5 TIPS ANAK SUKA MAKAN SAYUR DENGAN RELA HATI

NAK TIPS SUPAYA ANAK SUKA MAKAN SAYUR ?

Semenjak masuk group FB “Real Kids Real Food” ni, Mira cuba nak ubah cara pemakanan anak-anak dari tak suka makan sayur, kepada suka makan sayur. Buah Mira tak payah risau, sebab anak-anak memang suka makan buah. Cuma sayur aje yang susah sikit nak makan. Atau senang cakap tak nak makan langsung.

Anak-anak Mira ni bukan tak makan sayur, tapi kena makan dengan paksaan. Satu lagi, memilih sangat. Yang diorang nak makan cuma timun dan buncis aje. Itu pun buncis tu kena tengok cara masak. Tak kena gaya masak… alamatnya sejuk kejong aje lah sayur tu atas meja makan tu. Tak disentuh pun.

Bawa anak ke pasar untuk mereka sendiri pilih sayur mereka. In shaa Allah mereka akan suka makan sayur nanti.

PAKSA ANAK MAKAN SAYUR

Ikut kan, Mira memang strict bab makan ni. Sebab anak-anak Mira ni picky eater. Jadi memang susah la nak makan makanan berkhasiat, sayur apatah lagi kannn. Lagilah berganda susahnya.. huhu.

Walaupun mak ayah diorang ni memang penggemar sayur-sayuran, tapi anak-anak tetap tak suka makan sayur. Tapi Mira ni tak nak putus asa. Kalau putus asa, esok ni alamatnya kena menjawab lah kat akhirat kan. Jadi, Mira guna cara Mira lah. Iaitu paksa dengan rotan kat sebelah meja makan. Ugut dengan rotan.

Tapi cara ni sebenarnya buatkan anak TERPAKSA MAKAN SAYUR. Dan diorang tak feel pun kesedapan sayur tu. Tak menikmatinya. So, setiap hari pun kita sebagai ibu bapa memang akan struggle dengan cara yang lebih stern. So, lama-lama bila anak dah besar, diorang takkan lah nak kena marah-marah lagi kan..

Lagipun menurut kajian, bila kita paksa anak makan sesuatu yang tidak disukainya. Dan anak makan dengan keadaan stress, akan menggangu sistem penghadamannya. Kalau kerap berlaku, sistem penghadaman dan reaksi bio-kimia dalam badan terganggu secara kekal dan menyebabkan masalah major dalam sistem gastrointestinal kelak. Hmm…nampak mudah kan? Niat nak sihatkan anak kita dengan makan sayur, tapi akhirnya menyebabkan masalah penghadaman. Siapa susah nanti ??

 

TIPS BUATKAN ANAK SUKA MAKAN SAYUR DENGAN RELA HATI

PILIH SAYUR YANG DISUKAI

Yang pertama sekali, pilih sayur yang anak suka makan. Kalau Mira, anak memang start tak suka loangsung makan sayur. Demonstrasi ayahnya makan sayur pun tak membuahkan hasil yang baik…hehe. So, Mira dan suami suka sangat cari majalah ke, atau resepi sayur bergambar yang menyelerakan tu, tunjuk kat diorang ni dan ceritalah bahawa sayur tu sedap.

 

BAWA ANAK KE KEDAI ATAU PASAR UNTUK PILIH SAYUR

Tips yang kedua, walaupun waktu ni diorang belum nak suka makan sayur. Tapi anak-anak ni, kalau diajak pergi ke kedai atau supermarket memang diorang laju je. hehe. So Mira ambil peluang ni untuk diorang tolong Mira pilih sayur-sayuran yang Mira dan diorang dah decide based on menu sayur yang diorang tengok dalam resepi masakan sayur tu.

Tapi part ni anak-anak yang besar lah yang akan participate. Anak-anak kecil pula, kita bawak diorang ke shelf sayur tu, tunjuk kat diorang, biar dioarng pegang sayur-sayur yang bright colors dan object view macam brokoli, kobis, timun, tomato, peria dan capsicum. Diorang sure akan tanya macam-macam. Time tu pakat lah mak-ayah ni berlakon depan diorang, katalah sayur tu sedapppp.. buat lah muka acah-cah makan. So anak-anak kecil ni pun akan ikut acah-acah makan jugak..haha.. Fun tau bila tengok keletah diorang tu.

CERITA KEBAIKAN SAYUR

Peringkat ketiga, kita ceritakan kebaikan sayur dan manfaat untuk kesihatan. Caranya:

macam Mira, waktu kat rumah, dok siang-siang sayur tu, boleh la panggil diorang ni untuk sama-sama bantu kat dapur. Yang kakak-kakak Mira mintak diorang untuk asingkan daun bayam dengan batang. begitu juga dengan sayur kangkung.

Yang adik-adik pula memang suka main dengan air. Suruh la diorang ni basuh tomatoes, terung, timun dan sebagainya yang dibeli tu. Waktu potong pun diorang nak take part jugak. Bagi jer can diorang nak main kat dapur tu. Bagi pisau mainan dan cutting board. Suruh diorang potong. Sure diorang buat.

Ceritakan sesuatu yang membuatkan anak boleh mengimaginasikan tentang sayur

Sambil-sambil tu, kita mulalah ceritakan tentang kebaikan sayur itu, sayur ini. Macam-macam cerita dan pelbagaikan cara nak bagi cerita sayur tu menarik.

Cara Mira, Mira suka ceritakan sayur kangkung yang banyak vitamin, bila masuk dalam badan, apa yang sayur tu boleh tolong organ-organ badan. Organ badan akan happy dan ucap terima kasih kat kita..sebab kita jaga organ-organ tu dengan makan sayur. Waktu ni selitkan juga perasaan organ-organ tu, bila lama sangat tak dapat sayur-sayuran. Mesti organ-organ tu kecewa.

Dan kalau selalu kecewa, badan mudah jatuh sakit. Dan susahlah nak pergi sekolah, belajar atau main kat luar rumah, atau jalan-jalan makan angin. Asyik kena baring dan tidur, makan ubat dan mungkin duduk lama kat hospital kalau sakit..haha… Part ni surely funny bila diorang dah start takut.

 

PELBAGAIKAN CARA MASAK, DAN FOKUS PADA CARA YANG DIORANG SUKAI.

Waktu ni kan, kita sebagai ibu khususnya yang selalu masak kat dapur (kadang-kadang ayah pun sama kan..) kena cuba resepi yang sesuai dengan anak. Contohnya, selepas Mira dah tahu anak-anak suka makan kangkung masak belacan. So Mira cuba buat pula masakan yang sama, cuma gantikan dengan kacang botor,

Well, totally knew memang diorang akan tolak sayur tu sebab bila dah siang rupanya pelik bagi diorang. So Mira campurkan dengan sayur buncis. memang diorang ni makan juga sayur buncis. So Mira ambil kesempatan ni untuk campur sayur-sayur ni dan cedok sesudu dua dalam pinggan diorang.

Mulanya response diorang dah boleh agak (tetiba tanya “ni sayur apa ni? Peliknya. Taknaklah”). Time ni pandai-pandailah pujuk dan ceritakan kebaikan macam kita selalu buat. Cuba pujuk dan cuba je. tapi jangan paksa. Cuma pujuk aje. Kalau diorang tak nak jugak, that’s it.. stop dulu. Jangan paksa. Cuba lagi lain kali. Sebab tu kena sabar dan tabah…haha.

Bila kita masak bersama dengan anak, mereka lebih cenderung untuk mencuba masakan mereka, walaupun mereka tak masak, tapi hanya menolong, mereka akan teruja untuk mencubanya. Sumber gambar: Google

Anak-anak sukakan minum petang. Jadi ibu-bapa boleh kreatif, pelbagaikan menu masakan yang berasaskan sayur supaya anak suka makan sayur. Sumber gambar: Google

CUBA SAYUR BAHARU

Anak Mira lepas tu dah suka makan lebih dari 1 jenis sayur dah..iaitu:

Kacang buncis, kacang botor, kangkung, bayam, timun dan kubis, salad.

So, it is time untuk diorang makan tomato pulak. Biasalah budak, kalau tengok warna merah-merah ni, dah macam cili. Walaupun tahu tu bukan cili..tapi diorang refuse jugak nak makan.

Suatu hari tu Mira buat nasi ayam. Jadi Mira balutkan salad dan hirisan tomato tu. kKmudian cicah dengan sos cili nasi ayam tu dan kicap. Pastu, Mira lah yang jadi model terbaik depan anak-anak.

Model ni bukan sikit-sikit tau.. Sayur tu, hampir setengah pinggan Mira dah habis makan baru diorang tanya, “Ma, makan sayur macam tu sedap ke ma?” Haa…waktu ni lah kita nak cucuk jarum, “Of course sedap. Sedap sangattt!” Pastu mama tambah tentang kebaikan sayur tu. “Fuh! Sedap!” Ulang-ulang aje ayat tu sambil makan depan diorang dengan cara paling sedap, menggiurkan.. Siap makan sambil pejam mata gitu… haha.

Pastu tetiba: “Mama, nak makan jugak..” kata KakNgah. Kak Long Mia perhati aje.

Lepas dia makan, dia kata..”Eh, ok lah. Alah tak rasa apa-apa pun.. macam kita makan salad aje.. Jadi kalau tak rasa apa-apa sangat, boleh la makan…”

See… nampak tak? Diorang ni kalau bab makan sayur, kalau diorang suka taste yang satu tu, yang tu lah diorang nak. Taste yang lain takut dah nak try. Kebanyakan ibu bapa pula, bila anak-anak dah start makan satu jenis sayur aje, dan refuse nak try taste baru, ibu bapa dah tak nak encourage anak try taste sayur yang lain. Sebabnya takut anak terus tak nak makan sayur pulak. Lagi haruuuuu…

So bila kita buat acah-acah lakon over macam tu, memang akan tarik perhatian mereka untuk sama-sama cuba.

PEMAKANAN SIHAT DAN SUPLIMEN TAK TINGGAL

Selepas makan makanan harian beserta sayuran dan buah-buahan, Mira tetap amalkan Vitalea dan OmegaGuard untuk kesemua anak-anak Mira.

Vitamin dan suplemen minyak ikan ni sangat penting, bukan sahaja untuk mengisi kelompongan nutrisi yang hilang (nutrisi boleh hilang ketika sayuran masih di pokok, hilang semasa sayuran dimasak dan cara penyediaan) , tapi juga untuk meningkatkan imun tubuh diorang yang fragile ni, supaya kekal sihat dan aktif. Otak pun semakin fokus pada pelajaran dan kurang berisiko untuk jatuh sakit sepertin demam, selsema dan sebagainya.

Bila anak-anak makan supplement yang betul, anak makin selera untuk makan sayur

Ok, mak ayah kat luar sana. Selamat mencuba buatkan anak-anak suka makan sayur..

Untuk lengkapkan nutrisi anak korang, boleh terus berikan Vitalea For Kids dan OmegaGuard dan Mealshakes untuk anak-anak sihat dan cemerlang dunia akhirat.

 

Untuk order Shaklee, boleh berhubung dengan Mira terus secara whatsapp:

019-2821775

www.wasap.my/60192821775/throughblog-saya-nak-order-shaklee

Hot Selling Product Shaklee

Assalamualaikum dan selamat tengahari..

 

Ni Mira dalam dok buat kerja-kerja rumah, sambil dok type panjang berjela info berkenaan Shaklee.

 

Kalau ade customer yang pm nak tanya info ringkas berkenaan satu-satu product Shaklee, kadang-kadang tak jumpa mana letaknya notes tu.

 

So Mira fikir eloklah Mira letak kat blig nih supaya senang orang boleh baca bila-bila dan senang jugak Mira nak rujuk semula nanti.

 

Ni ada beberapa info manfaat yang ringkas berkenaan produk Shaklee yang top selling:

OMEGAGUARD (Minyak ikan terbaik)

Kalau nak detail pasal Omegaguard, boleh baca di sini.

Fungsi Omegaguard ni banyak, antaranya adalah:

Alahan, batuk kahak, kawal kolestrol, jaga jantung dan supplement untuk otak, tingkatkan imun badan, strok, saluran darah tersumbat, tekanan darah tinggi. Ibu hamil, berpantang dan menyusu.

 

VIVIX

Seperti yang diwar-warkan.. Vivix ni banyak dah membantu pesakit-pesakit kronik kembali menjalani hidup seperti sebelumnya..iaitu sebelum dia memgalami sakit kronik.

Vivix menangani masalah inflamasi sel yang teruk sehingga menyebakan penyakit.

Kat bawah ni Mira senaraikan sikit kelebihan menggunakan Vivix:

Kesihatan sel-sel dari peringkat kromosom, supplement untuk strok, alzheimers; awet muda, melawan sel kanser, melawan diabetes, bantu atasi masalah prostat, masalah rahim, falopian, banyak lagi.

 

OSTEMATRIX

OOstematrix pulak selalu dikaitkan dengan kalsium untuk tulang yang rapuh (osteoporosis). Tapi sebenarnya ostematrix bulan sekadar kalsium. Ada Boron, Fosforus, Vit D, Magnesium. Semua mineral ini sangat berguna dan banyak kelebihannya untuk masalah-masalah lain seperti:

Migraine, senggugut, sembelit, masalah penghadaman, abdominal pain, osteoporosis, lenguh2, sakit sendi, kejang urat, ibu hamil, berpantang dan menyusu, masalah gigi dan gusi kerap berdarah.

 

VIT-C PLUS

Vitamin C Shaklee atau nama penuhnya Sustained Release Vit-C Plus sebenatnya lain daripada Vit C yang lain.

 

Ia hadir bersama cofactor iaitu bioflavonoid. Selain tu kelebihan Vit C ni juga, ia melepaskan Vit C yang diperlukan dengan sendirinya.. setiap biji dapat membekalkan vit c ke dalam darah pada setiap jam, selama 5 jam sehari.

 

Berikut info mudah berkenaan Vit-C Plus:

Bekal vit c ke dalam darah setiap jam. Bantu repair segala sel dalam tubuh, Penyembuhan luka pembedahan, bantu buat kolagen, vitamin untuk kulit yang cantik, bantu masalah gusi berdarah, gusi bengkak, periodontis (gusi menyusut), cepat lebam-lebam, demam, selsema, tingkatkan imun tubuh, baiki insomnia dan stress. Untuk semua wanita dan lelaki.

 

VITA – E COMPLEX

Selain daripada mencantikkan kulit dan menghalang pembentulan jeragat, Vita E banyak kelebihannya. Antaranya:

Kesuburan untuk lelaki dan wanita, menyeimbangkan semua hormon dalam tubuh, bantu masalah keguguran, memperbaiki kemandulan, senggugut, melindungi jantung.

Selain dari product ESP, minuman soya yang mempunyai asid amino perlu yang lengkap adalah dalam Mealshakes.

Berikut adalah sebahagian manfaat melashakes:

Milk booster bagi ibu menyusu, tingkat selera makan, sesuai bagi kanak-kanak, pelengkap nutrisi- 24 jenis vitamin untuk anak-anak besar dengan sihat, protein tumbuhan baik untuk sistem penghadaman.

 

ESP (Protein soya)

Diperbuat daripada kacang soya bukan GMO. Diljndungi khasiatnya dengan proses yang khas. ESP bukan sahaja digunakan oleh wanita menyusu sebagai milkbooster. Tapi juga untuk kelebihan dan manfaat yang lain seperti di bawah:

 

Kesihatan kulit, kuku cantik, memperbaiki masalah jeragat, memperbaiki masalah kesuburan.lelaki dan wanita, membantu pesakit jantung, mengawal kolestrol tinggi, membantu memgurangkan bengkak pada kelenjar prostat bagi pesakit prostat, membekal tenaga segera kepada wanita dan lelaki, sebagai meal replacement sementara menunggu makan makanan berat, menguruskan badan, membantu menahan rasa lapar, detoks dan melawaskan, memulihkan sel-sel badan yang kurang sihat.

 

VITALEA

Vitalea adalah vitamin terulung dan paling tua sejak zaman Dr. Forrest C. Shaklee. Kalau nak tahu Vitalea berasal dari nama asalnya iaitu Vitalized Mineral.

Nama panjang ni akhornya orang lain ambil untuk komersil kan istilah yang lebih pendek iaitu Vita-Min, dan jadilah istilah vitamin yang kita ada sekarang ni.

 

Vitalea adalah multivitamin pertama di dunia dan menjadi pelengkap nutrisi harian. Pemberi tenaga segera, atasi masalah HB rendah bagi ibu hamil, baik untuk kesihatan buah pinggang, jantung dan kesihatan organ hati.

 

B-COMPLEX + Asid Folic

Ramai yang menganggap B-Complex hanya diperlukan ketika hamil atau ketika sakit sendi dan otot sahaja.

Vitamin B-Complex sangat diperlukan setiap hari. Bahkan Malaysia telah memansuhkan GST kepaa supplement B-Complex untuk menggalakkan rakyat Malaysia mengambil B-Complex sebagai supplement setiap hari.

Antara manfaat B-Complex yang dilengkapi asid folik ini adalah:

Mengatasi masalah kelesuan, bantu Alzheimer, stress, bantu tukar makanan kepada tenaga, rambut gugur, luka pembedahan, bantu bina sel darah merah, redakan senggugut, nafas berbau, meredakan alahan.

 

ALFALFA COMPLEX

Mira sejak 4 tahun memang mempunyai eczema yang teruk. Sehingga kahwin dan mempunyai 3 orang anak, eczema dan resdung Mira tetap ada. Kafang-kala perlu ambil ubat steroid dan NSAID untuk bantu kurangkan kegatHalan.

Sehingga Mira consume semasa berpantang anak ke4, alhamdulillah, mira tak sangka, masalah resdung, eczema dan keputihan Mira hilang.

Selain dapat membantu masalah seperti di atas, Alfalfa Complex juga dapat memberi manfaat seperti di bawah:

Cuci hati, darah, usus, keputihan dan senggugut, eczema dan resdung, beri tenaga pada otot, baiki pencernaan, buang asid urik bagi pesakit gout.

 

HERBLAX

Makcik Mira memang mempunyai masalah pembuangan yang teruk. Kadang-kadang memang dia terpaksa tubggu seminggu dan lebih, untuk membuang.

 

Perutnya lama-kelamaan cepat masuk angin dan beliau sering sakit perut dan abdomen. Perutnya juga keras, bila Mira pegang. Seolah ada benda padat dalam perut.

Lepas ambik herblax, aalhamdulillah makcik mira beritahu yang dia kembali segar, dan masalah pembuangan dah lenyap. Makcik juga kata dia berasa segar dan bertenaga. Tak macam selalu, dia kerap letih dan lesu selepas balik dari kerja.

Herblax ni antara top selling product. Antara kelebihannya:

Baiki pencernaan, sembelit, membersihkan najis yang tersekat lama dalam usus besar, bantu kesihatan otot usus supaya dapat actif secara normal, kempiskan perut.

 

LETCHITIN

Bantu serap vitamin A,D,E,K, bakar lemak baru, halang kejadian batu karang, salurkan oksigen yang cukup ke otak-halang alzheimer, kawal GDM bagi ibu hamil, darah tinggi, prostate lelaki, ringankan sembelit, kawal kolestrol, pelangsingan badan.

 

GLA

Bantu kesuburan, bantu atasi symtom PMS, kawal GDM bagi ibu hamil, bantu regulate hormon dalam badan tanpa menggangu usus, menentang sel kanser, halang komplikasi diabetes,masalah rambut gugur, lambatkan menopos, bantu melawan hot-flash bagi yang mengalami symptom menopos

 

Ni sebahagian sahaja daripada banyak supplement shaklee.

 

Nak order dan konsultasi..

 

Boleh hubungi Mira

019-2821775

 

COD sekitar Sijangkang, Bandar Parkland, Bukit Tinggi, Shah Alam, Telok Panglima Garang, Sg. Mas, Kulim dan kawasan sekitarnya.

 

Pos seluruh Malaysia.

 

FB: Mira Hamzah

IG: mira_nhm

website: www.mirahamzah.com

ANAK DEMAM LAGI..

Kerap sangat kah anak demam tu?..

Kalau kerap demam, ibu dan ayah kena tahu apa punca demam tu. Sebab demam bukan penyakit.

Demam adalah symptoms kepada sesuatu infection luar kepada tubuh si anak.

Jika kita hanya rawat demam, tanpa merawat punca kepada demam yang kerap itu, kemungkinan anak kita akan mendapat penyakit yang berisiko mengganggu kesihatannya pada masa depan.

 

PENGALAMAN ANAK YANG KERAP DEMAM

Kalau experience Mira yg dulunya anak memang kuat demam dan bronkiolitis, sorang plak dapat asma.. apa yang Mira buat nak bagi dia kuat imun?

Selain berikan nya makanan yang berkhasiat, dan air yang banyak..

Mira akan berikan anak Mira 3 jenis supliment semulajadi Shaklee ni..

 

❤ Mira beri dia NUTRIFERON untuk kuatkan imun tubuh.

 

❤ Mira beri dia OMEGAGUARD untuk legakan inflamasi dalam paru².

 

❤ Mira beri juga MEALSHAKES untuk bantu tubuh dia repair sel² yang rosak dengan perfect, dan repair dengan cepat.

 

PERINGATAN !

Demam, selsema dan batuk adalah symptoms kepada sesuatu penyakit. Suhu badan yang tinggi menunjukkan sistem pertahanan badan si anak sedang melawan jangkitan atau patogen yang cuba untuk merosakkan sel-sel tubuh.

 

Jika anak kita makan makanan seimbang sekalipun, dia memerlukan ‘ booster’ untuk bantu badannya tingkatkan imun.

Apabila imun kukuh, badannya dapat melawan penyakit dengan efisyen.

 

Jom mulai beri anak anda vitamin semulajadi yang ada landmark study nih sekarang..

 

TRUSTED SHAKLEE DISTRIBUTOR

with CONSULTATION.

Whatsapp Mira

019-2821775

Kawasan COD:

Sijangkang, Bukit Tinggi, Jihan Setia, Bandar Botani, Bandar Parkland, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Banting hingga kawasan Morib (Sabtu sahaja).

 

Pos ke seluruh Malaysia.

 

#notakesihatanbyMiraHamzah #pengedarShakleebukittinggi #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #Nutriferon #omegaguard #mealshakes

Anak tak cukup nutrient – cabaran buat ibu bapa

Kalau nak makan nasi dengan lauk aje, Alhamdulillah sangat.. itu pun si mama ni dah puas kejar mengejar satu rumah (salah satu teknik si mama cepat kuwusss) baru habis separuh pinggan.

 

Saya selalu dapat berita dari kawan-kawan, saudara mara, jiran tetangga yang anak mereka memang susah makan. Jangankan anak orang aje.. anak sendiri ni pun sama.

Makan mi, bihun, kuewtiaw boleh. “But no sayur ye mama, just plain” oh my..

 

This kind of situation, rupanya not only me have had experienced it, and not only some mothers or fathers facing this problem.. but, a lot of parents seeing this problem are just a mere problem that could not lead to a serious problem to their children. Sigh!

 

Soalan pada diri.. how does your kid get full nutrient for his/her development?

 

Cukupkah sekadar minum susu?

Itu bagi budak2 baby ke 3 tahun in shaa ALLAH still demand susu. Yang toddler 4 years and above..? Sua susu dah tak nak (I refer to my children, my small cousin, ang childrens to relatives), soo difficult to get them drink their milk. They rwfuse and keep refuse even we persuaded, or even are force them.

 

Ok.. ada yg jawab.. nutrien not only from susu okay.. there’s a lot of foods out there, mummy can give to their children, for ‘full spec’ nutrient needed in for their growing.

Ok.. betul.. memang tak salah.. but how kalau anak2 tu memang susah sangat nak makan..then ada yang answer pulak.. “mummy should be very creative”

 

Ok…if those are also done.. then how.. cut the crap.. semua dah done.. so whats next.. doa aja?

 

I am wondering.. macamana their development if, their body are lack of nutrient? A single cellular makings requires all types of essentials and non-essential amino acids (aa). If lacking one of the aa, then, how should the body build a complete cell. The answer is cannot. Yes, cannot. But our brain is brilliant gifted by Allah. Otak akan suruh jugak badan buat sel tu.. by hook or by crook because the body broke thousands of cells per day. So, using lacking of aa to build a cell as long as the cell can be used is a MUST.

 

That is a good case where that incomplete aa cell have done its job even not perfectly, but at least the body got the necessity. We call this cell a ‘happy cell’

 

Now, what if the cell grow to a cell yang tak bagus.. i mean bad cells.. kalau cell tu tak bagus it should die and discarded by body. But, the cell insisted to live and infecting other happy cells. At the end of the day all happy cells turned to bad cells. In some cases.. it turned to cancerous cells.. silently but rapidly infecting other happy cells. oh my! This one is the scary part.

 

Ok.. back to our children..

 

Ask yourself..

 

Do you really look forward to your children’s health. Yes? Is it a true YES.. or it is a just a vaguely YES?

 

You always feel unhappy and tired when you feel like it. But do your body could feel the same like your children’s body when they feel unhealthy, body aching, tired and stress? Yes you may observe the changes from your children. But you yourself don’t feel the uncomfortable,.the pain, the stress, etc.

 

(To be continued)