Betul ke soya baik untuk kesihatan?

Ada banyak info tentang soya. Ada yang kata jangan ambil soya, ada yang kata elok ambil soya. Pendek kata, ramai yang rasa sangsi untuk mengambil soya. Tapi berapa ramai yang tahu fakta yang benar tentang soya?

Dalam pemilihan protein, sebaiknya kita tahu protein yang bagaimana yang terbaik untuk kita. Makanan berasaskan soya sangat popular dan sebenarnya sihat. Ianya menjadi satu penggantian bagi mereka yang bukan maging (pemakan daging) dalam diet harian.

Persoalan terkini, ramai yang selalu mengetengahkan soya adalah salah satu penyebab kanser. Memang pun fakta soya itu benar. Tapi sebenarnya banyak kajian terkini membuktikan, fakta soya yang sebenarnya menjurus kepada kebaikan dan bukan keburukan.

 

 

1.  AMBIL PROTEIN DARI SUMBER SOYA

Soya mengandungi serat yang tinggi, potassium, magnesium dan kebanyakan vitamin. Makanan berasaskan soya termasuklah tofu, susu soya dan tempeh.

Selain itu, soya mengandungi kesemua asid-amino-perlu yang sangat penting dalam membentuk protein yang menyokong fungsi tubuh (diteramngkan oleh Clare McKindley, iaitu seorang Pakar Pemakanan dalam organisasi MD Anderson’s Cancer Prevention Centre.

Soya juga sangat sesuai bagi orang yang mempunyai alahan terhadap sesetengah makanan berdaging yang terdiri dari sumber haiwan seperti susu, product tenusu, ayam, telur atau ikan, atau pengambilan protein daripada whey protein.

Selain itu, product soya yang mempunyai hampir kesemua kebaikan protein dapat memberikan satu alternatif lengkap kepada golongan mayur (atau dipanggil vegetarian, atau vegan atau mudah difahami ialah golongan ini adalah pemakan sayur, buah-buahan dan derivatifs nya).

 

2. SOYA DAN KANSER PAYUDARA

Disebabkan soya semulajadi mengandungi isoflavones, iaitu bahan yang menyerupai estrogen, sesetengah orang jadi takut untuk mengambilnya kerana dikhuatiri menjadi penyebab kanser. Ini kerana estrogen dikaitkan dengan ketidakseimbangan hormon yang menyebabkan pertumbuhan sel kanser dalam payudara.

 

Tapi sebenarnya, banyak kajian yang tidak jelas tentang soya dengan kanser.

 

3. KAJIAN MEMBUKTI SOYA BUKAN PENYEBAB KANSER

 

  • ISOFLAVONES

Salah satu penyebab utama ialah, isoflavones. Isoflavones adalah phytoestrogen yang bertindak seperti estrogen. Namun apabila kajian klinikal dilakukan, isoflavones yang semulajadi daripada soya bukan GMO akan mempunyai elemen anti-estrogen atau bertindak sebagai anti-oksidan, apabila ia mendapati tahap estrogen dalam badan telah pun seimbang.

Namun begitu, apabila kajian dibuat dengan menggunakan isoflavones yang bukan semulajadi iaitu sintetik atau daripada soya ter-GMO, tiada reaksi anti-estrogen atau anti-oksida seperti kajian yang dibuat dengan isoflavones semulajadi.

Tiada bukti kukuh dalam kajian khusus yang menyatakan isoflavones sintetik/GMO juga adalah punca penyebab kanser.

 

  • GENETIK ORGANISMA YANG DIUBAHSUAI

Rupa-rupanya salah satu penyebab gangguan kanser yang lain adalah dari faktor GMO iaitu Genetically Modified Organism. Atau dalam bahasa mudahnya adalah genetik soya dari peringkat biji benih telah diubahsuai menjadi lebih tahan lasak dengan pelbagai rintangan, supaya manusia mendapat keuntungan yang berganda.

 

Bukan sahaja GMO pada kacang soya, malah pada tumbuhan lain juga, GMO boleh menyebabkan kecelaruan pada sel-sel dalaman tumbuhan tersebut hingga berisiko menjadi penyebab kanser.

 

Rintangan tersebut adalah seperti serangan serangga perosak, pokok kacang soya lebih cepat membesar dan dan kacang soya lebih cepat dapat dituai. Ada pula genetik yang diolah lagi semasa pengilangan supaya kacang soya dan produk soya yang dihasilkan tahan lebih lama.

Banyak tumbuhan dan hidupan yang telah dimodifikasikan gen asal kepada gen GMO atau ‘genetik terubahsuai’

Setiap organisma diwujudkan oleh Allah s.w.t. dengan pelbagai fungsi yang mengkagumkan, secara semulajadinya. Bahkan, setiap organisma hatta tumbuhan sekalipun dapat mengawal stress dalam kehidupannya. Tetapi apabila fungsi itu diganggu-gugat oleh tindakan manusia, ianya boleh mengakibatkan ‘kecacatan’ kepada tumbuhan itu untuk mengawal-selia tekanan hidup yang dihadapinya.

 

Dalam terbitan American Journal of Plant Sciences (2015) iaitu ‘Intergrated Modelling of Oxidative Stress and C1 Metabolism Reveals Upregulation of Formaldehyde and Downregulation of Gluthatione’, Dr. Ayyadurai Shiva iaitu seorang biologist memaparkan, apabila tumbuhan makanan yang telah diubahsuaikan genetiknya, ianya telah mengubah keuapayaan sesuatu tumbuhan itu untuk mengawal stress. Ianya juga boleh secara tidak langsung mencetuskan ‘sparks’ sel termutasi atau yang bersifat karsinogenik.

 

Dari kajian beliau, dia mendapati, pengumpulan formaldehyde iaitu bahan kimia bersifat karsinogen telah meningkat dalam tumbuhan tersebut setelah di’GMO-kan’. Selain itu kepekatan glutathion iaitu sejenis antioksidan yang diperlukan untuk proses detox semulajadi tumbuhan soya ini juga berkurangan, selepas soya tersebut melalui proses GMO.

 

 

  • SERAT YANG TINGGI BANTU ELAKKAN KANSER PROSTAT

 

Soya mempunyai serat yang tinggi. Dan diet yang mempunyai serat yang tinggi dapat merendahkan risiko kepada kanser. Kajian menjunjukkan mereka yang menghidap kanser prostat telah menyebabkan kadar peningkatan PSA menjadi perlahan.

 

Bahan genistein dalam soya telah menunjukkan peningkatan kadar PSA semakin perlahan. Ini terbukti selepas Universiti of Oslo menerbitkan journal ‘Nutrition and Cancer’ membuktikan 47 orang lelaki yang menghidapi kanser prostat dan mempunyai kadar PSA yang tinggi, menurun 7.8% dan penurunan kolestrol yang mendadak, selepas mengambil genestien yang diekstrak dari soya selama 6 minggu.

 

  • DAPATKAN SOYA YANG TERBAIK, BEBAS GMO

ESP Shaklee adalah sumber protein yang berasaskan soya keluaran Shaklee.

Yang buatkan ianya terbaik di pasaran kerana, soya yang digunakan untuk menghasilkan ESP adalah soya bebas GMO. Dalam proses penghasilan ESP, soya yang digunakan dicuci menggunakan air bagi mengekalkan kandungan nutrient di dalam soya.

Ini dibuktikan apabila banyak pengeluar produk soya menggunakan alkohol dalam pemprosesan soya telah merosakkan nutrient semulajadi dalam soya dan akhirnya memberi mudarat kepada pengambil soya tersebut. Pemprosesan menggunakan alkohol boleh menghilangkan isoflavones yang terdapat di dalam soya.

Sedangkan isoflavanes ini lah yang penting dalam mengelakkan risiko kanser. Jadi kalau ada yang kata makan soya punca kanser, memanglah betul sebab soya yang dah diproses dah tiada khasiat isoflavanes .

Ini sangat berbeza dengan ESP Shaklee. Soya Shaklee dibasuh menggunakan air untuk mengekalkan isoflavanes, genistein dan daidzein dan juga keseluruhan nutrient yang baik di dalam kacang soya secara semulajadi.

 

  • ESP BEBAS SEGALA KRITERIA YANG MEROSAKKAN KHASIAT SOYA ITU SENDIRI

 

Dalam satu balang ESP mengandungi serbuk soya 850 gram adalah diperbuat daripada 30kg soya yang dipelihara segala khasiat soya itu sendiri secara semulajadi.

 

Boleh lihat segala kebaikan ESP di sini.

Image result for ESP Shaklee

HUBUNGI PENGEDAR SHAKLEE ANDA

untuk dapatkan tawaran menarik, iaitu diskaun sehingga 15-22% bagi mereka yang dapat mendaftar menjadi ahli.Jika nak order, atau membuat pertanyaan, mohon jangan diletakkan pada komen, tapi terus whatsapp Mira untuk balasan yang lebih cepat.

www.wasap.my/60192821775

PENGEDAR SHAKLEE KAWASAN:

Sijangkang, Kuala Langat.

Telok Panglima Garang

Kanchong Darat dan Sg. Lang, Banting.

Bandar Bukit Tinggi, Klang

Bandar Parkland, Klang

Bandar Botani, Klang

Pos ke seluruh Malaysia

FB: Mira Hamzah

iG: miravitashop

Blog: www.mirahamzah.com

PROMOSI BULAN APRIL 2018

BELI 5 TONG, PERCUMA RM 50

Image result for ESP Shaklee

WHATSAPP SEGERA !!!!

019-2821775