5 TIPS ANAK SUKA MAKAN SAYUR DENGAN RELA HATI

NAK TIPS SUPAYA ANAK SUKA MAKAN SAYUR ?

Semenjak masuk group FB “Real Kids Real Food” ni, Mira cuba nak ubah cara pemakanan anak-anak dari tak suka makan sayur, kepada suka makan sayur. Buah Mira tak payah risau, sebab anak-anak memang suka makan buah. Cuma sayur aje yang susah sikit nak makan. Atau senang cakap tak nak makan langsung.

Anak-anak Mira ni bukan tak makan sayur, tapi kena makan dengan paksaan. Satu lagi, memilih sangat. Yang diorang nak makan cuma timun dan buncis aje. Itu pun buncis tu kena tengok cara masak. Tak kena gaya masak… alamatnya sejuk kejong aje lah sayur tu atas meja makan tu. Tak disentuh pun.

Bawa anak ke pasar untuk mereka sendiri pilih sayur mereka. In shaa Allah mereka akan suka makan sayur nanti.

PAKSA ANAK MAKAN SAYUR

Ikut kan, Mira memang strict bab makan ni. Sebab anak-anak Mira ni picky eater. Jadi memang susah la nak makan makanan berkhasiat, sayur apatah lagi kannn. Lagilah berganda susahnya.. huhu.

Walaupun mak ayah diorang ni memang penggemar sayur-sayuran, tapi anak-anak tetap tak suka makan sayur. Tapi Mira ni tak nak putus asa. Kalau putus asa, esok ni alamatnya kena menjawab lah kat akhirat kan. Jadi, Mira guna cara Mira lah. Iaitu paksa dengan rotan kat sebelah meja makan. Ugut dengan rotan.

Tapi cara ni sebenarnya buatkan anak TERPAKSA MAKAN SAYUR. Dan diorang tak feel pun kesedapan sayur tu. Tak menikmatinya. So, setiap hari pun kita sebagai ibu bapa memang akan struggle dengan cara yang lebih stern. So, lama-lama bila anak dah besar, diorang takkan lah nak kena marah-marah lagi kan..

Lagipun menurut kajian, bila kita paksa anak makan sesuatu yang tidak disukainya. Dan anak makan dengan keadaan stress, akan menggangu sistem penghadamannya. Kalau kerap berlaku, sistem penghadaman dan reaksi bio-kimia dalam badan terganggu secara kekal dan menyebabkan masalah major dalam sistem gastrointestinal kelak. Hmm…nampak mudah kan? Niat nak sihatkan anak kita dengan makan sayur, tapi akhirnya menyebabkan masalah penghadaman. Siapa susah nanti ??

 

TIPS BUATKAN ANAK SUKA MAKAN SAYUR DENGAN RELA HATI

PILIH SAYUR YANG DISUKAI

Yang pertama sekali, pilih sayur yang anak suka makan. Kalau Mira, anak memang start tak suka loangsung makan sayur. Demonstrasi ayahnya makan sayur pun tak membuahkan hasil yang baik…hehe. So, Mira dan suami suka sangat cari majalah ke, atau resepi sayur bergambar yang menyelerakan tu, tunjuk kat diorang ni dan ceritalah bahawa sayur tu sedap.

 

BAWA ANAK KE KEDAI ATAU PASAR UNTUK PILIH SAYUR

Tips yang kedua, walaupun waktu ni diorang belum nak suka makan sayur. Tapi anak-anak ni, kalau diajak pergi ke kedai atau supermarket memang diorang laju je. hehe. So Mira ambil peluang ni untuk diorang tolong Mira pilih sayur-sayuran yang Mira dan diorang dah decide based on menu sayur yang diorang tengok dalam resepi masakan sayur tu.

Tapi part ni anak-anak yang besar lah yang akan participate. Anak-anak kecil pula, kita bawak diorang ke shelf sayur tu, tunjuk kat diorang, biar dioarng pegang sayur-sayur yang bright colors dan object view macam brokoli, kobis, timun, tomato, peria dan capsicum. Diorang sure akan tanya macam-macam. Time tu pakat lah mak-ayah ni berlakon depan diorang, katalah sayur tu sedapppp.. buat lah muka acah-cah makan. So anak-anak kecil ni pun akan ikut acah-acah makan jugak..haha.. Fun tau bila tengok keletah diorang tu.

CERITA KEBAIKAN SAYUR

Peringkat ketiga, kita ceritakan kebaikan sayur dan manfaat untuk kesihatan. Caranya:

macam Mira, waktu kat rumah, dok siang-siang sayur tu, boleh la panggil diorang ni untuk sama-sama bantu kat dapur. Yang kakak-kakak Mira mintak diorang untuk asingkan daun bayam dengan batang. begitu juga dengan sayur kangkung.

Yang adik-adik pula memang suka main dengan air. Suruh la diorang ni basuh tomatoes, terung, timun dan sebagainya yang dibeli tu. Waktu potong pun diorang nak take part jugak. Bagi jer can diorang nak main kat dapur tu. Bagi pisau mainan dan cutting board. Suruh diorang potong. Sure diorang buat.

Ceritakan sesuatu yang membuatkan anak boleh mengimaginasikan tentang sayur

Sambil-sambil tu, kita mulalah ceritakan tentang kebaikan sayur itu, sayur ini. Macam-macam cerita dan pelbagaikan cara nak bagi cerita sayur tu menarik.

Cara Mira, Mira suka ceritakan sayur kangkung yang banyak vitamin, bila masuk dalam badan, apa yang sayur tu boleh tolong organ-organ badan. Organ badan akan happy dan ucap terima kasih kat kita..sebab kita jaga organ-organ tu dengan makan sayur. Waktu ni selitkan juga perasaan organ-organ tu, bila lama sangat tak dapat sayur-sayuran. Mesti organ-organ tu kecewa.

Dan kalau selalu kecewa, badan mudah jatuh sakit. Dan susahlah nak pergi sekolah, belajar atau main kat luar rumah, atau jalan-jalan makan angin. Asyik kena baring dan tidur, makan ubat dan mungkin duduk lama kat hospital kalau sakit..haha… Part ni surely funny bila diorang dah start takut.

 

PELBAGAIKAN CARA MASAK, DAN FOKUS PADA CARA YANG DIORANG SUKAI.

Waktu ni kan, kita sebagai ibu khususnya yang selalu masak kat dapur (kadang-kadang ayah pun sama kan..) kena cuba resepi yang sesuai dengan anak. Contohnya, selepas Mira dah tahu anak-anak suka makan kangkung masak belacan. So Mira cuba buat pula masakan yang sama, cuma gantikan dengan kacang botor,

Well, totally knew memang diorang akan tolak sayur tu sebab bila dah siang rupanya pelik bagi diorang. So Mira campurkan dengan sayur buncis. memang diorang ni makan juga sayur buncis. So Mira ambil kesempatan ni untuk campur sayur-sayur ni dan cedok sesudu dua dalam pinggan diorang.

Mulanya response diorang dah boleh agak (tetiba tanya “ni sayur apa ni? Peliknya. Taknaklah”). Time ni pandai-pandailah pujuk dan ceritakan kebaikan macam kita selalu buat. Cuba pujuk dan cuba je. tapi jangan paksa. Cuma pujuk aje. Kalau diorang tak nak jugak, that’s it.. stop dulu. Jangan paksa. Cuba lagi lain kali. Sebab tu kena sabar dan tabah…haha.

Bila kita masak bersama dengan anak, mereka lebih cenderung untuk mencuba masakan mereka, walaupun mereka tak masak, tapi hanya menolong, mereka akan teruja untuk mencubanya. Sumber gambar: Google

Anak-anak sukakan minum petang. Jadi ibu-bapa boleh kreatif, pelbagaikan menu masakan yang berasaskan sayur supaya anak suka makan sayur. Sumber gambar: Google

CUBA SAYUR BAHARU

Anak Mira lepas tu dah suka makan lebih dari 1 jenis sayur dah..iaitu:

Kacang buncis, kacang botor, kangkung, bayam, timun dan kubis, salad.

So, it is time untuk diorang makan tomato pulak. Biasalah budak, kalau tengok warna merah-merah ni, dah macam cili. Walaupun tahu tu bukan cili..tapi diorang refuse jugak nak makan.

Suatu hari tu Mira buat nasi ayam. Jadi Mira balutkan salad dan hirisan tomato tu. kKmudian cicah dengan sos cili nasi ayam tu dan kicap. Pastu, Mira lah yang jadi model terbaik depan anak-anak.

Model ni bukan sikit-sikit tau.. Sayur tu, hampir setengah pinggan Mira dah habis makan baru diorang tanya, “Ma, makan sayur macam tu sedap ke ma?” Haa…waktu ni lah kita nak cucuk jarum, “Of course sedap. Sedap sangattt!” Pastu mama tambah tentang kebaikan sayur tu. “Fuh! Sedap!” Ulang-ulang aje ayat tu sambil makan depan diorang dengan cara paling sedap, menggiurkan.. Siap makan sambil pejam mata gitu… haha.

Pastu tetiba: “Mama, nak makan jugak..” kata KakNgah. Kak Long Mia perhati aje.

Lepas dia makan, dia kata..”Eh, ok lah. Alah tak rasa apa-apa pun.. macam kita makan salad aje.. Jadi kalau tak rasa apa-apa sangat, boleh la makan…”

See… nampak tak? Diorang ni kalau bab makan sayur, kalau diorang suka taste yang satu tu, yang tu lah diorang nak. Taste yang lain takut dah nak try. Kebanyakan ibu bapa pula, bila anak-anak dah start makan satu jenis sayur aje, dan refuse nak try taste baru, ibu bapa dah tak nak encourage anak try taste sayur yang lain. Sebabnya takut anak terus tak nak makan sayur pulak. Lagi haruuuuu…

So bila kita buat acah-acah lakon over macam tu, memang akan tarik perhatian mereka untuk sama-sama cuba.

PEMAKANAN SIHAT DAN SUPLIMEN TAK TINGGAL

Selepas makan makanan harian beserta sayuran dan buah-buahan, Mira tetap amalkan Vitalea dan OmegaGuard untuk kesemua anak-anak Mira.

Vitamin dan suplemen minyak ikan ni sangat penting, bukan sahaja untuk mengisi kelompongan nutrisi yang hilang (nutrisi boleh hilang ketika sayuran masih di pokok, hilang semasa sayuran dimasak dan cara penyediaan) , tapi juga untuk meningkatkan imun tubuh diorang yang fragile ni, supaya kekal sihat dan aktif. Otak pun semakin fokus pada pelajaran dan kurang berisiko untuk jatuh sakit sepertin demam, selsema dan sebagainya.

Bila anak-anak makan supplement yang betul, anak makin selera untuk makan sayur

Ok, mak ayah kat luar sana. Selamat mencuba buatkan anak-anak suka makan sayur..

Untuk lengkapkan nutrisi anak korang, boleh terus berikan Vitalea For Kids dan OmegaGuard dan Mealshakes untuk anak-anak sihat dan cemerlang dunia akhirat.

 

Untuk order Shaklee, boleh berhubung dengan Mira terus secara whatsapp:

019-2821775

www.wasap.my/60192821775/throughblog-saya-nak-order-shaklee

VITAMIN YANG PALING SENANG NAK JUAL

Vitamin apa tu yang paling senang nak jual..

Nindia.. taraaaa..

Image result for Vitamin C Shaklee

 

Vitamin C ni paling senang nak jual. Kalau Mira restok aje mesti habis. In shaa Allah..

Kalau nak tahu, fungsi utama Vitamin C dalam badan kita adalah sebagai ‘pembantu’ kepada biochemical reaction dalam badan dan juga sebagai ‘agen membaiki’. Kiranya fungsi dia repair sel-sel yang rosak.

Vitamin C ni jugak, membantu membina kolagen dalam tubuh seperti kolagen di kulit muka, sendi dan di otot-otot dan organ. Selain itu juga fungsi utama vitamin C ni adalah maintain kesihatan gigi dan tulang.

Bentuk Vitamin C ni macam ni:

Related image

Banyak manfaat Vitamin C ni sebenarnya. Antaranya:

  • Bantu membina kolagen dalam badan.
  • Menghalang otot menjadi lembik dan melendut.
  • Mengurangkan kedutan pada kulit terutamanya kulit wajah.
  • Mengelakkan gusi berdarah.
  • Membantu luka pembedahan sembuh.
  • Membantu kurangkan kerengsaan athma, resdung dan gatal-gatal.
  • Melawan bakteria yang terdapat pada jerawat.
  • Membantu pembinaan semula kulit, mengelakkan jeragat dan jerawat.
  • Dapat memerangi sek-sel kenser.
  • Memperbaiki masalah insomnia
  • Mengekalkan kolestrol sihat (HDL). Mengurangkan kolestrol jahat (LDL, Trigeliserida)
  • Badan kita tak boleh nak hasilkan Vit C. Sedangkan badan kita setiap hari minta vitamin c sebab nak repair sel.

 

Kenapa Vitamin C Shaklee? Bukan brand lain..

Honestly Mira dulu penggemar vitamin C. Sebab muka banyak jerawat waktu dulu tu. Tapi bila makan macam tak jadi hape pun. Satu lagi Mira dengar cerita kalau demam makan lah vitamin C nanti lekas baik. Kalau selsema pun telan vitamin C yang 1000 mg tu, cepat aje kering selsema. Tapi kannn.. Mira dah try.. tak jadi.

Yang buatkan Mira try vitamin C Shaklee bila Mira hamil anak keempat dan almost pitam. So kawan introduce vitamin C Shaklee dan Vitalea Shaklee. Waktu tu lah kenal dan suka dengan vitamin C ni. Disebabkan suka dapat shaklee effectnya. Terus Mira nak repeat order dan nak join Shaklee untuk penjimatan berganda.

 

Dalam VITAMIN C Shaklee..


Ada 180 biji yang boleh bertahan selama lebih kurang 3 bulan penggunaan.

Setiap biji diperbuat daripada 7 biji limau asli.. dan diproses secara semulajadi bersama-sama bio-flavonoids yang bantu penyerapan dan fungsi vitamin c dalam tubuh.

Setiap biji.. ada Sustained-Release technology yang melepaskan 100mg Vit c setiap jam ke dalam darah. Bererti, kalau kita makan pukul 1.. sampai pukul akhir pukul 6.. vitamin C masih dibekalkan ke dalam darah. Maksudnya setiap masa sel-sel ada bekalan Vitamin C untuk bekerja dalam tubuh.

Kalau non-member price..Vitamin C Shaklee cuma 54sen sebiji.

Tapi kalau harga ahli.. alahai.. murah sangat.

Belum lagi Mira cerita bab kajian klinikal nya..

Belum lagi Mira ceritakan kajian landmark study nya (kajian selamat untuk pengambilan jangka masa panjang dan beri kesan kesihatan yang sangat baik)

Sebab tu takleh kata Shaklee ni mahai.. hehe..

Kualiti dia terjamin. Bukan produk timbang kilo bagai..

In shaa Allah tak tertipu.. Shaklee: Selamat, Berkesan dan Semulajadi.

Sebab tu lah#Shakleeeffectmemang real.

 

Jangan malas makan Vitamin C.

Kan dah explain kat atas tadi, vitamin C ni sebagai pembantu penggerak segala sel, dan biochemical reaction dalam tubuh.

Jadi.. janganlah malas nak makan Vitamin C. Orang sihat pun kena makan vitamin C. Orang tak sihat lagilah kena makan.

Orang yang makan ubatan doktor.. perlu makan ubatan doktor ikut aturan untuk merawat penyakit.

Tapi jangan ubat aje.. orang tu perlulan juga vitamin c, protein dan vitamin tambahan yang lain. Ini penting tau sebab bila badan kita tengah sakit bererti badan kita perlukan bantuan yang lebih daripada nutrisi harian untuk beri nutrisi kepada sel-sel badan. jadi, bila sel-sel badan dapat nutrisi yang cukup, sel-sel badan yang rosak iaitu tengah sakit tu dapat sihat semula.

Kalau dapat makan vitamin c dari buah-buahan pun boleh.. tapi perlu juga ambik dari supplement.. sebab buah-buahan yang ada kandungan vitamin C nya dah berkurang dan mudah teroksida.

Mira, kalau vitamin C memang kena ada kat rumah. Habis aje kena restok. Sebab penggunaan Vit C bukan aje sebagai vitamjn makan. Tapi juga sebagai vitamin muka dan luka-luka..

Nak order vitamin C..

Whatsapp Mira

www.wasap.my/60192821775
0192821775

#pengedarShakleesijangkang #pengedarShakleebukittinggi #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #pengedarShakleeShahAlam #pengedarShakleeBandarParkland

Healing Crisis

Ramai pulak member yang makan Shaklee, beli kat SID lain tapi mai tanya kat aku.. haih..

 

Kalau ikut mentor aku cakap.. beli kat SID tu, mintak advice SID itu lah.. sebabnya kita belajar pergi kelas kos ratus2.. ribu2.. dan cari rezeki.. melalui konsultansi. Consultancy kita bukan free..kalau nak bagi free hanya pada yang membeli dengan kita atau downline kita sahaja.

 

Ye aku akui.. tapi nak buatmacamana.. aku jenis lembut hati. Walau dah smash depa suh pi tanya kat SID depa beli tu.. depa nak gak tanya aku.. so aku.nak buat macamana dah.. dah itu ketentuan Allah depa mai tanya kat aku.. So aku jawab lah seadanya.

2 hari lepas member call.. dia makan vivix yang dibeli dari seorang SID yang lain.. dia now tengah menghadapi healing crisis.

 

Healing crisis adalah sesuatu yang bagus. Bukan sebaliknya.. kena faham yang tu. Healing crisis menunjukkan badan seseorang tu react dengan vivix secara positif.

 

Lain orang lain healing crisis nya..

 

Lain orang lain tempoh healing crisisnya..

 

Yang penting teruskan ambil vivix dan minum air sebanyak-banyaknya..

 

Sewaktu healing crisis.. sel-sel tengah dipulihkan.. ada juga sel yang dah tengah sakit dipulihkan.. ada sel yang teruk sangat (nekrosis) terpaksa disingkirkan dari badan. Kalau penyingkiran sel yang terprogram atau terancang kita panggil apoptosis.

 

Dalam tempoh ini jugak sistem imun tengah ligat membantu melawan dan membuang toksin dari badan.

 

Senang nak paham kita pikiaq macamni..

 

Bayangkan cat kereta kita ada yang dah lepuh2. Macam mengelupas gitu.. So kita nak tukar cat kereta. Kalau kita cat aje terus cat baru kat atas cat lama.. ok aje cantik pun.. cepat, senang kerja, entah-entah lagi murah. (Aku tak tau sgt bab-bab ni)

 

Tapi bertahan lama ke cat baru tu. Cat lama yang mengelupas kat dalam layer bawah tu still ada.. lama-kelamaan cat lama tu akan merosakkan pulak layer cat yang baru. Rosak cepat.. rugi duit.. kann..

 

So.. seeloknya kita kikis dulu cat yang lama.. kasi buang.. aku tengok cerita ‘count’ yang pakar buat kereta, cat dan design kereta tu.. dia sebut dalam.sarikata bahasa melayu – proses kikis cat ni disebut ’emplas’. Ha.. dah emplas cat lama.. pastu ratakan permukaan besi kereta, pastu baru cat baru kat atasnya. Cat tu akan tahan lama.. lagi berbaloi kann..

 

So back to our topic..

 

Tak heran la kalau makan vitamin semulajadi ade healing crisis yang sakit-sakit badan, lenguh sana sini… sebab sel-sel tengah dipulihkan.. ibarat tengah di emplas, ibarat tengah di ‘polish’.

 

Yang penting ikut aturan makan. Makan real food yang sebenar dengan betul. Waktu healing process kurangkan pengambilan gula dan cuba ambik sekali Vivix dengan OmegaGuard.. OmegaGuard adalah supplement yang tinggi asid lemak omega-3, yang sangat bagus untuk meredakan sakit-sakit badan dan sendi.

 

Kuatkan imun dengan ambik Nutriferon, vitamin C, ESP dan B-Complex.

 

Banyak sangat ???

 

Eh.. awak makan nasik dengan lauk pun pelbagai jenis kan.. pastu siang makan lain, malam awak nak menu lain pulak kan..kan..kannn….

 

So.. nak sihat.. jom la kita ikhtiar bebetul. Makan sayur n buah banyak2. Minum air bebanyak.. Tak rugi pun.. in shaa Allah awak dah buat yang betul. Supplement Shaklee is supplement yang natural. Ada klinikal dan landmark study lagi. :D. Tak caya gie gugel Landmark study. Hanya Shaklee aje yang ada Landmark Study..

 

Trust the #LandmarkStudy.

Trust me!

 

Mira, WAHM Shaklee

019.2821775