GELAGAT ANAK PUASA

GELAGAT ANAK PUASA

Balik sekolah.. dalam keter tadi.. saja mama test kekuatan anak2 mama..🤣

Selalunya bila diorang masuk aje dalam kereta.. routine diorang: terus ambik air basuh tangan bawah seat.. basuh kedua2 tangan kat luar kereta. Masuk semula dalam kereta.. ambik bekal, bismillah dan makan sepanjang perjalanan pulang ke rumah.

Hari ni hari pertama puasa..

Mama: okeh, basuh tangan..

Anak: (Terus cari air basuh tangan..lepas tu dua-dua pandang mama tgok mama macam nak makan mama😆😆😆)

#tersasulanak2mama

Continue reading “GELAGAT ANAK PUASA”

5 TIPS ANAK SUKA MAKAN SAYUR DENGAN RELA HATI

NAK TIPS SUPAYA ANAK SUKA MAKAN SAYUR ?

Semenjak masuk group FB “Real Kids Real Food” ni, Mira cuba nak ubah cara pemakanan anak-anak dari tak suka makan sayur, kepada suka makan sayur. Buah Mira tak payah risau, sebab anak-anak memang suka makan buah. Cuma sayur aje yang susah sikit nak makan. Atau senang cakap tak nak makan langsung.

Anak-anak Mira ni bukan tak makan sayur, tapi kena makan dengan paksaan. Satu lagi, memilih sangat. Yang diorang nak makan cuma timun dan buncis aje. Itu pun buncis tu kena tengok cara masak. Tak kena gaya masak… alamatnya sejuk kejong aje lah sayur tu atas meja makan tu. Tak disentuh pun.

Bawa anak ke pasar untuk mereka sendiri pilih sayur mereka. In shaa Allah mereka akan suka makan sayur nanti.

PAKSA ANAK MAKAN SAYUR

Ikut kan, Mira memang strict bab makan ni. Sebab anak-anak Mira ni picky eater. Jadi memang susah la nak makan makanan berkhasiat, sayur apatah lagi kannn. Lagilah berganda susahnya.. huhu.

Walaupun mak ayah diorang ni memang penggemar sayur-sayuran, tapi anak-anak tetap tak suka makan sayur. Tapi Mira ni tak nak putus asa. Kalau putus asa, esok ni alamatnya kena menjawab lah kat akhirat kan. Jadi, Mira guna cara Mira lah. Iaitu paksa dengan rotan kat sebelah meja makan. Ugut dengan rotan.

Tapi cara ni sebenarnya buatkan anak TERPAKSA MAKAN SAYUR. Dan diorang tak feel pun kesedapan sayur tu. Tak menikmatinya. So, setiap hari pun kita sebagai ibu bapa memang akan struggle dengan cara yang lebih stern. So, lama-lama bila anak dah besar, diorang takkan lah nak kena marah-marah lagi kan..

Lagipun menurut kajian, bila kita paksa anak makan sesuatu yang tidak disukainya. Dan anak makan dengan keadaan stress, akan menggangu sistem penghadamannya. Kalau kerap berlaku, sistem penghadaman dan reaksi bio-kimia dalam badan terganggu secara kekal dan menyebabkan masalah major dalam sistem gastrointestinal kelak. Hmm…nampak mudah kan? Niat nak sihatkan anak kita dengan makan sayur, tapi akhirnya menyebabkan masalah penghadaman. Siapa susah nanti ??

 

TIPS BUATKAN ANAK SUKA MAKAN SAYUR DENGAN RELA HATI

PILIH SAYUR YANG DISUKAI

Yang pertama sekali, pilih sayur yang anak suka makan. Kalau Mira, anak memang start tak suka loangsung makan sayur. Demonstrasi ayahnya makan sayur pun tak membuahkan hasil yang baik…hehe. So, Mira dan suami suka sangat cari majalah ke, atau resepi sayur bergambar yang menyelerakan tu, tunjuk kat diorang ni dan ceritalah bahawa sayur tu sedap.

 

BAWA ANAK KE KEDAI ATAU PASAR UNTUK PILIH SAYUR

Tips yang kedua, walaupun waktu ni diorang belum nak suka makan sayur. Tapi anak-anak ni, kalau diajak pergi ke kedai atau supermarket memang diorang laju je. hehe. So Mira ambil peluang ni untuk diorang tolong Mira pilih sayur-sayuran yang Mira dan diorang dah decide based on menu sayur yang diorang tengok dalam resepi masakan sayur tu.

Tapi part ni anak-anak yang besar lah yang akan participate. Anak-anak kecil pula, kita bawak diorang ke shelf sayur tu, tunjuk kat diorang, biar dioarng pegang sayur-sayur yang bright colors dan object view macam brokoli, kobis, timun, tomato, peria dan capsicum. Diorang sure akan tanya macam-macam. Time tu pakat lah mak-ayah ni berlakon depan diorang, katalah sayur tu sedapppp.. buat lah muka acah-cah makan. So anak-anak kecil ni pun akan ikut acah-acah makan jugak..haha.. Fun tau bila tengok keletah diorang tu.

CERITA KEBAIKAN SAYUR

Peringkat ketiga, kita ceritakan kebaikan sayur dan manfaat untuk kesihatan. Caranya:

macam Mira, waktu kat rumah, dok siang-siang sayur tu, boleh la panggil diorang ni untuk sama-sama bantu kat dapur. Yang kakak-kakak Mira mintak diorang untuk asingkan daun bayam dengan batang. begitu juga dengan sayur kangkung.

Yang adik-adik pula memang suka main dengan air. Suruh la diorang ni basuh tomatoes, terung, timun dan sebagainya yang dibeli tu. Waktu potong pun diorang nak take part jugak. Bagi jer can diorang nak main kat dapur tu. Bagi pisau mainan dan cutting board. Suruh diorang potong. Sure diorang buat.

Ceritakan sesuatu yang membuatkan anak boleh mengimaginasikan tentang sayur

Sambil-sambil tu, kita mulalah ceritakan tentang kebaikan sayur itu, sayur ini. Macam-macam cerita dan pelbagaikan cara nak bagi cerita sayur tu menarik.

Cara Mira, Mira suka ceritakan sayur kangkung yang banyak vitamin, bila masuk dalam badan, apa yang sayur tu boleh tolong organ-organ badan. Organ badan akan happy dan ucap terima kasih kat kita..sebab kita jaga organ-organ tu dengan makan sayur. Waktu ni selitkan juga perasaan organ-organ tu, bila lama sangat tak dapat sayur-sayuran. Mesti organ-organ tu kecewa.

Dan kalau selalu kecewa, badan mudah jatuh sakit. Dan susahlah nak pergi sekolah, belajar atau main kat luar rumah, atau jalan-jalan makan angin. Asyik kena baring dan tidur, makan ubat dan mungkin duduk lama kat hospital kalau sakit..haha… Part ni surely funny bila diorang dah start takut.

 

PELBAGAIKAN CARA MASAK, DAN FOKUS PADA CARA YANG DIORANG SUKAI.

Waktu ni kan, kita sebagai ibu khususnya yang selalu masak kat dapur (kadang-kadang ayah pun sama kan..) kena cuba resepi yang sesuai dengan anak. Contohnya, selepas Mira dah tahu anak-anak suka makan kangkung masak belacan. So Mira cuba buat pula masakan yang sama, cuma gantikan dengan kacang botor,

Well, totally knew memang diorang akan tolak sayur tu sebab bila dah siang rupanya pelik bagi diorang. So Mira campurkan dengan sayur buncis. memang diorang ni makan juga sayur buncis. So Mira ambil kesempatan ni untuk campur sayur-sayur ni dan cedok sesudu dua dalam pinggan diorang.

Mulanya response diorang dah boleh agak (tetiba tanya “ni sayur apa ni? Peliknya. Taknaklah”). Time ni pandai-pandailah pujuk dan ceritakan kebaikan macam kita selalu buat. Cuba pujuk dan cuba je. tapi jangan paksa. Cuma pujuk aje. Kalau diorang tak nak jugak, that’s it.. stop dulu. Jangan paksa. Cuba lagi lain kali. Sebab tu kena sabar dan tabah…haha.

Bila kita masak bersama dengan anak, mereka lebih cenderung untuk mencuba masakan mereka, walaupun mereka tak masak, tapi hanya menolong, mereka akan teruja untuk mencubanya. Sumber gambar: Google

Anak-anak sukakan minum petang. Jadi ibu-bapa boleh kreatif, pelbagaikan menu masakan yang berasaskan sayur supaya anak suka makan sayur. Sumber gambar: Google

CUBA SAYUR BAHARU

Anak Mira lepas tu dah suka makan lebih dari 1 jenis sayur dah..iaitu:

Kacang buncis, kacang botor, kangkung, bayam, timun dan kubis, salad.

So, it is time untuk diorang makan tomato pulak. Biasalah budak, kalau tengok warna merah-merah ni, dah macam cili. Walaupun tahu tu bukan cili..tapi diorang refuse jugak nak makan.

Suatu hari tu Mira buat nasi ayam. Jadi Mira balutkan salad dan hirisan tomato tu. kKmudian cicah dengan sos cili nasi ayam tu dan kicap. Pastu, Mira lah yang jadi model terbaik depan anak-anak.

Model ni bukan sikit-sikit tau.. Sayur tu, hampir setengah pinggan Mira dah habis makan baru diorang tanya, “Ma, makan sayur macam tu sedap ke ma?” Haa…waktu ni lah kita nak cucuk jarum, “Of course sedap. Sedap sangattt!” Pastu mama tambah tentang kebaikan sayur tu. “Fuh! Sedap!” Ulang-ulang aje ayat tu sambil makan depan diorang dengan cara paling sedap, menggiurkan.. Siap makan sambil pejam mata gitu… haha.

Pastu tetiba: “Mama, nak makan jugak..” kata KakNgah. Kak Long Mia perhati aje.

Lepas dia makan, dia kata..”Eh, ok lah. Alah tak rasa apa-apa pun.. macam kita makan salad aje.. Jadi kalau tak rasa apa-apa sangat, boleh la makan…”

See… nampak tak? Diorang ni kalau bab makan sayur, kalau diorang suka taste yang satu tu, yang tu lah diorang nak. Taste yang lain takut dah nak try. Kebanyakan ibu bapa pula, bila anak-anak dah start makan satu jenis sayur aje, dan refuse nak try taste baru, ibu bapa dah tak nak encourage anak try taste sayur yang lain. Sebabnya takut anak terus tak nak makan sayur pulak. Lagi haruuuuu…

So bila kita buat acah-acah lakon over macam tu, memang akan tarik perhatian mereka untuk sama-sama cuba.

PEMAKANAN SIHAT DAN SUPLIMEN TAK TINGGAL

Selepas makan makanan harian beserta sayuran dan buah-buahan, Mira tetap amalkan Vitalea dan OmegaGuard untuk kesemua anak-anak Mira.

Vitamin dan suplemen minyak ikan ni sangat penting, bukan sahaja untuk mengisi kelompongan nutrisi yang hilang (nutrisi boleh hilang ketika sayuran masih di pokok, hilang semasa sayuran dimasak dan cara penyediaan) , tapi juga untuk meningkatkan imun tubuh diorang yang fragile ni, supaya kekal sihat dan aktif. Otak pun semakin fokus pada pelajaran dan kurang berisiko untuk jatuh sakit sepertin demam, selsema dan sebagainya.

Bila anak-anak makan supplement yang betul, anak makin selera untuk makan sayur

Ok, mak ayah kat luar sana. Selamat mencuba buatkan anak-anak suka makan sayur..

Untuk lengkapkan nutrisi anak korang, boleh terus berikan Vitalea For Kids dan OmegaGuard dan Mealshakes untuk anak-anak sihat dan cemerlang dunia akhirat.

 

Untuk order Shaklee, boleh berhubung dengan Mira terus secara whatsapp:

019-2821775

www.wasap.my/60192821775/throughblog-saya-nak-order-shaklee

BAKAL KAHWIN HUJUNG MINGGU NI? Plan Untuk Dapat Anak? Tunggu sekejap.

NAK KAHWIN PLAN BETUL-BETUL, TAPI NAK PREGNEN?? PLAN BETUL-BETUL TAK??

Sebab apa ya entri kali ni dihasilkan?

Sebenarnya tujuan entri ni adalah untuk timbulkan kesedaran kepada pasangan yang bakal berkahwin, dan dah pun berkahwin untuk plan betul-betul tentang kesihatan bakal ibu dan bakal ayah, sebelum ibu tu hamil.

Kesian sungguh Mira tengok ibu-ibu hamil yang dah pulun sepulun-pulunnya menjaga pemakanan..

Sungguh-sungguh jaga tak ambil minuman dan makanan manis, tak ambik nasik banyak, tak boleh makan itu, tak makan ini.. Aleh-aleh terkena juga Gestational Diabetis atau GDM, atau maksudnya diabetis ketika hamil.

Image result for gestational diabetes
Ni lah kenapa doktor dan nurse kat klinik kesihatan tu dok selalu nasihatkan ibu-ibu yang GDM kena jaga-jaga pengambilan makanan yang boleh bertukar kepada glukos seperti nasi, roti dan sebagainya.

Lepas tu HB pulak rendah sebab si ibu dok kontrol sangat makanan supaya gula dalam darah tak spike. Silap percaturan, akibatnya pemakanan yang kaya zat besi pulak tak cukup.

Nurse dan doktor sentiasa tak jemu-jemu nasihatkan untuk makan itu, ini. Sampai ibu jadi stress sikit.

Dah la cucuk dan puasa utk cek gula dalam darah sokmo aje. Makan pil zat besi lagi.

Dah nak dekat masuk 9 bulan, HB masih paras bahaya. Untuk selamatkan nyawa ibu dan bayi, doktor terpaksa sarankan untuk suntik infron (zat besi) kat punggung sekerapnya.

Dah suntik pun, silap haribulan dah nak dekat bersalin…masih kurang HB darahnya..huhu (boleh baca artikel bagaimana nak atasi masalah HB rendah di sini)

Dugaan ibu hamil..

Dahhh… nak buat cemana.. dah rezeki kita tu macam tu. Orang mengandung ni pembawakan..terima aje lah..?

Pernah dengar kan statement macam ni??

Well.. betul segalanya ditentukan Allah..

Pembawakan budak dan rezeki masing-masing semua tu memang lah betul. Semuanya dah ditentukan Allah..

Jodoh kita pun ditentukan Allah kan.. Tapi yang bestnya, tahu pulak kita plan nak jodoh yang terbaik sebelum-sebelum fasa bertunang lagi kan? Kita tengok dulu keserasian pasangan dan mohon pada Allah sebelum kita terima pasangan kita tu.

Related image
Cantik sangat kedua pasangan pengantin ni. Ni sekadar gambar hiasan bagi artikel Mira ni.

 

NAK KAHWIN PLAN BETUL-BETUL, TAPI NAK PREGNEN?? PLAN BETUL-BETUL TAK??

Bila kita nak kahwin pula kita plan dah tarikh bila, nak beli apa, kenduri macamana dan segalanya mesti dalam perancangan yang rapi.

Semua tu kita plan dengan sangat baik.

Tapi..

Bila kita nak timang cahaya mata. Kita cuma tahu plan untuk pregnen sahaja..

Kebanyakan pasangan akan alert bila haid lewat atau apa sahaja simptom hamil. Tapi, ade tak pasangan tu plan betul-betul kesihatan tubuhnya, kesihatan rahimnya, kesihatan spermanya dan segalanya yang boleh merosakkan kesihatan dan kualiti sistem pembiakan, telur dan sperma??

Ada.. tapi tak ramai yang plan macam ni..(cuba tengok dibawah)

Kehamilan memerlukan tubuh wanita bersedia sekurang-kurangnya 3-4 bulan sebelum penempelan embrio di didnding rahim wanita tu.

Manakala bagi pasangannya pula, lelaki tersebut perlu juga memastikan pemakanan, senaman dan segalanya demi memastikan sperma berkualiti.

 

PLAN SIHAT SEBELUM HAMIL

Plannya boleh Mira cadangkan macam ni… Ini hanya cadangan sahaja tau. Tapi cadangan ni jugak lah Mira petik dari kelas kesuburan yang Shaklee anjurkan, iaitu cadangan daripada seorang doktor yang arif tentang kesuburan.

  • Bagi pasangan yang dah tau tarikh nak kahwin, misalnya kan sabtu minggu ni tarikh nak menikah.. Sepatutnya 3-4 bulan lepas lagi bakal isteri dah start ambik multivite Vitalea, makan B-complex yang siap-siap ada asid folik.
  • Lepas tu ambil protein (ESP) dan makan semua yang kaya dengan zat terbaik. Ini penting untuk prepare badan ibu tu supaya cukup storage kalsium, zat besi dan segala nutrient yang diperlukan oleh ibu dan bayi.
  • 3-4 bulan sebelum nikah tu, kurangkan ambik makanan terproses, makanan kurang lemak tapi protein tinggi hehe..😄.
  • Teruskanlah exercise untuk stabilkan hormon.. risiko untuk mendapat GDM akan berkurang.
  • Bagi bakal suami pulak.. ambik lah protein yang cukup setiap hari, bermula 3-4 bulan sebelum tarikh bernikah.
Image result for kesuburan lelaki
Betapa bahagia si isteri, bila suami mengambil berat tentang kesihatan dirinya sewaktu hendak menima (Gambo hiasan…pinjam dari FirdausAzizi.my)
  • Kurangkan atau berhentikan lah terus tabiat merokok demi insan-insan tersayang dan masa depan mereka.
  • Bakal ayah mestilah ambil pemakanan seimbang, bersenam dan supplement diri dengan Vitamin E Complex, ESP dan Vitalea untuk meningkatkan kualiti sperma.

Image result for kesuburan lelaki

Sebab sekarang ni, kalau masalah kesuburan dan kegagalan untuk hamil bukan tuding jari pada wanita sahaja..

Bila cek-cek balik rupanya telur si isteri takde masalah. Tapi sperm pulak tak berkualiti..

Image result for sperma tidak berkualiti

Image result for sperma tidak berkualiti
Ramai yang tak tahu, sperma lelaki memainkan peranan yang sangat penting untuk menjamin baka yang baik sebelum fasa kehamilan.

Kalau lekat pulak, baka kandungan berisiko ada masalah dan keguguran. Boleh rujuk kisah hamil dan keguguran di sini.

Atau..kot-kot takde masalah waktu hamil.. masalah pulak waktu dah nak bersalin nanti..

Semua tu ada impaknya..

Image result for anak
Kesihatan dan kecemerlangan anak-anak bermula dari waktu kita belum menjadi ibu bapa.. bahkan sebelum kita menjadi suami isteri.

Allahuakbar.. Maaf jika Mira dah bernada bebel pulak. Tak langsung Mira niat begitu. Mira dulu pun naif perkara ni. Mungkin bila Mira dah attend kelas, Mira dah tahu cara untuk kita jaga kesihatan tubuh sebelum kehamilan, menyebabkan Mira sedikit emosi, bila tengok ibu-ibu hamil bertarung nyawa dan tenaga sepanjang tempoh hamil, bersalin dan berpantang.

 

EVERYTHING STARTS FROM PARENTS

Kalau boleh pasangan yang nak kahwin ni, jangan pegi kursus kahwin aje.. tapi pergilah sekali kelas kesuburan, dan kelas parenting..

In shaa Allah..bila kita usaha, tawakal.. Allah akan beri yang terbaik untuk kita..

Bagi yang dah pun hamil, jangan risau, masih belum terlewat.. Ambillah Set Hamil Premium Shaklee untuk kesihatan ibu dan bayi sepanjang kehamilan.

 

Juga ambillah Set Berpantang Shaklee untuk membantu ibu kekal sihat, badan tak sakit-sakit dan penyusuan dapat dilakukan sesempurna yang boleh.

Nasihat berbaur sayang dari Mama Mira..
💖💖💖💖

Untuk mengetahui supplement yang terbaik untuk kesuburan suami isteri boleh klik di sini, atau supplimen semasa hamil dan berpantangnatau penyusuan (klik di sini), boleh hubungi terus Whatsapp No.:

019-2821775

In shaa Allah Mira akan bantu dari segi pemilihan produk yang sesuai dengan keadaan kesihatan, dan objective target pasangan tersebut.

Wallauhalam.

SELAMATKAH SUNTIKAN PERANCANG KELUARGA

Tak Mahu Hamil Lagi

Waktu dah bersalin anak keempat, Mira buat keputusan untuk bertanya kepada doktor untuk membuat suntikan perancang 3-bulan buat sementara waktu.

 

Walaupun pernah satu ketika dulu Gynea Mira menasihatkan untuk Mira tak lagi mengambil perancang jenis hormon, tapi kali ini Mira terpaksa kerana takut sekiranya Mira bertangguh, Mira hamil sekali lagi seperti pengalaman hamil yang Mira ceritakan dalam entry selepas ni.

Image result for family planning
Cukuplah anak dah 4 orang. Kalau boleh dah tak nak hamil lagi.

 

Sebenarnya suntikan hormon yang Mira buat ni adalah suntikan Depo-Provera iaitu ubat jenis hormone yang mengandungi satu jenis sintetik hormon iaitu depot medroxyprogesterone acetate (DMPA). Suntikan ni disahkan oleh doktor dapat mencegah kehamilan dengan sangat berkesan sehingga 99%.

 

Suntikan ini diberikan kepada wanita selepas hari ke 5 haid. Ini penting untuk memastikan wanita itu benar-benar tidak hamil ketika suntikan diberikan. Pencegahan kehamilan akan berkesan selama 3 bulan, dan wanita itu harus mengambil semula suntikan itu sekiranya berniat untuk teruskan merancang.

Image result for family planning injection

Suntikan perancang dan menyusu

Waktu ini doktor dan nurse nasihatkan Mira supaya teruskan mengambil perancangan jenis ini sebab ianya tidak akan mengganggu kuantiti dan kualiti susu ibu.

Kesan pengambilan suntikan

Banyak kajian menunjukkan bahawa jika seseorang wanita itu lebih lama mengamalkan suntikan perancang kehamilan Depo-Provera (depo), lebih sukar hamil atau mengambil masa yang lama untuk hamil semula.

 

Walau bagaimana pun, wanita yang ingin hamil boleh mendapatkan nasihat doktor untuk mencari kaedah kehamilan semula.

 

Kebanyakan wanita yang menggunakan suntikan depo boleh mendapat kesan sampingan. Antaranya adalah:

  1. Mengalami pendarahan faraj yang tidak pasti puncanya.
  2. Mengalami masalah yang berkaitan dengan fungsi organ dan hati.
  3. Mengalami kanser payudara.
  4. Mengalami masalah ‘darah beku’
  5. Terjadinya vericose vein (urat simpul atau urat banir di permukaan kulit wanita, selepas kehamilan.
  6. Kitaran haid yang tak menentu, atau bilangan hari yang semakin sedikit atau semakin bertambah.
  7. Mengalami sakit kepala
  8. Rasa berdebar-debar atau mengalami masalah anxiety.
  9. Masalah jerawat yang sukar surut.
  10. Perubahan selera makan, makin lapar atau susah nak lapar.
  11. Penambahan berat badan atau sebaliknya, bergantung kepada individu.
  12. Pertumbuhan bulu pada badan dan muka
  13. Keguguran rambut
  14. Kereputan pada tulang (osteoporosis)

Image result for suntikan perancang

Perkara 4 hingga 14 tu memang Mira alami. Dan Mira juga risau perkara 1 hingga 3 itu. Mira pulak sebelum ni memang ada masalah tulang belakang yang herniated (L3, L4, L5, S1), dan penyakit fibromyalgia dari masalah anxiety yang kronik.

 

Darah beku

Pasal darah beku pulak, bila Mira ingat-ingat balik, seorang nurse yang sambut anak ketiga Mira pernah beritahu Mira.

Katanya darah beku Mira masih banyak dalam rahim. Wajtu tu nurse tu macam merungut ketika dia cuba mengeluarkan sisa darah dari rahim, sebelum buat jahitan pada luka episiotomi.

 

Dan ketika Mira berpantang anak ketiga di rumah mama Mira, seketul darah beku yang lama keluar sebesar 1 genggam, jatuh ke lantai.

 

Dan permukaannya ketulan darah tu dah berlubang-lubang seperti permukaan span (macam permukaan badan spongebob gitu.. berlubang-lubang).

 

Mama kata itu maksudnya ketulan darah beku yang dah lama melekat di rahim, akhirnya dah keluar. Kalau darah beku yang masih baru, permukaan darah beku tu licin, bukan berlubang-lubang macam tu.

 

Ada juga doktor gynae yang mengatakan kitaran haid Mira akan kembali stabil selepas 1 tahun atau lebih penggunaan hormon ini. Tapi nampaknya menjadi sebaliknya.

 

Mira memang dah tak datang haid dengan teratur. Bahkan hanpir setahun tak datang haid.

 

Mira utarakan masalah ni kepada doktor. Bahkan Mira buat 2nd opinion ubtuk buat ultrasound di klinik swasta. Penerangan doktor tetap sama. “No problem, rahim awak ok. Awak tak hamil atau ada masalah lain”

 

Doktor tu jugak pernah kata, sekiranya masalah haid berlarutan, doktor sarankan agar menghentikan suntikan ini, dan berbincang dengan doktor kaedah perancang kehamilan yang lain.

 

Ini kerana pengambilan hormon ini terlalu lama iaitu lebih dari 2 tahun, boleh merisikokan kehilangan kepadatan tulang, akhirnya mendapat osteoporosis.

 

Keputusan

Jadi kami suami-isteri mengambil keputusan untuk menghentikan pengambilan hormon ini, dan mencuba kaedah perancang yang lain.

 

Untuk mendapatkan khidmat nasihat berkenaan perancangan keluarga, pasangan suami isteri boleh mendapatkan khidmat nasihat dan rawatan di klinik atau hospital swasta, atau boleh berhubung dengan pihak LPPKN.

 

Bagi yang nak berhubung dengan LPPKN, boleh terus ke laman web ini untuk maklumat lanjut:

www.lppkn.gov.my

 

Rujukan:

Kesan sampingan suntikan perancang keluarga

Depo Provera and Bone Mineral Density

 

 

 

10 TIPS ELAK STRESS WAKTU JALAN JEM

Balik kampung dah ke kiteee?

Alhamdulillah. Mira dah sampai.. korang kalau yang belum sampai tu jangan stress ye😄

 

Biasanya, musim perayaan ni nak tak nak kena gok hadap jem.

 

Bende ni kita memang dah tahu dah.

 

So better kita prepare apa yang patut.

 

Dah balik seisi keluarga.. part jem lama-lama memang buatkan stress si mak ayah.

Lagi-lagi bawak anak-anak kecil atau toddlers.

Anak-anak sekali leh histeria bila mak ayah asyik suruh duduk diam-diam.😫

 

Ni Mira ade tips sikit macamana nak elakkan stress waktu jalan balik kampung ni.

 

1. Hafaz Al-quran

 

Waktu-waktu biasa kita sibuk kan. So masa ni lah kita cuba untuk hafaz al-quran. Cuba bukak Al-Quran atau bukak mp4 Al-Quran.

 

Sama-sama lah satu keluarga cuba hafaz beberapa surah atau sekurang-kurangnya hafaz beberapa ayat al-quran.

 

2. Family bonding time

 

Selalunya memang tak sempat nak sembang lama-lama dengan suami/isteri dan anak-anak.

 

Adeee aje keje kita kann.

 

So, time jem ni lah kita nak tanya khabar tentang isteri atau suami kita.. perihal sekolah, kawan-kawan anak / isteri.

 

Cuba dengar juga luahan hati suami/isteri atau anak-anak yang kita dah miss out selama ni.

 

3. Hubungi kawan-kawan

 

Kalau kita dah lama tak hubungi kawan-kawan.. cubalah kita hubungi mereka sekadar tanya khabar.

 

Pastikan gunakan hands-free.

 

Walau apa pun sentiasa pastikan fokus kita kepada jalan raya.

 

4. Jangan tetapkan masa tiba.

 

Kalau kita tetapkan masa tiba, memang boleh stress bila jem melebihi jangkauan masa yang kita dah tetapkan.

 

Memanglah kalau boleh kita nak sampai cepat. Nak ikut plan raya atau bercuti kita tu..

 

Tapi kalau bab jem.. memang kita kena ketepikan dulu masa nak sampai tu.

 

Enjoy dengan family kita yang ada dalam kereta.

 

Kalau kita asyik fikir bila nak sampai. Fikiran kita juga mudah letih dan fokus akan terganggu.

 

5. Banyakkan berhenti untuk berehat.

 

Kalau boleh banyakkan berhenti dan rehat. Buat regangan sebab kalau kita duduk lama-lama kat seat kereta memang lenguh badan dibuatnya.

 

So berhenti, relaks dan recharge.

 

6. Bawak bekalan air dan makanan dan pakaian yang cukup.

 

Dah tahu nak tempuh jem.. dari rumah lagi bukan sahaja kena pastikan keadaan kereta elok, petrol/diesel kereta yng cukup.

 

Kita mesti juga pastikan air dan makanan cukup buat kudap-kudapan dalam kereta.

 

Kalau R&R penuh pun, kita masih boleh berhenti kat mana-mana tempat lain (yang selamat), untuk makan dan rehat.

 

7. Pastikan batery handfon cukup sehingga sampai destinasi.

 

Pastikan batery kita cukup. Kalau takde handfon tengah2 jem ni, boleh mengundang kecelakaan jugak sebenarnya.

 

8. Update berkenaan keadaan korang.

 

Kalau boleh kita nak tenang menghadapi situasi jem..

 

So kita pastikan jugak orang kat kampung, mak ayah kita tak risau tentang keadaan kita sekeluarga.

Update selalu. Selfie ke.. pastu post kat wasap group. Syok gak kan.. terhibur hati kita.. dan hati family kita kat kampung jugak..

 

Tapi ingat.. driver tu jangan fokus selfie pulak. Kang tak pasal beraya kat hospital. Tak pun silap2 tak sempat beraya. Nauzubillah.. mintak Allah jauhkan semua tu dari kita.

 

9. Urus bisnes

 

Bagi yang ada bisnes terutamanya bisnes online tu..

 

Waktu ni kita boleh ambik kesempatan untuk berlama-lama tanya customer kita..

 

Follow up itu ini dan setkan schedule nak post kat FB, IG bisnes kita baik-baik.

 

Nanti bila cuti-cuti bersama family lapanglah sikit hati kita kan..

 

Tak la bisnes kita terabai bila bercuti.

 

10. Ambik supplement semulajadi supaya support nutrient dalam badan.

 

Ini penting supaya badan kita tak lemah dan fikiran kita masih dapat fokus pada keadaan jem tu.

Bila kita pulang ke kampung dan jumpa sanak saudara.. walaupun badan mungkin letih sikit, tapi tetap sihat dan ceria.

Macam tu lah yang kita dan keluarga kita harapkan. Kan..kan..kannn?

 

Ok.. semoga tips-tips ni bermanfaat.😊👍🏻

Kalau nak beli vitamin Shaklee boleh tengok katalog produk Shaklee

Nak consultation atau dah decide mana satu berkenan boleh whatsapp Mira.

http:www.wasap.my/60192821775

 

Kedai online Mira selalu open aje walau musim-musim cuti ni.

Boleh layari FB dan IG mira:

FB: Mira Hamzah

IG: mira_nhm

Whatsapp: 019-2821775

 

#notakesihatanbyMiraHamzah

#pengedarShakleesijangkang

#pengedarShakleetelokpanglimaGarang

ANAK DEMAM LAGI..

Kerap sangat kah anak demam tu?..

Kalau kerap demam, ibu dan ayah kena tahu apa punca demam tu. Sebab demam bukan penyakit.

Demam adalah symptoms kepada sesuatu infection luar kepada tubuh si anak.

Jika kita hanya rawat demam, tanpa merawat punca kepada demam yang kerap itu, kemungkinan anak kita akan mendapat penyakit yang berisiko mengganggu kesihatannya pada masa depan.

 

PENGALAMAN ANAK YANG KERAP DEMAM

Kalau experience Mira yg dulunya anak memang kuat demam dan bronkiolitis, sorang plak dapat asma.. apa yang Mira buat nak bagi dia kuat imun?

Selain berikan nya makanan yang berkhasiat, dan air yang banyak..

Mira akan berikan anak Mira 3 jenis supliment semulajadi Shaklee ni..

 

❤ Mira beri dia NUTRIFERON untuk kuatkan imun tubuh.

 

❤ Mira beri dia OMEGAGUARD untuk legakan inflamasi dalam paru².

 

❤ Mira beri juga MEALSHAKES untuk bantu tubuh dia repair sel² yang rosak dengan perfect, dan repair dengan cepat.

 

PERINGATAN !

Demam, selsema dan batuk adalah symptoms kepada sesuatu penyakit. Suhu badan yang tinggi menunjukkan sistem pertahanan badan si anak sedang melawan jangkitan atau patogen yang cuba untuk merosakkan sel-sel tubuh.

 

Jika anak kita makan makanan seimbang sekalipun, dia memerlukan ‘ booster’ untuk bantu badannya tingkatkan imun.

Apabila imun kukuh, badannya dapat melawan penyakit dengan efisyen.

 

Jom mulai beri anak anda vitamin semulajadi yang ada landmark study nih sekarang..

 

TRUSTED SHAKLEE DISTRIBUTOR

with CONSULTATION.

Whatsapp Mira

019-2821775

Kawasan COD:

Sijangkang, Bukit Tinggi, Jihan Setia, Bandar Botani, Bandar Parkland, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Banting hingga kawasan Morib (Sabtu sahaja).

 

Pos ke seluruh Malaysia.

 

#notakesihatanbyMiraHamzah #pengedarShakleebukittinggi #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #Nutriferon #omegaguard #mealshakes

Anak Tertelan Ubat – Overdose!

INTRODUCTION

Kisah pengalaman my youngest hero, Iman Naufal. Baru-baru ni dia tertelan paracetamol (pcm) syrup overdose memang buatkan hati mama bergetar setiap kali terimbas saat mama jerit kuat, bila ternampak adik togok botol tu.

Alkesah.. ubat memang banyak kat rumah ni. Pasalnya, bla tiap kali demam atau sakit ke ape ke.. pi jumpa doktor..doctor klinik memang suka bagi ubat demam.. walaupun dah dibilang berkali2 ubat demam masih ada lagi. Yang belum bukak pun ada lagi. Tapi … doktor tetap jugak bagi presripsi pcm syrup tuh. Mungkin doktor taknak kita ambik ubat lama…takut expired ke hape ke.. pikir yang bebaik k.

 

KISAH SEBELUM KEJADIAN

Bila buka botol baru pulak, kegunaannya hanya sekali dua kali sahaja..

Ubat-ubat ni memang makan sekali dua kali aje. Sebab kalau anak-anak demam.. mama akan dahulukan makan minum yang betul, banyakkan air, mandikan dan jelum badan, vitamin dan Nutriferon, baru lah PCM syrup. So tak smpai 2 hari demam kebah. So mama dah tak bagi dah pcm.

Dalam botol pcm tu ada lebih kurang 100 ml. Tu kalau botol yang kecik. Kalau yang saiz besar sikit 150 ml. Kalau setiap kali mama bagi ubat, 6 hourly, mama akan bagi 2.5 atau paling banyak pun 5ml aje. So kalau 2 kali paling habis pun dalam 10 ml aje kann. Jadi bleh bayangkan pcm syrup tu masih banyak lagi kat dalam botol 100 ml tu, mungkin berbaki 90 ml…

 

Botol yang berkenaan tu agak ketat sikit mama twist bottle cap dia… kemudian mama taruk dia punya tiny cup yang kena tekan kat bottle cap tu sampai bunyi ‘klik’.

Haa…kalau dah gitu…memang susah nak bukak (i guessed). Sebab selalu kalau kak ngah nak bukak pun suruh mama sebab ketat.. so mama pikir adik takkan leh bukak.

 

MAMA UNDERESTIMATED KEBOLEHAN ADIK IMAN

Lesson learned bagi mama yang underestimated kebolehan adik dari membuka penutup botol pcm syrup tu yang ada double protection la kunun nyer..

Letak memang dah jauh dari tempat adik boleh capai.. tapi adik semakin hari semakin bijak.. diletakkan kerusi dan stool supaya dia boleh panjat kitchen workbench tu.

Diambiknya botol tu, dicuba bukak tapi tak boleh.. lalu adik main buat kereta mainan.. dia main kat workbench tu jugak… so mama akan marah, dan letak semula kat tempatnya..

2 kali mama nampak dia cuba bukak.. tapi tak berhasil sebab ketat sangat lalu dibaling ke arah dinding.. masuk dalam bekas ubat tu smula..dalam marah..hati mama kata terernya adik baling..tepat masuk dalam bekas ubat semula😆

 

MACAMANA BOLEH TERTELAN?

Alkisah.. malam tu papa nak keluar main badminton kat banting. Mama cakap papa kalau nak keluar, cepat sikit.. nanti anak tengok nangis pulak nak ikut. Papa dah start enjin kereta..

Waktu tu mama tengah lipat kain. Mama ni sakit slipped disc. Tetiba plak rasa sengal belakang. Disebabkan takut sakit tu menyerang tiba-tiba macam sebelum ni, mama terus baring dan buat stretching low back pain. Sebelah mama gunungan kain yang belum dilipat.

Sambil mama baring dan berselawat (mama tukarkan kiraan 1-15 semasa stretching kepada selwat shifa’), tapi mata mama nampak hujung kepala iman tengah tunduk-tunduk..

Dalam hati mama dah terdetik.. Iman buat apa tu? Diam aje.. mesti tengah kusyuk buat sesuatu..mama teruskan stretching.. dan niat nak tengok iman after 1 set pelvic tilt tu habis.

Tiba-tiba kakak jerit, abang aidil tumpahkan air ke lantai.. mintak tolong mama. Cepat-cepat mama bangun perlahan.. terus ke dapur nak tengok keadaan.

Mama cepat-cepat nak tolong kakak ambik kain kering nak lap lantai..

Tiba-tiba mata mama ternampak Iman tengah tonggang something. Keadaan dia macam tengah mendongak, dan masukkan something dalam mulut.

Mama panggil iman dari jauh.. tanya dia buat apa. Bila dia kalih muka ke arah mama.. terkejut sangat mama bila tengok itu botol ubat pcm..

Mama cepat-cepat ke arahnya.. Allahu Akbar!. Mulut dan muka ada syrup pcm. Mama cepung mulutnya dan bau.. ada bau pcm syrup dalam mulut.. botol pulak dah kosong. Ada penutup kat hujung kaki Iman.

Ni lah contoh penutup ubat tu terletak. Gambar penutup sebenar tak ambik pun.. ate dah panic tak kose nak ambik gambo

Mama belum panic lagi waktu tu. Mama kata dalam hati.. sikit ke banyak ek.. sikit aje kot. Tak sampai overdose lah kann? Takkan lah terjadi poisoning kannn…

Bila hati ni tersebut word OVERDOSE, POISONING…. mama start panic dah waktu tu..

Mama tengok Iman, banyak syrup tumpah kat baju, seluar dan kat karpet ada sikit.. mama bau lagi mulut dia.. memang confirm bau pcm syrup perisa oren tuh. Allahu…!

 

INDUCE VOMITING IS FORBIDDEN!

Waktu tu mama panic.. Mama istifar sekuat-kuatnya.. satu rumah gegar kot dengan sebutan istifar tu rasanya😄..

Takut, risau semua ada..

Kakak mula tanya-tanya kenapa kenapa..

Mama terus bukak baju dan seluar iman.. suruh kakak dukung (sebab mama tak leh nak dukung iman) basuh mulutnya segera.. dan suruh kakak ambik air dan beri pada iman secepat mungkin.

Mama cepat-cepat ambik kain basah dua-tiga helai.. pergi lap syrup yang tumpah kat karpet.. takut abang Aidil pulak yang pergi ‘merasa’ nanti, atau sesiapa terpijak pulak.

Mama cakap “kakak.. cepat kita bagi air kat iman.. dia kena minum air banyak”..

Sebenarnya, susahnya nak bagi iman air sebab iman akan mula tersedak bila dia dah tak mau minum. Memamg mama tahu tu.. tapi mama cuba jugak.

“Mama…iman dah tak nak minum.. bila bagi dia terbatuk-batuk sedak..” Kata kakak.

Mama kata “takpe.. biar dia tersedak sampai muntah pun takpe..”

Mama taknak induce vomiting.. So mama rasa kalau tersedak dan dia muntah sendiri..sempat lagi keluar pcm tu)

(actually tak boleh buat macam ni jugak.. ni pun kira induce vomiting jugak).

Mama terus capai telefon call papa suruh balik segera.. rasanya papa belum jauh lagi nak patah balik..

Mama back to kitchen.. pulun semula bagi air pada iman.. dan iman waktu tu tersedak-sedak sampai muka memerah.. mama stop. Tarik nafas dan berfikir.. nak buat apa supaya pcm tu keluar. Mama aware akan bahaya pcm overdose tu..tambahan pulak dalam badan baby 1.5 years old. PCM overdose akan terus ke kidney baby dan rosakkan hati baby.

 

MAMA PANIC, PAPA TAK NAK BAWAK IMAN KE HOSPITAL

Mama dah tak tahu nak buat apa..mama call kawan mama, Rohaizat. Suaminya medical doctor.. kami dinasihatkan supaya segera bawak iman ke emergency malam tu jugak sebab pcm boleh effect kidney dan liver damage.

Waktu ni mama dan papa bertelagah jugak la nak pergi ke tidak. Papa kalau ikutkan dia, siap dia kate…alah sikit aje kann dia tertelan (padahal papa takde pun waktu tu.. tak tengok pun keadaan panic tadi tu).. pastu bertegas, papa refused pergi hospital. Katanya hospital servis akan lambat. Papa sanggup je nak pergi klinik dekat ni aje.

Mama explain.. klinik mana ada equipment lengkap nak analyse, nak remove overdose pcm tu. Memang mama waktu tu mama agak mengamuk bila papa ambik mudah perkara ni. Papa pun mengamuk. Sama naik dua-dua orang. Papa doesn’t aware how serious later on kalau liver damage atau kidney damage.. pulak tu Iman kecik lagi. He does not think about that! Always not think about long term effect to his child! I was pissed off betul waktu tu.

 

Actually kalau tengok mama panic bukan macam ni. Mama usaha bagi Iman minum air and when he throw up.. mama jadi panic.. huhu

Dalam keadaan tergesa-gesa.. Mama dah siapkan susu, air panas semua dalam bakul. Cepat tarik baju pampers mana yang ada. Siap pesan itu ini kat kakak dan kakngah. Siap call jiran depan suruh tengok2 kan anak yang ada di rumah. Siap semuanya just in few minutes. Kalau Mama stress tentang anak, memang mama super fuel walaupun sakit.

Dalam hati mama.. kalau papa tak nak pergi hospital jugak, mama boleh drive sendiri bawak Iman. I don’t give a damm. Waktu tu hanya Iman yang mama fikirkan.. Liver damage…Kidney damage.. he will suffer his whole life if we parents take for granted. Itu yang mama fikirkan. Mama tahu keputusan mama betul. Papa pulak dok call klinik depan tu tanya if they can treat Iman. Huh!! Klinik tu pulak kate alatan tak de.. so dia advised bawak Iman ke hospital.

Papa at last agreed to go to hospital. HrgggHH!!! Mama cakap tak nak percaya!

Huh! Benci, sakit hati mama waktu tu!

AT THE HOSPITAL (HOSPITAL TENGKU AMPUAN RAHIMAH)

Waktu sampai ke ER, Mama tak leh nak dukung Iman sebab back pain mama flare up. So papa yang bawak Iman daftar ke ER. Mama cari parking.

Iman still young age, baby below 2 years kan.. so dapat express lane. Terus masuk dapat treatment. Actually diorang all the nurses and incharged MO and HO advised us carefully and took Iman blood for blood sample. Diorang jugak explain selepas 4 jam kena ambik lagi to get better result.

Waktu dalam bilik pemerhatian, memang mama cuba pujuk Iman yang tak berhenti menangis.. takut dia sebab keadaan suasana yang dia tak biasa. Tapi at last tertidur jugak keletihan jam 11 pm.

 

BERGANTUNG KEPADA ALLAH YANG MAHA ESA

Waktu tu baru mama sedar.. dari pukul 9 pm kat rumah tadi, waktu Mama sedar Iman telan pcm tu..sampailah waktu Iman baru tidur kat hospital ni, mama rupanya belum solat Isyak.. Allahuakbar. Telekung mama tak bawak pulak. So nak pinjam. Mama cuba pinjam kat nurses. Tapi malangnya nurses suh pergi ke surau yang dok kat otther building yang jauhnya dari building ER tu dekat 500 meters. 11 pm.. walk alone? Hoooo..afraid..tak nak.

So mama decided to aske somebody else. Hope canteen lady can borrow me the telekung. But failed jugak nak dapat telekung dari dia..huhu.. Mama beli makanan dan pusing ke arah kawasan wad. Nak tanya kot2 ada surau kat situ.. guard tu tunjuk jalan.. at last sampai jugak ke surau yang mama kate jauh tadi tu…huhu.

 

Wow! Instead of jalan 500 meters aje. Mama seakan pusing 1 hospital baru sampai ke surau tu that sounds 1.5 km…kahkah.. tu la nak pinjam sangat telekung. Last-last jalan lagi jauh. Sakit dah pinggang. Mama masuk surau.. tengok ramai nau kaum lelaki tidur kat area surau tu. Adoi.. I am the only woman there? Husshh…seriau beb. Bukan ape.. zaman sekarang ni, takleh nak pikir positif sangat bab-bab camni. Better be safe than sorry.

Mama cepat-cepat ambik telekung dan bawak keluar dari surau, dengan niat nak pinjam bila dah darurat. Terpaksa. Mama janji lepas tu akan kembalikan sepasang telekung tu. Lagi pun mama tengok ada lebih kurang not less than 20 pasang telekung kat situ. So if pinjam satu untuk malam tu, would not harm a bit pun..in shaa Allah. Tomorrow morning will call papa to bring mine, and mama will return telekung surau tu. Eh, panjang pulak cerita pasal telekung. In short, mama dapat jugak solat isyak dan recite Al-Mulk before went to sleep with my baby. Mama doa banyak-banyak kepada Allah agar anak mama yang sorang ni diselamatkan kini dan selamanya. Ameen.. Segala puji-pujian bagi Allah.. Alhamdulillah.

Ni bukan lah gambar baby Mira..tapi budak ni lebih kurang la besar si Iman. Gaya rambut dan putih melepak pun lebih kurang sama. Mama sayu tengok muka baby ni..huhu

AMBIK DARAH…..LAGI!

Pukul 2 pagi datang doctor ambik darah Iman.. Allahu.. Iman again cried but not long.. Iman mengantuk sangat dan kejap aje dah tidur balik. The doctor sempat bagitahu, bacaan kidney Iman agak tinggi. But not too worry. Result darah at 2 am ni akan confirmkan. Mama risau kot. Can’t sleep almost 4 o’clock. Tak tau la mata tak nak tido dah. Jaga iman aje..

 

Mama terlena and woke up at 5.30 am sebab Iman nak susu. So, buat susu dan tidur balik sebelah Iman. Nyenyak Iman tidur..syukur sangat.. agaknya tu salah satu dari kesan pcm tu jugak la.. mama dah seram balik.. huhu.

6.40 am mama gegas bangun dari tidur dan solat subuh. Iman still sleeping dan mama sempat recite some surah to calm both heart.

At 8 am, MO incharged datang interview mama. At 10 am pulak..memang ramai la doc yang berkumpul and explain all about Iman. They said.. there are nil trace of toxicity. Alhamdulillah. But the doctor nak ambik lagi sampel darah at 4 pm untuk double confirm. Fine..we’ll wait. As long as Iman is okay.. Mama can face up anything.

Mama having back pain and have lot’s of restriction. But I’m not gonna talk about this. Mama will do anything for Iman’s health. Ya Robb.

At 6.15 pm.. doctor came and explained.. Iman is okay! Alhamdulillah. No toxicity traced and perhaps the amount of pcm was swallowed less than 10 ml into his little tummy. Tapi sebelum end up..doctor tu sempat la lecture mama…suh simpan ubat kat tempat tinggi.. hehe. yes.. I will.. Ya Ampuunn.. Walaupun Iman dah boleh balik, but he is still under observation in 36 hours. Kalau nampak Iman lain macam sikit, kena bawak pi hospital segera.

SYUKUR KEPADA MU YA ALLAH.. ALLAH DAH GRANTEDKAN DOA MAMA SUPAYA ADIK IMAN SIHAT.. AMEEN.

 

TQ so much To HOSPITAL Tengku Ampuan Rahimah, KLANG.

 

Ya Allah.. Mama betul-betul panjatkan syukur sebab Mama risau baby Iman tak selesa dengan keadaan hospital yang sesak dengan orang ramai. Mama risau sangat kalau Iman kena dok bilik asing dari mama.

Semua tu tak berlaku.. bila mama dok sekatil dengan Iman.. nurses, student nurse dan MO, specialist doctors baik-baik belaka. Tempat selesa nak tidur, dan toilet pun dekat. Semua ni ada dalam bilik pemerhatian sementara di HTAR, dalam Emergency Department.

Syukur sangat..waktu nak balik tu, mama jumpa personally dengan satu nurse ni..yang banyak bantu Mama jaga Iman sewaktu mama solat, dan buat back pain exercise..

GADUH LAKI BINI SEBAB UBAT GIGI

Teringat dulu time baru kawen. Sesi suai kenal suami isteri bila betul-betul bergelar suami isteri dan hidup sebumbung, tidur sekatil, makan sepinggan. All you’ll see is the true color in you and him/her.

 

Kebiasaan kita adalah ruler. Tapi bila dah kawin lain. Semua kena bincang. Kalau tak bincang dan sependapat boleh jadi gaduh.

 

Pernah dulu tu.. Mira bangun pagi segar bugar.. Tapi bila Mira masuk toilet aje.. tengok2 lantai ada kesan ubat gigi. Penutup ubat gigi tak ditutup. Hati bara dari bangun pagi. Dalam hati tak pe.. basuh aje lah lantai dan tutup balik ubat gigi tu.. pastu Mira siap-siap pegi keje.

Pergi kerja ok. Balik rumah tengok kejadian pagi tadi berulang.. huhh. Benda tu berlaku setiap hari. Belum cukup seminggu dok serumah, dah bengang-bengang. Diam. Tak tegur hal tu.. still control ayu depan asben. Sabar laa..kunun.

 

Lama-lama memang Mira tak tahan.. burst! Asben kata.. “lahhh.. dah benda tu pun jadi issue. Kalau tak suka, betulkan aje lah..”

 

Korang rasa Mira rasa apa waktu tuh..nak marah? nak curah air ke muka opponent? Nak lari gie ambik ubat gigi tu tenyeh ke mata opponent sebab geram?.. mana satu korang rasa? hehe..

 

Tetiba cukup seminggu hidup as husband and wife, asben Mira kena pi outstation. Sedey la pulak nak jauh2 nih.. dah la baru kawen. But..

 

The next day bila masuk bilik air, tengok ubat gigi elok terletak dan bertutup, lantai pun bersih kemas tanpa saki baki ubat gigi… perasaan dalam bilik air tu, dan dan rasa legaaa sangat.

It was sooo relief tauu.. haa gitew perasaan nyer… muka ada senyum.

 

But..relief tak lama..

 

After 2 days, stress tu mai balik bila the hubby balik.. Bila lama tak jumpa rindu kat hubby. Tapi bangun pagi sok, stress balik. Merajuk tapi hubby jenis tak faham kite ni merajuk senyap. Tarik muka pun dia tanya..”penat ke..penat rehatlah” Haih.. muncong tahap boleh sangkut baju.

 

Iol sedar, jangan cerita bab-bab rumah tangga kat orang tapi.. iol stress.. so iol terpaksa cerita kat kawan ofis sebab iol tak leh pikir solution dah.. Yang iol leh pikir dalam kepala waktu tu hanyalah “this is the biggest risk.. this is what i cannot take in marriage”

 

Sembang punya sembang, rupanya member pun tak suka gak bab ubat gigi bersepah dan tak kemas. Tapi dia jenis calm person.

 

Petik jari aje ofismate iol kata sambil gelak “senang je.. pi beli ubat gigi baru.. yang jenis ada attached cap, macam penutup pintu tuh. Balik rumah nanti, tukar aje cap tu dengan detachable cap kat ubat gigi lama tu. Bila ubat gigi tu habis, pastikan beli yang design attached cap tu. Yang sepah-sepah kat lantai tu.. sembang baik2, mintak baik2 ngan asben.. cakap leklok jangan marah. Suruh dia buat gitu hari-hari pun takpe. Sabar.”

 

Huih.. sabar separuh dari iman.

Iman Mira dah hilang separuh bila seminggu kulihat ubat gigi cenggitu. Dan banyak lagi perkara lain.. wawawa…

 

Haa.. korang. In short, tu bab ubat gigi aje tu.. boleh jadi havoc suami isteri. Boleh merajuk sepenuh hati…

 

Alahai..kome.. mohon jangan lah kome judge Mira ni sengaja atau mengada-ngada.. memang nak buat cemana, dulu memang Mira camtu. Mira dilatih kat rumah mak ayah Mira camtu.. Rumah tak lah rumah orang kaya, rumah biasa aje.. Tapi memang ayah mak Mira trained Mira jaga kebersihan dan kekemasan bukan bab toilet aje bersih, bilik segalanya bersih.

 

Kalau ayah ayah Mira tu lagi la.. baju kat lemari.. lipatan tu mesti ruler straight, ikut jenis, kalau boleh ikut tone kaler.. Kalau tak betul, mak Mira la kena marah.. hahah.

 

Nak kata weol ni keturunan OCD ke?.. ntah la.. mungkin ya, mungkin tak tapi itulah hakikatnya.

 

Kini bila dah anak 4 horang!.. Rumah kerap bersepah, anak-anak jenis yang kene suruh kann 24 jam.. en.asben pun cenggitu kadang-kadang. Kadang-kadang tu pulak dia jadi pengemas. So lama-kelamaan Mira jadi seorang yang..

 

-Tak kisahlah -Apa nak jadi jadilah.. –

 

Ubat gigi tak tutup lagi?.. iol tolong tutup. Rumah sepah? iol larat iol buat.. kalau tak larat iol bising dari pagi sampai malam.. kalau tak larat bising, iol diam aje. Kadang-kadang hubby iol buat kerja kemas2 nih.. alhamdulillah.. hidup sama2, mesti kena tolong menolong sama2..

 

In short (panjang dah pun), 1-5 years marriage memang sesi suai kenal. Lepas tu “terima cara masing-masing seadanya, mesti bertolak ansur, menghormati hak pasangan, hormati kehendak dan keperluan masing-masing”

 

Alhamdulillah..

 

Karangan panjang ni bukanlah iol nak bagi tips rumahtangga bahagia ala2 orang yang dah 30-40 tahun kawen.. tapi at least.. kita kongsi pengalaman yang manis dan baik supaya orang lain yang alami pun boleh kembali tenang, and they dun feel like they are alone..

 

Iol pun boleh fefeeling baru kawen..heheh.

 

Hmm.. supplement time..

Jom bershaklee..

😀

 

#pengedarShakleesijangkang

#pengedarShakleebukittinggi #pengedarShakleetelokpanglimaGarang

KAT RUMAH ORANG – JANGAN LUPA BUANG LAMPIN ANAK

“Baa.. cak!.. baa.. cak!

Adek berak ke.. meh maklong tolong tukar diaper ye…”

Hai korang. Ni Mira bukan jual lampin pakai buang tau. Hehee… Mira masih jual Shaklee dan konsultansi pasal nutrisi.. hehe.

Ni gambo disposable diaper (dd) ni sebab nak bagitahu.. pesan awal2 supaya masing2 kita beringat..

 

Balik kampung jangan dibuang dd merata-rata ye. Kot ada pesen yang suka ‘letak dulu-nanti ambik buang’ tu janganlah terus lupa pada dd tu..

 

Kot maklong ke, makcik ke, kakngah ke tolong basuhkan berak kencing anak kita.. diaper tu kita jugak lah kena bertanggungjawab untuk selesaikannya.

 

Jangan lah pulak, “eh.. kak long yang lupa la tuh.. tadi dia yang basuhkan berak baby”

 

Dah orang tu tolong basuh tu dah cukup bagus.. so kitakenalah tolong pi buang elok-elok diaper tu.. kann.. molek sikit cenggitu.

 

Kadang nak letak sekejap aje kat sudut toilet tu.. Well, kita ni kena la sensitif sikit.. dah balik kampung beramai-ramai ni..takut org lain nak guna toilet tu tak selesa pulak.. atau dia pulak nak kena angkat buang. Hish.. mesti dia angkat buang tu dengan hati yang menggerutu. Sekali takpe lah tolong buang bagi pihak.. dua kali..tiga kali.. 5 kali.. kang bermasam muka lak musim2 rayo ni.

 

Pastu bila dah ramai anak yang pakai dd, mak2 ada anak kecik pun ramai.. maka buanglah kerap2 ke luar rumah. Tak pun masing2 masukkan dalam beg olastik terus. Bawak gi tong sampah beso ke, buang kat tempat lain (tong sampah ye, bukan parit). Supaya udara tandas dan rumah tu still nyaman bak udara suasana desa gitu..hehee..

 

Ok korang.. yang balik kampung harini..SELAMAT MENEMPUH PERJALANAN BALIK KAMPUNG. SEMOGA SEMUA SELAMAT SAMPAI.. Ameen.

 

Kalau nak order Shaklee boleh ye.. Mira tak cuti.. still on kedai maya SHAKLEE.. whasapp aje.

 

Mira. 019-2821775

Kedai: www.mirahamzah.com

 

#disposablediapers

#pengedarShakleesijangkang #pengedarSHAKLEEBUKITTINGGI #pengedarSHAKLEETELOKPANGLIMAGARANG #pengedarShakleeselangor