaa Allah lepas ni, banyak lagi ilmu yang Allah berikan pada kita dengan mudah, Ameen YRA.

Bentukkan profile instagram yang bagus.

 

Dari mata turun ke jiwa.

 

Ni basic lah kan.. orang nak beli sesuatu, mesti tengok dulu sendiri.

 

Contohnya gambar kita kat profile kita tu. Bila orang nak beli sesuatu kat IG kita, orang akan tengok dulu profile picture kita, nama kita, dan semua setting awalan yang memaparkan apa yang kita jual, serta style kita.

 

Contoh, kalau memang profile kita tu jual barang kosmetik. So boleh je letak gambar kita yang dah siap-siap pakai kosmetik tu, cantik dan bergaya.

 

Kenapa kena letak model? Bukan barang kosmetik?

 

Sebab, letak model yang cantik dengan siap-siap pakai kosmetik lebih memukau mata shoppers untuk buka profile kita tu. Berbeza dengan kalau kita letak gambar produk, orang rasa biasa saja.

 

Gambar produk, boleh kita letak nanti kat dalam post-post kita.

 

Tingkatkan followers di instagram

 

Banyak cara kita nak kena buat sebenarnya untuk naikkan followers kita. Ada cara berbayar dan ada juga cara free. Masa ditentukan oleh kita atau dengan siapa kita bayar untuk IG kita lebih banyak REACH.

 

Salah satu cara yang mudah, ialah tekan button love kat IG following dan followers kita. Dan tinggalkan komen. Mereka yang kita like akan nampak post-post kita dan sekaligus, list following dan follower mereka pun nampak post kita.

 

Posting HARDSELL sebanyak yang mampu.

Tak macam FB, kat IG kita bebas untuk posting post-post hardsell. Takde limit berapa kita nak post dalam sehari. Sekurang-kurangnya 10 sehari. .. post lah sampai pengsan pun takpe..hehe.

 

Nama profile yang senang orang ingat

Guna nama yang senang orang nak ingat atau mencerminkan produk yang kita jual, atau style kita.

Ini ada yang kata terpulang. Atau subjektif. Tapi kalau anda seorang bisnes online personnel, pastinya nak orang kenal dengan lebih baik profile kita.

 

Banyakkan hashtag

Dalam IG, hashtag sangat penting. Selepas kita post gambar dan posting kita tu. Letaklah related hashtag yang kita perlu letak, supaya bila orang cari barang yang diorang nak, akan keluar related hashtag yang kita dan key-in tadi.

 

Gambar Menarik

 

Kalau FB, gambar dia kat bawah text. Tapi kalau IG, gambar dahulu barulah text.

Sebab itulah kita kena tarik perhatian pelanggan dengan gambar-gambar yang menarik. Boleh guna apps susunan gambar IG untuk susun gambar-gambar tu ikut kreativiti kita, supaya orang lebih tertarik tengok IG kita macam shelf kat kedai.

 

Instagram Insight

 

Macam Google Analytic juga, Instagram Insight berfungsi nak tengok statistik pengguna IG yang melayari posting dan follow profile kita.

 

Dengan cara ni, kita boleh tahu berapa kali post kita nampak oleh orang yang sama atau orang yang berbeza. Kita juga boleh tahu, berapa banyak impression, iaitu emosi mereka yang melihat posting kita.

 

Jangan tak tahu, tools ni jugak, kita boleh tahu, berapa ramai orang dah klik ke website kita, dan whatsapp link kita (walaupun tak jadi contact kita). Hashtag mana yang orang selalu guna, lepas tu jumpa posting kita tu. Ya, Ya! kita boleh tahu.

 

Penting ke??

 

Terpulang kalau kita nak tahu insight IG kita. Dari situ kita dapat tingkatkan segala kekurangan IG kita, misalnya, kita menambah hashtag yang betul, yang selalu orang guna berbanding bubuh hashtag banyak-banyak tapi semua hashtag tu orang tak guna pun.

Ok, semoga tips-tips IG ni bermanfaat untuk semua.

 

NAK TIPS LAGI??

Selain socmed IG, FB, banyak lagi socmed yang kita boleh cuba untuk ceburi seperti twitter, pintrest dan sebagainya.

Blog juga memainkan peranan yang sangat penting, kalau kita nak bawa bisnes kita pergi lebih jauh dan stabil untuk jangkamasa yang lama.

In shaa Allah Mira dalam proses buat e-book untuk kongsi lebih banyak lagi tips-tips menarik. Boleh Whatsapp Mira terus, 019-2821775 atau tinggalkan contact korang untuk Mira hubungi nanti.

[contact-form][contact-field label=”Name” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Message” type=”textarea” /][/contact-form]

CARA NAK NAIKKAN REACH UNTUK FACEBOOK

MACAMANA NAK NAIKKAN REACH DALAM FACEBOOK?

Ini yang Mira nak kongsi ialah tips untuk naikkan ‘Reach’ atau ‘Engagement’ ni adalah untuk facebook personal tau. Bukan menggunakan FB Page atau FB Ads.

Sebenarnya banyak cara nak naikkan Reach atau engagement kat FB kita. Caranya adalah dengan memikat robot FB untuk buat dia suka, dan naikkan post-post kita kepada REACHABLE atau ENGAGED kepada orang lain.

 

Naikkan reach di facebook
Lebih ramai orang suka dengan facebook kita, nak buat mcamana ye??

PENTING KE?

Kalau korang ni orang bisnes, memang korang akan rasa tips-tips ni sangat penting. Sebabnya, di medan FB inilah kerja korang (yang buat bisnes online through FB) sebagai Marketier dan sales person untuk memasarkan bisnes yang korang buat, dengan kos yang rendah. Cuma berbekalkan data dan telefon pintar.

Ceritakan Pengalaman

 

Dalam FB Personal, kita seeloknya ceritakan pengalaman kita. Apa yang kita alami, atau effect atau testimoni menggunakan sesuatu product atau perkhidmatan kita tu. Inilah yang kita sebut ‘soft-sell’. Jangan nampak sangat kita menjual over-over sangat atau orang sebut ‘hard-sell’.

 

Penting, sebab kalau kita terus ‘hardsell’ akan menyebabkan robot FB tahu kita tengah menjual, lalu dia akan slow kan engagement post kita tu dengan orang lain. Senang faham, orang lain seolah tak nampak post-post kita tu.

 

Penat-penat tulis, buang masa pun banyak, tapi orang seolah ‘tak nampak’ post kita tu. Rugi kan??

Call to Action

 

Orang sebut-sebut “CTA” ini lah maksudnya.. call-to-action.

Senang cerita, kalau kita dah cerita macam-macam psal pengalaman kita tu, seeloknya kita ajaklah orang lain untuk ber respon pada kita. Contohnya? “Eh, korang faham tak ni, apa MakNdak bebel ni??” atau “Kalau korang suka dengan pengalaman MakNdak ni meh type ‘SUKA’ dalam ruang comment.

 

Ha… gitchewww! Ni contoh aje lah, boleh buat banyak lagi ayat yang menarik minat pembaca untuk berikan respon.

 

Gambar Yang Menarik

 

Pernah dengar kan peribahasa ‘Dari mata turun ke hati’.. Pernahkan?? Haa.. gitulah robot FB ni. Kalau gambar menarik pun, dia akan tarik engagement kita ke atas. Senang kan??

 

Like, Comment dan Share

 

Pernah tak kita nampak, sesetengah orang tu mintak readers dia belanja emotikon dalam bahagian komen. Ini maksudnya dia nak naikkan engagement jugak. Semakin banyak kita like dan komen pada post-post prospek dan potential customers kita, semakin mereka dapat nampak posting-posting kita.

 

Headline Memukau

 

Pernah baca surat khabar kan? Pernah kita nampak tulisan-tulisan yang besar-besar dan ada jugak yang sederhana kecil, berwarna atau yang bold besar hitam? Pernah kann?

Bila kita baca surat khabar, mata kita lebih tertumpu kepada tulisan yang besar dan tajuk memukau. Jadi kita kena letak tajuk memukau tu. Tak semestinya tajuk yang viral, yang simpel-simpel aje pun boleh. Janji dapat menarik perhatian orang lain untuk terus baca penulisan kita dalam FB kita tu.

 

Kerap Buat Posting

 

Waktu yang kita nak kena post iklan kita yang berunsur ‘soft-selling’ tu pada waktu yang sesuai. Peak hours. Dan semestinya kenalah kerap. Ada waktu-waktu yang sesuai untuk kita post panjang-panjang cerita kita, atau ada jugak waktu tertentu yang post kita cuma perlu pendek aje.

Sebolehnya kita plan apa yang kita nak fokus, dan post pada esok hari nya tu. Plan dan tulis siap-siap bagi yang bekerja atau suri rumah pun boleh buat macam ni.

Kalau takde masa nak post selalu-selalu sangat, seeloknya gunakan schedule apps seperti BUFFER.

 

Elakkan Post Marah-Marah

 

“Gossipping is tempting, but it can ruin your positive energy”

Yang ni extra tips yang Mira baru belajar hari ni. Alhamdulillah satu ilmu baru lagi.

Tahu tak, sebenarnya, bila kita buat posting kat FB, seeloknya buat post-post yang banyak memberi manfaat dengan kata-kata murni dan baik. Jangan asyik post membawang, post kata kat orang tu, sindir orang ni dan sebagainya. Memang lah kalau orang yang dekat-dekat dan kenal dengan kita akan mudah tertarik untuk baca dan mungkin akan mula bertanya. Tapi macamana dengan prospek yang selama ni dok follow kita, tetiba ada satu post yang kita maki hamun dan kutuk-kutuk. Terus customer tu lari. Silap hari bulan, tetiba dia block. Katakanlah prospek tu adalah satu prospek yang sangat berpotensi untuk kita. Tak kah rugi kalau dia lari macam tu aje.

 

Satu lagi, logarithm FB boleh dapat trace kata-kata yang baik dan kata-kata yang provoking. Semakin banyak post-post kita yang berunsur provoking dan marah-marah, sindir-sindir, post kita akan kurang Reach atau Engagement. Hey, jangan ingat robot FB tak pandai bahasa melayu, bahasa cina, tamil semua tu. Sedangkan bahasa jawa pun dia terer, lagikan bahasa membawang semua tu, petik jari aje si robot tu..hehe.

 

Banyakkan Friendlist

 

Friendlist memainkan peranan yang penting. Sekurang-kurangnya add lah potential prospek lebih kurang dalam 2500 friendlist. Lebih ramai friendlist, lebih ramai dapat lihat post kita, jadi lebih ramai potential prospek dan customer kita.

Untuk tips-tips hebat, boleh rujuk lebih banyak lagi korang boleh pergi jenguk-jenguk kat website: www.mirahamzah.com

Selain socmed FB, banyak lagi socmed yang kita boleh cuba untuk ceburi seperti IG, twitter, pintrest dan sebagainya.

Blog juga memainkan peranan yang sangat penting, kalau kita nak bawa bisnes kita pergi lebih jauh dan stabil untuk jangkamasa yang lama.

 

NAK TIPS LAGI???

Kalau nak tips untuk naikkan Reach di FB Page, boleh Whatsapp Mira di 019-2821775 atau follow notes-notes Mira dalam www.mirahamzah.com.

Atau isi ruangan kat bawah ni, untuk Mira respon dengan e-book Mira bila dah siap nanti in shaa Allah.

[contact-form][contact-field label=”Name” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Message” type=”textarea” /][/contact-form]

AYAH, IBU KATE AYAH BELI ROTI CANAI. MANA?

“AYAH, IBU KATE AYAH BELI ROTI CANAI, MANA?”

Terkebil-kebil si ayah. Nak layan atau tak kakak sulong ni, sebab si kecik nangis pulak. Meronta-ronta mintak dukung.

“Ayah.. mana dia roti canai. Ayah lupa ke?”

Ayah tepuk dahi tanda kesal kerana terlupa. Baru aje sampai rumah. Dah kena sergah. Ayah tetap mendukung si Adik yang nak bermanja.

“Allahuakbar, Kaklong.. Haah ayah lupa. Maaf ye. Nanti ayah belikan”

“Ala.. ayah ni. Asyik lupee aje. Semalam pun macam tu. Kalau sebelum-sebelum ni ayah tak pernah lupe pun”, menjawab kaklong, sebelum dia lari masuk bilik, dan hempas pintu.

Si ayah tarik nafas..dalam-dalam. Sabar! Geram dengan piil Kaklong yang memberontak aje sekarang ni.

Ayah lepas nafas perlahan-lahan. Tak nak si adik dalam dukungan terkejut.

Tak lama kemudian dengar tangisan Kak Long dari dalam bilik.

Ayah nak bangun, tapi berat pulak badan. Rupanya adik dah terlentok kat bahu. Lena.

Perlahan-lahan ayah bangun juga, ke bilik. Ayah letak adik atas katil dengan cermat, takut adik terjaga. Badan adik dedar. Macam nak demam.

Ayah duduk di sisi adik. Sambil membuka stokin kerja, ayah merenung adik yang dah nyenyak tidur tanpa sempat makan malam.

“Adik pula demam”.

Dah 2 minggu berturut-turut nih anaknya demam bergilir.

Minggu lepas kakak. Minggu ni adik pulak ke? Aduhai.. letih. Takkan Ayah nak ambil cuti lagi. Kalau ada ibu kan senang.. Ibu jaga sendiri anak-anak kat rumah. Makan pakai dan hantar-jemput pulang anak ke sekolah pun ibu buat.

Continue reading “AYAH, IBU KATE AYAH BELI ROTI CANAI. MANA?”

KISAH DAN EMOSI – AKU SI PENGEDAR SHAKLEE

KISAH DAN EMOSI – AKU SI PENGEDAR SHAKLEE

KISAH 2

Dalam tempoh buat Shaklee ni, banyak kisah-kisah beremosi yang buatkan hati Mira nangis. Maklumlah hati tisu.

2 Minggu sebelum puasa haritu, Mira terima mesej dari seorang kawan baik Mira waktu Mira masih di universiti dulu. Kawan ni adalah kawan yang agak rapat sejak dulu. Mesejnya masuk dalam inbox SMS, tapi Mira tak sedar pun.

Sebenarnya kan, Mira tak perasan mesej tu sebab sejak ada whatsapp, telegram dan FB, maka 3 yang ini aje lah yang active notification nya. Selain 3 tu, memang ‘mute’ dan off notification lah..huhu. Bukan ape, banyak-banyak sangat notification kat atas headbar phone tu, buat rimas mata tengok.

Kembali kepada kawan yang mesej tu. Senang cerita panggilannya Soman. Lama kawan ni tak mesej Mira. Tetiba pagi tu ada misscall dari dia. Eh, kenapa pulak dia misscall ni? Tersalah tekan ke. Sekali aje misscall tu. Mungkin tersalah tekan agaknya…atau ada anak-anak yang tertekan secara tak sengaja waktu main telefon ayah atau ibunya. Macam tu lah anggapan Mira.

Tapi entah kenapa, sejam kemudian, tangan belek henfon dan tetiba hati rasa nak clear unread messages kat dalam inbox mesej. Memang kalau ikutkan jarang ada perasaan macam tu. Tapi pagi tu Allah Taala lalukan hasrat tu kat hati…tangan bingkas bukak phone dan cari icon inbox SMS.

“Ira, please call balik, urgent!”

Yang tu terpapar paling atas kat inbox SMS. Bila bukak.. Allahuakbar, memang kawan yang misscall tadi tu, dia yang bagi mesej tu dan rupa-rupanya misscall tadi bukan misscall yang tak sengaja.

Continue reading “KISAH DAN EMOSI – AKU SI PENGEDAR SHAKLEE”

KISAH DAN EMOSI – AKU SI PENGEDAR SHAKLEE

KISAH DAN EMOSI – AKU SI PENGEDAR SHAKLEE

Kisah 1

Bebaru ni, awal bulan puasa haritu la. Ada satu customer yang Mira tak kenali sangat pun.. dapat nombor Mira dari google. Pastu dia bukak FB jugak.. dan entah macamana jumpa post-post lama Mira berkenaan #Nutriferon.

Memang dia nak sangat-sangat Nutriferon ni. Katanya untuk dirinya sendiri yang sering demam. Dia tak pernah gunakan Nutriferon lagi, tapi bila dia baca info dan testimoni dia tertarik untuk gunakan.

Dengan berat hati, terpaksalah Mira beritahu yang Nutriferon takde stok, dan akan berada semula di pasaran pada tahun 2019. Nutriferon sekarang ni dalam proses di ‘upgred’ daripada status ‘makanan tambahan’, kepada ‘ubat tradisional’.

 

3 BOTOL TERUS YA KAK

Sembang punya sembang, Mira suggest dia Vita C Plus, OmegaGuard dan Carotomax. Carotomax ni pun salah satu item dalam immune set. Jadi, adik ni decided nak ambik 3 botol carotomax terus.

Terkejut juga dia nak beli 3 terus. Rupa-rupanya, adik ni beli carotomax tanpa was-was sebab:-

  1. Dulu dia dah experience guna carotomax dan berkesan.
  2. Katanya Shaklee lebih murah kalau nak dibandingkan dengan jenama lain yang dia pernah gunakan, tapi kurang atau tak berkesan.
  3. Dia beli 3 botol terus sebab baru dia tahu, carotomax jugak boleh digunakan untuk tingkatkan immune body dia yang seringkali demam dan jatuh sakit.
  4. Lepas dia tanya-tanya harga dengan Mira, dia terus setuju, sebab katanyanya harga sangat berpatutan, siap Mira bagi free gift lagi. Lepas tu dia terus screenshot conversation dia dengan SID lama dulu, nak beritahu Mira, yang harga Mira jauh lebih berpatutan dan dia rasa ada emosi “Trust” bila sembang dengan Mira. Alhamdulillah.

Tak sampai beberapa jam, sekejap aje adik ni sent payment proof untuk 3 botol carotomax.

 

CLOSE DEAL SAMBIL KHUTBAH FREE

Sambil sambung sembang-sembang lagi, Mira bagi sedikit khutbah tepian pantai kat dia. Nasihatnya adalah pasal keadaan lifesyle dia yang seringkali dalam keadaan stress. Stress ada 2 jenis. Ada jenis yang baik dan ada yang jenis kurang baik. Yang baik akan membuatkan diri kita berasa tercabar, dan lebih bersemangat untuk melakukan sesuatu.

Manakala stress yang kurang baik boleh melemahkan keyakinan kita, buat kita rasa sedih, muram dan kemurungan. Jika dibiarkan berterusan tanpa kita ambil tindakan, stress ini akan mengundang penyakit-penyakit kronik yang bahaya kepada tubuh badan kita.

Jadi, Mira nasihatkan dia supaya jangan terlalu bersedih. Ye lah, kalau adik ni asyik sedih dan stress, dia sebenarnya membuatkan sistem pertahanan badannya lemah. Ya!.. Stress boleh buatkan sistem pertahanan badan kita lemah.

Dia kena pandai kawal stress. Cuba untuk buat perkara-perkara yang boleh buatkan diri happy.

Sebab tu kalau kita stress, disebabkan masalah kat tempat kerja misalnya, kita kena bijak cari cara untuk atasi masalah itu. Tambahan pula adik ni, dia adalah sumber kekuatan keluarga jugak. Kalau dia asyik jatuh sakit, siapa yang nak cari rezeki dan punca pendapatan keluarga mungkin akan terjejas.

Bila dah siap sembang-sembang, Mira tarik nafas dalam-dalam. (Senyum) ter ‘flash-back’ zaman kerja dulu memang Mira pun pernah dalam situasi chronic stress. Stress yang dihadapi bukan sehari-dua, tapi bertahun-tahun dan Mira bukan atasi stress tu, malah Mira layankan aje stress tu.

Itu lah titik punca masalah chronic anxiety hadir, dan kemudian menjurus pulak kepada masalah sakit Fibromialgia yang Mira pernah hadapi suatu masa dulu. Dan sehingga kini, sakit tu masih ada, Cuma dapat dikawal.

(Senyum)

Kadang-kadang bukan kita saja syok-syok rasa hebat nak nasihatkan orang lain, macam kita ni bagus sangat. Tapi sebenarnya, bila kita mendengar masalah orang lain, kita dekati dengan nasihat yang baik, sebenarnya kita sedang mendidik orang itu dan diri kita sendiri.

Banyak cara Allah mendidik kita. Antaranya dengan memberikan kita sebuah pengalaman supaya kita belajar melalui pengalaman kita itu.

Cara yang lain juga, adalah Allah belajar dari pengalaman orang lain, ambil iktibar dan pedoman.

Cara yang lain pula, Allah hadirkan orang lain dan kita dengar masalah mereka. Cara ni adalah untuk kita kaji balik, fikir balik, apa yang Allah pernah berikan pada kita supaya kita jadi hambanya yang lebih bersyukur. –Sekian-

(Senyum).

6 SEBAB PENTING BLOG BAGUS UNTUK BISNES

6 SEBAB PENTING BLOG BAGUS UNTUK BISNES

Blog memang bagus untuk bisnes. Tak kisah la bisnes kita kecil-kecilan atau besar. Bila kita ada website atau blog, ia jadi ‘kedai maya’ kita. Dan seharusnya kita jaga ia sepertimana kedai physical.

Kelebihan Blog Dalam Bisnes

Saya rasa ramai yang tahu pasal blog atau FB atau Insta atau Twitter. Dan mesti juga ramai yang dah tahu pasal blog ni boleh menjana pendapatan.

Cuma, nak mulakan tu ramai yang masih teragak-agak, berbanding mereka yang terus menggunakan medium FB dan social media lain.

Sebenarnya, blog ni bukannya untuk orang nak buat bisnes sahaja. Tapi ianya juga adalah satu medium untuk mencari maklumat. Tak kiralah maklumat apa pun, travel, review produk atau perkhidmatan, resepi, kisah teladan, aktiviti sesuatu persatuan atau politik dan sebagainya. Macam-macam boleh kita elaborate dan semua tu boleh diceritakan di dalam blog. Jom kita kupas satu-persatu, bagaimana blog ini penting untuk bisnes.

 

Blog membuatkan kedai maya kita penuh cerita dan kisah tentang bisnes kita atau kredibiliti kita.

 

 

Blog Sebagai Pengantara Untuk Mendapat Income

Sebenarnya blog boleh menjadi satu medium yang berpotensi menjana income yang sangat luas.

Bayangkan kalau bisnes kita misalnya menjual sesuatu produk atau perkhidmatan. Orang yang nak menggunakan produk atau perkhidmatan seperti itu akan terus taip carian mereka di laman Google. Jika blog kita berada di bahagian teratas atau muka depan page Google, sudah tentu blog kita yang akan dipilihnya. Dan, sudah tentu potensi bisnes kita untuk diketahui oleh pelanggan kita itu lebih terbuka, lebih meluas. Eh, mestilah ada tips dan trick untuk membuatkan blog kita berada di muka surat google yang pertama. Tips ni kenalah tunggu post yang seterusnya.

 

Dan apabila blog kita berada di muka surat pertama, semestinya lebih banyak orang lain yang boleh capai kepada blog atau website kita itu. Semakin kerap orang menemui blog kita, semakin besarlah peluang untuk kita memasarkan produk dan pekhidmatan kita. Menarik bukan?

 

6 Sebab Blog Sangat Penting Untuk Bisnes?

Walaupun bisnes yangb besar-besar, hatta bisnes kecil-kecilan. Apa yang penting, kita nak orang ramai tahu tentang kelebihan bisnes kita, kelebihan dan bagusnya produk dan perkihmatan kita. Sebab tu banyak kelebihan blog ni untuk bisnes.

 

  1. Kandungan Entri Mudah dicapai dan Kekal Ditempatnya.

Kenapa agaknya kita lebih suka membuat post produk kita di FB, sedangkan di FB post kita itu tak akan kekal lama berada di atas post-post orang lain. Kita terpaksa berulang-ulang kali membuat post kita. (Ikuti tips post di FB pada post yang akan saya update nanti).

Sedangkan kalau kita membuat entri di blog, ianya lebih terjamin akan kekal di situ. Kita juga boleh memaparkan entri kita itu berulang kali di FB dan media social yang lain.

 

  1. Capaian Pelangan Seluruh Dunia Tanpa Had

 

Bergantung juga sebenarnya kita buka blog kita kepada negara mana. Sesetengah blog membuka kepda negara-negara luar selain Malaysia. Jadi, semua yang dapat akses kepada blog kita, sudah tentu dapat masuk ke blog kita, membaca dan mengetahui tentang bisnes kita. Jadi bisnes kita lebih terbuka luas

 

Berbeza dengan FB dan Instagram yang hanya newsfeed kita yang terpapar kepada rangkaian kawan yang berada dalam Friendlist seperti di FB.

  1. Boleh Bergerak Sendiri, Sentiasa – 24 Jam.

 

Jika kita harus ke mana-mana kawasan lain yang jauh dari kawasan base kita (rumah, pejabat atau lokasi yang kita diami), kita boleh bawa bisnes kita ni kemana sahaja. Yang penting, kita mesti ada akses dengan internet sahaja.

 

Blogging memerlukan mood juga. Waktu kita tengah relax-relax sambil nak sembang-sembang kosong, apakata kita pilih topik untuk terus masukkan dalam blog.

 

  1. Jimat Kos

 

Kalau dah namanya buat bisnes, semua orang akan membayangkan, kos tapak kedai, kos produk, kos pekerja, kos selenggara, kos utility, kos itu, kos ini dan segalanya kos sehingga boleh cecah ribuan ringgit.

Bisnes online ni, memang salah satu kelebihan adalah dapat menjimatkan kos sewa tapak kedai fizikal, utiliti, gaji staff, maintainance dan banyak lagi sebenarnya. Sebab itu, ramai yang berbisnes memilih untuk mengadakan blog atau website.

  1. Buit Duit 24 Jam Tanpa Tidur

 

Seronok kalau kita tak perlu risau bisnes kita jalan atau tidak ketika kita sedang tidur. Sebab kita tak akan tahu, kadang-kala ada pengguna potential customer kita yang ligat mencari semasa waktu kita sedang tidur.

Bila blog kita dah jadi macam KEdai Maya kita, kita tak perlu risau lagi untuk bercuti, atau ke mana-mana sahaja untuk sementara. Blog yang akan uruskan sebahagian dari bisnes kita.

 

Kita juga tak perlu bimbang, bila kita sedang sakit, atau pergi bercuti berhari-hari dan berminggu. Tak ada masalah! Blog kita masih boleh diakses oleh sesiapa sahaja, di mana-mana sahaja. Bisnes tetap jalan. Silap haribulan, time kita bercuti atau travel ke tempat jauh atas urusan kerja yang lain, trafik blog kita meningkat dan ramai pulak yang hubungi kita untuk minta produk atau perkhidmatan kita tu.

 

  1. Orang Yang Cari Kita

 

Percaya tak kalau kita usahakan blog kita tu hingga maju kehadapan sehingga mencapai trafik dan ranking SEO yang bagus, kita hanya perlu duduk diam, dan orang yang akan cari kita.

Bila kita nak pilih domain..ada tips dan tricks nya.. tunggu next post pasal ni pulak 🙂

Bisnes kita semakin lama-semakin releven pada Google dan orang pun mudah nak hubungi kita.

 

Dan…yang paling kita rasa seronok sangat nanti, apabila orang yang dah meneliti entry atau blog atau website kita tu, akan mudah untuk close deal dengan kita, tanpa banyak songeh.

 

Silap haribulan, terus dia main order aje, bank in dan hubungi kita sekadar untuk memaklumkan..haha. Best ke best??

 

KESIMPULAN

Terang lagi jelas, memang blog lebih releven untuk kita memasarkan produk, perkhidmatan, dan meluaskan empayar bisnes kita berbanding medium social media yang lain.

Cuma, kita perlu tahu, bagaiamana untuk kita dapat menarik perhatian Google untuk blog kita dibenarkan oleh pihak Google untuk berada di muka surat hadapan sekali di carian Google. Ada tipsnya tu, nanti boleh baca pada entri yang akan datang.

Hubungi saya Nor Hazmira Mihamzah untuk pertanyaan berkenaan blog atau webhosting.

Whatsapp: 019-2821775 www.wasap.my/60192821775 untuk reply yang lebih pantas..

Terima kasih 🙂