Articles tagged with: pengedar shaklee Bukit Tinggi

6 TIPS BERI KONSULTANSI PRODUK

Sekarang ni kan.. memang ramai yang dah jadi peniaga. Kalau dulu yang mana rasa selesa menjadi pekerja makan gaji sahaja.. kini dah beralih dengan kerja part time iaitu bisnes.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dalam bisnes sendiri semestinya kita terasa bila kita terpaksa bersaing dengan seller lain. Nak..nak.. pulak kalau jual barang yang sama. Mestilah pakar dalam marketing dan sales. Barulah jualan laris dan cukup cycle, hasil lumayan.

 

Tapi dalam kita buat markerting produk dan servis yang kita tawarkan tu, kita mesti ada etika. Sama macam kalau kita bekerja makan gaji.. bila kita berbisnes sendiri pun, seharusnya kita beretika. Barulah kita professional dan orang yakin dengan produk dan servis kita.

 

1.JANGAN BURUKKAN BISNES ORANG LAIN / PRODUK ATAU SERVIS LAIN

Dalam buat marketing tu juga.. Jangan kita memburukkan produk lain di hadapan prospek baru..sebab..jika itu yang kita buat, prospek kat sana tu akan nampak bukan produk tu yang buruk.. tapi hati kita yang buruk. Ish..ish..

Sebaliknya cerita tentang kelebihan servis / produk yang kita jual dengan cara menarik.

 

2. SEMBANG SANTAI, BERI PENERANGAN JELAS DENGAN YAKIN DAN SENYUM

Nak tahu tak, kalau kita dah prepare apa yang kita tahu tentang customer (keperluan atau masalahnya) dan kita dah tahu apa yang boleh dibincangkan secara tersusun, pelanggan akan mudah mendengar dari mula hingga habis penerangan kita.

Kita boleh juga buat perbincangan ni macam berbual-bual santai. So tak delah pelanggan kita rasa serius macam lapor aduan kat pejabat polis..

 

3. DENGAR DENGAN TELITI

Kalau kita nak orang dengar apa yang kita cakap, kita pun kenalah dengar apa yang orang nak cakap. Begitu lumrahnya. jadi kalau pelanggan kita sedang menerangkan sesuatu, dengar dengan teliti dan beri respon sedikit. Respon sahaja bukan bidas apa yang diperkatakan atau mencelah sesuatu hingga dia terpaksa berhenti bercakap. Itu tak bagus.

Cuba latih untuk dengar sambil tangan merekod (kalau kita bercakap menerusi telefon).

 

4. CERITA KEBAIKAN SERVIS / PRODUK KITA BERBANDING MENIDAKKAN TENTANG SERVIS / PRODUK LAIN

Apa yang lebih baik adalah kita yakin dan ceritakan tentang kebaikan dan manfaat produk kita. Jika produk kita kemungkinan akan ada healing crisis kepada si prospek.. maka terus teranglah kepada prospek tu. Sesetengah orang tak bersetuju dengan cara ni. tapi bagi Mira ini penting, sebab kadang-kadang ada kes yang belikan untuk maknya yang duduk sorang-sorang kat kampung.

Misalnya anak hantar supplement ke kampung, pastu esoknya anak tu balik ke rumah sendiri, dan tinggal mak sorang…kalau mak sorang-sorang sakit demam disebabkan healing proses tu…kompom kesian kat mak tu. Silap haribulan dia berhenti makan supplement tu dan kesan kesihatan tak nampak lah kannn…supplement tu tak rugi..tapi anak dan mak tu lah yang rugi…hehe.

Tapi kalau lepas kita terangkan tengan healing proses tu dia tak leh nak terima, itu bermakna bukan rezeki kita.

Saya ada customer sebegini.. selepas saya beritahu tentang healing symptom, dia takut nak ambik dan stop kat situ aje. Lepas 2 bulan, dia contact saya semula untuk ambik produk tu terus, kerana dia kata dia dah tak tahan (dengan sakitnya) dan bersedia untuk healing symptom jika ada.

ORDER SET BERPANTANG SHAKLEE ANDA DENGAN SAYA

5. TERUS TERANG JIKA PRODUK ATAU SERVIS BOLEH MERUGIKAN PELANGGAN

Jika sesetengah produk yang kita jual, kita yakin tidak sesuai dengannya, beritahu dia kenapa produk itu tidak sesuai dengannya dan cadangkan lah produk lain yang sesuai dengannya.

 

Prospek akan lebih yakin dengan kita, respect kita as a seller and product advisor. Kalau selepas ni dia nak sesuatu produk atau servis yang kena dengan kita, dia akan ingat kita. Bina trust di sini.

 

6. DOA

Submit doa kepada Allah s.w.t. kerana Allah Taala lah bisness CEO kita. Dia yang mempermudahkan segala perjalanan bisnes kita. Sentiasa fikir positif dan kuatkan usaha deni capai target kita.

Alhamdulillah…Tu aje dulu tips..hehe. Semoga bermanfaat.

Image result for Doa

SETIAP USAHA KITA MESTI KITA MULA DAN AKHIRI DENGAN DOA. BARULAH KONSEP TAWAKAL ITU BETUL.

Kalau ade kekome yang nak try supplement Shaklee, boleh contact dengan Mira. Whatsapp aje terus senang. Kalau messenger kadang-kadang dapat serta-merta, tapi ada jugak yang kadang-kadang sebulan baru dapat notification…haha…entah mengapa…

Promosi 5% diskaun bagi pembelian 4 tong ESP.

                                                      Sepanjang Oktober 2017.

Mira

Pengedar Shaklee Sah (1211255)

COD di sekitar kawasan:

Sijangkang, Telok Panglima Garang, Banting, bandar Parkland dan Shah Alam.

POS ke seluruh Malaysia

 

WhatsaPP: 0192821775

http://www.wasap.my/60192821775

FB: Mira Hamzah

iG: mira_nhm

#tipsoftheday

SELAMATKAH SUNTIKAN PERANCANG KELUARGA

Tak Mahu Hamil Lagi

Waktu dah bersalin anak keempat, Mira buat keputusan untuk bertanya kepada doktor untuk membuat suntikan perancang 3-bulan buat sementara waktu.

 

Walaupun pernah satu ketika dulu Gynea Mira menasihatkan untuk Mira tak lagi mengambil perancang jenis hormon, tapi kali ini Mira terpaksa kerana takut sekiranya Mira bertangguh, Mira hamil sekali lagi seperti pengalaman hamil yang Mira ceritakan dalam entry selepas ni.

Image result for family planning

Cukuplah anak dah 4 orang. Kalau boleh dah tak nak hamil lagi.

 

Sebenarnya suntikan hormon yang Mira buat ni adalah suntikan Depo-Provera iaitu ubat jenis hormone yang mengandungi satu jenis sintetik hormon iaitu depot medroxyprogesterone acetate (DMPA). Suntikan ni disahkan oleh doktor dapat mencegah kehamilan dengan sangat berkesan sehingga 99%.

 

Suntikan ini diberikan kepada wanita selepas hari ke 5 haid. Ini penting untuk memastikan wanita itu benar-benar tidak hamil ketika suntikan diberikan. Pencegahan kehamilan akan berkesan selama 3 bulan, dan wanita itu harus mengambil semula suntikan itu sekiranya berniat untuk teruskan merancang.

Image result for family planning injection

Suntikan perancang dan menyusu

Waktu ini doktor dan nurse nasihatkan Mira supaya teruskan mengambil perancangan jenis ini sebab ianya tidak akan mengganggu kuantiti dan kualiti susu ibu.

Kesan pengambilan suntikan

Banyak kajian menunjukkan bahawa jika seseorang wanita itu lebih lama mengamalkan suntikan perancang kehamilan Depo-Provera (depo), lebih sukar hamil atau mengambil masa yang lama untuk hamil semula.

 

Walau bagaimana pun, wanita yang ingin hamil boleh mendapatkan nasihat doktor untuk mencari kaedah kehamilan semula.

 

Kebanyakan wanita yang menggunakan suntikan depo boleh mendapat kesan sampingan. Antaranya adalah:

  1. Mengalami pendarahan faraj yang tidak pasti puncanya.
  2. Mengalami masalah yang berkaitan dengan fungsi organ dan hati.
  3. Mengalami kanser payudara.
  4. Mengalami masalah ‘darah beku’
  5. Terjadinya vericose vein (urat simpul atau urat banir di permukaan kulit wanita, selepas kehamilan.
  6. Kitaran haid yang tak menentu, atau bilangan hari yang semakin sedikit atau semakin bertambah.
  7. Mengalami sakit kepala
  8. Rasa berdebar-debar atau mengalami masalah anxiety.
  9. Masalah jerawat yang sukar surut.
  10. Perubahan selera makan, makin lapar atau susah nak lapar.
  11. Penambahan berat badan atau sebaliknya, bergantung kepada individu.
  12. Pertumbuhan bulu pada badan dan muka
  13. Keguguran rambut
  14. Kereputan pada tulang (osteoporosis)

Image result for suntikan perancang

Perkara 4 hingga 14 tu memang Mira alami. Dan Mira juga risau perkara 1 hingga 3 itu. Mira pulak sebelum ni memang ada masalah tulang belakang yang herniated (L3, L4, L5, S1), dan penyakit fibromyalgia dari masalah anxiety yang kronik.

 

Darah beku

Pasal darah beku pulak, bila Mira ingat-ingat balik, seorang nurse yang sambut anak ketiga Mira pernah beritahu Mira.

Katanya darah beku Mira masih banyak dalam rahim. Wajtu tu nurse tu macam merungut ketika dia cuba mengeluarkan sisa darah dari rahim, sebelum buat jahitan pada luka episiotomi.

 

Dan ketika Mira berpantang anak ketiga di rumah mama Mira, seketul darah beku yang lama keluar sebesar 1 genggam, jatuh ke lantai.

 

Dan permukaannya ketulan darah tu dah berlubang-lubang seperti permukaan span (macam permukaan badan spongebob gitu.. berlubang-lubang).

 

Mama kata itu maksudnya ketulan darah beku yang dah lama melekat di rahim, akhirnya dah keluar. Kalau darah beku yang masih baru, permukaan darah beku tu licin, bukan berlubang-lubang macam tu.

 

Ada juga doktor gynae yang mengatakan kitaran haid Mira akan kembali stabil selepas 1 tahun atau lebih penggunaan hormon ini. Tapi nampaknya menjadi sebaliknya.

 

Mira memang dah tak datang haid dengan teratur. Bahkan hanpir setahun tak datang haid.

 

Mira utarakan masalah ni kepada doktor. Bahkan Mira buat 2nd opinion ubtuk buat ultrasound di klinik swasta. Penerangan doktor tetap sama. “No problem, rahim awak ok. Awak tak hamil atau ada masalah lain”

 

Doktor tu jugak pernah kata, sekiranya masalah haid berlarutan, doktor sarankan agar menghentikan suntikan ini, dan berbincang dengan doktor kaedah perancang kehamilan yang lain.

 

Ini kerana pengambilan hormon ini terlalu lama iaitu lebih dari 2 tahun, boleh merisikokan kehilangan kepadatan tulang, akhirnya mendapat osteoporosis.

 

Keputusan

Jadi kami suami-isteri mengambil keputusan untuk menghentikan pengambilan hormon ini, dan mencuba kaedah perancang yang lain.

 

Untuk mendapatkan khidmat nasihat berkenaan perancangan keluarga, pasangan suami isteri boleh mendapatkan khidmat nasihat dan rawatan di klinik atau hospital swasta, atau boleh berhubung dengan pihak LPPKN.

 

Bagi yang nak berhubung dengan LPPKN, boleh terus ke laman web ini untuk maklumat lanjut:

www.lppkn.gov.my

 

Rujukan:

Kesan sampingan suntikan perancang keluarga

Depo Provera and Bone Mineral Density

 

 

 

SUKA BIDANG HEALTH & NUTRITION?

Waktu Mira nak join bisnes Shaklee.. Mira suka-suka nak try aje. Tapi last-last terjatuh cinta..

 

Sebab mungkin Mira suka bidang health. So Mira tak kisah membaca buku-buku health dan medicine.

 

Bila dah terjebak dengan bisnes ni.. rupanya bukan kita belajar sorang-sorang, tapi kita ada guidance yang diberi oleh experts.

 

Antara experts yang Shaklee sediakan:

 

1. Nutritionist

 

Mereka akan buat kelas secara offline (berbayar) dan kelas online juga (F.O.C. kepada member yang dalam kumpulan iReach).. Haaa.. bestkan. Asal iReach dapat free classes.

 

2. Appointment dengan Nutritionist.

 

Ini sesi perjumpaan secara one-to-one dan offline di Shaklee office. Ni pun percuma. Angkat fon aje call diorang buat appointment.

 

3. Bengkel Nutrisi

 

Bengkel ni adalah bengkel yang diajar kepada semua ahli Shaklee yang berminat. Berbayar. Diberi buku dan sijil.

 

Semasa sesi training tu, makanan dan minum disediakan.

 

Tea break bukan kopi atau teh..

 

Tapi ESP, Cinch Shake, Milkshakes dan Performance Drink FREE.. 😃😍

 

4.Coaching

 

Ni kelas jugak mengikut kumpulan-kumpulan kecil.. upline masing-masing.

 

Kadang-kadang coaching dibuat jugak oleh sideline yang takde kaitan dengan group kecil tu..

 

Niat diorang cuma 1.. bila ada ilmu.. kongsi😎.

 

5. Marketing tools.

 

Dalam iReach.. kitorang pilih aje nak buat sendiri notes & poster.. atau just ambik kat library.

 

Just tinggal nak pick dan buat aje..

 

6. Buffer

 

Takde masa?

Tak cukup masa?

Tertinggal masa?

Alasan masa?

 

Apa lagi nak senarai..

 

So kalau semua tu jadi masalah.. BUFFER lah jawab nya.

 

Nak guna buffer pun kelas disediakan. Hadoii.. apa lagi nak kann.. semua dah disediakan.

 

7. Health & Diet Awareness

8. Contest & Gift

9. Points & Unlimited Bonuses

10. Conference and VVIP Trip.

11..

12..

13..

14..

 

Banyak lagi kalau nak senarai.

 

Bagi Mira yang paling penting..

 

Shaklee jadi eye opener kat Mira untuk jaga kesihatan diri sendiri dan orang tersayang.

 

Mira jugak seronok sangat kalau dapat bantu yang sakit jadi sihat.. Segala puji2an hanya kepada Allah.

 

Nak join SHAKLEE😃

atau

Nak beli product SHAKLEE😃

 

Come.. jana income dan impian..

MODAL HANYA RM 65 SAHAJA

 

Whatsapp Mira aje..

019-2821775

 

In shaa ALLAH Mira bantu sebanyak mana yang Mira kompeten.

 

Ikhlas,

 

MIRA HAMZAH

 

#pengedarShakleesijangkang #pengedarShakleebukittinggi #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #pengedarShakleeShahAlam #pengedarShakleeBandarParkland #pengedarShakleekulim

TIPS BANYAKKAN SUSU IBU

TIPS UNTUK IBU YANG KURANG SUSU

 

Sebenarnya.. bagi ibu-ibu yang boleh menyusui bayinya sepanjang tempoh berpantang..

Atau..

Ibu yang dapat mengenyangkan bayinya dengan susu badannya semasa selepas 3-4 hari bersalin atau dalam tempoh seminggu.

Atau..

Ibu yang pernah bengkak susu semasa tempoh berpantang..

Atau..

Waktu ibu menyusui bayinya disebelah kanan/kiri payudara.. yang sebelah lagi menitis keluar agak banyak dalam sesudu makan..

 

Maksudnya..

 

Ibu itu sebenarnya mempunyai CUKUP SUSU untuk bayinya dan tak ada masalah ‘defect’ pada saluran susu.

 

Jadi..

 

Jika tiba-tiba bayi menangis kerana ‘tak cukup’ susu (kerana kadangkala bayi menangis bukan untuk susu. Baca di sini untuk ketahuinya) dan payudara ibu tidak setegang dahulu.. buat perkara ini:

 

TANDEM PUMPING

1. Buat tandem pumping. Maksudnya ibu susui bayi dengan payudara sebelah kanan/kiri.. sebelah lagi dipump. Otak akan stimulate susu untuk 2 kali ganda susu yang ada pada waktu itu..seolah susu untuk si’kembar’.

 

DOUBLE PUMPING

2. Sekiranya menggunakan double pump. Buat double pumping. Maksudnya. Selepas 1 sesi pump.. mesti rehat 10 minit dan pump sekali lagi sepertimana tempoh pump sebelumnya.

 

Contoh: pump 20 minit: rehat 10 minit (buat urutan lembut masa rehat ni): pump lagi 20 minit.

 

Jika guna single pump.. tak perlu rehat 10 minit. Hanya tukar pump ke sebelah yg lain..dan kedua-dua payudara mendapat 2 kali sesi.

 

INTENSIVE PUMPING

3. Buat intensive pump. Pada setiap jam (pilih waktu bayi kurang minum).. pump sekurang-kurangnya 10-15 minit. Tapi kadang kala tempoh ini hanya ‘foremilk yang banyak’.

 

Boleh terus susukan bayi selepas 15 minit pump. Bayi akan dapat ‘hindmilk’.

 

Kaedah ini juga berkesan untuk tingkatkan berat bayi.

 

POWER PUMPING

4. Power pumping. Pump kedua2 belah Payudara serentak dalam tempoh 20-30 minit.

Seeloknya dilakukan pada sebelah malam. Kerana susu dihasilkan sangat banyak pada sebelah malam.

 

Rehat 10 minit..

 

Dan pump lagi seperti sesi 20-30 minit.

 

Ini dikira 1 set.

 

Buat sekurang-kurangnya 2 atau 3 set secara berterusan, sekurang-kurangnya sehari sekali..

 

Ulang perkara ini sehingga 2-3 hari berturut-turut.

 

Sekiranya ibu telah pun mendapat momentum susunyang mencukupi.. boleh berhenti buat power pumping. Tapi teruskan dengan kaedah 1-3 tadi.

 

DOUBLE PUMPING & MARMET

5. Double pumping dan marmet. Buat seperti kaedah double pumping. Tapi selepas 3 set tadi.. rehat 10 minit dan buat marmet untuk 1 set.

 

IBU MESTI GEMBIRA

Ingat.. kadangkala.. tempoh mengepam mengambil masa yang lama. Dan ibu mungkin penat. Penantian yang lama semasa mengepam juga boleh membuatkan ibu letih dan berasa bosan. Jika ibu mula stress, seeloknya berhenti dari kesemua sesi ini.. dan cuba bertenang dan cari sumber untuk menceriakan ibu semula.

 

Ini kerana, jika ibu stress, susu yang dihasilkan akan menjadi sedikit, dan tidak berkualiti.

 

Bahkan ada juga orang bijak pandai berkata, anak yang minum susu ibu yang tercalit emosi stress akan cepat meragam/cranky kerana tidak mendapat susu yang disukainya.

Mungkin susu yang terhasil ketika stress kurang sedap kot bagi bayi itu.. 😀

 

Jadi semasa sesi mengepam eloklah membaca alquran atau mendengar lagu2 irama yang menenangkan.

 

Atau melakukan perkara2 yang anda minati..

 

Seperti menulis, atau mengait…atau apa sahaja yang boleh bantu anda gembira pada waktu itu..

 

Jika memasak adalah perkara yang anda minati.. cuba cari pump susu yang boleh anda guna sambil melakukan kerja-kerja lain seperti MADELA FREE Style, Freemie.

 

Banyak lagi brand yang membolehkan anda bergerak bebas dan menggunakan kedua-dua tangan anda untuk melakukan kerja-kerja lain semasa anda mengepam susu.

 

Susu akan semakin banyak dan berkualiti apabila anda gembira😊👍🏻👶🏼

 

Kerapkan menyusui bayi secara direct latch (pelekapan langsung) supaya antibodi yang tepat dengan keperluan bayi dapat dihasilkan pada penyusuan tersebut, dan seterusnya.

 

6. Jangan lupa ambil supplement Shaklee iaitu set menyusu untuk susu yang lebih berkualiti.. pekat dan banyak.. serta ibu dapat menangani masalah-masalah seperti osteoporosis, kemurungan dan sebagainya.😊

Set Berpantang Shaklee amat sesuai kepada ibu yang masih menyusu anaknya

Walaubagaimanapun..

 

Jika semua usaha di atas tidak berhasil..

 

Eloklah berjumpa dengan pakar laktasi yang bertauliah..

 

Untuk mengenalpasti masalah ibu dalam menyusu bayinya.

 

Good luck

 

Luv,

Mira..

Pengalaman menyusui yang mendewasakan si ibu..

*Mira ada masalah IGT  (Insufficient Grandular Breast Tissue) iaitu saluran susu yang tidak memuaskan untuk memberi laluan kepada susu. Atau saluran yang bermasalah untuk membuat susu.

 

Walaubagaimana pun, Mira berjaya mengatasi masalah ini dengan bantuan pakar laktasi yang bertauliah.

 

Untuk mengetahui tentang IGT, Boleh google berkenaan topic tersebut.

 

Kalau nak order set menyusu Shaklee, boleh terus whatsapp Mira:

019-2821775

 

#notakesihatanbyMiraHamzah

#tipsbanyakkansusuibu

ANAK DEMAM LAGI..

Kerap sangat kah anak demam tu?..

Kalau kerap demam, ibu dan ayah kena tahu apa punca demam tu. Sebab demam bukan penyakit.

Demam adalah symptoms kepada sesuatu infection luar kepada tubuh si anak.

Jika kita hanya rawat demam, tanpa merawat punca kepada demam yang kerap itu, kemungkinan anak kita akan mendapat penyakit yang berisiko mengganggu kesihatannya pada masa depan.

 

PENGALAMAN ANAK YANG KERAP DEMAM

Kalau experience Mira yg dulunya anak memang kuat demam dan bronkiolitis, sorang plak dapat asma.. apa yang Mira buat nak bagi dia kuat imun?

Selain berikan nya makanan yang berkhasiat, dan air yang banyak..

Mira akan berikan anak Mira 3 jenis supliment semulajadi Shaklee ni..

 

❤ Mira beri dia NUTRIFERON untuk kuatkan imun tubuh.

 

❤ Mira beri dia OMEGAGUARD untuk legakan inflamasi dalam paru².

 

❤ Mira beri juga MEALSHAKES untuk bantu tubuh dia repair sel² yang rosak dengan perfect, dan repair dengan cepat.

 

PERINGATAN !

Demam, selsema dan batuk adalah symptoms kepada sesuatu penyakit. Suhu badan yang tinggi menunjukkan sistem pertahanan badan si anak sedang melawan jangkitan atau patogen yang cuba untuk merosakkan sel-sel tubuh.

 

Jika anak kita makan makanan seimbang sekalipun, dia memerlukan ‘ booster’ untuk bantu badannya tingkatkan imun.

Apabila imun kukuh, badannya dapat melawan penyakit dengan efisyen.

 

Jom mulai beri anak anda vitamin semulajadi yang ada landmark study nih sekarang..

 

TRUSTED SHAKLEE DISTRIBUTOR

with CONSULTATION.

Whatsapp Mira

019-2821775

Kawasan COD:

Sijangkang, Bukit Tinggi, Jihan Setia, Bandar Botani, Bandar Parkland, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Banting hingga kawasan Morib (Sabtu sahaja).

 

Pos ke seluruh Malaysia.

 

#notakesihatanbyMiraHamzah #pengedarShakleebukittinggi #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #Nutriferon #omegaguard #mealshakes

OMEGAGUARD UNTUK PESAKIT ASMA

KISAH AIDIL YANG SERING SAKIT

Bila teringatkan kisah anak Mira yang terpaksa di NEB dua-tiga kali sehari di klinik, dan bersambung ‘staycation’ kat hospital setiap bulan untuk sesi NEB, physioterapi dan sputum suction (sedut kahak) memang menyedihkan. Ini kerana Aidil selalu demam. Setiap 2 hingga 3 minggu, dia akan demam. Demam nya juga akan lama. Punca demam itu rupa-rupanya Aidil terkena Bronkiolitis yang para doktor terlewat mengetahuinya, dan kami sebagai ibu bapa sangat kesal dalam hal ini. Walaubagaimana pun, perkara yang terjadi mesti ada hikmahnya.

 

BRONCHIOLITIS

Bila Aidil disahkan Aidil kena bronchiolitis, Mira sedih tak terkata. Tapi kata doktor, ianya boleh dipulihkan.

Setiap 4 jam mesti kena NEB dua jenis. Pagi esoknya pula, perlu jalani physioterapi dan selepas itu, sesi sputum suction pula.

Waktu tu, Aidil masih kecil, meronta-ronta bila masuk ke bilik physioterapi dan bilik sputum suction tu.

Masih lagi ingat jeritan Aidil memanggil ‘mama..nanakk (mama, tak nakk..) dan mata Aidil yang bermaksud merayu mamanya tak nak masuk bilik tu, dan cepat-cepat bawa keluar.

Mama terpaksa kuatkan hati dan tabah..dan pujuk dengan tegas si Aidil..walaupun hati mama nangis tengok Aidil begitu.

Kita sebagai mak.. sedih kan tengok anak kita begitu..

 

Waktu ni Aidil masih kecil..start masuk keluar hospital untuk rawatan demam sejak dia berumur 5 bulan

MAMA MASIH KERJA

Waktu tu Mira masih kerja. Jadi bayangkan kalau Aidil demam.. mak dia ni mulalah susah hati dan tak senang duduk walau di ofis. Sentiasa kejap-kejap tengok phone, kalau-kalau babysitter ada nak bagitahu sesuatu.

Setiap hari mesti telefon tanya keadaan dia. Bila terpaksa kerja di luar kawasan, memang susah nak call.. hanya Allah lah tempat Mira mengadu dan berserah.

Kalau dah kena masuk hospital, memang Mira dan suami terpaksa bergilir-gilir menjaga Aidil di hospital. Kadang-kadang dari tempat kerja dan bermalam di hospital..esoknya ke tempat kerja. Seolah hospital rumah kedua kami. Mujur lah anak-anak perempuan dah besar sikit dan boleh dijaga oleh ibu mentua buat sementara waktu.

LEPAS KENAL OMEGAGUARD SHAKLEE

Sejak kenal dengan Shaklee, Mira cuba berikan OmegaGuard pada Aidil. Alhamdulillah.. Aidil menunjukkan reaksi positif. Kahaknya mudah berkumpul di anak tekak, dan bila batuk dia mudah mengeluarkan kahaknya. Sedangkan sebelum-sebelum ni, waktu sputum suction pun kadang-kadang yang keluar hanya 2% kahak, kata doktor. Ini kerana kahaknya yang dah mampat menyebabkan infeksi dan salah satu sebab dia sering demam.

Setelah beberapa lama konsisten ambil OmegaGuard Shaklee, Alhamdulillah..segala puji-pujian bagi Allah.. Aidil dah sihat dan bebas dari Bronchiolitis.

Kini Aidil dah besar dah. Alhamdulillah, episod demam dan batuk tak berhenti dah tiada.

Kalau nak tahu, bukan OmegaGuard minyak ikan pertama yang Mira berikan pada Aidil. tapi ini adalah brand yang ke-3.

Yang brand sebelum ni, agak dikenali jugak la.. Mira beli kat farmasi. Malangnya tak berhasil pada Aidil. Mira pulak, kalau bagi ‘test’ makan minyak ikan ni pada anak-anak memang lama. Dalam sebulan-hingga 2 bulan macam tu. Sebab Mira faham cara supplimen bertindak dalam badan semestinya agak lambat. Bukan seperti steroid atau anti-inflamatory drugs yang lain yang sangat cepat reaksinya pada badan.

KENAL DAN JATUH CINTA

Bila dan kenal Shaklee, Mira terbaca pula tentang minyak ikan yang kadang-kala membawa mudarat kepada kesihatan. Ini kerana sumber ikan yang diambil adalah daripada ikan bela…dan mempunyai kontaminasi terhadap pencemaran dan logam berat yang tinggi.

Apabila dibandingkan peratus Omega-3 acids nya pula, sangatlah kecil.

Berbanding Shaklee.. omega-3 acids nya adalah 99% dan ianya diambil daripada ikan liar yang hidup di kawasan dasar lautan beriklim sejuk.

Image result for Omega Guard Shaklee png

Apabila ikan ini berada dalam suasana sejuk, tubuhnya secara semulajadi akan menghasilkan EPA dan DHA yang tinggi untuk melindungi dirinya daripada mati kesejukan dan terkena pelbagai infeksi.

Ikan yang menghasilkan OmegaGuard Shaklee juga adalah terdiri daripada ikan-ikan kecil yang kurang potensinya untuk mengaut pencemaran, berbanding ikan besar.

Related image

Set Lengkap Hamil, Berpantang dan Menyusu juga mempunyai OmegaGuard. Ini kerana OmegaGuard penting dalam pembinaan sel-sel otak, mata janin dan meningkatkan imun tubuh ibu

Promosi bulan ini: SET HAMIL, BERPANTANG, MENYUSU

dengan Tumbler Merah menawan

FUNGSI OMEGAGUARD SHAKLEE

Omega Guard berfungsi untuk:

  • Mengurangkan keradangan di salur nafas
  • Meningkatkan sistem imun tubuh
  • Membantu menyihatkan paru-paru
  • Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)

Image result for Omega Guard Shaklee png

OmegaGuard adalah antara suplemen yang sangat digalakkan untuk kita ambil setiap hari kerana badan kita tak mampu menghasilkan asid lemak omega 3 yang perlu untuk badan kita untuk proses metabolisma… untuk brain, untuk alahan, untuk asma, untuk sendi, untuk kesihatan jantung, untuk kawal berat, untuk kulit yg cantik.

“Omega-3 fatty acids are known to reduce inflammation. because asthma is a disease caused by airway inflammation that leads to airway hyper-responsiveness and airway narrowing, and because Eskimos who eat large amounts of fish have a low rate of asthma, researchers theorized that fish oil might benefit asthma sufferers” – LiveStrong

KELEBIHAN OMEGA GUARD

Melindungi Jantung Anda

Omega Guard membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal.

Membantu Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Satu penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan asid-asid lemak omega-3 seperti EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi.

EPA menyihatkan jantung dan sendi manakala DHA penting bagi perkembangan dan fungsi-fungsi otak.

Ultratulen dan Bergred Farmaseutikal

Dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molukel yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakkan jenis ikan.

PILIHAN TERLETAK DI TANGAN ANDA

Jadi apa pilihan anda untuk mengurangkan lelah yang tersayang. Kesian kan kalau asyik sedut inhealer je. Kalau teruk terpaksa NEB di hospital. Sayang masa yang terbuang. Berbelanja sedikit demi kesihatan mereka. Ingin memilikinya? Jangan segan2 hubungi Mira untuk promosi sepanjang Ogos 2017 ini.
Nor Hazmira (Mira)

Pengedar Shaklee Sah  (SID No. 1211255)

Kawasan COD: Teluk Panglima Garang, Banting, Sijangkang, Bukit Tinggi, Shah Alam

Pos: Seluruh Malaysia

Whatsapp / Call terus:

019-2821775

Anak Tertelan Ubat – Overdose!

INTRODUCTION

Kisah pengalaman my youngest hero, Iman Naufal. Baru-baru ni dia tertelan paracetamol (pcm) syrup overdose memang buatkan hati mama bergetar setiap kali terimbas saat mama jerit kuat, bila ternampak adik togok botol tu.

Alkesah.. ubat memang banyak kat rumah ni. Pasalnya, bla tiap kali demam atau sakit ke ape ke.. pi jumpa doktor..doctor klinik memang suka bagi ubat demam.. walaupun dah dibilang berkali2 ubat demam masih ada lagi. Yang belum bukak pun ada lagi. Tapi … doktor tetap jugak bagi presripsi pcm syrup tuh. Mungkin doktor taknak kita ambik ubat lama…takut expired ke hape ke.. pikir yang bebaik k.

 

KISAH SEBELUM KEJADIAN

Bila buka botol baru pulak, kegunaannya hanya sekali dua kali sahaja..

Ubat-ubat ni memang makan sekali dua kali aje. Sebab kalau anak-anak demam.. mama akan dahulukan makan minum yang betul, banyakkan air, mandikan dan jelum badan, vitamin dan Nutriferon, baru lah PCM syrup. So tak smpai 2 hari demam kebah. So mama dah tak bagi dah pcm.

Dalam botol pcm tu ada lebih kurang 100 ml. Tu kalau botol yang kecik. Kalau yang saiz besar sikit 150 ml. Kalau setiap kali mama bagi ubat, 6 hourly, mama akan bagi 2.5 atau paling banyak pun 5ml aje. So kalau 2 kali paling habis pun dalam 10 ml aje kann. Jadi bleh bayangkan pcm syrup tu masih banyak lagi kat dalam botol 100 ml tu, mungkin berbaki 90 ml…

 

Botol yang berkenaan tu agak ketat sikit mama twist bottle cap dia… kemudian mama taruk dia punya tiny cup yang kena tekan kat bottle cap tu sampai bunyi ‘klik’.

Haa…kalau dah gitu…memang susah nak bukak (i guessed). Sebab selalu kalau kak ngah nak bukak pun suruh mama sebab ketat.. so mama pikir adik takkan leh bukak.

 

MAMA UNDERESTIMATED KEBOLEHAN ADIK IMAN

Lesson learned bagi mama yang underestimated kebolehan adik dari membuka penutup botol pcm syrup tu yang ada double protection la kunun nyer..

Letak memang dah jauh dari tempat adik boleh capai.. tapi adik semakin hari semakin bijak.. diletakkan kerusi dan stool supaya dia boleh panjat kitchen workbench tu.

Diambiknya botol tu, dicuba bukak tapi tak boleh.. lalu adik main buat kereta mainan.. dia main kat workbench tu jugak… so mama akan marah, dan letak semula kat tempatnya..

2 kali mama nampak dia cuba bukak.. tapi tak berhasil sebab ketat sangat lalu dibaling ke arah dinding.. masuk dalam bekas ubat tu smula..dalam marah..hati mama kata terernya adik baling..tepat masuk dalam bekas ubat semula😆

 

MACAMANA BOLEH TERTELAN?

Alkisah.. malam tu papa nak keluar main badminton kat banting. Mama cakap papa kalau nak keluar, cepat sikit.. nanti anak tengok nangis pulak nak ikut. Papa dah start enjin kereta..

Waktu tu mama tengah lipat kain. Mama ni sakit slipped disc. Tetiba plak rasa sengal belakang. Disebabkan takut sakit tu menyerang tiba-tiba macam sebelum ni, mama terus baring dan buat stretching low back pain. Sebelah mama gunungan kain yang belum dilipat.

Sambil mama baring dan berselawat (mama tukarkan kiraan 1-15 semasa stretching kepada selwat shifa’), tapi mata mama nampak hujung kepala iman tengah tunduk-tunduk..

Dalam hati mama dah terdetik.. Iman buat apa tu? Diam aje.. mesti tengah kusyuk buat sesuatu..mama teruskan stretching.. dan niat nak tengok iman after 1 set pelvic tilt tu habis.

Tiba-tiba kakak jerit, abang aidil tumpahkan air ke lantai.. mintak tolong mama. Cepat-cepat mama bangun perlahan.. terus ke dapur nak tengok keadaan.

Mama cepat-cepat nak tolong kakak ambik kain kering nak lap lantai..

Tiba-tiba mata mama ternampak Iman tengah tonggang something. Keadaan dia macam tengah mendongak, dan masukkan something dalam mulut.

Mama panggil iman dari jauh.. tanya dia buat apa. Bila dia kalih muka ke arah mama.. terkejut sangat mama bila tengok itu botol ubat pcm..

Mama cepat-cepat ke arahnya.. Allahu Akbar!. Mulut dan muka ada syrup pcm. Mama cepung mulutnya dan bau.. ada bau pcm syrup dalam mulut.. botol pulak dah kosong. Ada penutup kat hujung kaki Iman.

Ni lah contoh penutup ubat tu terletak. Gambar penutup sebenar tak ambik pun.. ate dah panic tak kose nak ambik gambo

Mama belum panic lagi waktu tu. Mama kata dalam hati.. sikit ke banyak ek.. sikit aje kot. Tak sampai overdose lah kann? Takkan lah terjadi poisoning kannn…

Bila hati ni tersebut word OVERDOSE, POISONING…. mama start panic dah waktu tu..

Mama tengok Iman, banyak syrup tumpah kat baju, seluar dan kat karpet ada sikit.. mama bau lagi mulut dia.. memang confirm bau pcm syrup perisa oren tuh. Allahu…!

 

INDUCE VOMITING IS FORBIDDEN!

Waktu tu mama panic.. Mama istifar sekuat-kuatnya.. satu rumah gegar kot dengan sebutan istifar tu rasanya😄..

Takut, risau semua ada..

Kakak mula tanya-tanya kenapa kenapa..

Mama terus bukak baju dan seluar iman.. suruh kakak dukung (sebab mama tak leh nak dukung iman) basuh mulutnya segera.. dan suruh kakak ambik air dan beri pada iman secepat mungkin.

Mama cepat-cepat ambik kain basah dua-tiga helai.. pergi lap syrup yang tumpah kat karpet.. takut abang Aidil pulak yang pergi ‘merasa’ nanti, atau sesiapa terpijak pulak.

Mama cakap “kakak.. cepat kita bagi air kat iman.. dia kena minum air banyak”..

Sebenarnya, susahnya nak bagi iman air sebab iman akan mula tersedak bila dia dah tak mau minum. Memamg mama tahu tu.. tapi mama cuba jugak.

“Mama…iman dah tak nak minum.. bila bagi dia terbatuk-batuk sedak..” Kata kakak.

Mama kata “takpe.. biar dia tersedak sampai muntah pun takpe..”

Mama taknak induce vomiting.. So mama rasa kalau tersedak dan dia muntah sendiri..sempat lagi keluar pcm tu)

(actually tak boleh buat macam ni jugak.. ni pun kira induce vomiting jugak).

Mama terus capai telefon call papa suruh balik segera.. rasanya papa belum jauh lagi nak patah balik..

Mama back to kitchen.. pulun semula bagi air pada iman.. dan iman waktu tu tersedak-sedak sampai muka memerah.. mama stop. Tarik nafas dan berfikir.. nak buat apa supaya pcm tu keluar. Mama aware akan bahaya pcm overdose tu..tambahan pulak dalam badan baby 1.5 years old. PCM overdose akan terus ke kidney baby dan rosakkan hati baby.

 

MAMA PANIC, PAPA TAK NAK BAWAK IMAN KE HOSPITAL

Mama dah tak tahu nak buat apa..mama call kawan mama, Rohaizat. Suaminya medical doctor.. kami dinasihatkan supaya segera bawak iman ke emergency malam tu jugak sebab pcm boleh effect kidney dan liver damage.

Waktu ni mama dan papa bertelagah jugak la nak pergi ke tidak. Papa kalau ikutkan dia, siap dia kate…alah sikit aje kann dia tertelan (padahal papa takde pun waktu tu.. tak tengok pun keadaan panic tadi tu).. pastu bertegas, papa refused pergi hospital. Katanya hospital servis akan lambat. Papa sanggup je nak pergi klinik dekat ni aje.

Mama explain.. klinik mana ada equipment lengkap nak analyse, nak remove overdose pcm tu. Memang mama waktu tu mama agak mengamuk bila papa ambik mudah perkara ni. Papa pun mengamuk. Sama naik dua-dua orang. Papa doesn’t aware how serious later on kalau liver damage atau kidney damage.. pulak tu Iman kecik lagi. He does not think about that! Always not think about long term effect to his child! I was pissed off betul waktu tu.

 

Actually kalau tengok mama panic bukan macam ni. Mama usaha bagi Iman minum air and when he throw up.. mama jadi panic.. huhu

Dalam keadaan tergesa-gesa.. Mama dah siapkan susu, air panas semua dalam bakul. Cepat tarik baju pampers mana yang ada. Siap pesan itu ini kat kakak dan kakngah. Siap call jiran depan suruh tengok2 kan anak yang ada di rumah. Siap semuanya just in few minutes. Kalau Mama stress tentang anak, memang mama super fuel walaupun sakit.

Dalam hati mama.. kalau papa tak nak pergi hospital jugak, mama boleh drive sendiri bawak Iman. I don’t give a damm. Waktu tu hanya Iman yang mama fikirkan.. Liver damage…Kidney damage.. he will suffer his whole life if we parents take for granted. Itu yang mama fikirkan. Mama tahu keputusan mama betul. Papa pulak dok call klinik depan tu tanya if they can treat Iman. Huh!! Klinik tu pulak kate alatan tak de.. so dia advised bawak Iman ke hospital.

Papa at last agreed to go to hospital. HrgggHH!!! Mama cakap tak nak percaya!

Huh! Benci, sakit hati mama waktu tu!

AT THE HOSPITAL (HOSPITAL TENGKU AMPUAN RAHIMAH)

Waktu sampai ke ER, Mama tak leh nak dukung Iman sebab back pain mama flare up. So papa yang bawak Iman daftar ke ER. Mama cari parking.

Iman still young age, baby below 2 years kan.. so dapat express lane. Terus masuk dapat treatment. Actually diorang all the nurses and incharged MO and HO advised us carefully and took Iman blood for blood sample. Diorang jugak explain selepas 4 jam kena ambik lagi to get better result.

Waktu dalam bilik pemerhatian, memang mama cuba pujuk Iman yang tak berhenti menangis.. takut dia sebab keadaan suasana yang dia tak biasa. Tapi at last tertidur jugak keletihan jam 11 pm.

 

BERGANTUNG KEPADA ALLAH YANG MAHA ESA

Waktu tu baru mama sedar.. dari pukul 9 pm kat rumah tadi, waktu Mama sedar Iman telan pcm tu..sampailah waktu Iman baru tidur kat hospital ni, mama rupanya belum solat Isyak.. Allahuakbar. Telekung mama tak bawak pulak. So nak pinjam. Mama cuba pinjam kat nurses. Tapi malangnya nurses suh pergi ke surau yang dok kat otther building yang jauhnya dari building ER tu dekat 500 meters. 11 pm.. walk alone? Hoooo..afraid..tak nak.

So mama decided to aske somebody else. Hope canteen lady can borrow me the telekung. But failed jugak nak dapat telekung dari dia..huhu.. Mama beli makanan dan pusing ke arah kawasan wad. Nak tanya kot2 ada surau kat situ.. guard tu tunjuk jalan.. at last sampai jugak ke surau yang mama kate jauh tadi tu…huhu.

 

Wow! Instead of jalan 500 meters aje. Mama seakan pusing 1 hospital baru sampai ke surau tu that sounds 1.5 km…kahkah.. tu la nak pinjam sangat telekung. Last-last jalan lagi jauh. Sakit dah pinggang. Mama masuk surau.. tengok ramai nau kaum lelaki tidur kat area surau tu. Adoi.. I am the only woman there? Husshh…seriau beb. Bukan ape.. zaman sekarang ni, takleh nak pikir positif sangat bab-bab camni. Better be safe than sorry.

Mama cepat-cepat ambik telekung dan bawak keluar dari surau, dengan niat nak pinjam bila dah darurat. Terpaksa. Mama janji lepas tu akan kembalikan sepasang telekung tu. Lagi pun mama tengok ada lebih kurang not less than 20 pasang telekung kat situ. So if pinjam satu untuk malam tu, would not harm a bit pun..in shaa Allah. Tomorrow morning will call papa to bring mine, and mama will return telekung surau tu. Eh, panjang pulak cerita pasal telekung. In short, mama dapat jugak solat isyak dan recite Al-Mulk before went to sleep with my baby. Mama doa banyak-banyak kepada Allah agar anak mama yang sorang ni diselamatkan kini dan selamanya. Ameen.. Segala puji-pujian bagi Allah.. Alhamdulillah.

Ni bukan lah gambar baby Mira..tapi budak ni lebih kurang la besar si Iman. Gaya rambut dan putih melepak pun lebih kurang sama. Mama sayu tengok muka baby ni..huhu

AMBIK DARAH…..LAGI!

Pukul 2 pagi datang doctor ambik darah Iman.. Allahu.. Iman again cried but not long.. Iman mengantuk sangat dan kejap aje dah tidur balik. The doctor sempat bagitahu, bacaan kidney Iman agak tinggi. But not too worry. Result darah at 2 am ni akan confirmkan. Mama risau kot. Can’t sleep almost 4 o’clock. Tak tau la mata tak nak tido dah. Jaga iman aje..

 

Mama terlena and woke up at 5.30 am sebab Iman nak susu. So, buat susu dan tidur balik sebelah Iman. Nyenyak Iman tidur..syukur sangat.. agaknya tu salah satu dari kesan pcm tu jugak la.. mama dah seram balik.. huhu.

6.40 am mama gegas bangun dari tidur dan solat subuh. Iman still sleeping dan mama sempat recite some surah to calm both heart.

At 8 am, MO incharged datang interview mama. At 10 am pulak..memang ramai la doc yang berkumpul and explain all about Iman. They said.. there are nil trace of toxicity. Alhamdulillah. But the doctor nak ambik lagi sampel darah at 4 pm untuk double confirm. Fine..we’ll wait. As long as Iman is okay.. Mama can face up anything.

Mama having back pain and have lot’s of restriction. But I’m not gonna talk about this. Mama will do anything for Iman’s health. Ya Robb.

At 6.15 pm.. doctor came and explained.. Iman is okay! Alhamdulillah. No toxicity traced and perhaps the amount of pcm was swallowed less than 10 ml into his little tummy. Tapi sebelum end up..doctor tu sempat la lecture mama…suh simpan ubat kat tempat tinggi.. hehe. yes.. I will.. Ya Ampuunn.. Walaupun Iman dah boleh balik, but he is still under observation in 36 hours. Kalau nampak Iman lain macam sikit, kena bawak pi hospital segera.

SYUKUR KEPADA MU YA ALLAH.. ALLAH DAH GRANTEDKAN DOA MAMA SUPAYA ADIK IMAN SIHAT.. AMEEN.

 

TQ so much To HOSPITAL Tengku Ampuan Rahimah, KLANG.

 

Ya Allah.. Mama betul-betul panjatkan syukur sebab Mama risau baby Iman tak selesa dengan keadaan hospital yang sesak dengan orang ramai. Mama risau sangat kalau Iman kena dok bilik asing dari mama.

Semua tu tak berlaku.. bila mama dok sekatil dengan Iman.. nurses, student nurse dan MO, specialist doctors baik-baik belaka. Tempat selesa nak tidur, dan toilet pun dekat. Semua ni ada dalam bilik pemerhatian sementara di HTAR, dalam Emergency Department.

Syukur sangat..waktu nak balik tu, mama jumpa personally dengan satu nurse ni..yang banyak bantu Mama jaga Iman sewaktu mama solat, dan buat back pain exercise..

HAMPIR KEMALANGAN

FLASH BACK

Waktu drive nak ambik kakak (tutup mata).. tetiba flash back tu datang balik.

That was 4 years ago.. when I was an Environment, Safety and Health Officer at one of a giant company (GLC) in Malaysia.

 

Waktu balik mengajar dari kampus Sime Darby Asahan.. Ingat lagi hari tu hari Jumaat yang mulia. Tetiba dapat call dari colleague yang emergency. Mira kena ganti mengajar kelas dia hari Isnin. Pagi-pagi pulak tu kelas dia. So Isnin tu nanti, 5.30 am pagi dah kena gerak dari rumah ke Asahan semula. Pulak tu, ade beberapa training material nak kena ambik kat office. Waktu tu dah tak fikir pulak boleh mintak member tu send by email aje training material tu in PDF dan print out siap-siap kat Asahan.

So Jumaat yang mulia tu Mira drive keluar awal sikit dari kampus Asahan lah, sebab pikir nak kejar balik ke office kat Ara Damansara semula. Niat hati, sampai office aje, nak ambik something then nak balik ke rumah cepat-cepat sebab nak elak jem ke Banting.

Di pertengahan jalan melepasi hentian sebelah kat Pedas, Linggi tu… hujan turun lebat sangat.

 

Drive sampai kat area mana tah tak ingat dah..  Sampai kat highway sebelum R&R Seremban tu hujan dah renyai sangat. Ada gak kawasan yang kering tak kena hujan (Mira panggil hujan jenis ni ‘hujan-shower’). Dalam dok drive tu tak perasan ada running water. Kebetulan kawasan tu tinggai hujan renyai-renyai aje..

 

Image result for running water at highway

Ni lah contoh running water tu.. -Gambar hiasan-

 

Nak cepatkan… Mira beralih ke lane laju dan bawak laju sikit ke 90 km/h. Tup-tup terlanggar ‘running water’. Ntah, terpanic pun ada.. sebab tahu tak boleh tekan brek kat running water. Tapi kann.. entah macamana kaki tekan jugak pedal brek. Bukan laju pun.. 90 km/h jugak ku bawak. Waktu tekan brek tu, memang separuh hati dah jangka apa bakal berlaku tapi dah terlewat. Ketera Mira berpusing 360˚ … 3 kali pusing. Mira lepaskan brek dan control stereng aje supaya tak kena kereta lain. Allahhhhh… panic betul waktu tu sebab dalam dok pusing 360 darjah tu..ternampak kereta terbalik kat bahu highway tu..huhu

 

Dalam hati kata..”habis lah aku…..”

 

Tapi..tetiba kereta berhenti dari pusing. Lega. Tapi 2 saat lepas tu kereta pusing balik lawan arah.. stereng pusing sendiri. Mira kena kontrol balik stereng sekali lagi.

 

Panic tapi tawakkal. Pegang dan pusing aje stereng supaya kereta tak terlanggar divider kanan. Sambil berdoa moga Allah ampunkan dosa sebelum aku mati. Tak sedar bila masa Mira tutup mata. Buka je mata dah lengang jalan dan takde kete (kereta yang accident tadi pun tak nampak dah). So dalam hati kata memang kereta Mira pusing-pusing sampai bergerak jauh dari kawasan kereta accident tu.

So, waktu tu seingat Mira, kereta Mira melintang kat jalan highway tu dan dok betul-betul tengah lane. Bila kepala Mira paling kiri aje.. tetiba satu trailer in 200 meter hon kuat dan cuba elak kereta Mira yg dok tengah alam tu.

Cecepat Mira cuba gerakkan kereta untuk elak trailer tu.. Tapi malangnya kena jugak. Berdecit kereta Mira sebab ekor trailer tu terlanggar gak tepi kereta. Calar body kiri. Dari belakang sampai depan.. huhu. Macam orang garis ngan garfu dari rear left side to front let side.. huhu. Bayangkan lah, kalau lah trailer tu tak sempat nak kona sikit tadi, silap haribulan trailer tu tak terkawal, konfem banyak kereta dan divider kena langgar. Sekali kereta Mira terpelanting kuat.

Allahu.. seram bila ingat balik. Huh! Kalau jadi macam tu…agaknya dah pergi dah Mira ni ke rahmatullah.

 

Terus gerak kereta ke hadapan perlahan-lahan kat lane perlahan. In 200 m dari kawasan tadi.. ada 3 kereta sandwich (kemalangan bertindan-tindan). Ooo rupanya banyak kereta yang accident waktu tu dan nampak kereta polis peronda 2 biji kat area situ untuk kawal traffic. Dok sat baru kedengaran bunyi siren ambulans sampai kawasan tu. Traffic tak jem. Mira terfikir, agaknya kan…mungkin kereta pun tak banyak waktu tu. Mira rasa yang accident tu semuanya yang terlanggar ‘running water’ tadi tu kot..

Related image

Macam ni lah keadaan kemalangan lepas hari hujan tu. Agaknya semua pakat terlanggar air tadi kat jalan. –Ni bukan gambar sebenar. Ambik contoh kat internet aje. Tak sempat pun ambik gambar sebenar time tengah panic tu-

Bila hati dah reda, Mira drive slow-slow, masuk R&D dan parking kat R&R Seremban tu. Mira waktu tu rasa badan macam menggeletar sangat. Mira nangis puas-puas dulu. Buang rasa gugup tadi sungguh-sungguh. Pastu first thing Mira whatsApp husband “Hampir nak kemalangan tadi ni”. Pastu terus call boss bagitahu dia untuk hati-hati kat kawasan tu (Sebab Mira tahu haritu dia pun kena out-of-town kat area Johor-Melaka dan on the way back jugak ke Ara Damansara office).

In-short, balik aje ke rumah, hasben siap tanya itu ini.. cerita la bagai nak rak.. pastu report kerosakan.. “Lori tu terlanggat sikit”.. bila ngadu kat asben sambil mintak maaf😝.. sudahnya asben kate takpe la nak buat cemana.. seb baik awak tak ape-ape.. huh.. lega asben cakap gitu. Bertuah diri ini dijodohkan dengan hasben baik gini.

Tapi Mira tahu, dalam hati mesti dia kata “terbanglah duit nak cat semula” 😔. Maafkan sayang..

Sejak kejadian tu..Trauma tu.. 2-3 minggu gak takleh bawak keta dalam hujan. Suami bawak kereta dalam hujan pun ulang-ulang kali pesan kat dia supaya hati-hati dan jangan laju. Bila husband terlanggar ‘running water ke, lopak air ke kat jalan memang Mira jerit suh hati-hati atau suh suami stop drive. Mira jadi takot sesangat.

 

TRAUMA

Isnin tu Mira tak pergi kelas tu. Sebab pagi subuh tu tetiba Allah turunkan hujan.. so Mira call boss dan minta maaf sangat sebab tak dapat pergi mengajar kat Asahan pagi tu. Syukurlah ade orang pulak yang dapat menggantikan Mira. Kebetulan anak pagi selsema dan meragam tak nak ke rumah baby sitter.. Memang Allah Maha Kuasa dan Perancang Terbaik..

 

Sebab trauma tu. Memang tak boleh tengok hujan kat jalan. Entah nak cakap macamana.. kalau dalam kereta, tetiba hujan, badan rasa menggigil, berdebar sangat. Tangan gigil-gigil pegang stereng. Kalau tak drive pun waktu tu, akan rasa hati berdebar sangat sampai rasa penat. Haa…macam tu lah penangan trauma tu.

 

Sesekali, bila toleh kiri nak tengaok kereta ke, terimbas trailer yang dah dekat tu nak hentam kereta Mira. Terimbas diri sendiri boleh hancur penyek kalau trailer besar panjang tu gilis aje kereta Mira.. huhuhuhuuu… Now Mira faham, macamana orang yang trauma sepetutnya elakkan diri dari drive kereta. Sebab flash back tu kadang-kadang boleh membahayakan diri dan orang lain. Kalau tengok drama tetiba dia nampak flash back tu.. haa..macam tu lah situasi Mira. Hahahah..

 

Selama waktu trauma tu jugak, nak pergi office pun tak drive sendiri dah.. tumpang kawan. Bila trauma tu dah ok sikit, baru boleh drive. Tu pun kalau hujan sikit-sikit aje pun, Mira akan drive slow banget sampai bukak hazard lamp..hahah. Pernah Plus ronda datang dekat tanya kenapa kereta bukak hazard lamp.. kot-kot rosak ke? Mira cuma jawab kena bawak slow.. kan hujan ni (tak explain panjang kat officer tu, tapi nampak la mukanya yang pelik tapi angguk dan senyum jugak kat Mira)..hehe.

 

Conclusion nya kome jgn la langgaq ‘air berlari’ kat highway. Even waktu tu dah tinggal hujan renyai. Still bahaya.

 

BALIK KAMPUNG SAMBUT RAMADHAN

 

Surely ada antara kita dah excited nak balik kampung. Pulak tu dah start cuti sekolah dan budak-budak pun dah selesai exam. Jadi.. Nak balik kampung ni.. assess la risk dulu..

 

🎈check keta dulu mana yang patut.

🎈Rehat betul-betul jangan paksa diri kalau mengantuk.

🎈Kalau mengantuk, boleh ambik CINCH TEA MIX Shaklee. Daripada dok minum kopi aje sokmo..cubalah minum Cinch Tea Mix.. memang hilang la mengantuk, dan berkhasiat.. banyak antioksidan dan antipenuaan.. hehe.. promote nih.

 

Ok.. Mira ucapkan Salam Ramadhan Al-Mubarak kat semua umat Islam di dunia.

 

Kepada kome yang nak balik kampung. Dekat ke jauh ke.. hati2 lah sebelum, semasa kat jalan raya tu.

 

Kat perhentian jagalah anak-anak..jangan lari merata.. nanti hilang atau diculik.. masalah lain pulak.

 

SELAMAT BERPUASA. SEMOGA AMALAN KITA SEPANJANG BULAN RAMADHAN INI DITERIMA ALLAH DENGAN GRED A.. Ameen…😊😊👏🏼👏🏼

 

Kalau nak beli vitamin Shaklee boleh hubungi Mira melalui Whatsapp.. 😀

Shaklee Distributor

COD Area: Sijangkang (Kuala Langat), Telok Panglima Garang, Bukit Tinggi

MIRA

019-2821775

Sebab Vitalea Shaklee Dalam dalam senarai Top Ten

MANFAAT UTAMA VITA-LEA SHAKLEE

  • Penambah Tenaga Segera
  • Membantu sistem memori
  • Memberi daya fokus yang lebih tinggi
  • Memberi kecergasan tubuh dan minda
  • Menjadi satu elemen ‘Pelengkap-Nutrisi’ yang terbaik sejak penciptaannya.
  • Membantu kesuburan bagi lelaki dan wanita yang inginkan zuriat
  • Membantu stimulasi metabolisma
  • Melambatkan proses penuaan
  • Memastikan sel hidup dan sihat
  • Menggalakkan pertumbuhan sel-sel baharu
  • Menjaga kesihatan tiroid (hipotirodisme)
  • Menjaga keseimbangan hormon dalam tubuh
  • Melindungi organ iaitu fungsi buah pinggang dan hati.

Jom tengaok pengalaman Mira semasa HB rendah sangat waktu Mira mengandungkan anak ke-4

Pengalaman mengandung: HB rendah sampai nak kena suntikan inferon.

 

PERKATAAN ‘VITAMIN’

Kalau korang nak tahu, perkataan ‘vitamin’ yang kita selalu sebut ni, sebenarnya telah muncul pada 100 tahun lebih yang lalu. Asalnya, vitamin ni adalah satu produk yang bernama ‘Vitalize-Mineral’. Bila mengikut peredaran zaman, kandungan seperti dalam Vitalize-Mineral dibuat oleh syarikat-syarikat lain yang mengeluarkan produk yang seakan VITALIZE-MINERAL.

 

Yang mengkagumkan VITALIZE-MINERAL adalah produk multivitamin pertama yang dihasilkan oleh Dr. Forrest C. Shaklee. Tak ada lagi sesiapa pun waktu tu mengformulasi multi-vitamin yang lengkap dengan semua vitamin dan zat mineral yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

Pengasas Shaklee ni adalah Dr. Shaklee, founder syarikat MLM yang tersohor di dunia iaitu Shaklee. Peningkatan teknologi telah mengubah bentuk Vitalize-Mineral ni dari cecair ke bentuk tablet yang kini dikenali sebagai Vita-Lea. Botolnya pun dah berubah.

Image result for Vitalea Shaklee

Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin penting dan 7 mineral yang vital dalam tubuh. Semua ini adalah seperti yang telah disarankan oleh RDA. Fom=rmulasi mudah yang sangat seimbang.

Image result for Vitalea Shaklee

Tablet Vita-Lea ini disaluti dengan serbuk nutrisi iaitu spirulina. Dengan kaedah terkini dan teknologi eksplosif yang komplex, tablet Vita-Lea terhasil dengan coating ‘Explo-tab’. Ini kerana tablet multivitamin inilah yang pertama di dunia dan masih menjadi yang pertama, boleh larut dalam air dengan cepat.

Related image

Tablet yang mudah larut ini penting supaya ia cepat larut dalam perut dan terserap dengan mudah oleh usus kita.

 

UJIAN KLINIKAL TELAH MEMBUKTIKAN DENGAN PENGAMBILAN VITALEA SHAKLEE SELAMA SETAHUN BOLEH MENGURANGKAN RISIKO JATUH SAKIT SEBANYAK 65%.

Image result for Vitalea Shaklee

 

Vita-Lea ni sangat bagus untuk:

  • Semua orang dewasa lelaki dan wanita yang pentingkan nilai kesihatan tubuh sendiri.
  • Wanita yang hamil, menyusu dan berpantang
  • Wanita yang mempunyai HB low
  • Wanita dan lelaki yang anemia
  • Sesiapa yang kekurangan zat mineral akibat kekurangan nutrisi dalam tubuh
  • Mereka yang berdiet
  • Mereka yang susah nak makan
  • Wanita yang selalu morning-sickness
  • Warga tua yang ingin menjaga kesihatan
  • Yang bertungkus-lumus membuat kerja sampingan untuk mencari rezeki.

 

APA KATA PENGGUNA VITALEA SHAKLEE ??

 

Displaying 1495558914319.png

 

Displaying PicsArt_05-24-12.51.28-01.jpeg

 

Displaying 1495559105701.png

 

Displaying 1495559489228.png


 

NAK ORDER VITALEA SHAKLEE  ??

 

Dalam sebotol Vita-Lea ade 120 biji. Boleh tahan 2 bulan sebotol ni. tau. Jimat kan !

Displaying 1495539264087.png

Boleh order terus dengan saya.. Mira Hamzah atau details saya macam kat bawah tu.. hehe

 

SID ID: 1211255

Whatsapp / Call : 019-2821775

Nor Hazmira Mihamzah

COD: Sijangkang, Telok Panglima Garang, Bukit Tinggi (Klang)

Pos: Ke seluruh Malaysia

 

Manfaat Collagen Powder Shaklee

Semakin kita berusia, tubuh kita menghasilkan semakin kurang dan kurang kolagen . Ini mengakibatkan lebih banyak kedutan dan garis halus, disamping kulit yang semakin kendur.

Umur adalah satu faktor sahaja. Faktor lain adalah kerosakan kolagen akibat radikal bebas, sinaran UV dari matahari, pencemaran dalam udara dan air, serta kekurangan nutrisi untuk tubuh menghasilkan kolagen.

Image result for Collagen Shaklee

MANFAAT UTAMA SHAKLEE COLLAGEN POWDER

 

Kecantikan:

  1. Nampak lebih muda
  2. Menguatkan rambut dan merangsang pertumbuhan rambut baru
  3. Menguatkan kuku dan menyihatkan kuku yang mudah rosak.
  4. kulit akan kurang kering dan mengekalkan elastisitinya. Kalau kita dah dapat Shakleeeffect SCP ni, kita rasa macam nak pegang aje kulit muka kita.
  5. Membantu mengurangkan parut dengan cepat.
  6. Mempunyai antioksidan yang banyak dan bertindak sebagai anti-penuaan.
  7. Membantu mengurangkan garis-garis halus di muka dan seluruh badan akibat penuaan.

 

Kesihatan sendi dan seluruh badan:

  1. Untuk membina tulang yang sihat, kalsium juga sangat mementingkan kolagen untuk membantu penjagaan tulang yang baik.
  2. Kolagen membina cartilage yang menipis.
  3. Kolagen membantu memperbaiki otot mata supaya tetap anjal. Penglihatan semakin baik (dengan pengambilan konsisten dalam set kesihatan mata).
  4. Kolagen juga membantu membekalkan nutrisi yang cukup kepada otak. Ini dapat mengurangkan kesan penuaan pada sel-sel otak.
  5. Kolagen membantu menguatkan ikatan tulang iaitu memastikan elastisiti bagi tendon, ligamen dan rawan (cartilage).
  6. Jika ada bahagian sendi yang telah pun sakit, kolagen menempatkan bendalir sinovia supaya kurang geseran dan kesakitan yang dialami.
  7. Apabila banyak collagen dalam badan, badan kita akan mengetahui bahagian mana yang dia akan perlukan kolagen untuk memperbaiki sel-sel badan.

 

SHAKLEE COLLAGEN POWDER (SCP) MAMPU MENGEMBALIKAN KEREMAJAAN KULIT

 

Collagen Powder Shaklee adalah suplemen kolagen yang unggul. Ia mengandungi 4000 mg Kolagen RSS (Sisik Ikan Merah) proprietari, iaitu sejenis kolagen tulen yang bermutu tinggi dan diekstrak dari sisik ikan merah tersebut.

Image result for Collagen Shaklee

Berat molekular SCPadalah sangat rendah iaitu 1000 Dalton (Dalton adalah unit bagi berat molekular yang disukat).

Semakin mengecil unit dalton, semakin mudah collagen powder itu diserap ke dalam tubuh dan membantu meningkatkan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.

 

RAMUAN HEBAT SHAKLEE COLLAGEN POWDER

Kajian saintifik dan ujian-ujian klinikal Shaklee membuktikan kesan perubahan seseorang apabila mengambil SCP selama 8 minggu secara konsisten.

Image result for Collagen Shaklee

Sisik ikan merah

Ikan Merah (Red Snipper) hidup sehingga 5000m di dasar lautan dan bebas dari pencemaran. Sisik ikan merah ni mampu menahan tekanan dasar laut yang tinggi. Jadi ia tak sama dengan ikan yang banyak kat pasar tu..

Untuk buat kolagen ni, Shaklee gunakan sisik ikan merah. Sisik ikan merah adalah sumber kolagen yang premium. Ini kerana ikan merah tidak terdedah dengan pencemaran lautan yang tinggi. Jenis kolagen daripada sisik ikan merah ini mempunyai kadar penyerapan kolagen lebih tinggi berbanding kolagen haiwan lain.

 

Ekstrak biji Camellia japonica

Biji Camellia japonica terdiri dari asid oliek, iaitu satu emolien dan pelembap kulit yang hebat. Mempunyai isoflavones, antioksidan semulajadi yang mampu mengurangkan radikal bebas.

Image result for camellia japonica

Ekstrak Pfaffia

Pfaffia yang dikenali sebagai ginseng Brazil, apabila digabungkan dengan ekstrak biji Camellia japonica, dapat membantu formasi kolagen dan asid hyaluronic. Dengan kemampuan luar biasa ia dapat mengikat amaun air yang banyak. Asid hyaluronic memainkan peranan penting dalam menghidratkan tisu tubuh untuk menjadikan kulit lembap, lembut dan licin.

Image result for Pfaffia

Ni yang dikenali dengan nama Brazillian Ginseng

 

Elastin dari kolagen ikan

Elastin adalah bahan yang membuatkan kulit elastik atau anjal. iaitu boleh menegang dan kembali ke bentuk asal. Elastin ini memelihara kulit yang tegang dirtarik. Elastin adalah bahan yang bekerjasama dengan kolagen untuk mengekalkan kulit tegang, anjal dan muda.

Image result for Elastin red snapper

 

Vitamin C dan Vitamin B

Vitamin C menggalakkan penghasilan kolagen dan dalam masa yang sama menentang radikal bebas yang merosakkan kulit kita.

Image result for Vita C Shaklee

Vitamin B pula turut serta dalam metabolisme karbohidrat, lemak dan protein untuk membebaskan tenaga yang diperlukan untuk penghasilan kolagen dalam sel.

Related image

Ekstrak kekerang

Glukosamin daripada ekstrak kekerang sangat penting dalam proses mengsistesis bendalir sinovia yang membekalkan pelincir kepada sendi-sendi. Ia juga menghidrat mata, mengelakkan ‘watery eye’ akibat kegatalan mata akibat kering atau ketidakselesaan mata.

 

Lactobacillus acidophilus

Ini adalah satu ramuan lagi yang mengimbangi mikroflora usus dan membantu membina semua sistem usus yang sihat yang mampu meningkatkan penyerapan kolagen.

Image result for lactobacillus acidophilus

 

TESTIMONI KEBAIKAN KOLAGEN

  • Terbukti berkesan dalam 8 minggu melalui ujian secara klinikal
    • Shaklee Collagen Powder terbukti dapat memperbaiki tekstur kulit wajah dan menghilangkan kedutan
    • Statistik menunjukkan 71% orang merasa tekstur kulit bertambah baik selepas menggunakan selama 8 minggu

BIAR GAMBAR BERBICARA

Ini adalah hasil menggunakan SCP secara konsisten bersama-sama dengan Vivix. Memang ketara perubahan kulit muka kakak comel ni kan. Rasa-rasanya lah kalau kita jadi macam tu, happy tak puan-puan? Heheee..

Saya makan baru nak masuk kotak ke 3. Makan sebab muka salah pakai produk. Jadi sangat kering dan teruk. Makan kolagen hari ketiga, terus muka lembap je rasa. Hilang serta merta kulit kering mencengkam tu. Parut makin hilang, kulit lembap-lembap dan sakit sengal lutut pgg takde dah! Sangat best dan berkongsi dengan kawan. Kawan pun dah repeat 2 kotak dah.. Heheh! Suke sangat kolagen Shaklee! Sangat superb!!

Mak saya pun makan. Makan dengan sangat konsisten. Dah masuk 4 atau 5 kotak rasenya. Dulu muka mak saya berjeragat teruk. Sekarang ni kalau tengok sekali imbas memang dah tak nampak langsung muka bercapuk tu. Kawan-kawan dia pun ramai tegur plus, muka dah nampak lebih bersih dan cerah. Ini kisah benar.

Ha…

Best ke Hebat?

Harga sangat berpatutan dengan kualiti kolagen ini. Memang satu-satunya kolagen di pasaran yang mempunyai nilai dalton paling kecil yang mudah diserap oleh tubuh.

Apa tunggu lagi. Dah nak puasa ni, dapatkan 2 kotak untuk 1 bulan pengambilan. 2 kotak (mengandungi 30 sachet) hanya RM606.60

disarankan untuk membeli Produk Shaklee daripada SID yang terlatih sahaja, kerana SID yang terlatih akan memberikan konsultansi dan servis yang terbaik. Berbaloi dengan wang yang anda invest untuk kecantikan dan kesihatan anda kann.

Kalau nak order Shaklee Collagen Powder ni boleh hubungi dengan Mira di nombor di bawah. In shaa Allah Mira akan berikan servis terbaik kepada pelanggan yang membeli dengan Mira. Mira akan guide sehingga menampakkan hasil yang progressive dan positif. In shaa Allah.

www.mirahamzah.com

Whatsapp: 019-2821775

COD: Sijangkang, Telok Panglima Garang, Bukit Tinggi Selangor.

Pos ke seluruh Malaysia.