TAK TAHU PUN HAMIL, TIBA-TIBA KEGUGURAN

“Takkan lah you tak tahu yang you mengandung, sayang?” tanya si suami.

“Takkk… Sofie memang tak tahu abang, sumpah! Sofie tak rasa apa-apa pun. Tetiba aje kat sekolah tadi, waktu turun tangga, Sofie rasa senak perut, lepas tu sakit macam memulas sangat kat pinggang.

Sebab kelas Sofie masih ada 2 masa lagi, Sofie terpaksa makan pain killer. Kebetulan waktu tu yang ada dalam handbag cuma pain killer sakit urat. Itu yang Sofie makan nak legakan sakit perut dan pinggang ni.

Lepas kelas, Sofie pergi tandas, nampak period banyak sangat dari biasa. Bila tanya kawan, dia kata mungkin Sofie keguguran”

Tersekat-sekat suara Sofie dengan sisa tangisan, Sofie cuba jelaskan keadaannya kepada suami. Jauh sudut hati, kesal dan ingin memohon maaf pada suami dan dirinya sendiri, walaupun dia tahu dirinya tidak bersalah.nTapi, kelu lidah suaminya menyebabkan Sofie terkilan dan lebih sedih.

Sofie tertidur. Hasyim keluar dari bilik wad isterinya. Terngiang-ngiang lagi kata-kata doktor yang isterinya telah hamil 7 minggu, tetapi kandungan telah gugur.

Hasyim menahan sedih, pilu dan kesal. Dia tahu tak sepatutnya dia menyalahkan isterinya. Tapi, walaubagaimana pun jauh di sudut hatinya, tetap rasakan kalaulah isterinya tidak ambil enteng perkara kehamilan itu, mereka berdua mungkin dapat menimang cahaya mata sulong setelah menanti selama 7 tahun perkahwinan mereka.

Image result for wanita keguguran

 

KEHAMILAN YANG TIDAK DISEDARI DAN KEGUGURAN

Ada wanita yang memang sedar apabila dia hamil, kerana kelewatan haid atau rasa berdenyut pada bahagian abdomen bawah. Atau pening dan mual. Namun begitu, ramai juga di kalangan wanita yang tidak menyedari bahawa dia sedang hamil.

Macam Mira sendiri, waktu Mira hamilkan anak ke-4 kami. Mira sendiri tak sedar yang Mira sedang hamil. Sehingga usia kandungan hampir mencecah 10 minggu, baru lah Mira tahu Mira hamil. Itu pun setelah pergi ke klinik disebabkan sakit perut dan tak menyangka doktor kata Mira hamil lagi.

Perkara kehamilan yang tak disedari dan keguguran ni sebenarnya memang sering berlaku. Tambahan pula kalau wanita itu seringkali mendapati haidnya tidak lancar atau tidak normal sepertimana sepatutnya.

Jadi seharusnya para suami yang mendapati haid isteri tidak lancar, sepatutnya memahami yang isteri memang tidak tahu keadaan yang dia hamil.

 

GEJALA UTAMA KEGUGURAN YANG SUAMI ISTERI PERLU PERIKSA

  • Muncul pendarahan
  • Krem pada perut
  • Sakit pinggang yang kuat
  • Keluar cairan yang pekat atau ada ketulan yang aneh seperti gumpalan darah.
  • Hilang tanda-tanda kehamilan seperti payudara yang sensitif.
Image result for Keguguran
Keluarnya darah dicelah kelengkang seperti haid tapi lebih banyak daripada biasa.

Sebenarnya keguguran boleh terjadi apabila ada tanda-tanda di atas. Pendarahan ringan memang umum terjadi di kalanagn wanita hamil dalam peringkat trimester pertama. Tapi bukan semua pendarahan itu, akan menyebabkan keguguran.

Jika bertindak cepat, pendarahan ini mungkin boleh diakibatkan oleh rahim yang lemah atau ada gegaran kecil. Suami isteri sepatutnya terus pergi ke klinik berdekatan untuk minta pendapat doktor.

Selalunya jika rahim lemah, doktor akan berikan ubat penguat rahim kepada si ibu untuk komsumsi selama tempoh yang ditetapkan doktor. Pemeriksaan ulangan sangat kritikal waktu ini, untuk memastikan emrio masih berdenyut dan berada di tempat sepatutnya.

 

PUNCA KEGUGURAN

  • Kadang-kadang tak tahu apa punca keguguran tu berlaku.
  • Kadang-kadang disebabkan makanan. ye lah si ibu tak pasti, bahkan dalam kes di atas ni, si ibu tu tak sedar langsung yang sedang hamil 7 minggu. Tiada tanda-tanda pelik atau abnormal bagi dirinya. Sebab itu kadang-kadang pemakanan tak terjaga. Tersilap makan yang pedas atau tajam, memang mudah terjadi pendarahan atau keguguran.
  • Ada juga doktor dan pakar perubatan menafsirkan yang keguguran boleh terjadi disebabkan abnormalitis pada janin yang menempel pada dinding rahim. Perkembangan janin itu tidak terjadi secara normal lalu, keguguran, terutamanya pada trimester pertama.
  • Boleh terjadi juga disebabkan abnormailitis pada kromosom janin itu sendiri. Ini mungkin disebabkan telur lemah atau spema lelaki yang tidak normal.
  • Faktor usia si ibu juga kadang-kadang memainkan pengaruh pada kehamilan yang sihat. Wanita yang berusia 35 tahun ke atas mempunyai risiko untuk gugur.
  • Kemungkinan juga faktor kesihatan ibu itu sendiri seperti HB yang rendah atau masalah pada dinding rahim, atau seumpamanya.
  • Pemnyakit-penyakit kronik juga boleh menyebabkan keguguran seperti hipertensi, diabetis, penyakit SLE atau lupus.
  • Pengambilan ubat atau kafein yang berlebihan
  • Emosi yang tidak stabil
  • Keadaan terkejut sehingga mengganggu otot-otot rahim.
  • Pergerakan yang aktif.
  • Hamil diluar rahim
  • Hubungan seks semasa awal kehamilan (sekitar 4-7 minggu).

 

ATASI KEGUGURAN BERULANG

Untuk mengatasi masalah keguguran yang berulang juga, pasangan suami isteri perlulah merujuk kepada doktor perubatan.

Selain dari itu, si ibu perlukan rehat selama yang mungkin untuk tubuhnya dapat hamil semula. Pada tempoh ini seeloknya pasangan isteri mendapat sokongan dari suami supaya isteri tidak mudah berasa tertekan. Emosi yang tidak stabil juga boleh menyebabkan isteri sukar untuk hamil sekali lagi.

Suami isteri hendaklah mengamalkan pemakanan sihat disamping cara hidup yang sihat.

Elakkan pengambilan minuman keras, atau rokok atau makanan yang tajam atau tidak berkhasiat sepanjang tempoh ini, untuk memastikan tubuh si ibu cukup nutrisi dan berupaya hamil semula.

Manakala si ayah dapat menjaga kesihatan dan pemakanan dirinya sendiri untuk memastikan kuantiti sperma cukup dan kualiti sperma adalah normal.

 

SUPLIMEN TERBAIK UNTUK KESUBURAN SUAMI ISTERI

Sebagai langkah pertama untuk menunggu kehamilan seterusnya, bakal ibu dan ayah hendaklah memastikan pemakanan yang baik dan suplimen yang mencukupi.

Ini kerana sebaik mana pun pemakanan, kadang-kala tidak cukup untuk menghasilkan proetin yang sempurna dan sel sihat yang sempurna. Oleh itu, saya mencadangkan suplimen berikut untuk ibu dan ayah sebagai persediaan untuk kehamilan semula.

Semua suplimen yang dicadangkan ni boleh dikongsi oleh suami isteri.

*Disclaimer/Penafian: Ini bukan ubat untuk merawat atau menyembuhkan, tetapi ini adalah cadangan suplimen untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan, justeru meningkatkan tahap kesuburan suami isteri.

 

Untuk maklumat lanjut dan konsultansi berkenaan produk Shaklee, sila hubungi:

Nor Hazmira Mihamzah (Mira)

Whatsapp: 019-2821775

 

Jangan lupa singgah di:

Page: Pengedar Shaklee Sijangkang Telok Panglima Garang

FB: Mira Hamzah

IG: mira_nhm

 

 

TIPS BANYAKKAN SUSU IBU

TIPS UNTUK IBU YANG KURANG SUSU

 

Sebenarnya.. bagi ibu-ibu yang boleh menyusui bayinya sepanjang tempoh berpantang..

Atau..

Ibu yang dapat mengenyangkan bayinya dengan susu badannya semasa selepas 3-4 hari bersalin atau dalam tempoh seminggu.

Atau..

Ibu yang pernah bengkak susu semasa tempoh berpantang..

Atau..

Waktu ibu menyusui bayinya disebelah kanan/kiri payudara.. yang sebelah lagi menitis keluar agak banyak dalam sesudu makan..

 

Maksudnya..

 

Ibu itu sebenarnya mempunyai CUKUP SUSU untuk bayinya dan tak ada masalah ‘defect’ pada saluran susu.

 

Jadi..

 

Jika tiba-tiba bayi menangis kerana ‘tak cukup’ susu (kerana kadangkala bayi menangis bukan untuk susu. Baca di sini untuk ketahuinya) dan payudara ibu tidak setegang dahulu.. buat perkara ini:

 

TANDEM PUMPING

1. Buat tandem pumping. Maksudnya ibu susui bayi dengan payudara sebelah kanan/kiri.. sebelah lagi dipump. Otak akan stimulate susu untuk 2 kali ganda susu yang ada pada waktu itu..seolah susu untuk si’kembar’.

 

DOUBLE PUMPING

2. Sekiranya menggunakan double pump. Buat double pumping. Maksudnya. Selepas 1 sesi pump.. mesti rehat 10 minit dan pump sekali lagi sepertimana tempoh pump sebelumnya.

 

Contoh: pump 20 minit: rehat 10 minit (buat urutan lembut masa rehat ni): pump lagi 20 minit.

 

Jika guna single pump.. tak perlu rehat 10 minit. Hanya tukar pump ke sebelah yg lain..dan kedua-dua payudara mendapat 2 kali sesi.

 

INTENSIVE PUMPING

3. Buat intensive pump. Pada setiap jam (pilih waktu bayi kurang minum).. pump sekurang-kurangnya 10-15 minit. Tapi kadang kala tempoh ini hanya ‘foremilk yang banyak’.

 

Boleh terus susukan bayi selepas 15 minit pump. Bayi akan dapat ‘hindmilk’.

 

Kaedah ini juga berkesan untuk tingkatkan berat bayi.

 

POWER PUMPING

4. Power pumping. Pump kedua2 belah Payudara serentak dalam tempoh 20-30 minit.

Seeloknya dilakukan pada sebelah malam. Kerana susu dihasilkan sangat banyak pada sebelah malam.

 

Rehat 10 minit..

 

Dan pump lagi seperti sesi 20-30 minit.

 

Ini dikira 1 set.

 

Buat sekurang-kurangnya 2 atau 3 set secara berterusan, sekurang-kurangnya sehari sekali..

 

Ulang perkara ini sehingga 2-3 hari berturut-turut.

 

Sekiranya ibu telah pun mendapat momentum susunyang mencukupi.. boleh berhenti buat power pumping. Tapi teruskan dengan kaedah 1-3 tadi.

 

DOUBLE PUMPING & MARMET

5. Double pumping dan marmet. Buat seperti kaedah double pumping. Tapi selepas 3 set tadi.. rehat 10 minit dan buat marmet untuk 1 set.

 

IBU MESTI GEMBIRA

Ingat.. kadangkala.. tempoh mengepam mengambil masa yang lama. Dan ibu mungkin penat. Penantian yang lama semasa mengepam juga boleh membuatkan ibu letih dan berasa bosan. Jika ibu mula stress, seeloknya berhenti dari kesemua sesi ini.. dan cuba bertenang dan cari sumber untuk menceriakan ibu semula.

 

Ini kerana, jika ibu stress, susu yang dihasilkan akan menjadi sedikit, dan tidak berkualiti.

 

Bahkan ada juga orang bijak pandai berkata, anak yang minum susu ibu yang tercalit emosi stress akan cepat meragam/cranky kerana tidak mendapat susu yang disukainya.

Mungkin susu yang terhasil ketika stress kurang sedap kot bagi bayi itu.. 😀

 

Jadi semasa sesi mengepam eloklah membaca alquran atau mendengar lagu2 irama yang menenangkan.

 

Atau melakukan perkara2 yang anda minati..

 

Seperti menulis, atau mengait…atau apa sahaja yang boleh bantu anda gembira pada waktu itu..

 

Jika memasak adalah perkara yang anda minati.. cuba cari pump susu yang boleh anda guna sambil melakukan kerja-kerja lain seperti MADELA FREE Style, Freemie.

 

Banyak lagi brand yang membolehkan anda bergerak bebas dan menggunakan kedua-dua tangan anda untuk melakukan kerja-kerja lain semasa anda mengepam susu.

 

Susu akan semakin banyak dan berkualiti apabila anda gembira😊👍🏻👶🏼

 

Kerapkan menyusui bayi secara direct latch (pelekapan langsung) supaya antibodi yang tepat dengan keperluan bayi dapat dihasilkan pada penyusuan tersebut, dan seterusnya.

 

6. Jangan lupa ambil supplement Shaklee iaitu set menyusu untuk susu yang lebih berkualiti.. pekat dan banyak.. serta ibu dapat menangani masalah-masalah seperti osteoporosis, kemurungan dan sebagainya.😊

Set Berpantang Shaklee amat sesuai kepada ibu yang masih menyusu anaknya

Walaubagaimanapun..

 

Jika semua usaha di atas tidak berhasil..

 

Eloklah berjumpa dengan pakar laktasi yang bertauliah..

 

Untuk mengenalpasti masalah ibu dalam menyusu bayinya.

 

Good luck

 

Luv,

Mira..

Pengalaman menyusui yang mendewasakan si ibu..

*Mira ada masalah IGT  (Insufficient Grandular Breast Tissue) iaitu saluran susu yang tidak memuaskan untuk memberi laluan kepada susu. Atau saluran yang bermasalah untuk membuat susu.

 

Walaubagaimana pun, Mira berjaya mengatasi masalah ini dengan bantuan pakar laktasi yang bertauliah.

 

Untuk mengetahui tentang IGT, Boleh google berkenaan topic tersebut.

 

Kalau nak order set menyusu Shaklee, boleh terus whatsapp Mira:

019-2821775

 

#notakesihatanbyMiraHamzah

#tipsbanyakkansusuibu