TOLONG LAH NURSE. SAYA TAK SANGGUP KENA CUCUK INFERON

BILA PANDANG IBU HAMIL … yang low HB..😟
.

Waktu dulu.. time takde ilmu kehamilan sangat.. Memang Mira consume vitamin yang klinik bagi aje. Yang tu paling basic kan..

Waktu dah nak masuk anak ke4.. bila HB makin menjunam.. darah pun cair je. Nurse klinik pun siap dah bagi date untuk suntikan infron. Time tu baru lah kelam kelibut nak google sana sini..

Tapi at last.. berteleku duduk termenung.

“Awak dah hampir tumpah darah waktu lahirkan anak kedua.. hampir-hampir dah tumpah darah tu”.

“Kali ni, awak nak macamana? Betul-betul tumpah darah?”

“Awak tahu kan.. nurse dah terangkan banyak kali dah rasanya..”

“Tumpah darah ni silap haribulan ibu dan bayi boleh maut tau!”

“Anak-anak awak yang lain kecik2 lagi.. sape nak jaga diorang? Mak baru?”

“Atau awak nak bayi awak lahir pramatang dan banyak komplikasi nanti? Masalah jantung, masalah peparu dan sebagainya.. atau…”

.

Termenung sambil nangis.. teringat2 seorang Sister Nurse bebel dengan suaranya yang lembut, menusuk hati Mira. Nampak benar rasa kesalnya, dan kerisauan Nurse tu kat Mira, bila Mira mohon untuk menolak suntikan infron tu.

Mira tahu, nurse tu bebel bersebab.

Mana taknya.. Waktu tu kandungan dah masuk 32 minggu.. sedangkan HB bawah dari 9..

Dari kandungan 11 minggu, graph HB makin menurun dan langsung tak naik.

Padahal.. dah makan segala suplimen yg tinggi kandungan iron nya. Masih gagal naikkan HB.

 

HAMPIR PITAM DAN JATUH

Gigih nak masuk site jugak. Nak kena siapkan kerja sebelum tetiba beranak pulak.

 

Sampailah satu waktu tu hampir pitam, jatuh terduduk kat lantai ofis.

Pandangan kelam.. gelap. Istifar banyak-banyak waktu tu..

Hanya Allah yang tahu berdebarnya Mira kalau tetiba pengsan, dan terus dimasukkan ke hospital waktu tu..

Sebabnya.. waktu tu belum bersedia nak melahirkan.

Banyak perkara perlu settle terlebih dahulu sebelum boleh izinkan diri ni masuk hospital.. kepala fikir macam-macam. Anak-anak, handover kerja ofis, dan segalanya.

Memang..

Banyak yang difikirkan..

Tapi, kalau Allah takdirkan jugak.. nak tak nak kena juga masuk hopsital kannnn…

 

TAK SUKA MAKAN SUPLIMEN, TAPI..

 

Waktu nak pitam tu, mujur ada kawan2 tolong.

Sorang kawan prihatin ni tahu, Mira kurang HB. Dia cepat-cepat bagi air dengan pil Vitalea & Vit C..

Dalam kurang dari 1 jam macam tu, Mira macam dah ok.

Berdiri ok, jalan pun ok. Tak rasa nak pitam atau nampak bintang-bintang di angkasa gituu😂

So Mira pun mintak izin dekat kawan tadi, belek dulu botol supplement VitaleaShaklee dan VitCShaklee.

Tengok ingredients semua natural. Dan-dan tu jugak terus je order.

 

CHECK UP YANG MENDEBARKAN

In short, baru seminggu consume 2 jenis pil ni.., Mira pun pi lah check kat KK.

Kali ni pergi dengan penuh debaran. Sebab date itu memang kena tadah punggung, cucuk infreron lah!..

Bila turn Mira, time kena check HB tu.. nurse dah siap-siap tunjuk bilik ambik darah. Itu maksudnya bukan jari yang akan kena cucuk, tapi lengan.

Dari perut 4 bulan pun, Mira dah kena cucuk kat lengan. Sebabnya, klinik nak terus nak check FBC atau ‘Full Blood Count’.

Takat cucuk lengan setiap 2 minggu pun dah biru-biru lebamnya..

Apatah lagi kalau cucuk inferon setiap hari.. aduhai, tak dapat bayangkan sakit dan kisah lembam nanti.

Dalam waktu dok cucuk tu, dibiarkan aje darah keluar dari kulit masuk ke dalam syringe. Tapi….

 

DARAH LAMBAT PENUH DALAM SYRINGE

 

Eh, Eh… berlain sungguh kali ni. Selalunya waktu prick kat kulit pun, sempat nampak darah memancut sikit. Terkena baju ke, kena meja ke..

Satu lagi, Mira perati, selalunya kan kalau cucuk, darah akan cepat aje penuh dalam syringe tu. Cair darah tu, memang nampak ketara sekali.

Tapi kali ni Mira tengok betul-betul.. darah lambat penuh dalam syringe tu..

Hati tak putus berdoa. Doa.. dan doa aje.. Hati ni harap sangat supaya bacaan 9.5 atau lebih.

Lepas 20 minit tunggu, keputusan kena ambil kat makmal.. debar betul waktu tu.

Ni satu bab lagi yang pelik jugak.. sebab dulu2 kalau setiap kali hati berdebar-debar aje.. terus rasa mata pinar-pinar.. rasa nak pitam, atau loya nak muntah.. tapi kali ni jalan ke makmal yang jaraknya dari klinik lebih kurang 30 meter, relekkkk aje..

Sampai ke bahagian makmal, Mira tunggu nama dipanggil.

 

KEPUTUSAN YANG DITUNGGU-TUNGGU

 

Debar yang amat.. rasa macam nak luruh jantung.. Kejap lepas tu nama Mira dipanggil..

Mira bangun pergi ambik buku pink tu.. belum nak bukak buku tu.. duduk sekejap. Ambik nafas..
Hati kata, semoga bacaan naik. Separuh hati lagi kata.. Redho aje lah kalau bacaan HB menurun lagi, atau naik tak sampai 9.5.

Pelan-pelan buka lembaran buku merah tu.. Mira tengok.. HB 😢😢😢😢

“11.2” ditulis dengan dakwat pen hitam.

😱 Macam tak percaya.. sebab selalunya dakwat pen Merah.

Baca sekali lagi. Siap selak-selak lembaran dan check tarikh hari tu banyak kali. Eh, betul ke ni? Memang tak percaya.

Naik mendadak. Terkejut, happy, nak nangis, nak melompat. Semua perasaan ada😂

Alhamdulillah.. excited sangat kot..haha.

Tetiba waktu tu Mira terus rasa macam letih.. letihhhh sangat.. tiba-tiba rasa false contraction sekejap.

Mungkin sebab tadi Mira tahan-tahan perasaan.. sampai stress.

.

Duduk sekejap kat kerusi kat situ. Peluk buku kat dada.. istifar…

Sambil tu Mira usap-usap perut. Mulut kumat kamit ucap syukur yang tak terhingga.. ucap terima kasih pada Allah.. dan baca basmallah banyak2 pada baby dalam perut.

.

Bila perasaan dah tenteram, baru Mira bangun ke klinik Ibu dan Anak tadi. Ikut hati yang excited waktu tu, Mira nak aje lari masuk klinik.. tapi, kawal.. sis cuba kawal perasaan..😂

Sampai aje di kaunter..

Terus bagi buku kat nurse dan tunggu tindakan seterusnya.

Dalam 10 minit lepas tu, nama Mira dipanggil..

 

TARIKH CHECK UP MULA BERSELANG

“Ok.. ni date seterusnya untuk datang check ye.. lagi 2 minggu. Nanti bila kandungan dah 36 minggu, baru kena check seminggu sekali di klinik ya puan?” Nurse tu lembut aje beri keterangan. Dia senyum.

Mira pun senyum kat dia. Mira tahu. Nurse tu memang cara kerja dia beri senyuman.

Tapi bila emosi gembira berbaur terharu nih.. mira rasa nurse tu senyum sebab dia nak say a big congratulation kat Mira.. hehe. Perasan!😂

Mira pegang buku pink tu. Tengok lagi bacaan HB.. speechless.

Alhamdulillah memang tarikh datang check 2 minggu lagi.. selalunya seminggu sekali. Kali ni berselang minggu, baru datang.

 

Tanpa mira sedar, pipi Mira basah.. Mira nangis rupanya. Cepat-cepat Mira keluar dari klinik. Tak nak orang nampak kite ternangis.

Mana taknya.. 1 perkara:

Mira ni memang hati tisu. Cepat lah teremosi dalam keadaan macam ni. Dah la pergi check up selalunya seorang diri. Bila happy macam ni.. rasa macam nak cari tempat share the happy feelings.

1 lagi sebab:

Allahuakbar.. sepatutnya memang dah kena inferon dah hari ni.. ikutkan dah nangis sebab sakit cucuk inferon ni (haha.. over pulak).

Tapi sakit itu, suntikan itu… dah tertunda.. sebab HB yang dah makin cantik.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..

Harapnya next check up.. HB cantik lagi..

After 2 weeks seperti tarikh TCA tu.. pergi checkup.. Alhamdulillah.. lagi sekali takde dakwat pen merah dah.. semua hitam dan biru aje..😄.

 

NAIK MENCANAK

Dan.. kali itu.. HB mira menghampiri 14..

Alhamdulillah.. Bayangkan dari 8 lebih kepada 14..

 

Selama experience Mira hamil.. kali ni lah hamil dapat HB melepasi 10.

Dan, check up kali ni pulak, HB naik ke 14 pulak tu. Rasa nak lompat bintang tau!

 

Itu lah.. itu lah perjalanan kehamilan Mira yang Mira nervous sesangat..

Mungkin orang lain rasa biasa..

Tapi bagi Mira pengalaman hampir tumpah darah, dan suntikan inferon tu.. memang buatkan Mira akan bertambah stress.. sebab Mira jenis hati tisu basah😂

 

dan satu lagi… ramai ibu-ibu hamil yang berpengalaman cucuk inferon kata sakit sangat cucuk inferon tu. Dah la Mira tak tahan sakit. Sakit setiap masa boleh stresssss.

Sekian ShakleeEffect Mira. Semoga ibu2 yang pernah ada pengalaman cucuk inferon bertabahlah.. mungkin boleh ikhtiar dengan suplimen atau apa sahaja yang buatkan ibu selesa.

Asalkan.. kita berusaha kurangkan risiko kita, anak dalam kandungan, dan anak-anak yang setia menanti kita, yang setia rindukan kita di rumah..

Salam sayang dari Mira..

😊 #myShakleeEffect

 

GATAL KEPALA SENGSARA JIWA

GATAL KEPALA SENGSARA JIWA

 

Masalah gatal kulit kepala memang merimaskan. Bagi wanita pula, rambut adalah mahkota, jika ada masalah kulit kepala yang gatal, rambut gugur dan beruban serta bercabang..memang satu masalah buat wanita tu.

Bagi yang bertudung pula, jangan kata tudung kepala boleh elakkan rasa gatal, bahkan silap haribulan kulit kepala boleh jadi lagi teruk. Sebabnya bila dalam tudung, kulit kepala cepat berpeluh dan lebih mudah untuk terkena jangkitan.

 

MASALAH KULIT KEPALA GATAL DAN RAMBUT YANG GUGUR

Waktu mira decide nak jual shampoo santan ni, rasa macam senyum senyum sendiri (eh, betul ke aku nak jual shampoo ni)

tapi.. bila pikir balik.. yes.. memang Mira pakai and I need to share the goodness to all.

Related image

Mira start gugur rambut bila Mira on suntikan depo. Gatal toksah katalah..panas sikit kalau imagine angkat rambut ni kejap.. all u can see are scratches here and there and wounded skin.

Image result for falling hair
Tiap kali mandi memang rambut gugur banyak. Belum lagi waktu keringkan kepala dengan tuala. 1 batch lagi yang gugur. huhu..

Nak makan Shaklee GLA bukan tak boleh, tapi Mira sendiri rasa tak sesuai. Sebab GLA akan regulate balik hormon yang dah songsang. Kalau tengah on Depo, memang sengaja hormon kita ‘disongsangkan’ sebab taknak bagi hamil..

 

Mira ade gak tanya seorang nurse tu. Dia pun berpendapat yang sama, “nanti clash pulak dengan depo”.. katanya.

 

Sebagai seorang isteri, wanita, Mira sedih tau rambut gugur n gatal macam ni😞. Tanyalah orang yang pernah gugur rambut, gatal kulit kepala yang teruk.. macamana perasaan dia.

Memang Mira ada makan Shaklee set Berpantang dan juga Vivix, tapi dengan Mira combine supplement dan shampoo ni, hasil sangat terbaik. ESP, Bcomplex, Shampoo Santan (pakai kat rambut) + Ostematrix dan Vitalea adalah satu kombinasi yang sangat menarik dan berkesan.

Alhamdulillah.. lepas 2 months kombinasi ni.. dah tak gatal. Gugur masih ade lagi la, sebab Mira kan on suntikan Depo.. tapi dah makin kurang.

So Mira rasa kena share the benefit kat orang lain..

Alhamdulillah.. alhamdulillah.. tq sangat Allah..

Shampoo santan yang Mira jual ni yang bestnya boleh pakai kat budak-budak jugak sebab free paraben, SLS dan no Silicone.. Promosi Depavali ni, shampoo ni murah sikit, RM 70 untuk 2 botol..No automatic alt text available.

 

APA KANDUNGAN SHAMPOO SANTAN NI?

Ada 6 komponen utama dalam Shampoo Santan ni.

 

SANTAN ASLI:

Kita dah sedia maklum kan…orang dulu-dulu kalau nak suburkan kulit kepala, nak lebat dan hitamkan rambut, diorang guna santan asli atau nyior parut tuh. Kedap rambut dalam tuala dalam sejam..pastu barulah basuh. Buat selalu lama-lama nampak hasil yang kita nak tuh..hehe.

 

MINYAK KELAPA:

Minyak kelapa memang sifatnya adalah antioksidan. Ia juga antibacterial dan melawan jangkitan kuman. Sebab tu kalau kulit kepala yang yang ada masalah, memang disyorkan sangat ambik minyak kelapa. Cumanya kalau minyak kelapa ni, baunya..hahah….memang sendiri mau tau la macamana baunya.

tapi kalau dalam shampoo santan ni, santan dan minyak kelapanya dicampur dengan bau pati oren, memang wangilah.

 

MINYAK ROSEMARY:

Antioksidan yang ada dalam Rosemary menjurus kepada kesihatan rambut dan kulit. Mineral yang terkandung dalam minyak rosemary melegakan kulit yang luka atau radang. Bau minyak ini juga selalunya digunakan untuk aromaterapi.

Image result for khasiat minyak rosemary

 

MINYAK OREN:

Kalau ikutkan dah lama dah orang dulu-dulu guna pati minyak oren ni untuk banyak kegunaan. Disebabkan ianya bersifat sitrus, minyak oren ada komponen yang sangat baik untuk meningkatkan imun tubuh. Senang cerita, oren dalam Vitamin C kan antioksidan. So sama lah juga dengan minyak oren ni.

Kalau dalam shampoo santan ni, minyak oren melawan bakteria dan kulat yang menyebabkan kulit kepala bermasalah.

 

VITAMIN E:

Biasanya kita dengar Vitamin E memang bagus untuk kulit kan..? Shaklee sendiri ada suplimen Vitamin E yang semulajadi.

So dalam shampoo ni pun Vitamin E amat dititik beratkan untuk kesihatan kulit. Ia meningkatkan peredaran darah dan merangsang penjanaan antioksidan kepada kulit kepala. Rambut pun bersinar tau.

 

VITAMIN PRO B5:

Apa pulak Vitamin B5 ni? Kalau ikutkan, B5 memang bagus untuk meredakan keradangan seperti penyakit asma, alergik dan keguguran rambut. Bahkan B5 sangat bagus diambil bagi orang yang berisiko tinggi penyakit jantung.

Kalau dalam Shampoo Santan ni, Vitamin B5 bertindak sebagai pemulih kulit kepala dan menggalakkan pertumbuhan rambut dari akar.

 

BEBAS PARABEN, SILIKON DAN SLS

Shampoo Santan ni jugak sangat semulajadi. So ia bebas dari kandungan SLS, bahan kimia berbahaya dan paraben.

 

NUTRISI DARI DALAMAN

Apa-apa pun, kesimpulannya, kalau kita nak rawat apa-apa penyakit sekalipun, kita kena beri nutrisi terbaik kepada sel-sel badan kita untuk ianya memperbaiki sendiri dirinya tu.

Nutrisi dari luar, misalnya Shampoo semata-mata mungkin kurang beri hasil yang nyata. Kemungkinan bila kita tak pakai, nanti kulit kepala kembali bermasalah. Indikasi ni menunjukkan nutrisi dari dalam sel tidak cukup. Sel hanya bergantung kepada sumber permukaan kulit sahaja. Bukan dari dalam.

Ini adalah Set Penyusuan Lengkap Shaklee. Tapi Mira suka ambil sebab ianya complete untuk kesihatan seluruh badan.

Jadi, kita kenalah makan makanan berkhasiat, minum air yang banyak, ambil suplimen yang semulajadi dan sesuai dengan kita, dan guna shampoo santan ni, untuk merawat rambut bermasalah.

Nak order Shaklee? Sahmpoo Santan? Boleh terus whatsapp Mira.

Terima kasih ye, sebab baca entry Mira nih..hehe.

ESP SOYA TERBAIK DAN SELAMAT

Mira memang pengguna tegar ESP sejak tahun lepas. Alhamdulillah.. sejak pengambilan konsisten, Mira nampak banyak perubahan positif. Perubahan ketara adalah pada kulit seluruh badan. Hehe.. memang rasa lain. Tak reti nak describe. Kena cuba sendiri baru boleh faham.

 

Customer Mira pun suka ambik ESP ni. Kata diorang rasa bertenaga bila ambil pagi dan lambat rasa lapar semula.

 

Kebanyakan mereka yang jadi cikgu selalu beri testimoni yang sama.. iaitu cepat letih bila ke hulu dan kehilir. Berkejar ke kelas bawah dan kelas tingkat atas..

 

Bila ambik ESP, mereka kata keadaan jadi lain, penat dah kurang. Bahkan kalau penat pun jarang mengantuk.

 

Shaklee ESP merupakan sumber protein soya terbaik. Menyediakan 14 gram protein soya bukan GMO berkualiti tinggi. Mengandungi semua asid amino perlu yang tubuh anda perlukan untuk membina kesemua asid amino-tak perlu (yang tubuh boleh bina sendiri). daripada kesemua asid amino yang lengkap ini, protein dapat dihasilkan dengan sihat dan selamat.

  • ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolestrol.
  • Dihasilkan di bawah satu program yang dikenali Identity Preservation Program (IPP)
  • Kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.
  • Disahkan Halal oleh Islamic Services of America (ISA) iaitu badan yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

 

Image result for ESP Shaklee

TIDAK PERLU LAGI RAGU-RAGU DENGAN PROTEIN SOYA ESP

Protein soya adalah protein dari sumber tumbuhan, yang lebih mudah diserap oleh badan. Juga mudah dipecahkan menjadi asid amino dan dibentuk semula kepada bentuk protein yang diperlukan mengikut keperluan sel-sel badan yang berbeza-beza dalam tubuh.

 

Bagi protein dalam ESP, pemprosesannya adalah melalui IPP program. Program ini melindungi dan memastikan setiap biji kacang soya yang diambil adalah non-GMO dan bebas dari segala bahan kimia. Oleh sebab itu, ianya lebih mudah dihadam dan memberikan banyak manfaat kepada tubuh, TIDAK SEPERTI SOYA LAIN YANG DARI BENIH YANG TELAH DI GMO.

 

Dalam IPP program ini juga, pemprosesan soya melalui satu proses yang semulajadi mengikut sifat soya itu sendiri dan mengelakkan rintangan yang selalunya terjadi dalam proses soya biasa, yang akhirnya menyebabkan soya biasa tinggi paras index glisemik (GI) nya.

 

GI yang tinggi (melebihi 70) akan membuatkan kandungan gula (glukos) dilepaskan ke dalam darah secara mendadak. Seseorang itu cepat merasa kenyang tapi cepat pula berasa lapar. Malahan glukosa yang berlebihan yang tidak digunakan oleh sel akan bertukar ke bentuk lemak dan duduk di bahagian abdomen dan hati.

 

GI di dalam ESP hanyalah 39. Oleh sebab itu, kandungan gula (glukosa) ditukarkan secara perlahan-lahan mengikut keperluan sel. Jadi, glukosa dalam darah menjadi normal dengan cepat dan tiada lambakan glukosa yang ditukarkan kepada lemak.

 

SIAPA YANG PERLUKAN ESP ?

Hampir semua orang dewasa memerlukan ESP.

Ini kerana setiap orang dewasa menggunakan tenaga setiap hari dalam aktiviti kerja, bersukan dan melakukan kerja-kerja rumah.

Berikut adalah senarai orang yang sangat memerlukan khasiat ESP:

  • Wanita
  • Wanita Hamil, Menyusu, Berpantang, Keguguran, dan
  • Pasangan suami isteri yang menunggu tempoh kesuburan untuk mendapatkan zuriat.
  • Warga emas
  • Pesakit tekanan darah tinggi
  • Pesakit diabetis
  • Pesakit yang mempunyai tahap kolestrol yang tinggi
  • Pekerja
  • Pelajar

 

KEBAIKAN DAN MANFAAT ESP:

  • Membantu pembinaan semula otot dan kulit.
  • Mengembalikan seri kulit dan kepejalan otot.
  • Membantu percepatkan penyembuhan luka
  • Mengurangkan kesan parut
  • Menyediakan tenaga dalam tempoh masa yang panjang
  • Membantu menahan rasa ‘cepat lapar’ kerana saluran tenaga yang konsisten dari ESP
  • Membantu mengurangkan paras kolestrol
  • Menyokong sistem imunisasi badan yang membantu mencegah migrain, insomnia dan tekanan.
  • Menggalakkan sistem peredaraan darah yang sihat.
  • Kaya dengan isoflavones yang membantu mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid (menopos).
  • Menggalakkan payudara yang sihat dan anjal
  • Menggalakkan prostat yang sihat
  • Membaiki pigmentasi untuk masalah rambut gugur dan beruban, serta masalah kulit (kedut & kesan tua)

 

GABUNGAN ESP DENGAN PRODUK LAIN UNTUK KESAN TERBAIK BAGI MASALAH YANG BERKAITAN:

PELBAGAI MANFAAT

ESP + Vitalea

  • Membekalkan vitamin & mineral yang cukup
  • Badan kekal bertenaga seharian
  • Bagus untuk mereka yang terlalu sibuk dengan urusan harian.
  • Bagus untuk ibu hamil yang sukar untuk makan akibat loya semasa hamil
  • Bagus untuk zat mineral dan vitamin yang lengkap semasa keseluruhan tempoh hamil, berpantang dan menyusu.
  • Bantu untuk meningkatkan zat dalam susu ibu
  • Bantu untuk meningkat HB darah merah.
  • Bantu untuk kesuburan lelaki dan wanita

 

KESUBURAN WANITA DAN LELAKI

ESP + GLA + VITALEA

  • Bantu menstabilkan hormon wanita
  • Mewujudkan kitaran haid yang teratur
  • Menyokong sistem imun
  • Menjaga kesihatan sel
  • Memelihara kesihatan prostat
  • Membantu menyembuhkan luka terutamanya selepas pembedahan atau keguguran

 

MENAMBAH TENAGA

ESP + Performance Drink

  • Untuk tenaga yang hebat, kekal berpanjangan
  • Bagi yang sering mengantuk dan kurang daya fokus
  • Sangat baik jika amalkan ketika berpuasa

 

KECANTIKAN KULIT

ESP + VIT C-PLUS + VITA E COMPLEX

  • Kandungan protein membantu pertumbuhan kulit baru dengan bantuan Vit C yang berfungsi sebagai agen pemulih sel. Manakala Vit E yang kaya antioksidan yang membantu merawat kulit secara mendalam.
  • Membantu menghilangkan parut jerawat. Pengambilan yang kosisten akan memudarkan cela dan jeragat.
  • Bertindak sebagai agen anti penuaan.

 

NUTRIENT & KESIHATAN OTAK DAN INGATAN

ESP + OMEGAGUARD + LETCHITIN

  • Memberikan tenaga yang berpanjangan.
  • Mampu membantu pengurangan sakit di bahagian sendi dan otot.
  • Membantu penukaran kolina kepada tenaga.
  • Membantu menyalurkan oksigen ke bahagian otak.
  • Omega-3 adalah lemak ikan terbaik, tulen dan salah satu asid lemak untuk membina sel otak. Omegaguard bagus untuk yang menghadapi penyakit alzhemier
  • Kaya dengan DHA dan omega-3 untuk perkembangan otak
  • Sangat bagus untuk wanita hamil dan menyusu.

 

PELANGSINGAN

ESP + LETCHITIN + OMEGAGUARD + HERBLAX

  • Membantu pembersihan usus dan nutrient mudah untuk diserapkan ke dalam tubuh.
  • Membantu mengempiskan perut.
  • Pembinaan sel-sel baru yang lebih sihat
  • Menukarkan makanan kepada tenaga
  • Mengemulsi lemak baharu dan menyingkirkan dari tubuh
  • Membuat usus besar menjadi lebih lawas.
  • Memecahkan lemak lama yang menyaluti organ dan abdomen.
  • Bantu ibu menyusu mendapat susu yang lebih berkualiti dan berat badan ideal.

 

MENAMBAH BERAT BADAN

ESP + MEALSHAKES

  • Meningkatkan selera makan
  • Kandungan asid amino lengkap membantu pembinaan protein justeru pembinaan otot dan kuatkan tulang.
  • Meningkatkan daya imun tubuh.

 

IBU HAMIL
ESP + VITALEA + B-COMPLEX + OMEGAGUARD + OSTEMATRIX

  • Membantu membina sel-sel janin dengan pesat dan sihat
  • Membantu meningkatkan bacaan HB bagi mereka yang mempunyai masalah HB rendah
  • Membantu menenangkan ibu hamil yang kerap stress
  • Membantu menenangkan saraf dan otot.
  • Membantu pembinaan otak janin.
  • Mengurangkan sengal-sengal pada badan ibu hamil
  • Menguatkan gigi dan tulang
  • Melawaskan
  • Memperbaiki masalah sistem pencernaan pemprosesan nutrien dalam ke dalam tubuh.
  • Memperbaiki otot usus yang kurang aktif dan mengelakkan masalah sembelit.

 

 IBU MENYUSU & BERPANTANG

ESP + VITALEA + B-COMPLEX + OMEGAGUARD + ALFALFA + OSTEMATRIX

  • Membantu membina susu badan yang lebih berkualiti
  • Membantu meningkatkan bacaan HB bagi mereka yang mempunyai masalah HB rendah
  • Membantu menenangkan ibu menyusu yang kerap stress
  • Membantu menenangkan saraf dan otot.
  • Membantu meningkatkan kepekaan dan rasional dalam fikiran ibu dan mengelakkan daripada meroyan.
  • Mengurangkan sengal-sengal pada badan ibu menyusu dan berpantang
  • Menguatkan gigi dan tulang
  • Memperbaiki masalah sistem pencernaan pemprosesan nutrien dalam ke dalam tubuh.
  • Memperbaiki otot usus yang kurang aktif dan mengelakkan masalah sembelit.

 

Image result for ESP Shaklee

 

So, selepas ketahui semua kebaikan dan manfaat ESP, apakata kita rembat ESP bulan ni. Bulan ni pulak ESP ada diskaun hebat! Yesss!!!

ESP 5% DISKAUN

Sepanjang bulan Oktober 2017 ni, ESP ada diskaun sehingga 5% sekiranya membuat pembelian 4 tong ESP.

Jarang tau ESP nak ada diskaun ni.

Jom contact Mira untuk order dan konsultansi:

Whatsapp: 019-2821775

SUKA BIDANG HEALTH & NUTRITION?

Waktu Mira nak join bisnes Shaklee.. Mira suka-suka nak try aje. Tapi last-last terjatuh cinta..

 

Sebab mungkin Mira suka bidang health. So Mira tak kisah membaca buku-buku health dan medicine.

 

Bila dah terjebak dengan bisnes ni.. rupanya bukan kita belajar sorang-sorang, tapi kita ada guidance yang diberi oleh experts.

 

Antara experts yang Shaklee sediakan:

 

1. Nutritionist

 

Mereka akan buat kelas secara offline (berbayar) dan kelas online juga (F.O.C. kepada member yang dalam kumpulan iReach).. Haaa.. bestkan. Asal iReach dapat free classes.

 

2. Appointment dengan Nutritionist.

 

Ini sesi perjumpaan secara one-to-one dan offline di Shaklee office. Ni pun percuma. Angkat fon aje call diorang buat appointment.

 

3. Bengkel Nutrisi

 

Bengkel ni adalah bengkel yang diajar kepada semua ahli Shaklee yang berminat. Berbayar. Diberi buku dan sijil.

 

Semasa sesi training tu, makanan dan minum disediakan.

 

Tea break bukan kopi atau teh..

 

Tapi ESP, Cinch Shake, Milkshakes dan Performance Drink FREE.. 😃😍

 

4.Coaching

 

Ni kelas jugak mengikut kumpulan-kumpulan kecil.. upline masing-masing.

 

Kadang-kadang coaching dibuat jugak oleh sideline yang takde kaitan dengan group kecil tu..

 

Niat diorang cuma 1.. bila ada ilmu.. kongsi😎.

 

5. Marketing tools.

 

Dalam iReach.. kitorang pilih aje nak buat sendiri notes & poster.. atau just ambik kat library.

 

Just tinggal nak pick dan buat aje..

 

6. Buffer

 

Takde masa?

Tak cukup masa?

Tertinggal masa?

Alasan masa?

 

Apa lagi nak senarai..

 

So kalau semua tu jadi masalah.. BUFFER lah jawab nya.

 

Nak guna buffer pun kelas disediakan. Hadoii.. apa lagi nak kann.. semua dah disediakan.

 

7. Health & Diet Awareness

8. Contest & Gift

9. Points & Unlimited Bonuses

10. Conference and VVIP Trip.

11..

12..

13..

14..

 

Banyak lagi kalau nak senarai.

 

Bagi Mira yang paling penting..

 

Shaklee jadi eye opener kat Mira untuk jaga kesihatan diri sendiri dan orang tersayang.

 

Mira jugak seronok sangat kalau dapat bantu yang sakit jadi sihat.. Segala puji2an hanya kepada Allah.

 

Nak join SHAKLEE😃

atau

Nak beli product SHAKLEE😃

 

Come.. jana income dan impian..

MODAL HANYA RM 65 SAHAJA

 

Whatsapp Mira aje..

019-2821775

 

In shaa ALLAH Mira bantu sebanyak mana yang Mira kompeten.

 

Ikhlas,

 

MIRA HAMZAH

 

#pengedarShakleesijangkang #pengedarShakleebukittinggi #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #pengedarShakleeShahAlam #pengedarShakleeBandarParkland #pengedarShakleekulim

ANAK DEMAM LAGI..

Kerap sangat kah anak demam tu?..

Kalau kerap demam, ibu dan ayah kena tahu apa punca demam tu. Sebab demam bukan penyakit.

Demam adalah symptoms kepada sesuatu infection luar kepada tubuh si anak.

Jika kita hanya rawat demam, tanpa merawat punca kepada demam yang kerap itu, kemungkinan anak kita akan mendapat penyakit yang berisiko mengganggu kesihatannya pada masa depan.

 

PENGALAMAN ANAK YANG KERAP DEMAM

Kalau experience Mira yg dulunya anak memang kuat demam dan bronkiolitis, sorang plak dapat asma.. apa yang Mira buat nak bagi dia kuat imun?

Selain berikan nya makanan yang berkhasiat, dan air yang banyak..

Mira akan berikan anak Mira 3 jenis supliment semulajadi Shaklee ni..

 

❤ Mira beri dia NUTRIFERON untuk kuatkan imun tubuh.

 

❤ Mira beri dia OMEGAGUARD untuk legakan inflamasi dalam paru².

 

❤ Mira beri juga MEALSHAKES untuk bantu tubuh dia repair sel² yang rosak dengan perfect, dan repair dengan cepat.

 

PERINGATAN !

Demam, selsema dan batuk adalah symptoms kepada sesuatu penyakit. Suhu badan yang tinggi menunjukkan sistem pertahanan badan si anak sedang melawan jangkitan atau patogen yang cuba untuk merosakkan sel-sel tubuh.

 

Jika anak kita makan makanan seimbang sekalipun, dia memerlukan ‘ booster’ untuk bantu badannya tingkatkan imun.

Apabila imun kukuh, badannya dapat melawan penyakit dengan efisyen.

 

Jom mulai beri anak anda vitamin semulajadi yang ada landmark study nih sekarang..

 

TRUSTED SHAKLEE DISTRIBUTOR

with CONSULTATION.

Whatsapp Mira

019-2821775

Kawasan COD:

Sijangkang, Bukit Tinggi, Jihan Setia, Bandar Botani, Bandar Parkland, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Banting hingga kawasan Morib (Sabtu sahaja).

 

Pos ke seluruh Malaysia.

 

#notakesihatanbyMiraHamzah #pengedarShakleebukittinggi #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #Nutriferon #omegaguard #mealshakes

OMEGAGUARD UNTUK PESAKIT ASMA

OMEGAGUARD UNTUK PESAKIT ASMA

Mira terjebak dengan Shaklee OmegaGuard ni bila anak sering terkena asma. Iaitu penyakit yang berkaitan dengan peparu, dan kesan buruk iaitu sukar untuk bernafas. Bila tengok ada anak-anak yang sakit asma, teringat Mira pada Aidil. Kisah Aidil, iaitu anak ketiga dahulu, yang buatkan Mira tak tidur malam memikirkan sakitnya.

 

KISAH AIDIL YANG SERING SAKIT

Bila teringatkan kisah anak Mira yang terpaksa di NEB dua-tiga kali sehari di klinik, dan bersambung ‘staycation’ kat hospital setiap bulan untuk sesi NEB, physioterapi dan sputum suction (sedut kahak) memang menyedihkan. Ini kerana Aidil selalu demam. Setiap 2 hingga 3 minggu, dia akan demam. Demam nya juga akan lama. Punca demam itu rupa-rupanya Aidil terkena Bronkiolitis yang para doktor terlewat mengetahuinya, dan kami sebagai ibu bapa sangat kesal dalam hal ini. Walaubagaimana pun, perkara yang terjadi mesti ada hikmahnya.

 

BRONCHIOLITIS

Bila Aidil disahkan Aidil kena bronchiolitis, Mira sedih tak terkata. Tapi kata doktor, ianya boleh dipulihkan.

Setiap 4 jam mesti kena NEB dua jenis. Pagi esoknya pula, perlu jalani physioterapi dan selepas itu, sesi sputum suction pula.

Waktu tu, Aidil masih kecil, meronta-ronta bila masuk ke bilik physioterapi dan bilik sputum suction tu.

Masih lagi ingat jeritan Aidil memanggil ‘mama..nanakk (mama, tak nakk..) dan mata Aidil yang bermaksud merayu mamanya tak nak masuk bilik tu, dan cepat-cepat bawa keluar.

Mama terpaksa kuatkan hati dan tabah..dan pujuk dengan tegas si Aidil..walaupun hati mama nangis tengok Aidil begitu.

Kita sebagai mak.. sedih kan tengok anak kita begitu..

 

Waktu ni Aidil masih kecil..start masuk keluar hospital untuk rawatan demam sejak dia berumur 5 bulan

MAMA MASIH KERJA

Waktu tu Mira masih kerja. Jadi bayangkan kalau Aidil demam.. mak dia ni mulalah susah hati dan tak senang duduk walau di ofis. Sentiasa kejap-kejap tengok phone, kalau-kalau babysitter ada nak bagitahu sesuatu.

Setiap hari mesti telefon tanya keadaan dia. Bila terpaksa kerja di luar kawasan, memang susah nak call.. hanya Allah lah tempat Mira mengadu dan berserah.

Kalau dah kena masuk hospital, memang Mira dan suami terpaksa bergilir-gilir menjaga Aidil di hospital. Kadang-kadang dari tempat kerja dan bermalam di hospital..esoknya ke tempat kerja. Seolah hospital rumah kedua kami. Mujur lah anak-anak perempuan dah besar sikit dan boleh dijaga oleh ibu mentua buat sementara waktu.

LEPAS KENAL OMEGAGUARD SHAKLEE

Sejak kenal dengan Shaklee, Mira cuba berikan OmegaGuard pada Aidil. Alhamdulillah.. Aidil menunjukkan reaksi positif. Kahaknya mudah berkumpul di anak tekak, dan bila batuk dia mudah mengeluarkan kahaknya. Sedangkan sebelum-sebelum ni, waktu sputum suction pun kadang-kadang yang keluar hanya 2% kahak, kata doktor. Ini kerana kahaknya yang dah mampat menyebabkan infeksi dan salah satu sebab dia sering demam.

Setelah beberapa lama konsisten ambil OmegaGuard Shaklee, Alhamdulillah..segala puji-pujian bagi Allah.. Aidil dah sihat dan bebas dari Bronchiolitis.

Kini Aidil dah besar dah. Alhamdulillah, episod demam dan batuk tak berhenti dah tiada.

Kalau nak tahu, bukan OmegaGuard minyak ikan pertama yang Mira berikan pada Aidil. tapi ini adalah brand yang ke-3.

Yang brand sebelum ni, agak dikenali jugak la.. Mira beli kat farmasi. Malangnya tak berhasil pada Aidil. Mira pulak, kalau bagi ‘test’ makan minyak ikan ni pada anak-anak memang lama. Dalam sebulan-hingga 2 bulan macam tu. Sebab Mira faham cara supplimen bertindak dalam badan semestinya agak lambat. Bukan seperti steroid atau anti-inflamatory drugs yang lain yang sangat cepat reaksinya pada badan.

KENAL DAN JATUH CINTA

Bila dan kenal Shaklee, Mira terbaca pula tentang minyak ikan yang kadang-kala membawa mudarat kepada kesihatan. Ini kerana sumber ikan yang diambil adalah daripada ikan bela…dan mempunyai kontaminasi terhadap pencemaran dan logam berat yang tinggi.

Apabila dibandingkan peratus Omega-3 acids nya pula, sangatlah kecil.

Berbanding Shaklee.. omega-3 acids nya adalah 99% dan ianya diambil daripada ikan liar yang hidup di kawasan dasar lautan beriklim sejuk.

Image result for Omega Guard Shaklee png

Apabila ikan ini berada dalam suasana sejuk, tubuhnya secara semulajadi akan menghasilkan EPA dan DHA yang tinggi untuk melindungi dirinya daripada mati kesejukan dan terkena pelbagai infeksi.

Ikan yang menghasilkan OmegaGuard Shaklee juga adalah terdiri daripada ikan-ikan kecil yang kurang potensinya untuk mengaut pencemaran, berbanding ikan besar.

Related image

Set Lengkap Hamil, Berpantang dan Menyusu juga mempunyai OmegaGuard. Ini kerana OmegaGuard penting dalam pembinaan sel-sel otak, mata janin dan meningkatkan imun tubuh ibu

Promosi bulan ini: SET HAMIL, BERPANTANG, MENYUSU

dengan Tumbler Merah menawan

FUNGSI OMEGAGUARD SHAKLEE

Omega Guard berfungsi untuk:

  • Mengurangkan keradangan di salur nafas
  • Meningkatkan sistem imun tubuh
  • Membantu menyihatkan paru-paru
  • Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)

Image result for Omega Guard Shaklee png

OmegaGuard adalah antara suplemen yang sangat digalakkan untuk kita ambil setiap hari kerana badan kita tak mampu menghasilkan asid lemak omega 3 yang perlu untuk badan kita untuk proses metabolisma… untuk brain, untuk alahan, untuk asma, untuk sendi, untuk kesihatan jantung, untuk kawal berat, untuk kulit yg cantik.

“Omega-3 fatty acids are known to reduce inflammation. because asthma is a disease caused by airway inflammation that leads to airway hyper-responsiveness and airway narrowing, and because Eskimos who eat large amounts of fish have a low rate of asthma, researchers theorized that fish oil might benefit asthma sufferers” – LiveStrong

KELEBIHAN OMEGA GUARD

 

1. Melindungi Jantung Anda

Omega Guard membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal.

2. Membantu Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Satu penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan asid-asid lemak omega-3 seperti EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

3. Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi.

EPA menyihatkan jantung dan sendi manakala DHA penting bagi perkembangan dan fungsi-fungsi otak.

4. Ultratulen dan Bergred Farmaseutikal

Dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molukel yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakkan jenis ikan.

 

PILIHAN TERLETAK DI TANGAN ANDA

Jadi apa pilihan anda untuk mengurangkan lelah yang tersayang. Kesian kan kalau asyik sedut inhealer je. Kalau teruk terpaksa NEB di hospital. Sayang masa yang terbuang. Berbelanja sedikit demi kesihatan mereka. Ingin memilikinya? Jangan segan2 hubungi Mira untuk promosi sepanjang Ogos 2017 ini.
Nor Hazmira (Mira)

Pengedar Shaklee Sah  (SID No. 1296167)

Kawasan COD: Teluk Panglima Garang, Banting, Sijangkang, Bukit Tinggi, Shah Alam

Pos: Seluruh Malaysia

Whatsapp / Call terus:

019-2821775

GADUH LAKI BINI SEBAB UBAT GIGI

Teringat dulu time baru kawen. Sesi suai kenal suami isteri bila betul-betul bergelar suami isteri dan hidup sebumbung, tidur sekatil, makan sepinggan. All you’ll see is the true color in you and him/her.

 

Kebiasaan kita adalah ruler. Tapi bila dah kawin lain. Semua kena bincang. Kalau tak bincang dan sependapat boleh jadi gaduh.

 

Pernah dulu tu.. Mira bangun pagi segar bugar.. Tapi bila Mira masuk toilet aje.. tengok2 lantai ada kesan ubat gigi. Penutup ubat gigi tak ditutup. Hati bara dari bangun pagi. Dalam hati tak pe.. basuh aje lah lantai dan tutup balik ubat gigi tu.. pastu Mira siap-siap pegi keje.

Pergi kerja ok. Balik rumah tengok kejadian pagi tadi berulang.. huhh. Benda tu berlaku setiap hari. Belum cukup seminggu dok serumah, dah bengang-bengang. Diam. Tak tegur hal tu.. still control ayu depan asben. Sabar laa..kunun.

 

Lama-lama memang Mira tak tahan.. burst! Asben kata.. “lahhh.. dah benda tu pun jadi issue. Kalau tak suka, betulkan aje lah..”

 

Korang rasa Mira rasa apa waktu tuh..nak marah? nak curah air ke muka opponent? Nak lari gie ambik ubat gigi tu tenyeh ke mata opponent sebab geram?.. mana satu korang rasa? hehe..

 

Tetiba cukup seminggu hidup as husband and wife, asben Mira kena pi outstation. Sedey la pulak nak jauh2 nih.. dah la baru kawen. But..

 

The next day bila masuk bilik air, tengok ubat gigi elok terletak dan bertutup, lantai pun bersih kemas tanpa saki baki ubat gigi… perasaan dalam bilik air tu, dan dan rasa legaaa sangat.

It was sooo relief tauu.. haa gitew perasaan nyer… muka ada senyum.

 

But..relief tak lama..

 

After 2 days, stress tu mai balik bila the hubby balik.. Bila lama tak jumpa rindu kat hubby. Tapi bangun pagi sok, stress balik. Merajuk tapi hubby jenis tak faham kite ni merajuk senyap. Tarik muka pun dia tanya..”penat ke..penat rehatlah” Haih.. muncong tahap boleh sangkut baju.

 

Iol sedar, jangan cerita bab-bab rumah tangga kat orang tapi.. iol stress.. so iol terpaksa cerita kat kawan ofis sebab iol tak leh pikir solution dah.. Yang iol leh pikir dalam kepala waktu tu hanyalah “this is the biggest risk.. this is what i cannot take in marriage”

 

Sembang punya sembang, rupanya member pun tak suka gak bab ubat gigi bersepah dan tak kemas. Tapi dia jenis calm person.

 

Petik jari aje ofismate iol kata sambil gelak “senang je.. pi beli ubat gigi baru.. yang jenis ada attached cap, macam penutup pintu tuh. Balik rumah nanti, tukar aje cap tu dengan detachable cap kat ubat gigi lama tu. Bila ubat gigi tu habis, pastikan beli yang design attached cap tu. Yang sepah-sepah kat lantai tu.. sembang baik2, mintak baik2 ngan asben.. cakap leklok jangan marah. Suruh dia buat gitu hari-hari pun takpe. Sabar.”

 

Huih.. sabar separuh dari iman.

Iman Mira dah hilang separuh bila seminggu kulihat ubat gigi cenggitu. Dan banyak lagi perkara lain.. wawawa…

 

Haa.. korang. In short, tu bab ubat gigi aje tu.. boleh jadi havoc suami isteri. Boleh merajuk sepenuh hati…

 

Alahai..kome.. mohon jangan lah kome judge Mira ni sengaja atau mengada-ngada.. memang nak buat cemana, dulu memang Mira camtu. Mira dilatih kat rumah mak ayah Mira camtu.. Rumah tak lah rumah orang kaya, rumah biasa aje.. Tapi memang ayah mak Mira trained Mira jaga kebersihan dan kekemasan bukan bab toilet aje bersih, bilik segalanya bersih.

 

Kalau ayah ayah Mira tu lagi la.. baju kat lemari.. lipatan tu mesti ruler straight, ikut jenis, kalau boleh ikut tone kaler.. Kalau tak betul, mak Mira la kena marah.. hahah.

 

Nak kata weol ni keturunan OCD ke?.. ntah la.. mungkin ya, mungkin tak tapi itulah hakikatnya.

 

Kini bila dah anak 4 horang!.. Rumah kerap bersepah, anak-anak jenis yang kene suruh kann 24 jam.. en.asben pun cenggitu kadang-kadang. Kadang-kadang tu pulak dia jadi pengemas. So lama-kelamaan Mira jadi seorang yang..

 

-Tak kisahlah -Apa nak jadi jadilah.. –

 

Ubat gigi tak tutup lagi?.. iol tolong tutup. Rumah sepah? iol larat iol buat.. kalau tak larat iol bising dari pagi sampai malam.. kalau tak larat bising, iol diam aje. Kadang-kadang hubby iol buat kerja kemas2 nih.. alhamdulillah.. hidup sama2, mesti kena tolong menolong sama2..

 

In short (panjang dah pun), 1-5 years marriage memang sesi suai kenal. Lepas tu “terima cara masing-masing seadanya, mesti bertolak ansur, menghormati hak pasangan, hormati kehendak dan keperluan masing-masing”

 

Alhamdulillah..

 

Karangan panjang ni bukanlah iol nak bagi tips rumahtangga bahagia ala2 orang yang dah 30-40 tahun kawen.. tapi at least.. kita kongsi pengalaman yang manis dan baik supaya orang lain yang alami pun boleh kembali tenang, and they dun feel like they are alone..

 

Iol pun boleh fefeeling baru kawen..heheh.

 

Hmm.. supplement time..

Jom bershaklee..

😀

 

#pengedarShakleesijangkang

#pengedarShakleebukittinggi #pengedarShakleetelokpanglimaGarang

SAKIT BUAH PINGGANG: SIMPTOM DAN PENYEBAB

Dalam 2 bulan lepas Mira dapat call daripada seorang kawan yang jugak senior Mira kat sekolah dulu. Dia mengidap penyakit SLE Nephritis. Salah satu kesan kronik yang dihadapi oleh pesakil SLE Nephritis ni adalah penyakit buah pinggang yang kronik.

Kawan Mira tu muda lagi baru berumur 37 tahun dan dah menghadapi masalah yang kronik sebegini.

SIMPTOM PENYAKIT BUAH PINGGANG

Banyak tanda-tanda pesakit buah pinggang. Tapi antara tanda-tanda yang common adalah:

  • Kerap kencing tapi kencing sedikit
  • Edema iaitu water retention di bahagian kaki
  • Sesak nafas tidak dapat dijelaskan apa puncanya
  • Sering mengantuk dan keletihan
  • Sering loya
  • Kadang-kadang mudah keliru
  • Sakit dada
  • Sawan
  • Koma

PUNCA PENYAKIT BUAH PINGGANG

PENGALIRAN DARAH YANG KURANG KE BUAH PINGGANG

Antaranya adalah pengambilan ubat anti-inflamasi yang boleh menyebabkan darah beku disesetangah bahagian salur darah misalnya salur darah dalam buah pinggang.

 

MASALAH PEMBUANGAN AIR KECIL

Banyak sebab kepada masalah pembuangan air kencing. Antaranya adalah apabila kelenjar prostat membengkak, batu karang, atau kerosakan fungsi saraf yang mengawal pengeluaran air kencing.

 

TERJADI INFLAMASI KEPADA SALUR DARAH: VASCULITIS

Vasculitis adalah penyakit yang disebabkan oleh keradangan pada salur darah hingga salur darah boleh pecah. Vasculitis adalah salah satu penyakit autoimmune.

CANCER DALAM BONE MARROW

 

LAIN-LAIN

  • SLE
  • Glomerulonephritis
  • Scleroderma – penyakit autoimmune yang memberi kesan kepada kulit
  • Darah beku dalam saraf yang berkaitan dengan buah pinggang
  • Pengambilan ubat anti-inflamasi yang berterusan: CONTOH: ubat darah tinggi
  • Pengambilan ubat-ubatan kemoterapi
  • Pengambilan antibiotik yang berterusan atau sering mengambil antibiotik / rintangan terhadap antibiotik
  • Jangkitan kuman

 

RAWATAN BAGI MASALAH BUAH PINGGANG

Antara rawatan yang diberikan kepada pesakit buah pinggang adalah:

  • Dialisis
  • Pemindahan buah pinggang

 

MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI

Apabila seseorang disahkan menghidap penyakit buah pinggang, masalah ini mungkin lebih besar daripada masalah diabetis. Buah pinggang adalah antara organ yang vital. Ianya menapis hampir keseluruhan bahan yang masuk kedalam darah termasuklah toksin. Sekiranya buah pinggang gagal berfungsi, maka banyak toksin yang akan terkumpul dalam darah dan boleh merosakkan organ-organ lain pula.

JAGA PEMAKANAN

Kurangkan makanan yang bergula, tinggi karbohidrat, tinggi garam dan lemak.

Kurangkan juga makanan terproses yang cenderung untuk membuatkan tubuh kita menghadapi oksidatif stress.

SENAMAN RINGAN SETIAP HARI

Kalau boleh buatlah senaman ringan setiap hari seperti berjalan kaki sehingga 800-1000 langkah sehari.

Atau buat senaman regangan otot, berjalan di satu tempat, naik dan turun tangga.

ELAKKAN STRESS

Stress yang kerap atau berterusan boleh mendatangkan kemudaratan kepada seseorang.

Kesemua ini boleh mengundang kepada penyakit-penyakit lain seperti tekanan darah tinggi, delusi dan sebagainya.

 

KURANGKAN PENGAMBILAN UBAT-UBATAN YANG BOLEH BERI KESAN SAMPINGAN KEPADA TUBUH

Apabila sakit, doktor akan berikan ubat tertentu. Doktor pasti nasihatkan kita untuk makan mengikut jadual yang ditetapkan. Ikut aturan yang telah ditetapkan dan dalam masayang sama.

 

MINUM AIR YANG CUKUP DAN AMBIL SUPPLEMENT YANG SEMULAJADI, BAIK UNTUK PENGAMBILAN JANGKAMASA YANG PANJANG

Pengambilan air yang cukup setiap hari boleh mengelakkan dehidrasi dan jangkitan kuman dalam tubuh.

Pengambilan supplement juga sangat penting kerana supplement adalah makanan tambahan yang membantu mencukupkan zat-zat makanan yang hilang semasa kita masak makanan kita.

Atau sebelum makanan tersebut sampai kepada kita, ianya terdedah kepada pestisid, pencemaran alam sekitar, radikal bebas, dan sebagainya.

Sebab itu kita di zaman sekarang ini, boleh saya katakan WAJIB untuk mengambil supplement.

Jika nak mengambil seupplement, seeloknya ambillah yang diproses secara semulajadi.

Supplement Shaklee adalah supplement terbaik yang menggunakan bahan-bahan semulajadi dan organik dan terproses secara semulajadi untuk mengekalkan zatnya.

Supplemen Shaklee juga melalui pelbagai kajian saintifik yang direview oleh pihak ketiga yang mengawasi kajain tersebut. Shaklee juga ada kajian Landmark Study yang mencerminkan kebaikan supplement Shaklee diambil untuk JANGKA MASA YANG LAMA TANPA DAN DAPAT MERENDAHKAN RISIKO-RISKO PENYAKIT YANG BERBAHAYA.

 

Dapatkan Konsultansi dari Mira Hamzah untuk mengetahui tentang supplement Shaklee yang sesuai dengan penyakit yang dihidapi.

Mira Hamzah

019-2821775

FB: Mira Hamzah

Ig: mira_nhm