Articles tagged with: secondhand smoker

TIPS MENGHADAPI PEROKOK KETIKA RAYA

Nanti bila balik beraya ni.. ramailah orang yang puasa rokok sebulan, kita boleh nampak dia hisap rokok macam dah tak boleh nak pandang kiri kanan dah..hehe.. maaf ye kalau yang tak macam tu.. ni berdasarkan pengalaman Mira…

 

Seboleh mungkin jauhkan diri daripada perokok dan asap rokok. Tapi kalau tak boleh jugak…

 

TIPS BIASA KITA DENGAR:

  • Elakkan dari perokok
  • Bawa anak-anak pergi jauh dari asap rokok.
  • Tunjukkan signal dengan jari di mulut, geleng kepala dan katakan TIDAK kepada asap rokok.

TIPS DARI MIRA

Seboleh mungkin jauhkan diri daripada perokok dan asap rokok. Tapi kalau tak boleh jugak…

Mak-mak, ibu-ibu, ayah-ayah nenek dan atok dan anak-anak kecik yang sure boleh dapat alahan dari:

 

  •         ASAP ROKOK
  •         BAU ROKOK
  •         BAU BADAN

 

Boleh la standby Vitamin C.

Diulangi… VITAMIN C

 

Yang dewasa boleh la ambil vitamin C. Mak-mak jangan lupa bagi vitamin c kepada anak-anak.

Manakala bagi bayi pula.. mak kenalah kuatkan imun dengan mengambil bukan sahaja vitamin c, malah banyak lagi makanan yang kaya antioksidan.

 

HANYA VITAMIN C 100% NATURAL

Kat pasaran bahkan banyak kat farmasi, kita boleh beli vitamin c untuk dewasa, kanak-kanak dan vitamin C khas untuk ibu hamil.

 

Walaubagaimana pun, berhati-hati ketika memilih vitamin C. Sebab tak semua vitamin C yang tertulis ‘Natural Vitamin C’ adalah vitamin C yang 100% natural. Sebab nak diperakui ‘natural’ itu hanya perlu sekurang-kurangnya 10% sahaja kandungan vitamin C yang natural. Selainnya adalah sintetik.

Cari vitamin C yang 100% natural dan tengok label belakang yang ada cofactor.. Sebab vitamin C yang takde cofactor, akan menyusahkan badan sendiri aje.

 

COFACTOR

Cofactor tu adalah sejenis enzim ‘pembantu’ yang akan bantu vitamin c yang masuk ke dalam darah untuk sampai kepada sel, tanpa perlu menggunakan zat makanan serta mineral protein sedia ada dalam badan, untuk transport Vitamin C kita makan tu ke dalam sel.

Kepentingan cofactor ni sangat perlu. Sebab kalau takde cofactor, pulak tu vitamin yang kita makan tu bukan 100 natural (iaitu vitamin sintetik) memang sel badan tidak dapat mengenali vitanin tersebut.

Jadi tubuh kita terpaksa gunakan mineral dan zat-zat tubuh sedia ada untuk kenali vitamin sintetik yang kita makan.. dan transport vitamin itu ke dalam sel yang memerlukan.

Cofactor ni selalunya bersama-sama vitamin yang semulajadi sahaja. Bukan vitamin yang separuh-separuh semulajadi. Atau yang tidak berenzim.

Ni set untuk yang selalu stress. Tapi sangat bagus untuk cells defense daripada asap rokok yang bertoksik

Vitamin C Shaklee ada cofactor itu iaitu bioflavonoid, citris dan hesperidin. Kalau nak Vit C Shaklee boleh contact Mira ye..019-2821775

 

KENAPA VITAMIN C?

Vitamin C ada antioksidan yang pelihara membran sel yang sangat nipis dan sensitif, yang boleh dipecahkan oleh gas toxic yang dibebaskan oleh perokok.

 

Selain itu Vitamin C kuatkan salur darah dan kapilari dan melindungi dari kesan toksik tersebut.

Vitamin C Shaklee mempunyai bahan-bahan 100% natural dan mempunyai cofactor yang membantu transportation Vitamin C ke dalam sel badan.

Kalau tak, susah sel-sel badan nak kenal vitamin C dan bawak vitamin C yabg kita ambil tu ke dalam sel. Lagi-lagi kalau vitamin C sintetik yang banyak terdapat di pasaran.

Selain tu jugak, Vitamin C Shaklee ada Sustain-Release System, iaitu satu system (di coating luar tablet vitamin C itu) di mana Vitamin C akan dilepaskan setiap jam ke dalam darah apabila diperlukan oleh sel.

Kalau vitamin C yang takde sustain-release system ni.. segala vitamin c yang masuk ke dalam darah akan dilepaskan semua serentak. Kalau 1000 mg.. ha, 1000 mg tu lah yang dilepaskan.

Sedangkan kalau waktu tu badan kita cuma perlu 100 mg aje.. pastu sejam lagi dia perlu lagi 100 mg lagi.

Kalau banyak sangat serentak, sel takkan ambil pun.. Vitamin C larut air takkan tersimpan dalam salur darah lama-lama.. so nanti dibuang aje ke sistem perkumuhan. Kan ke membazir vitamin C kita tu.. kan..

Sebenarnya banyak lagi kebaikan Vitamin C natural ni. So kalau nak tahu kenapa kita kena ambik vitamin C natural meh klik sini.

 

Last but not least.. Mira nasihatkan..

*Ambillah suplimen yang betul-betul telah diuji secara klinikal, mempunyai landmark study, selamat dan berkesan untuk tubuh. Plus.. environmental friendly 😀

*Sihat itu nikmat

*Ambik supplement sebelum sakit

 

#notakesihatanbyMiraHamzah

#pengedarShakleesijangkang

#pengedarShakleebukittinggi

#pengedarShakleetelokpanglimaGarang

 

Mira

019-2821775

www.mirahamzah.com

 

Kenapa perlu cari Mira untuk beli Vitamin anda ? Klik sini.