Articles tagged with: shaklee johan setia

SEBAB-SEBAB ELAK AIR SEJUK MASA BERPANTANG

 

Zaman sekarang ni.. Mira noticed ramai orang yang berpantang selepas bersalin tak faham kenapa mereka perlu berpantang seperti orang dulu-dulu.

 

 

Ada yang kata.. “zaman sekarang orang tak pantang ikut cara macam itu..banyak bad things than good things”

 

Semalam pun waktu jalan-jalan dengan mak kat Tesco Kulim.. Mira nampak seorang wanita mendukung anaknya.. duduk kat satu kerusi.. while the daddy and other children kat satu section (i guessed.. sbb nampak riak muka si mommy yang senyum-senyum sambil lihat budak-budak tu..)

 

As i walked nearer to that lady i saw the baby still dalam bedung..and sleeping. Sebelah tangan mommy cuddle baby, sebelah lagi pegang phone. The baby obviously so small.. macam baru 20 hari i guessed.

 

Mata aku terus tengok attire mommy..pakai socks tak? No.. she did not wear any socks. Dan mommy pakai baju nipis aje..kat shopping complex tu sejuk kan.. so kalau pakai baju nipis, jenis lycra pulak tu.. supposedly mommy takkan rasa hangat.. tapi mommy akan rasa sejukkk sangat.. wow detailnya Mira sampai tahu jenis kain baju yang dia pakai.. haha.

 

Orang dalam pantang ni supposedly kena rasa hangat selalu.. sebab dalam waktu bersalin tu.. dia kehilangan baaaanyak darah. Bila darah hilang.. badan akan jadi sejuk. Sebab tu lah orang tua-tua sanggup biarkan anak menantu dalam pantang.. mendiang atas katil yang bawahnya ada bara api.. pakai baju lengan panjang dan bengkung, pakai herba dan minyak di badan supaya si ibu tu akan sentiasa rasa panas..

 

Tapi sekarang ni.. ramai yang tak ambik kisah sangat pasal panaskan badan ni. Bahkan ada siap dok dalam aircond. Alasan kebanyakan wanita moden sekarang ni.. “zaman sekarang cuaca dah panas.. tak boleh sangat pakai petua lama-lama tu.. nanti boleh jadi heat stress”

Air sejuk berais atau tak berais memang sedap di tekak. Tambahan pulak minum ketika waktu cuaca panas. Tapi tidak sesuai kepada ibu yang baru melahitkan, atau masih dalam tempoh berpantang.

 

Yang mengejutkan Mira, pernah nampak seorang ibu dalam pantang minum air sejuk petiais tu. Bila Mira tegur, siap kata tak ape.. bukan ais batu.. cuma air sejuk aje..

Siap bagitahu..dia tak faham kenapa mak / mil (mother in-law) dia tak bagi minum air sejuk nih.

 

“Dah la tengah panas.. suruh bertungku.. makan nasik dan lauk panas-panas.. nak bukak air cond tak boleh.. nak bukak kipas tala kat badan tak boleh..stress peluh2 nih.. dah gatal satu badan ngan peluh. I biasa dalam aircond.. bila panas macam ni rasa macam nak giler stress panas.. mak / mil ai ni tak tahu kot istilah heat-stress.. Heat stress ni bahaya tau. Diorang tak tahu apa akibatnya buat macam tu..”

Hmm.. terdiam Mira. Geleng kepala aje lah. Nak bebel waktu tu tak boleh. Sebab hati wanita tu tengah panas. Kang di bebel lagi bertambah panas pulak dia.. tak pasal meroyan kang.

 

Orang nak bagi dia sihat betul-betul lepas pantang nanti, sebab tu nak jaga makan minum dia.. dia pulak boleh melanggah (minum) air sejuk. Membebel pulak tu. Kang bentan atau meroyan baru merasa!

 

Ok.. ni sebabnya.. kenapa orang dalam pantang.. memang PANTANG minum cold water.. read between the lines okay.. hehe😁

 

SEBAB TAK BOLEH MINUM AIR SEJUK

🍀makanan atau minuman yang telah sejuk boleh menyebabkan gangguan pada sistem pencernaan.

 

Badan kita panas tau.. 98.6 Fahrenheit. Perut kita pulak perlukan haba yang panas untuk cerna makanan yang masuk ke perut.

 

So.. perut terpaksa menggunakan tenaga yang banyak untuk memanaskan suhu lagi.. supaya makanan tadi panas dan mudah dicerna.

 

Apa yang berlaku?

 

Perut menggunakan banyak tenaga, supaya perut dapat panaskan makanan yg kita makan tu. Lepas tu perut dan enzym memggunakan banyak lagi tenaga yang lain untuk digestion.

 

Untuk membuat tenaga yang banyak ini.. badan sangat perlukan nutrient yang seimbang. Pemakanan dan air kena cukup. Nutrient ni perlu cukup untuk buat darah, ganti baru sel-sel yang rosak, activates hormones, enzymes dan banyak lagi.

 

Semua ni dah di aturkan dalam satu sistem pemulihan badan si ibu tu selepas dia bersalin.

 

Bila dia kerap makan dan minum serta berada di tempat atau suasana yang sejuk.. badan terpaksa menggunakan energy yang banyak untuk memanaskan makanan dan minumannya. Ini satu pembaziran tenaga (wastage).

Sepatutnya tenaga itu dapat si ibu jimatkan untuk pemulihan bahagian badannya yang lain. Bila ada wastage badan kena pump banyak lagi nutrient untuk buat vitamin dan minerals untuk jana tenaga semula. Nak buang wastes dari badan pun perlukan banyak energy.

 

Bukan lah salah kalau minum benda sejuk, makan dan suasana sejuk. Tapi as a logic.. Dah lah badan kehilangan banyak darah selepas bersalin.. energy pun cukup2 makan aje untuk pemulihan badan.. pastu nak membazir energy pulak dengan makan makanan/minuman sejuk.

 

KESAN BURUK

Satu lagi.. sekiranya energy tak cukup.. makanan hanya partially digested. Tak complete pun digestion tu. Akibatnya.. makanan yang tak digest tu dok dlm perut lama sangat.. rotten dan mengeluarkan gas alkohol..

 

Gas ini menyebabkan badan kita berangin.

 

Dah la badan baru nak buat semula darah.. masuk pulak angin yang tak elok dan memggangu sistem pencernaan dan keseluruhan sistem imun si ibu.

 

Semua ni akan menyebabkan bloating dan badan ibu serta baby akan mudah sakit-sakit..sengal-sengal. Silap-silap anak pula dapat kesan kekembungan disebabkan ibu yang bloated.

 

Lagi parah, kalau si ibu bentan.. lalu demam. Dalam tempoh berpantang, ibu perlu menyusukan anak. Jika ibu demam, ibu akan penat dan tidak dapat fokus pada anak. Ini boleh mengakibatkan pospartum blues atau meroyan.

 

Sekiranya si ibu rasa tak selesa, si ibu juga boleh sakit-sakit badan dan mungkin kekejangan. Sembelit dan buasir juga menyebabkan ibu sukar bergerak.

 

Nak berehat sangat pun susah juga. Ibu akan kerap bangun menyusukan anak. Ibu akan jadi lebih stress.

 

Bila energy tak cukup.. badan pun tak cukup rehat.. makan pula hanya jamu yang tak lengkap kandungan nutrisinya.

 

Diet makanan pulak tak banyak protein dan carbo dan segala zat vitamin & mineral yang diperlukan tubuh ketika itu. Exercise dan stretching pun kurang buat.

 

Kesimpulan.. kesihatan tubuh, pemakanan dan nutrient dari supplement sangat penting untuk ibu kembali pulih selepas tempoh berpantang.

 

Ok.. faham tak lagi konsep nih..? Senang faham kan? Hehe…😁😁

 

SEKEJAP AJE PUN TEMPOH BERPANTANG

Orang tua2 dulu2 walau deme tak sekolah tinggi melangit macam orang zaman sekarang.. tapi orang-orang tua punya petua..hebat-hebat belaka. Semua ada scientific reason bila dikaji..

 

Bagi yang berpantang tu.. pantanglah elok-elok ye.. jangan lawan petua mak / mil ok..

 

Barulah berkat dan mak/mil akan doa yang baik-baik untuk anak / menantu yang sedang dalam pantang.

 

Tak lama pun pantang.. kejap aje..janji lepas pantang sihat. Sebab banyak.lagi tanggungjawab kita selepas kita berpantang.

 

Jangan lupa semasa berpantang kena cukupkan nutrient dalam badan. Walaupun orang tua-tua pesan supaya kurangkan makan atau minum benda-benda sejuk.. sehingga kadang-kadang nutrien yabg diperlukan badan tak mencukupi,.. sebab itu pentingnya pengambilan supplement sewaktu dalam pantang.

 

Mira syorkan sangat supaya ibu-ibu ambik set berpantang shaklee untuk berpantang secara sihat..

Sesetengah ibu mungkin memilih jamu tradisional semasa berpantang. Bagi Mira itu tak ada masalah. Tapi dalam tempoh pemulihan tubuh ibu, ibu perlukan banyak nutrient penting untuk kekal sihat semasa dan selepas tempoh berpantang.

Dalam set berpantang Shaklee ada:

1. Alfalfa

2. Omegaguard

3. Ostematrix

4. Vitamin C

5. ESP

6. Vitalea

7. B-Complex

 

Ketujuh-tujuh supplement ini mempunyai fungsi yang berbeza tetapi lengkap untuk pemulihan tubuh ibu selepas bersalin. Pemulihan ini akan melalui proses yang sangat kompleks. Si ibu akan berasa lebih cergas, selesa dan cepat sihat semasa tempoh berpantang. Susu badan pun akan banyak dan si ibu akan rasa tenang dan gembira semasa tempoh berpantang.

 

Bagi ibu-ibu atau si ayah yang beli set berpantang #ShakleebyMira akan enjoy:

👍🏻 Harga yang jimat.

👍🏻consultancy berkenaan cara pemakanan dan follow up

👍🏻memasuki kelas online produk, kesihatan dan penyakit berkaitan secara percuma

👍🏻FOC leaflet dan brochures product

👍🏻e-book (sekiranya topik dan penyakit berkaitan)

👍🏻free gift.

Untuk dapatkan set berpantang Shaklee.. boleh hubungi Mira melalui:

Whatsapp:

019-2821775 (untuk reply yang lebih cepat)

 

Email:

normi.nhm@gmail.com

(Selepas email, sila whasapp saya)

😊😊😊👍🏻👍🏻👍🏻

Mira, WAHM Shaklee..

Penghantaran COD di kawasan:

Sijangkang

Bukit Tinggi

Johan Setia

Telok Panglima Garang

*COD akan dikenakan caj handling minimum RM5 sehingga maksimum RM20 mengikut kawasan.

 

Pos ke seluruh Malaysia.

Healing Crisis

Ramai pulak member yang makan Shaklee, beli kat SID lain tapi mai tanya kat aku.. haih..

 

Kalau ikut mentor aku cakap.. beli kat SID tu, mintak advice SID itu lah.. sebabnya kita belajar pergi kelas kos ratus2.. ribu2.. dan cari rezeki.. melalui konsultansi. Consultancy kita bukan free..kalau nak bagi free hanya pada yang membeli dengan kita atau downline kita sahaja.

 

Ye aku akui.. tapi nak buatmacamana.. aku jenis lembut hati. Walau dah smash depa suh pi tanya kat SID depa beli tu.. depa nak gak tanya aku.. so aku.nak buat macamana dah.. dah itu ketentuan Allah depa mai tanya kat aku.. So aku jawab lah seadanya.

2 hari lepas member call.. dia makan vivix yang dibeli dari seorang SID yang lain.. dia now tengah menghadapi healing crisis.

 

Healing crisis adalah sesuatu yang bagus. Bukan sebaliknya.. kena faham yang tu. Healing crisis menunjukkan badan seseorang tu react dengan vivix secara positif.

 

Lain orang lain healing crisis nya..

 

Lain orang lain tempoh healing crisisnya..

 

Yang penting teruskan ambil vivix dan minum air sebanyak-banyaknya..

 

Sewaktu healing crisis.. sel-sel tengah dipulihkan.. ada juga sel yang dah tengah sakit dipulihkan.. ada sel yang teruk sangat (nekrosis) terpaksa disingkirkan dari badan. Kalau penyingkiran sel yang terprogram atau terancang kita panggil apoptosis.

 

Dalam tempoh ini jugak sistem imun tengah ligat membantu melawan dan membuang toksin dari badan.

 

Senang nak paham kita pikiaq macamni..

 

Bayangkan cat kereta kita ada yang dah lepuh2. Macam mengelupas gitu.. So kita nak tukar cat kereta. Kalau kita cat aje terus cat baru kat atas cat lama.. ok aje cantik pun.. cepat, senang kerja, entah-entah lagi murah. (Aku tak tau sgt bab-bab ni)

 

Tapi bertahan lama ke cat baru tu. Cat lama yang mengelupas kat dalam layer bawah tu still ada.. lama-kelamaan cat lama tu akan merosakkan pulak layer cat yang baru. Rosak cepat.. rugi duit.. kann..

 

So.. seeloknya kita kikis dulu cat yang lama.. kasi buang.. aku tengok cerita ‘count’ yang pakar buat kereta, cat dan design kereta tu.. dia sebut dalam.sarikata bahasa melayu – proses kikis cat ni disebut ’emplas’. Ha.. dah emplas cat lama.. pastu ratakan permukaan besi kereta, pastu baru cat baru kat atasnya. Cat tu akan tahan lama.. lagi berbaloi kann..

 

So back to our topic..

 

Tak heran la kalau makan vitamin semulajadi ade healing crisis yang sakit-sakit badan, lenguh sana sini… sebab sel-sel tengah dipulihkan.. ibarat tengah di emplas, ibarat tengah di ‘polish’.

 

Yang penting ikut aturan makan. Makan real food yang sebenar dengan betul. Waktu healing process kurangkan pengambilan gula dan cuba ambik sekali Vivix dengan OmegaGuard.. OmegaGuard adalah supplement yang tinggi asid lemak omega-3, yang sangat bagus untuk meredakan sakit-sakit badan dan sendi.

 

Kuatkan imun dengan ambik Nutriferon, vitamin C, ESP dan B-Complex.

 

Banyak sangat ???

 

Eh.. awak makan nasik dengan lauk pun pelbagai jenis kan.. pastu siang makan lain, malam awak nak menu lain pulak kan..kan..kannn….

 

So.. nak sihat.. jom la kita ikhtiar bebetul. Makan sayur n buah banyak2. Minum air bebanyak.. Tak rugi pun.. in shaa Allah awak dah buat yang betul. Supplement Shaklee is supplement yang natural. Ada klinikal dan landmark study lagi. :D. Tak caya gie gugel Landmark study. Hanya Shaklee aje yang ada Landmark Study..

 

Trust the #LandmarkStudy.

Trust me! 😀

 

Mira, WAHM Shaklee

019.2821775

Carilah rezeki, amal baik dan beribadahlah selagi tubuh masih mampu

Zaman sekarang bukan lagi macam zaman dulu.. kann..

 

Dengan harga barang yang meningkat..

 

Kos sara hidup yang tinggi..

 

Waktu Mira balik ke Kulim naik bas sensorang haritu.. Mira nampak ramai gelandangan yang tidur bawah jejantas.. bawah jambatan.. dan yang sedihnya kebanyakan mereka tua-tua dah umurnya..

 

Waktu bebaru ni balik kulim pulak.. Allah beri kesempatan duduk sebelah makcik dan pakcik tua yang sama-sama tunggu giliran waktu kat KK.. saja sembang-sembang dengan diorang sementara Mira tunggu nombor mira dipanggil..

 

Rupanya makcik pakcik tu masing2 dah umur 68 dan 73 tahun. Duduk rumah sendirian.. anak ada 7 orang.. tapi masing2 berumahtangga dan kerja di kejauhan. Jadi untuk tampung perbelanjaan kedua-dua suami isteri ni kerja.

 

Makcik tu buat kuih. Pakcik pulak jadi guard kat sebuah kilang.

 

“Bukan anak-anak makcik tak bagi duit kat kami.. tapi diorang pun tak cukup. Masing-masing buat dua kerja nak tampung rezeki kat kota.. Kesian… bukan mudah nak senang lenang sekarang ni”

 

Bagusnya makcik dan pakcik ni..sentiasa fikirkan anak cucu.. Diorang jadi contoh kepada Mira.. iaitu berusaha sungguh2 selagi ada kudrat.. selagi ada tulang 4 kerat.

 

Teringat kat mak ayah mira.. diorang pun, bila anak-anak dah balik ke rumah masing2.. sedih aje deme dua..

 

Disebabkan tu.. big why Mira untuk maju dalam Shaklee semain membara. In shaa Allah.. tua-tua nanti ada lah duit simpanannya.. ameen.

 

Mira

019.2821775

 

#fathonahamazing #Shakleeamazing #tsunamishaklee #amazing10

 

  • www.mirahamzah.com

OmegaGuard Shaklee

 

THURSDAY, 13 OCTOBER 2016

Omega Guard Shaklee

Bila waktu pagi dlm kesibukan..tak sempat nk post kt fb.. tpksa la ku godek2 fb yg dah terkebawah utk reposting.. supaya org ingt jugak produk shaklee ni..dan org yg post tu..ewah.. �

Ni nak share kebaikan dan manfaat Omega Guard..

Banyak sgt kebaikan.. tak larat nk type pjang2.. ni antaranya..😃😃😃

🍄 Rawat penyakit kencing kotor.

🍄 Halang pembekuan darah yang abnormal, Mencegah penyakit saluran darah dan strok.

🍄 Membantu perkembangan otak janin dan memori.

🍄 Mencegah nyanyuk

🍄 Menurunkan tahap kolestrol dlm darah

🍄 Mengurangkan risiko myocardial infraction dan penyakit jantung.

🍄mencegah migrain

🍄 Bantu kurangkan alahan kulit (allergic)

🍄Mencegah lelah dan hepatitis

🍄Cegah sakit buah pinggang

🍄 cegah kanser paru2, payudara, prostat, kolon

🍄dapat merangsang keaihatan hati selepas pembedahan.

🍄 bantu pankreas berfungsi dgn lebih effective.

🍄 Bantu pembentukan rawan bagi sakit bahagian sendi

🍄 Bantu mengurangkan sakit Gout

🍄 Bantu mengurangkan rasa sengal dan elok di ambil bersama Ostematrix.

🍄 Jika diambil bersama GLA, dapat menstabilkan hormon

Omega Guard mmg sinonim dgn kanak2..Anak mira semuanya memang feveret depa la omega guard

Mak depa plak kene makan omega guard sbb compliment dengan ostematrix dan b-complex untuk slipped disc dan sengal badan

Pak depa plak makan omega guard compliments dengan carottomax utk silau dan rabun.

Sebab tu 2 botol sebulan mmg tak cukup kat rumah mira ni..

Korang pun kalau nak beli minyak ikan, cari minyak ikan.yang tulen tau. Tulen maksud kat sini adalah.. minyak ikan lagi banyak dari lemak ikan. Nak senang beli aje omega guard shaklee. 90% memang minyak ikan. Kalau brand lain xpandai nak komen. Nak test jugak? Buat macam ni.. ambik minyak ikan.yang korang beli tu.. masukkan dalam fridge (sejuk beku) sanpai 5-10 jam. Tengok.. beku ke tidak minyak ikan tu.. kalau beku.. sah! Lemak ikan lagi banyak dari minyak ikan. Kalau tak beku maksudnya minyak ikan lagi banyak dari lemak.. haa.. gitew.

Ha.. kan dah janji post ni tak panjang 😂😂

Ok kalau nk Omega Guard ni harga promo sepanjang Oktober aje tau..
Call MIRA untuk order..
Free consultation tau..

Shaklee Independent Distributor

Sijangkang, Klang, Bukit Tinggi, Banting

Mira
019-282 1775