RISAU HB RENDAH TIME PUASA?

RISAU BETUL KALAU HB RENDAH TIME PUASA.

Waktu Mira preggy dulu.. benda yang paling Mira risau ialah time puasa.. HB makin rendah (bacaan hemoglobin rendah)

Tapi alhamdulillah.. sepanjang puasa, macam ada miracle.. Sungguh, bulan Ramadhan bulan berkat.. memang keajaiban tu dari Allah s.w.t..

Waktu Mira hamil bulan puasa hari tu, memang HB tak lah serendah time bulan tak puasa.

Mungkin sebab bila bulan puasa ni, kita tahu time bila kita boleh makan. Jadi, masa berbuka dan sahurlah kita isi sebaik-baik nutrient yang seorang ibu hamil ber HB rendah perlukan.

Waktu tu, Mira memang pulun lah makan makanan yg kaya zat besi.. bolehlah gagah HB naik 10.

Kalau tak HB Mira kedekut sangat hahaa… Bacaan HB cuma 8 ke 9 lebih aje naik nyer.. sedih la haih. Siangnya puasa.. memang lagi semput la jawabnya. Kalau nak tahu peritnya HB rendah ni, boleh baca pasal pengalaman HB rendah sewaktu hamil.

Continue reading “RISAU HB RENDAH TIME PUASA?”

TOLONG LAH NURSE. SAYA TAK SANGGUP KENA CUCUK INFERON

BILA PANDANG IBU HAMIL … yang low HB..😟
.

Waktu dulu.. time takde ilmu kehamilan sangat.. Memang Mira consume vitamin yang klinik bagi aje. Yang tu paling basic kan..

Waktu dah nak masuk anak ke4.. bila HB makin menjunam.. darah pun cair je. Nurse klinik pun siap dah bagi date untuk suntikan infron. Time tu baru lah kelam kelibut nak google sana sini..

Tapi at last.. berteleku duduk termenung.

“Awak dah hampir tumpah darah waktu lahirkan anak kedua.. hampir-hampir dah tumpah darah tu”.

“Kali ni, awak nak macamana? Betul-betul tumpah darah?”

“Awak tahu kan.. nurse dah terangkan banyak kali dah rasanya..”

“Tumpah darah ni silap haribulan ibu dan bayi boleh maut tau!”

“Anak-anak awak yang lain kecik2 lagi.. sape nak jaga diorang? Mak baru?”

“Atau awak nak bayi awak lahir pramatang dan banyak komplikasi nanti? Masalah jantung, masalah peparu dan sebagainya.. atau…”

.

Termenung sambil nangis.. teringat2 seorang Sister Nurse bebel dengan suaranya yang lembut, menusuk hati Mira. Nampak benar rasa kesalnya, dan kerisauan Nurse tu kat Mira, bila Mira mohon untuk menolak suntikan infron tu.

Mira tahu, nurse tu bebel bersebab.

Mana taknya.. Waktu tu kandungan dah masuk 32 minggu.. sedangkan HB bawah dari 9..

Dari kandungan 11 minggu, graph HB makin menurun dan langsung tak naik.

Padahal.. dah makan segala suplimen yg tinggi kandungan iron nya. Masih gagal naikkan HB.

 

HAMPIR PITAM DAN JATUH

Gigih nak masuk site jugak. Nak kena siapkan kerja sebelum tetiba beranak pulak.

 

Sampailah satu waktu tu hampir pitam, jatuh terduduk kat lantai ofis.

Pandangan kelam.. gelap. Istifar banyak-banyak waktu tu..

Hanya Allah yang tahu berdebarnya Mira kalau tetiba pengsan, dan terus dimasukkan ke hospital waktu tu..

Sebabnya.. waktu tu belum bersedia nak melahirkan.

Banyak perkara perlu settle terlebih dahulu sebelum boleh izinkan diri ni masuk hospital.. kepala fikir macam-macam. Anak-anak, handover kerja ofis, dan segalanya.

Memang..

Banyak yang difikirkan..

Tapi, kalau Allah takdirkan jugak.. nak tak nak kena juga masuk hopsital kannnn…

 

TAK SUKA MAKAN SUPLIMEN, TAPI..

 

Waktu nak pitam tu, mujur ada kawan2 tolong.

Sorang kawan prihatin ni tahu, Mira kurang HB. Dia cepat-cepat bagi air dengan pil Vitalea & Vit C..

Dalam kurang dari 1 jam macam tu, Mira macam dah ok.

Berdiri ok, jalan pun ok. Tak rasa nak pitam atau nampak bintang-bintang di angkasa gituu😂

So Mira pun mintak izin dekat kawan tadi, belek dulu botol supplement VitaleaShaklee dan VitCShaklee.

Tengok ingredients semua natural. Dan-dan tu jugak terus je order.

 

CHECK UP YANG MENDEBARKAN

In short, baru seminggu consume 2 jenis pil ni.., Mira pun pi lah check kat KK.

Kali ni pergi dengan penuh debaran. Sebab date itu memang kena tadah punggung, cucuk infreron lah!..

Bila turn Mira, time kena check HB tu.. nurse dah siap-siap tunjuk bilik ambik darah. Itu maksudnya bukan jari yang akan kena cucuk, tapi lengan.

Dari perut 4 bulan pun, Mira dah kena cucuk kat lengan. Sebabnya, klinik nak terus nak check FBC atau ‘Full Blood Count’.

Takat cucuk lengan setiap 2 minggu pun dah biru-biru lebamnya..

Apatah lagi kalau cucuk inferon setiap hari.. aduhai, tak dapat bayangkan sakit dan kisah lembam nanti.

Dalam waktu dok cucuk tu, dibiarkan aje darah keluar dari kulit masuk ke dalam syringe. Tapi….

 

DARAH LAMBAT PENUH DALAM SYRINGE

 

Eh, Eh… berlain sungguh kali ni. Selalunya waktu prick kat kulit pun, sempat nampak darah memancut sikit. Terkena baju ke, kena meja ke..

Satu lagi, Mira perati, selalunya kan kalau cucuk, darah akan cepat aje penuh dalam syringe tu. Cair darah tu, memang nampak ketara sekali.

Tapi kali ni Mira tengok betul-betul.. darah lambat penuh dalam syringe tu..

Hati tak putus berdoa. Doa.. dan doa aje.. Hati ni harap sangat supaya bacaan 9.5 atau lebih.

Lepas 20 minit tunggu, keputusan kena ambil kat makmal.. debar betul waktu tu.

Ni satu bab lagi yang pelik jugak.. sebab dulu2 kalau setiap kali hati berdebar-debar aje.. terus rasa mata pinar-pinar.. rasa nak pitam, atau loya nak muntah.. tapi kali ni jalan ke makmal yang jaraknya dari klinik lebih kurang 30 meter, relekkkk aje..

Sampai ke bahagian makmal, Mira tunggu nama dipanggil.

 

KEPUTUSAN YANG DITUNGGU-TUNGGU

 

Debar yang amat.. rasa macam nak luruh jantung.. Kejap lepas tu nama Mira dipanggil..

Mira bangun pergi ambik buku pink tu.. belum nak bukak buku tu.. duduk sekejap. Ambik nafas..
Hati kata, semoga bacaan naik. Separuh hati lagi kata.. Redho aje lah kalau bacaan HB menurun lagi, atau naik tak sampai 9.5.

Pelan-pelan buka lembaran buku merah tu.. Mira tengok.. HB 😢😢😢😢

“11.2” ditulis dengan dakwat pen hitam.

😱 Macam tak percaya.. sebab selalunya dakwat pen Merah.

Baca sekali lagi. Siap selak-selak lembaran dan check tarikh hari tu banyak kali. Eh, betul ke ni? Memang tak percaya.

Naik mendadak. Terkejut, happy, nak nangis, nak melompat. Semua perasaan ada😂

Alhamdulillah.. excited sangat kot..haha.

Tetiba waktu tu Mira terus rasa macam letih.. letihhhh sangat.. tiba-tiba rasa false contraction sekejap.

Mungkin sebab tadi Mira tahan-tahan perasaan.. sampai stress.

.

Duduk sekejap kat kerusi kat situ. Peluk buku kat dada.. istifar…

Sambil tu Mira usap-usap perut. Mulut kumat kamit ucap syukur yang tak terhingga.. ucap terima kasih pada Allah.. dan baca basmallah banyak2 pada baby dalam perut.

.

Bila perasaan dah tenteram, baru Mira bangun ke klinik Ibu dan Anak tadi. Ikut hati yang excited waktu tu, Mira nak aje lari masuk klinik.. tapi, kawal.. sis cuba kawal perasaan..😂

Sampai aje di kaunter..

Terus bagi buku kat nurse dan tunggu tindakan seterusnya.

Dalam 10 minit lepas tu, nama Mira dipanggil..

 

TARIKH CHECK UP MULA BERSELANG

“Ok.. ni date seterusnya untuk datang check ye.. lagi 2 minggu. Nanti bila kandungan dah 36 minggu, baru kena check seminggu sekali di klinik ya puan?” Nurse tu lembut aje beri keterangan. Dia senyum.

Mira pun senyum kat dia. Mira tahu. Nurse tu memang cara kerja dia beri senyuman.

Tapi bila emosi gembira berbaur terharu nih.. mira rasa nurse tu senyum sebab dia nak say a big congratulation kat Mira.. hehe. Perasan!😂

Mira pegang buku pink tu. Tengok lagi bacaan HB.. speechless.

Alhamdulillah memang tarikh datang check 2 minggu lagi.. selalunya seminggu sekali. Kali ni berselang minggu, baru datang.

 

Tanpa mira sedar, pipi Mira basah.. Mira nangis rupanya. Cepat-cepat Mira keluar dari klinik. Tak nak orang nampak kite ternangis.

Mana taknya.. 1 perkara:

Mira ni memang hati tisu. Cepat lah teremosi dalam keadaan macam ni. Dah la pergi check up selalunya seorang diri. Bila happy macam ni.. rasa macam nak cari tempat share the happy feelings.

1 lagi sebab:

Allahuakbar.. sepatutnya memang dah kena inferon dah hari ni.. ikutkan dah nangis sebab sakit cucuk inferon ni (haha.. over pulak).

Tapi sakit itu, suntikan itu… dah tertunda.. sebab HB yang dah makin cantik.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..

Harapnya next check up.. HB cantik lagi..

After 2 weeks seperti tarikh TCA tu.. pergi checkup.. Alhamdulillah.. lagi sekali takde dakwat pen merah dah.. semua hitam dan biru aje..😄.

 

NAIK MENCANAK

Dan.. kali itu.. HB mira menghampiri 14..

Alhamdulillah.. Bayangkan dari 8 lebih kepada 14..

 

Selama experience Mira hamil.. kali ni lah hamil dapat HB melepasi 10.

Dan, check up kali ni pulak, HB naik ke 14 pulak tu. Rasa nak lompat bintang tau!

 

Itu lah.. itu lah perjalanan kehamilan Mira yang Mira nervous sesangat..

Mungkin orang lain rasa biasa..

Tapi bagi Mira pengalaman hampir tumpah darah, dan suntikan inferon tu.. memang buatkan Mira akan bertambah stress.. sebab Mira jenis hati tisu basah😂

 

dan satu lagi… ramai ibu-ibu hamil yang berpengalaman cucuk inferon kata sakit sangat cucuk inferon tu. Dah la Mira tak tahan sakit. Sakit setiap masa boleh stresssss.

Sekian ShakleeEffect Mira. Semoga ibu2 yang pernah ada pengalaman cucuk inferon bertabahlah.. mungkin boleh ikhtiar dengan suplimen atau apa sahaja yang buatkan ibu selesa.

Asalkan.. kita berusaha kurangkan risiko kita, anak dalam kandungan, dan anak-anak yang setia menanti kita, yang setia rindukan kita di rumah..

Salam sayang dari Mira..

😊 #myShakleeEffect

 

BAKAL KAHWIN HUJUNG MINGGU NI? Plan Untuk Dapat Anak? Tunggu sekejap.

NAK KAHWIN PLAN BETUL-BETUL, TAPI NAK PREGNEN?? PLAN BETUL-BETUL TAK??

Sebab apa ya entri kali ni dihasilkan?

Sebenarnya tujuan entri ni adalah untuk timbulkan kesedaran kepada pasangan yang bakal berkahwin, dan dah pun berkahwin untuk plan betul-betul tentang kesihatan bakal ibu dan bakal ayah, sebelum ibu tu hamil.

Kesian sungguh Mira tengok ibu-ibu hamil yang dah pulun sepulun-pulunnya menjaga pemakanan..

Sungguh-sungguh jaga tak ambil minuman dan makanan manis, tak ambik nasik banyak, tak boleh makan itu, tak makan ini.. Aleh-aleh terkena juga Gestational Diabetis atau GDM, atau maksudnya diabetis ketika hamil.

Image result for gestational diabetes
Ni lah kenapa doktor dan nurse kat klinik kesihatan tu dok selalu nasihatkan ibu-ibu yang GDM kena jaga-jaga pengambilan makanan yang boleh bertukar kepada glukos seperti nasi, roti dan sebagainya.

Lepas tu HB pulak rendah sebab si ibu dok kontrol sangat makanan supaya gula dalam darah tak spike. Silap percaturan, akibatnya pemakanan yang kaya zat besi pulak tak cukup.

Nurse dan doktor sentiasa tak jemu-jemu nasihatkan untuk makan itu, ini. Sampai ibu jadi stress sikit.

Dah la cucuk dan puasa utk cek gula dalam darah sokmo aje. Makan pil zat besi lagi.

Dah nak dekat masuk 9 bulan, HB masih paras bahaya. Untuk selamatkan nyawa ibu dan bayi, doktor terpaksa sarankan untuk suntik infron (zat besi) kat punggung sekerapnya.

Dah suntik pun, silap haribulan dah nak dekat bersalin…masih kurang HB darahnya..huhu (boleh baca artikel bagaimana nak atasi masalah HB rendah di sini)

Dugaan ibu hamil..

Dahhh… nak buat cemana.. dah rezeki kita tu macam tu. Orang mengandung ni pembawakan..terima aje lah..?

Pernah dengar kan statement macam ni??

Well.. betul segalanya ditentukan Allah..

Pembawakan budak dan rezeki masing-masing semua tu memang lah betul. Semuanya dah ditentukan Allah..

Jodoh kita pun ditentukan Allah kan.. Tapi yang bestnya, tahu pulak kita plan nak jodoh yang terbaik sebelum-sebelum fasa bertunang lagi kan? Kita tengok dulu keserasian pasangan dan mohon pada Allah sebelum kita terima pasangan kita tu.

Related image
Cantik sangat kedua pasangan pengantin ni. Ni sekadar gambar hiasan bagi artikel Mira ni.

 

NAK KAHWIN PLAN BETUL-BETUL, TAPI NAK PREGNEN?? PLAN BETUL-BETUL TAK??

Bila kita nak kahwin pula kita plan dah tarikh bila, nak beli apa, kenduri macamana dan segalanya mesti dalam perancangan yang rapi.

Semua tu kita plan dengan sangat baik.

Tapi..

Bila kita nak timang cahaya mata. Kita cuma tahu plan untuk pregnen sahaja..

Kebanyakan pasangan akan alert bila haid lewat atau apa sahaja simptom hamil. Tapi, ade tak pasangan tu plan betul-betul kesihatan tubuhnya, kesihatan rahimnya, kesihatan spermanya dan segalanya yang boleh merosakkan kesihatan dan kualiti sistem pembiakan, telur dan sperma??

Ada.. tapi tak ramai yang plan macam ni..(cuba tengok dibawah)

Kehamilan memerlukan tubuh wanita bersedia sekurang-kurangnya 3-4 bulan sebelum penempelan embrio di didnding rahim wanita tu.

Manakala bagi pasangannya pula, lelaki tersebut perlu juga memastikan pemakanan, senaman dan segalanya demi memastikan sperma berkualiti.

 

PLAN SIHAT SEBELUM HAMIL

Plannya boleh Mira cadangkan macam ni… Ini hanya cadangan sahaja tau. Tapi cadangan ni jugak lah Mira petik dari kelas kesuburan yang Shaklee anjurkan, iaitu cadangan daripada seorang doktor yang arif tentang kesuburan.

  • Bagi pasangan yang dah tau tarikh nak kahwin, misalnya kan sabtu minggu ni tarikh nak menikah.. Sepatutnya 3-4 bulan lepas lagi bakal isteri dah start ambik multivite Vitalea, makan B-complex yang siap-siap ada asid folik.
  • Lepas tu ambil protein (ESP) dan makan semua yang kaya dengan zat terbaik. Ini penting untuk prepare badan ibu tu supaya cukup storage kalsium, zat besi dan segala nutrient yang diperlukan oleh ibu dan bayi.
  • 3-4 bulan sebelum nikah tu, kurangkan ambik makanan terproses, makanan kurang lemak tapi protein tinggi hehe..😄.
  • Teruskanlah exercise untuk stabilkan hormon.. risiko untuk mendapat GDM akan berkurang.
  • Bagi bakal suami pulak.. ambik lah protein yang cukup setiap hari, bermula 3-4 bulan sebelum tarikh bernikah.
Image result for kesuburan lelaki
Betapa bahagia si isteri, bila suami mengambil berat tentang kesihatan dirinya sewaktu hendak menima (Gambo hiasan…pinjam dari FirdausAzizi.my)
  • Kurangkan atau berhentikan lah terus tabiat merokok demi insan-insan tersayang dan masa depan mereka.
  • Bakal ayah mestilah ambil pemakanan seimbang, bersenam dan supplement diri dengan Vitamin E Complex, ESP dan Vitalea untuk meningkatkan kualiti sperma.

Image result for kesuburan lelaki

Sebab sekarang ni, kalau masalah kesuburan dan kegagalan untuk hamil bukan tuding jari pada wanita sahaja..

Bila cek-cek balik rupanya telur si isteri takde masalah. Tapi sperm pulak tak berkualiti..

Image result for sperma tidak berkualiti

Image result for sperma tidak berkualiti
Ramai yang tak tahu, sperma lelaki memainkan peranan yang sangat penting untuk menjamin baka yang baik sebelum fasa kehamilan.

Kalau lekat pulak, baka kandungan berisiko ada masalah dan keguguran. Boleh rujuk kisah hamil dan keguguran di sini.

Atau..kot-kot takde masalah waktu hamil.. masalah pulak waktu dah nak bersalin nanti..

Semua tu ada impaknya..

Image result for anak
Kesihatan dan kecemerlangan anak-anak bermula dari waktu kita belum menjadi ibu bapa.. bahkan sebelum kita menjadi suami isteri.

Allahuakbar.. Maaf jika Mira dah bernada bebel pulak. Tak langsung Mira niat begitu. Mira dulu pun naif perkara ni. Mungkin bila Mira dah attend kelas, Mira dah tahu cara untuk kita jaga kesihatan tubuh sebelum kehamilan, menyebabkan Mira sedikit emosi, bila tengok ibu-ibu hamil bertarung nyawa dan tenaga sepanjang tempoh hamil, bersalin dan berpantang.

 

EVERYTHING STARTS FROM PARENTS

Kalau boleh pasangan yang nak kahwin ni, jangan pegi kursus kahwin aje.. tapi pergilah sekali kelas kesuburan, dan kelas parenting..

In shaa Allah..bila kita usaha, tawakal.. Allah akan beri yang terbaik untuk kita..

Bagi yang dah pun hamil, jangan risau, masih belum terlewat.. Ambillah Set Hamil Premium Shaklee untuk kesihatan ibu dan bayi sepanjang kehamilan.

 

Juga ambillah Set Berpantang Shaklee untuk membantu ibu kekal sihat, badan tak sakit-sakit dan penyusuan dapat dilakukan sesempurna yang boleh.

Nasihat berbaur sayang dari Mama Mira..
💖💖💖💖

Untuk mengetahui supplement yang terbaik untuk kesuburan suami isteri boleh klik di sini, atau supplimen semasa hamil dan berpantangnatau penyusuan (klik di sini), boleh hubungi terus Whatsapp No.:

019-2821775

In shaa Allah Mira akan bantu dari segi pemilihan produk yang sesuai dengan keadaan kesihatan, dan objective target pasangan tersebut.

Wallauhalam.

Hot Selling Product Shaklee

Assalamualaikum dan selamat tengahari..

 

Ni Mira dalam dok buat kerja-kerja rumah, sambil dok type panjang berjela info berkenaan Shaklee.

 

Kalau ade customer yang pm nak tanya info ringkas berkenaan satu-satu product Shaklee, kadang-kadang tak jumpa mana letaknya notes tu.

 

So Mira fikir eloklah Mira letak kat blig nih supaya senang orang boleh baca bila-bila dan senang jugak Mira nak rujuk semula nanti.

 

Ni ada beberapa info manfaat yang ringkas berkenaan produk Shaklee yang top selling:

OMEGAGUARD (Minyak ikan terbaik)

Kalau nak detail pasal Omegaguard, boleh baca di sini.

Fungsi Omegaguard ni banyak, antaranya adalah:

Alahan, batuk kahak, kawal kolestrol, jaga jantung dan supplement untuk otak, tingkatkan imun badan, strok, saluran darah tersumbat, tekanan darah tinggi. Ibu hamil, berpantang dan menyusu.

 

VIVIX

Seperti yang diwar-warkan.. Vivix ni banyak dah membantu pesakit-pesakit kronik kembali menjalani hidup seperti sebelumnya..iaitu sebelum dia memgalami sakit kronik.

Vivix menangani masalah inflamasi sel yang teruk sehingga menyebakan penyakit.

Kat bawah ni Mira senaraikan sikit kelebihan menggunakan Vivix:

Kesihatan sel-sel dari peringkat kromosom, supplement untuk strok, alzheimers; awet muda, melawan sel kanser, melawan diabetes, bantu atasi masalah prostat, masalah rahim, falopian, banyak lagi.

 

OSTEMATRIX

OOstematrix pulak selalu dikaitkan dengan kalsium untuk tulang yang rapuh (osteoporosis). Tapi sebenarnya ostematrix bulan sekadar kalsium. Ada Boron, Fosforus, Vit D, Magnesium. Semua mineral ini sangat berguna dan banyak kelebihannya untuk masalah-masalah lain seperti:

Migraine, senggugut, sembelit, masalah penghadaman, abdominal pain, osteoporosis, lenguh2, sakit sendi, kejang urat, ibu hamil, berpantang dan menyusu, masalah gigi dan gusi kerap berdarah.

 

VIT-C PLUS

Vitamin C Shaklee atau nama penuhnya Sustained Release Vit-C Plus sebenatnya lain daripada Vit C yang lain.

 

Ia hadir bersama cofactor iaitu bioflavonoid. Selain tu kelebihan Vit C ni juga, ia melepaskan Vit C yang diperlukan dengan sendirinya.. setiap biji dapat membekalkan vit c ke dalam darah pada setiap jam, selama 5 jam sehari.

 

Berikut info mudah berkenaan Vit-C Plus:

Bekal vit c ke dalam darah setiap jam. Bantu repair segala sel dalam tubuh, Penyembuhan luka pembedahan, bantu buat kolagen, vitamin untuk kulit yang cantik, bantu masalah gusi berdarah, gusi bengkak, periodontis (gusi menyusut), cepat lebam-lebam, demam, selsema, tingkatkan imun tubuh, baiki insomnia dan stress. Untuk semua wanita dan lelaki.

 

VITA – E COMPLEX

Selain daripada mencantikkan kulit dan menghalang pembentulan jeragat, Vita E banyak kelebihannya. Antaranya:

Kesuburan untuk lelaki dan wanita, menyeimbangkan semua hormon dalam tubuh, bantu masalah keguguran, memperbaiki kemandulan, senggugut, melindungi jantung.

Selain dari product ESP, minuman soya yang mempunyai asid amino perlu yang lengkap adalah dalam Mealshakes.

Berikut adalah sebahagian manfaat melashakes:

Milk booster bagi ibu menyusu, tingkat selera makan, sesuai bagi kanak-kanak, pelengkap nutrisi- 24 jenis vitamin untuk anak-anak besar dengan sihat, protein tumbuhan baik untuk sistem penghadaman.

 

ESP (Protein soya)

Diperbuat daripada kacang soya bukan GMO. Diljndungi khasiatnya dengan proses yang khas. ESP bukan sahaja digunakan oleh wanita menyusu sebagai milkbooster. Tapi juga untuk kelebihan dan manfaat yang lain seperti di bawah:

 

Kesihatan kulit, kuku cantik, memperbaiki masalah jeragat, memperbaiki masalah kesuburan.lelaki dan wanita, membantu pesakit jantung, mengawal kolestrol tinggi, membantu memgurangkan bengkak pada kelenjar prostat bagi pesakit prostat, membekal tenaga segera kepada wanita dan lelaki, sebagai meal replacement sementara menunggu makan makanan berat, menguruskan badan, membantu menahan rasa lapar, detoks dan melawaskan, memulihkan sel-sel badan yang kurang sihat.

 

VITALEA

Vitalea adalah vitamin terulung dan paling tua sejak zaman Dr. Forrest C. Shaklee. Kalau nak tahu Vitalea berasal dari nama asalnya iaitu Vitalized Mineral.

Nama panjang ni akhornya orang lain ambil untuk komersil kan istilah yang lebih pendek iaitu Vita-Min, dan jadilah istilah vitamin yang kita ada sekarang ni.

 

Vitalea adalah multivitamin pertama di dunia dan menjadi pelengkap nutrisi harian. Pemberi tenaga segera, atasi masalah HB rendah bagi ibu hamil, baik untuk kesihatan buah pinggang, jantung dan kesihatan organ hati.

 

B-COMPLEX + Asid Folic

Ramai yang menganggap B-Complex hanya diperlukan ketika hamil atau ketika sakit sendi dan otot sahaja.

Vitamin B-Complex sangat diperlukan setiap hari. Bahkan Malaysia telah memansuhkan GST kepaa supplement B-Complex untuk menggalakkan rakyat Malaysia mengambil B-Complex sebagai supplement setiap hari.

Antara manfaat B-Complex yang dilengkapi asid folik ini adalah:

Mengatasi masalah kelesuan, bantu Alzheimer, stress, bantu tukar makanan kepada tenaga, rambut gugur, luka pembedahan, bantu bina sel darah merah, redakan senggugut, nafas berbau, meredakan alahan.

 

ALFALFA COMPLEX

Mira sejak 4 tahun memang mempunyai eczema yang teruk. Sehingga kahwin dan mempunyai 3 orang anak, eczema dan resdung Mira tetap ada. Kafang-kala perlu ambil ubat steroid dan NSAID untuk bantu kurangkan kegatHalan.

Sehingga Mira consume semasa berpantang anak ke4, alhamdulillah, mira tak sangka, masalah resdung, eczema dan keputihan Mira hilang.

Selain dapat membantu masalah seperti di atas, Alfalfa Complex juga dapat memberi manfaat seperti di bawah:

Cuci hati, darah, usus, keputihan dan senggugut, eczema dan resdung, beri tenaga pada otot, baiki pencernaan, buang asid urik bagi pesakit gout.

 

HERBLAX

Makcik Mira memang mempunyai masalah pembuangan yang teruk. Kadang-kadang memang dia terpaksa tubggu seminggu dan lebih, untuk membuang.

 

Perutnya lama-kelamaan cepat masuk angin dan beliau sering sakit perut dan abdomen. Perutnya juga keras, bila Mira pegang. Seolah ada benda padat dalam perut.

Lepas ambik herblax, aalhamdulillah makcik mira beritahu yang dia kembali segar, dan masalah pembuangan dah lenyap. Makcik juga kata dia berasa segar dan bertenaga. Tak macam selalu, dia kerap letih dan lesu selepas balik dari kerja.

Herblax ni antara top selling product. Antara kelebihannya:

Baiki pencernaan, sembelit, membersihkan najis yang tersekat lama dalam usus besar, bantu kesihatan otot usus supaya dapat actif secara normal, kempiskan perut.

 

LETCHITIN

Bantu serap vitamin A,D,E,K, bakar lemak baru, halang kejadian batu karang, salurkan oksigen yang cukup ke otak-halang alzheimer, kawal GDM bagi ibu hamil, darah tinggi, prostate lelaki, ringankan sembelit, kawal kolestrol, pelangsingan badan.

 

GLA

Bantu kesuburan, bantu atasi symtom PMS, kawal GDM bagi ibu hamil, bantu regulate hormon dalam badan tanpa menggangu usus, menentang sel kanser, halang komplikasi diabetes,masalah rambut gugur, lambatkan menopos, bantu melawan hot-flash bagi yang mengalami symptom menopos

 

Ni sebahagian sahaja daripada banyak supplement shaklee.

 

Nak order dan konsultasi..

 

Boleh hubungi Mira

019-2821775

 

COD sekitar Sijangkang, Bandar Parkland, Bukit Tinggi, Shah Alam, Telok Panglima Garang, Sg. Mas, Kulim dan kawasan sekitarnya.

 

Pos seluruh Malaysia.

 

FB: Mira Hamzah

IG: mira_nhm

website: www.mirahamzah.com

Sebab Vitalea Shaklee Dalam dalam senarai Top Ten

MANFAAT UTAMA VITA-LEA SHAKLEE

  • Penambah Tenaga Segera
  • Membantu sistem memori
  • Memberi daya fokus yang lebih tinggi
  • Memberi kecergasan tubuh dan minda
  • Menjadi satu elemen ‘Pelengkap-Nutrisi’ yang terbaik sejak penciptaannya.
  • Membantu kesuburan bagi lelaki dan wanita yang inginkan zuriat
  • Membantu stimulasi metabolisma
  • Melambatkan proses penuaan
  • Memastikan sel hidup dan sihat
  • Menggalakkan pertumbuhan sel-sel baharu
  • Menjaga kesihatan tiroid (hipotirodisme)
  • Menjaga keseimbangan hormon dalam tubuh
  • Melindungi organ iaitu fungsi buah pinggang dan hati.

Jom tengaok pengalaman Mira semasa HB rendah sangat waktu Mira mengandungkan anak ke-4

Pengalaman mengandung: HB rendah sampai nak kena suntikan inferon.

 

PERKATAAN ‘VITAMIN’

Kalau korang nak tahu, perkataan ‘vitamin’ yang kita selalu sebut ni, sebenarnya telah muncul pada 100 tahun lebih yang lalu. Asalnya, vitamin ni adalah satu produk yang bernama ‘Vitalize-Mineral’. Bila mengikut peredaran zaman, kandungan seperti dalam Vitalize-Mineral dibuat oleh syarikat-syarikat lain yang mengeluarkan produk yang seakan VITALIZE-MINERAL.

 

Yang mengkagumkan VITALIZE-MINERAL adalah produk multivitamin pertama yang dihasilkan oleh Dr. Forrest C. Shaklee. Tak ada lagi sesiapa pun waktu tu mengformulasi multi-vitamin yang lengkap dengan semua vitamin dan zat mineral yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

Pengasas Shaklee ni adalah Dr. Shaklee, founder syarikat MLM yang tersohor di dunia iaitu Shaklee. Peningkatan teknologi telah mengubah bentuk Vitalize-Mineral ni dari cecair ke bentuk tablet yang kini dikenali sebagai Vita-Lea. Botolnya pun dah berubah.

Image result for Vitalea Shaklee

Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin penting dan 7 mineral yang vital dalam tubuh. Semua ini adalah seperti yang telah disarankan oleh RDA. Fom=rmulasi mudah yang sangat seimbang.

Image result for Vitalea Shaklee

Tablet Vita-Lea ini disaluti dengan serbuk nutrisi iaitu spirulina. Dengan kaedah terkini dan teknologi eksplosif yang komplex, tablet Vita-Lea terhasil dengan coating ‘Explo-tab’. Ini kerana tablet multivitamin inilah yang pertama di dunia dan masih menjadi yang pertama, boleh larut dalam air dengan cepat.

Related image

Tablet yang mudah larut ini penting supaya ia cepat larut dalam perut dan terserap dengan mudah oleh usus kita.

 

UJIAN KLINIKAL TELAH MEMBUKTIKAN DENGAN PENGAMBILAN VITALEA SHAKLEE SELAMA SETAHUN BOLEH MENGURANGKAN RISIKO JATUH SAKIT SEBANYAK 65%.

Image result for Vitalea Shaklee

 

Vita-Lea ni sangat bagus untuk:

  • Semua orang dewasa lelaki dan wanita yang pentingkan nilai kesihatan tubuh sendiri.
  • Wanita yang hamil, menyusu dan berpantang
  • Wanita yang mempunyai HB low
  • Wanita dan lelaki yang anemia
  • Sesiapa yang kekurangan zat mineral akibat kekurangan nutrisi dalam tubuh
  • Mereka yang berdiet
  • Mereka yang susah nak makan
  • Wanita yang selalu morning-sickness
  • Warga tua yang ingin menjaga kesihatan
  • Yang bertungkus-lumus membuat kerja sampingan untuk mencari rezeki.

 

APA KATA PENGGUNA VITALEA SHAKLEE ??

 

Displaying 1495558914319.png

 

Displaying PicsArt_05-24-12.51.28-01.jpeg

 

Displaying 1495559105701.png

 

Displaying 1495559489228.png


 

NAK ORDER VITALEA SHAKLEE  ??

 

Dalam sebotol Vita-Lea ade 120 biji. Boleh tahan 2 bulan sebotol ni. tau. Jimat kan !

Displaying 1495539264087.png

Boleh order terus dengan saya.. Mira Hamzah atau details saya macam kat bawah tu.. hehe

 

SID ID: 1211255

Whatsapp / Call : 019-2821775

Nor Hazmira Mihamzah

COD: Sijangkang, Telok Panglima Garang, Bukit Tinggi (Klang)

Pos: Ke seluruh Malaysia

 

Pengalaman mengandung: HB rendah sampai nak kena suntikan inferon.

 

Mira anemia time preggy memang teruk. Waktu 2nd child memang hilang banyak darah sampai pengsan 2-3 kali lepas deliver baby.. Bila dah stabil, Doctor kata Mira hampir tumpah darah. Syukur tak jadi.. kalau tak mungkin maut menunggu.

 

Teringat time Mira mengandung ank ke3 dulu.. HB rendah jugak. Klinik buat Full Blood Picture (FBP) sampai 2 kali sebab 1 MD nak tengok. Satu lagi pakar kat hospital pulak nak confirm. Waktu tu Mira konsisten makan iberet folic yang kandungan iron nya sehingga 500 mg tu.. banyak kan.. hehe

 

Tapi sayangnya walau dah consume benda tu.. FBP still menunjukkan HB mira rendah sangat. Macam-macam dah buat nak bagi HB naik…sama jugak resultnya..

 

Sampai nurse dah intro pasal suntikan inferon. Suntikan inferon ni adalah cucuk iron liquid kat butt kiri dan kanan setiap selang sehari. Haa.. scary kann.. Jarum yang mencucuk tu pun boleh tahan la besarnya.

Nilah rupa bentuk inferon tu

 

Bila tanya-tanya kat kakak-kakak yang datang klinik tu jugak.. ada yang experienced cucuk tu.. sakittt sangat katanya. Dia cucuk seminggu 2 kali sebab hb dia rendah sangat.

 

Kakak tu kata.. mula-mula dia cucuk seminggu sekali pun dah sakit sampai berbulan-bulan tak hilang sakitnya. Tanda lebam toksah ceritalah.. memang berbiru-biru dan kehitaman bekas cucuk tu. Ini kan pulak cucuk 2 kali seminggu. Nurse tu ada yang kata patient yang datang dengan HB yang teruk sangat sampai kena cucuk setiap hari.. huuu… takutnya Mira waktu tu.

 

Waktu preggy anak ke4.. lagi teruk. Semakin rendah HB mira waktu kandungan seawal 12 minggu.. HB Full Blood Count (FBC) dah turun jadi 9.

 

Nurse dah bising. Sebab pengalaman anak ke2 dan ke3 yang kurang HB menyebabkan nurse nak intro inferon jugak. Siap dia tulis dalam buku merah tu.. Doktor pun dah endorse. Yinggal nak datang ikut date tu.. tadah peha aje lah..

 

Mira waktu tu memang susah hati.. tak nak cucuk inferon. Sedih, stress. Pulak tu Mira jenis diam kan dalam hati.. tak nak bagitahu husband sebab takut dia susah hati. Tak bagitahu mama jugak sebab takut dia sedih dan susah hati.

Waktu Mira susah hati tu.. macam ni lah lebih kurang rupanya kot..hehe. Memang nangis sensorang aje.. takut, sedih, stress. Tapi tak nak cakap kat suami atau ibu.. takut diorang pulak stress.. nanti Mira lagi bertambah stress. So yang Mira buat.. Mira bercakap dengan baby Mira… dan solat, doa banyak-banyak mintak Allah tolong Mira..

Balik dari klinik KK tu, mira usaha nak cari jugak alternatif nak pulihkan hb ni. Dah makan iberet folic tak jalan jugak so menghadap Allah mintak petunjuk.

 

Bila masuk kerja semula… niat hati kena jugak masuk site sebab dah lama tak buat workplace inspection. So Mira pun sampai ofis tu terus pegi sarapan.. tekad membulat untuk stay strong. Lepas kerja-kerja admin selesai.. pergi la lunch kat kantin. Habis lunch bangun berdiri aje dah rasa nak pitam. Terhoyong hayang jalan ke pintu ofis akhirnya akur tak boleh terus berjalan. Mira tertunduk duduk kat lantai.

 

Nasib baik ada kawan-kawan lagi kat situ. Waktu tu cepat-cepat kawan papah ke ofis dan dia bagi vitalea dan vitamin c Shaklee. So Mira pun makan.

 

Lepas beberapa hari consume Vitalea dan Vitamin C Shaklee, rasa badan selesa dan boleh jalan laju berbanding hari-hari sebelumnya. Terlupa pulak tragedi nak pitam tu.. hehe..

 

Mira try order Vitalea dari kawan tu.. bila makan badan rasa cergas. Tak rasa pening-pening nak pitam dah. Makan pun berselera.

 

Tak dak masalah dah nak masuk site tengah-tengah panas pun.

 

Seminggu lepas insiden pitam tu, mira pi check kat klinik sini. HB naik banyak… excited sangat.

 

Alhamdulillah… lega sangat rasa tak payah cucuk inferon tu..

Vitalea Iron Formula ni.. bukan sahaja bagus untuk naikkan HB.. tapi bila kita makan ni.. badan kita akan selesa dan cergas. Alhamdulillah.. syukur sangat dipertemukan dengan Vitalea.

Tu lah pengalaman Mira dengan Vitalea..sayu bila kenang.. hihi…

 

Ibu-ibu yang kat luar sana.. kalau ade masalah anemia.. kita jangan putis asa.. Kita MESTI KUAT.. MESTI USAHA, MESTI IKHTIAR lagi.. jangan terus solusi inferon. Sakit cucuk inferon tu nanti buat ibu bertambah stress..

 

Tq so much kat Allah.. dan kawan Nurul Idayu Kambali yg kenalkan mira dengan shaklee vitalea.

 

Nak dapatkan nasihat berkenaan Vitalea atau vitamin yang lain.. boleh berhubung terus dengan Mira melalui:

Whatsapp (respon paling cepat)

019.2821775

 

Atau tinggalkan comment disini dan terus email Mira untuk notifikasi. Bukan ape.. takut tak perasan.. nanti lambat pulak respon nya..

normi.nhm@gmail.com.

Mira, WAHM Shaklee

019-2821775

SEBAB-SEBAB ELAK AIR SEJUK MASA BERPANTANG

 

Zaman sekarang ni.. Mira noticed ramai orang yang berpantang selepas bersalin tak faham kenapa mereka perlu berpantang seperti orang dulu-dulu.

 

 

Ada yang kata.. “zaman sekarang orang tak pantang ikut cara macam itu..banyak bad things than good things”

 

Semalam pun waktu jalan-jalan dengan mak kat Tesco Kulim.. Mira nampak seorang wanita mendukung anaknya.. duduk kat satu kerusi.. while the daddy and other children kat satu section (i guessed.. sbb nampak riak muka si mommy yang senyum-senyum sambil lihat budak-budak tu..)

 

As i walked nearer to that lady i saw the baby still dalam bedung..and sleeping. Sebelah tangan mommy cuddle baby, sebelah lagi pegang phone. The baby obviously so small.. macam baru 20 hari i guessed.

 

Mata aku terus tengok attire mommy..pakai socks tak? No.. she did not wear any socks. Dan mommy pakai baju nipis aje..kat shopping complex tu sejuk kan.. so kalau pakai baju nipis, jenis lycra pulak tu.. supposedly mommy takkan rasa hangat.. tapi mommy akan rasa sejukkk sangat.. wow detailnya Mira sampai tahu jenis kain baju yang dia pakai.. haha.

 

Orang dalam pantang ni supposedly kena rasa hangat selalu.. sebab dalam waktu bersalin tu.. dia kehilangan baaaanyak darah. Bila darah hilang.. badan akan jadi sejuk. Sebab tu lah orang tua-tua sanggup biarkan anak menantu dalam pantang.. mendiang atas katil yang bawahnya ada bara api.. pakai baju lengan panjang dan bengkung, pakai herba dan minyak di badan supaya si ibu tu akan sentiasa rasa panas..

 

Tapi sekarang ni.. ramai yang tak ambik kisah sangat pasal panaskan badan ni. Bahkan ada siap dok dalam aircond. Alasan kebanyakan wanita moden sekarang ni.. “zaman sekarang cuaca dah panas.. tak boleh sangat pakai petua lama-lama tu.. nanti boleh jadi heat stress”

Air sejuk berais atau tak berais memang sedap di tekak. Tambahan pulak minum ketika waktu cuaca panas. Tapi tidak sesuai kepada ibu yang baru melahitkan, atau masih dalam tempoh berpantang.

 

Yang mengejutkan Mira, pernah nampak seorang ibu dalam pantang minum air sejuk petiais tu. Bila Mira tegur, siap kata tak ape.. bukan ais batu.. cuma air sejuk aje..

Siap bagitahu..dia tak faham kenapa mak / mil (mother in-law) dia tak bagi minum air sejuk nih.

 

“Dah la tengah panas.. suruh bertungku.. makan nasik dan lauk panas-panas.. nak bukak air cond tak boleh.. nak bukak kipas tala kat badan tak boleh..stress peluh2 nih.. dah gatal satu badan ngan peluh. I biasa dalam aircond.. bila panas macam ni rasa macam nak giler stress panas.. mak / mil ai ni tak tahu kot istilah heat-stress.. Heat stress ni bahaya tau. Diorang tak tahu apa akibatnya buat macam tu..”

Hmm.. terdiam Mira. Geleng kepala aje lah. Nak bebel waktu tu tak boleh. Sebab hati wanita tu tengah panas. Kang di bebel lagi bertambah panas pulak dia.. tak pasal meroyan kang.

 

Orang nak bagi dia sihat betul-betul lepas pantang nanti, sebab tu nak jaga makan minum dia.. dia pulak boleh melanggah (minum) air sejuk. Membebel pulak tu. Kang bentan atau meroyan baru merasa!

 

Ok.. ni sebabnya.. kenapa orang dalam pantang.. memang PANTANG minum cold water.. read between the lines okay.. hehe😁

 

SEBAB TAK BOLEH MINUM AIR SEJUK

🍀makanan atau minuman yang telah sejuk boleh menyebabkan gangguan pada sistem pencernaan.

 

Badan kita panas tau.. 98.6 Fahrenheit. Perut kita pulak perlukan haba yang panas untuk cerna makanan yang masuk ke perut.

 

So.. perut terpaksa menggunakan tenaga yang banyak untuk memanaskan suhu lagi.. supaya makanan tadi panas dan mudah dicerna.

 

Apa yang berlaku?

 

Perut menggunakan banyak tenaga, supaya perut dapat panaskan makanan yg kita makan tu. Lepas tu perut dan enzym memggunakan banyak lagi tenaga yang lain untuk digestion.

 

Untuk membuat tenaga yang banyak ini.. badan sangat perlukan nutrient yang seimbang. Pemakanan dan air kena cukup. Nutrient ni perlu cukup untuk buat darah, ganti baru sel-sel yang rosak, activates hormones, enzymes dan banyak lagi.

 

Semua ni dah di aturkan dalam satu sistem pemulihan badan si ibu tu selepas dia bersalin.

 

Bila dia kerap makan dan minum serta berada di tempat atau suasana yang sejuk.. badan terpaksa menggunakan energy yang banyak untuk memanaskan makanan dan minumannya. Ini satu pembaziran tenaga (wastage).

Sepatutnya tenaga itu dapat si ibu jimatkan untuk pemulihan bahagian badannya yang lain. Bila ada wastage badan kena pump banyak lagi nutrient untuk buat vitamin dan minerals untuk jana tenaga semula. Nak buang wastes dari badan pun perlukan banyak energy.

 

Bukan lah salah kalau minum benda sejuk, makan dan suasana sejuk. Tapi as a logic.. Dah lah badan kehilangan banyak darah selepas bersalin.. energy pun cukup2 makan aje untuk pemulihan badan.. pastu nak membazir energy pulak dengan makan makanan/minuman sejuk.

 

KESAN BURUK

Satu lagi.. sekiranya energy tak cukup.. makanan hanya partially digested. Tak complete pun digestion tu. Akibatnya.. makanan yang tak digest tu dok dlm perut lama sangat.. rotten dan mengeluarkan gas alkohol..

 

Gas ini menyebabkan badan kita berangin.

 

Dah la badan baru nak buat semula darah.. masuk pulak angin yang tak elok dan memggangu sistem pencernaan dan keseluruhan sistem imun si ibu.

 

Semua ni akan menyebabkan bloating dan badan ibu serta baby akan mudah sakit-sakit..sengal-sengal. Silap-silap anak pula dapat kesan kekembungan disebabkan ibu yang bloated.

 

Lagi parah, kalau si ibu bentan.. lalu demam. Dalam tempoh berpantang, ibu perlu menyusukan anak. Jika ibu demam, ibu akan penat dan tidak dapat fokus pada anak. Ini boleh mengakibatkan pospartum blues atau meroyan.

 

Sekiranya si ibu rasa tak selesa, si ibu juga boleh sakit-sakit badan dan mungkin kekejangan. Sembelit dan buasir juga menyebabkan ibu sukar bergerak.

 

Nak berehat sangat pun susah juga. Ibu akan kerap bangun menyusukan anak. Ibu akan jadi lebih stress.

 

Bila energy tak cukup.. badan pun tak cukup rehat.. makan pula hanya jamu yang tak lengkap kandungan nutrisinya.

 

Diet makanan pulak tak banyak protein dan carbo dan segala zat vitamin & mineral yang diperlukan tubuh ketika itu. Exercise dan stretching pun kurang buat.

 

Kesimpulan.. kesihatan tubuh, pemakanan dan nutrient dari supplement sangat penting untuk ibu kembali pulih selepas tempoh berpantang.

 

Ok.. faham tak lagi konsep nih..? Senang faham kan? Hehe…😁😁

 

SEKEJAP AJE PUN TEMPOH BERPANTANG

Orang tua2 dulu2 walau deme tak sekolah tinggi melangit macam orang zaman sekarang.. tapi orang-orang tua punya petua..hebat-hebat belaka. Semua ada scientific reason bila dikaji..

 

Bagi yang berpantang tu.. pantanglah elok-elok ye.. jangan lawan petua mak / mil ok..

 

Barulah berkat dan mak/mil akan doa yang baik-baik untuk anak / menantu yang sedang dalam pantang.

 

Tak lama pun pantang.. kejap aje..janji lepas pantang sihat. Sebab banyak.lagi tanggungjawab kita selepas kita berpantang.

 

Jangan lupa semasa berpantang kena cukupkan nutrient dalam badan. Walaupun orang tua-tua pesan supaya kurangkan makan atau minum benda-benda sejuk.. sehingga kadang-kadang nutrien yabg diperlukan badan tak mencukupi,.. sebab itu pentingnya pengambilan supplement sewaktu dalam pantang.

 

Mira syorkan sangat supaya ibu-ibu ambik set berpantang shaklee untuk berpantang secara sihat..

Sesetengah ibu mungkin memilih jamu tradisional semasa berpantang. Bagi Mira itu tak ada masalah. Tapi dalam tempoh pemulihan tubuh ibu, ibu perlukan banyak nutrient penting untuk kekal sihat semasa dan selepas tempoh berpantang.

Dalam set berpantang Shaklee ada:

1. Alfalfa

2. Omegaguard

3. Ostematrix

4. Vitamin C

5. ESP

6. Vitalea

7. B-Complex

 

Ketujuh-tujuh supplement ini mempunyai fungsi yang berbeza tetapi lengkap untuk pemulihan tubuh ibu selepas bersalin. Pemulihan ini akan melalui proses yang sangat kompleks. Si ibu akan berasa lebih cergas, selesa dan cepat sihat semasa tempoh berpantang. Susu badan pun akan banyak dan si ibu akan rasa tenang dan gembira semasa tempoh berpantang.

 

Bagi ibu-ibu atau si ayah yang beli set berpantang #ShakleebyMira akan enjoy:

👍🏻 Harga yang jimat.

👍🏻consultancy berkenaan cara pemakanan dan follow up

👍🏻memasuki kelas online produk, kesihatan dan penyakit berkaitan secara percuma

👍🏻FOC leaflet dan brochures product

👍🏻e-book (sekiranya topik dan penyakit berkaitan)

👍🏻free gift.

Untuk dapatkan set berpantang Shaklee.. boleh hubungi Mira melalui:

Whatsapp:

019-2821775 (untuk reply yang lebih cepat)

 

Email:

normi.nhm@gmail.com

(Selepas email, sila whasapp saya)

😊😊😊👍🏻👍🏻👍🏻

Mira, WAHM Shaklee..

Penghantaran COD di kawasan:

Sijangkang

Bukit Tinggi

Johan Setia

Telok Panglima Garang

*COD akan dikenakan caj handling minimum RM5 sehingga maksimum RM20 mengikut kawasan.

 

Pos ke seluruh Malaysia.

Saya Nak Hamil

Kebanyakan pasangan suami isteri yang dah kahwin.. yang mana lah yang taknak zuriat sendiri? Semuanya pasti teringin nak timang cahaya mata dari darah daging sendiri.

 

Alhamdulillah.. itu adalah satu nikmat yang Allah berikan kepada kita. Maka kita janganlah dustakan nikmat yang diberikan pada kita.

 

Hamil atau tidak.. bergantung kepada takdir Allah.. bergantung juga kepada kesihatan suami isteri. Banyak sebab seseorang wanita tu sukar nak hamil. Antaranya kesihatan tubuh sendiri.

– Ada cyst

– Ada masalah di tiub falopio.

– Ada masalah di bahagian uterus atau bahagian serviks atau pangkal rahim.

– Haid tidak teratur

– Sperma tidak sihat

Dan sebagainya.

 

Kita digalakkan untuk usaha. Maka usahalah dengan cara paling asas terlebih dahulu. Caranya, kita rawat diri sendiri dengan pulihkan dalaman tubuh kita dengan nutrisi yang cukup. Ini penting tau untuk badan kita terutama kaum wanita ni bersedia untuk menanggung janin yang lama kelamaan memerlukan banyak zat untuk tumbesarannya. Bukan bahagian rahim aje yang perlu nutrient, kaki, badan, tangan, tulang belakang semuanya perlu nutrien yabg cukup.

 

Senang faham macam ni. Kita nak yang terbaik untuk anak kita. Selain dari kita memberi zat yang cukup untuk anak dalam kandungan.. kita pun ibu-ibu mesti lah jaga kesihatan kita.

 

Of course lah kita TAK NAK bila lepas bersalin nanti kita kurang zat, sakit sana sini, lenguh sana sini. Baru anak sorang dua dah macam-macam penyakit yang singgah. Macamana nak jaga anak pulak kan.., macamana nak jaga suami dan keluarga?

 

Waktu dulu Mira belum kenal dengan Shaklee. Dah nak masuk anak ke empat barulah tahu pasal Shaklee. So mira selidik, cuba makan. Mira memamg sangat particular kalau bab pregnant makan supplement sintetik ni. Tak nak la anak dapat bahan sintetik untuk tumbesaran tubuh dia..

Bila kenal dengan Shaklee, baru lah mira tahu Shaklee ni produk yang selamat dan berkesan. Bahkan ada kajian klinikal yang banyak dan saringan setiap bahan dalam produk tu. Non GMO (genetik asal. Tak terubah suai) dan dikilangkan dengan cara semulajadi. So..Mira rasa rugi tak kenal Shaklee awal-awal plak hahah.

 

Mira ni.. alhamdulillah lah.. bab kesuburan memang Allah kurniakan pada Mira dan suami. Cuma setiap kali mengandung.. Mira ada masalah. Setiap kali bersalin pun ada masalah. Rupa-rupanya Mira memang tak cukup nutrien. HB rendah. Sakit tulang belakang. Metatarsus (tulang jari tangan dan jari kaki rasa sengal-sengal), peha kiri dan kanan rasa sakit. Vericose vein yang kronik, Tumit dan lutut sakit.. macam-macam yabg mira sakit. So bila dah tahu pun lambat.. Mira rupanya lack of nutrient.

 

Rupanya Shaklee ada produk kesuburan yang sangat berkesan in shaa Allah.. dan selamat untuk ibu, bayi dan kesan masa panjang yang baik kepada kesihatan. Bukan aje untuk kesuburan. Bahkan ibu dalam pantang, atau yang dah pencen mengandung pun (macam mira ni) boleh teruskan makan set kesuburan ni sebab set ni adalah untuk kesihatan tubuh.

 

Dalam Shaklee.. bukan wanita saje yang kene take part dalam kesuburan ni.. laki pun sama tau!

 

Set Shaklee bagus untuk kesuburan wanita dan lelaki.

 

Set kesuburan

˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚

Isteri..👰🏻

 

🍵ESP🍏

🍳Mengandungi asid amino yang sangat tinggi nilai dalam pembentukan sel-sel sihat.

🍳Sel sihat akan memudahkan proses berkaitan ovulasi dan persenyawaan.

 

🍏B-Complex🍵

🍳Membantu dalam melawan tekanan perasaan atau stress.

🍳Mencegah anemia

🍳Menggalak pertumbuhan sihat dan normal.

 

🍏GLA Complex🍘

🍳Menstabilkan hormon dan memastikan kitaran haid teratur.

🍳Bantu meningkatkan kesuburan dan melegakan PMS (sindrom pra-haid).

 

Set Kesuburan Untuk Suami 👤

🕵Vita E Complex🕵

💕Bantu tingkatkan hormon seks sama ada untuk lelaki mahupun wanita.

💕Keunikan Vita E Shaklee kerana mengandungi selenium.

💕Bagus untuk jantung dan dalam masa yang sama boleh meningkatkan pengeluaran hormon testosterone.

 

🕵Zink Complex🕵

💕Memberi kesan terhadap pelbagai hormon seksual dan hormon tiroid.

💕Kekurangan zink adalah salah satu sebab kemandulan.

 

Ha.. macamana nak dapatkan set ni? Boleh datang terus Office Mira di Sijangkang, Kuala Langat.

 

Atau..

 

Whatsapp / sms atau call : 019-2821775

Email: normi.nhm@gmail.com

 

Nanti mira akan berikan no account untuk di bank in dan Mira akan poskan atau COD ke tempat encik dan puan yang meminta.

 

Kawasan COD: Sekitar Banting, sehingga Bukit Tinggi, Klang.

 

Caj untuk COD mungkin percuma sekiranya dekat, atau berdasarkan mileage sekiranya jauh.

 

In shaa Allah kita usaha, ikhtiar dan fokus. Dapatkan set kesuburan suami isteri ni dengan harga yang murah.. 😁

 

Segala cara pemakanan dan konsultansi sebelum dan selepas makan akan diberikan, eksklusif buat pelanggan saya.

 

🙂