DNA

 

DNA atau nama panjangnya adalah deoxyribonucleic acid adalah satu siri maklumat genetik yang berada dalam nukleus sel. Setiap orang mempunyai genetik yang hampir sama, tapi hakikatnya berbeza-beza. Maklumat atau genetik DNA disusun dan seolah ‘dijahit’ bersama-sama membentuk heliks maklumat atau data dalam setiap sel. Setiap data yang berbeza akan mewakili sel yang berbeza dan fungsi sel juga berbeza-beza. Persoalannya adalah DNA boleh rosak?

 

 

 

 

 

 

Manusia mempunyai berjuta-juta sel bahkan trilion-trilion sel yang terkandung banyak DNA. Begitu juga microorganisma seperti virus, bakteria dan fungi, mempunyai DNA di dalam nukleus. Jujukan dalam DNA perlu tepat dengan fungsi yang telah di enkod oleh tubuh.

 

Sekiranya ada kesilapan, DNA itu akan berterusan menyalin (copy) dan menghasilkan sel-sel yang akan menyebabkan masalah.

 

 

BOLEHKAH DNA ROSAK?

 

DNA Rosak

Apabila 1 jujukan DNA ini atau kita panggil DNA Strand ini tersilap, banyak masalah dikemudian hari boleh timbul.

 

 

 

DNA berfungsi membawa maklumat yang sangat penting bagi setiap sel. DNA ini adalah seperti suatu dokumen penting, di mana sel akan merujuk maklumat yang dibawa DNA itu untuk berfungsi dengan baik dalam tubuh.

 

Sekiranya maklumat yang salah dihelikskan di dalam DNA. Atau ada maklumat yang lompong atau tertinggal, DNA yang seterusnya menyalin maklumat yang sama, dan menduplikasi DNA yang salah tadi. Proses ini berulang-ulang hingga akhirnya membawa maklumat yang salah kepada sel. Lalu sel berkemungkinan tidak dapat berfungsi dengan baik.

 

Contoh sel tidak dapat berfungsi dengan baik adalah, seperti tidak dapat mengsistesiskan protein dengan baik. Atau, boleh jadi juga, sel tersebut tidak dapat atau sukar berhubung dengan sistem pertahanan tubuh. Ini boleh mengakibatkan banyak masalah kepada tubuh. Antaranya banyak enzim yang tidak dapat dihasilkan untuk fungsi tubuh dan sel berisiko diserang patogen luar, tetapi tidak dapat berhubung cepat dengan sistem pertahanan badan.

 

Lebih berisiko jika DNA itu menyebabkan sel termutagen. Sehingga apabila proses menyalin dan duplikasi berlaku, menyebabkan banyak sel-sel baharu yang dibina juga termutasi.

 

DNA Rosak

Jujukan dalam DNA penting untuk memastikan pembentukan DNA tepat untuk fungsi yang dikodkan tubuh

 

 

 

Apabila ini berlaku dengan berleluasa sel-sel mutagen ini akan menjadi 1 kelompok tisu yang termutagen. Tisu yang rosak ini boleh menjadi ‘ganas’ dan menjangkiti sel-sel lain yang sihat. Jika perkara ini berterusan dengan cepat, masalah kesihatan yang sangat serius boleh terjadi kepada seseorang itu. Antara masalah kesihatan serius adalah diabetis, keradangan, jangkitan peparu, keradangan hati, masalah buah pinggang kronik, sakit jantung, masalah autoimune, penyakit kanser, masalah kardiovaskular, masalah arteriklerosis dan sebagainya.

 

Begitu lah kisahnya, jika kerosakan DNA berlaku.

 

 

 

APAKAH PENYEBAB KEROSAKAN DNA?

 

Banyak faktor boleh merosakkan DNA. Antaranya adalah dari sistem pertahanan badan kita sendiri yang bertindak ‘terpaksa’ merosakkan DNA apabila tubuh kita menghadapi tekanan oksidasi (oxidative stress). Tekanan oksidasi adalah faktor utama kerosakan DNA.

 

Apabila tubuh kita mengahadapi tekanan oksidatif, DNA boleh terubah melalui banyak cara, sehingga boleh menyebabkan DNA yang disalin tidak menepati maklumat asal. Ini boleh menyebakan sel termutasi.

 

Selain itu, sinaran ultraviolet (ultra-ungu) boleh mematahkan ‘DNA-strands’ yang sangat bahaya. Dan boleh menyebabkan kesan mutasi kepada sel.

 

Selain itu, DNA boleh rosak disebabkan tubuh kita banyak terdedah kepada radiasi yang kuat, sehinggalah radiasi perlahan seperti dari alat telefon, TV, komputer, dan alat gelombang mikro. Begitu juga dengan pendedahan kepada bahan kimia bahaya melalui kehidupan harian seperti PCBs yang terangkut sekali di dalam ikan atau hidupan laut atau sungai yang tercemar. PAHs (polycyclic-aromatic-hydrocarbon) juga banyak ada di dalam udara yang tercemar.

 

 

 

AKIBAT KEROSAKAN DNA

 

DNA yang rosak mengakibatkan maklumat sel rosak. Akhirnya tubuh badan seseorang itu lemah imun atau ketahanan badan terhadap penyakit. Penyakit-penyakit yang berbahaya seperti diabetis, kanser, tumor, fibroid, cyst, PCOS kanser kolon, gastrik, masalah usus kanser otak dan sebagainya boleh terjadi.

 

DNA yang rosak menyumbang kepada penyakit

Antara punca penyakit kronik adalah disebabkan fungsi sel yang tidak berfungsi dengan baik, yang berpunca daripada DNA yang rosak.

 

 

BERITA BAIK
BERITA BAIK
BERITA BAIK

 

 

 

DNA YANG ROSAK BOLEH DIBAIK PULIH

 

Kalau nak baiki DNA yang rosak, perlulah cari cara yang terbaik iaitu, mendapatkan sumber antioksidan atau makanan yang tinggi antioksidan yang sesuai, yang organik dan mengelakkan perkara-perkara yang boleh menyebabkan oksidatif stress.

 

Selain itu boleh juga mengambil suplimen seperti Vivix

 

DNA Rosak

Vivix mempunyai gabungan polifenol dan resveratrol yang tinggi, dan mampu untuk memperbaiki kod-kod yang tersilap letak dalam jujukan DNA