PERSIAP ANAK UNTUK RAMADAN.

Eh, biar betul..

Awal lagi kot. Sekarang Januari lah. Puasa nuuuunn bulan 5-6 nanti.

😂😂😂

Kalau tanya pada Mira soalan macam tu, Mira confiden jawab..

Jangan minggu depan nak puasa, hari ni baru nak persiap anak².

Persiap apa sebenarnya?

1. Nutrisi Tubuh Badan Anak

Bila nutrisi cukup, senang dja nak terima ilmu apa saja pun termasuk pelajaran setiap hari kat sekolah, dan pesanan² mak ayah setiap hari.

2. Akidah dan sehalanya tentang Ramadhan.

Waktu ni, mulalah kita inject sikit cerita² Rasulullah. Selit akidah sikit². Lepas tu cerita bab puasa. Kebaikan puasa.. Akhlak ketika puasa. Dan banyak lagi. Ikut kreativiti mak ayah dan orang sekelilingnya.

 

Tak payah banyak. Buat sehari 1 topik pun dah cukup.

 

Kalau Mira, I suka ambik peluang, waktu diorang on the way ke sekolah petang. Dah fresh mandi, makan solat semua kan.. So selit² lah 1 topik tu.

 

Cukup lah 2 aje.. tak perlu banyak-banyak.

 

In shaa Allah dengan adanya 2 guidelines ni..

Anak kita akan sangat-sangat bersedia MENTAL, FIZIKAL mereka untuk berpuasa nanti. Jangan terkejut, anak-anak kita boleh berubah 360° tentang solat, dan puasa mereka tahun ni, berbanding tahun-tahun yang lepas.

 

Eh, bukan anak yang baru nak belajar puasa aje yang noleh guna guildelines ni.. malahan kita yang dewasa, atau dah menginjak tua pun.. masih boleh guna cara ni.

 

Bagus, memang workable tau tips ni. Tak percaya, cubalah. Memang anda akan puas hati.

😊 Tunggu nanti ya, Mira update pulak pecahan-pecahan topik yang Mira suka nak beri kat anak-anak. Dan perlengkapan nutrisi apa untuk daily intake bunga² syurga Mira ni.

Stay tune😘❤️

 

Mira

Pengedar Shaklee Klang

Pengedar Shaklee Shah Alam

Pengedar Shaklee Banting

 

Nak beli Shaklee? Hubungi Mira di wasap:

wasap.my/60192821775