5 TIPS ANAK SUKA MAKAN SAYUR DENGAN RELA HATI

NAK TIPS SUPAYA ANAK SUKA MAKAN SAYUR ?

Semenjak masuk group FB “Real Kids Real Food” ni, Mira cuba nak ubah cara pemakanan anak-anak dari tak suka makan sayur, kepada suka makan sayur. Buah Mira tak payah risau, sebab anak-anak memang suka makan buah. Cuma sayur aje yang susah sikit nak makan. Atau senang cakap tak nak makan langsung.

Anak-anak Mira ni bukan tak makan sayur, tapi kena makan dengan paksaan. Satu lagi, memilih sangat. Yang diorang nak makan cuma timun dan buncis aje. Itu pun buncis tu kena tengok cara masak. Tak kena gaya masak… alamatnya sejuk kejong aje lah sayur tu atas meja makan tu. Tak disentuh pun.

Bawa anak ke pasar untuk mereka sendiri pilih sayur mereka. In shaa Allah mereka akan suka makan sayur nanti.

PAKSA ANAK MAKAN SAYUR

Ikut kan, Mira memang strict bab makan ni. Sebab anak-anak Mira ni picky eater. Jadi memang susah la nak makan makanan berkhasiat, sayur apatah lagi kannn. Lagilah berganda susahnya.. huhu.

Walaupun mak ayah diorang ni memang penggemar sayur-sayuran, tapi anak-anak tetap tak suka makan sayur. Tapi Mira ni tak nak putus asa. Kalau putus asa, esok ni alamatnya kena menjawab lah kat akhirat kan. Jadi, Mira guna cara Mira lah. Iaitu paksa dengan rotan kat sebelah meja makan. Ugut dengan rotan.

Tapi cara ni sebenarnya buatkan anak TERPAKSA MAKAN SAYUR. Dan diorang tak feel pun kesedapan sayur tu. Tak menikmatinya. So, setiap hari pun kita sebagai ibu bapa memang akan struggle dengan cara yang lebih stern. So, lama-lama bila anak dah besar, diorang takkan lah nak kena marah-marah lagi kan..

Lagipun menurut kajian, bila kita paksa anak makan sesuatu yang tidak disukainya. Dan anak makan dengan keadaan stress, akan menggangu sistem penghadamannya. Kalau kerap berlaku, sistem penghadaman dan reaksi bio-kimia dalam badan terganggu secara kekal dan menyebabkan masalah major dalam sistem gastrointestinal kelak. Hmm…nampak mudah kan? Niat nak sihatkan anak kita dengan makan sayur, tapi akhirnya menyebabkan masalah penghadaman. Siapa susah nanti ??

 

TIPS BUATKAN ANAK SUKA MAKAN SAYUR DENGAN RELA HATI

PILIH SAYUR YANG DISUKAI

Yang pertama sekali, pilih sayur yang anak suka makan. Kalau Mira, anak memang start tak suka loangsung makan sayur. Demonstrasi ayahnya makan sayur pun tak membuahkan hasil yang baik…hehe. So, Mira dan suami suka sangat cari majalah ke, atau resepi sayur bergambar yang menyelerakan tu, tunjuk kat diorang ni dan ceritalah bahawa sayur tu sedap.

 

BAWA ANAK KE KEDAI ATAU PASAR UNTUK PILIH SAYUR

Tips yang kedua, walaupun waktu ni diorang belum nak suka makan sayur. Tapi anak-anak ni, kalau diajak pergi ke kedai atau supermarket memang diorang laju je. hehe. So Mira ambil peluang ni untuk diorang tolong Mira pilih sayur-sayuran yang Mira dan diorang dah decide based on menu sayur yang diorang tengok dalam resepi masakan sayur tu.

Tapi part ni anak-anak yang besar lah yang akan participate. Anak-anak kecil pula, kita bawak diorang ke shelf sayur tu, tunjuk kat diorang, biar dioarng pegang sayur-sayur yang bright colors dan object view macam brokoli, kobis, timun, tomato, peria dan capsicum. Diorang sure akan tanya macam-macam. Time tu pakat lah mak-ayah ni berlakon depan diorang, katalah sayur tu sedapppp.. buat lah muka acah-cah makan. So anak-anak kecil ni pun akan ikut acah-acah makan jugak..haha.. Fun tau bila tengok keletah diorang tu.

CERITA KEBAIKAN SAYUR

Peringkat ketiga, kita ceritakan kebaikan sayur dan manfaat untuk kesihatan. Caranya:

macam Mira, waktu kat rumah, dok siang-siang sayur tu, boleh la panggil diorang ni untuk sama-sama bantu kat dapur. Yang kakak-kakak Mira mintak diorang untuk asingkan daun bayam dengan batang. begitu juga dengan sayur kangkung.

Yang adik-adik pula memang suka main dengan air. Suruh la diorang ni basuh tomatoes, terung, timun dan sebagainya yang dibeli tu. Waktu potong pun diorang nak take part jugak. Bagi jer can diorang nak main kat dapur tu. Bagi pisau mainan dan cutting board. Suruh diorang potong. Sure diorang buat.

Ceritakan sesuatu yang membuatkan anak boleh mengimaginasikan tentang sayur

Sambil-sambil tu, kita mulalah ceritakan tentang kebaikan sayur itu, sayur ini. Macam-macam cerita dan pelbagaikan cara nak bagi cerita sayur tu menarik.

Cara Mira, Mira suka ceritakan sayur kangkung yang banyak vitamin, bila masuk dalam badan, apa yang sayur tu boleh tolong organ-organ badan. Organ badan akan happy dan ucap terima kasih kat kita..sebab kita jaga organ-organ tu dengan makan sayur. Waktu ni selitkan juga perasaan organ-organ tu, bila lama sangat tak dapat sayur-sayuran. Mesti organ-organ tu kecewa.

Dan kalau selalu kecewa, badan mudah jatuh sakit. Dan susahlah nak pergi sekolah, belajar atau main kat luar rumah, atau jalan-jalan makan angin. Asyik kena baring dan tidur, makan ubat dan mungkin duduk lama kat hospital kalau sakit..haha… Part ni surely funny bila diorang dah start takut.

 

PELBAGAIKAN CARA MASAK, DAN FOKUS PADA CARA YANG DIORANG SUKAI.

Waktu ni kan, kita sebagai ibu khususnya yang selalu masak kat dapur (kadang-kadang ayah pun sama kan..) kena cuba resepi yang sesuai dengan anak. Contohnya, selepas Mira dah tahu anak-anak suka makan kangkung masak belacan. So Mira cuba buat pula masakan yang sama, cuma gantikan dengan kacang botor,

Well, totally knew memang diorang akan tolak sayur tu sebab bila dah siang rupanya pelik bagi diorang. So Mira campurkan dengan sayur buncis. memang diorang ni makan juga sayur buncis. So Mira ambil kesempatan ni untuk campur sayur-sayur ni dan cedok sesudu dua dalam pinggan diorang.

Mulanya response diorang dah boleh agak (tetiba tanya “ni sayur apa ni? Peliknya. Taknaklah”). Time ni pandai-pandailah pujuk dan ceritakan kebaikan macam kita selalu buat. Cuba pujuk dan cuba je. tapi jangan paksa. Cuma pujuk aje. Kalau diorang tak nak jugak, that’s it.. stop dulu. Jangan paksa. Cuba lagi lain kali. Sebab tu kena sabar dan tabah…haha.

Bila kita masak bersama dengan anak, mereka lebih cenderung untuk mencuba masakan mereka, walaupun mereka tak masak, tapi hanya menolong, mereka akan teruja untuk mencubanya. Sumber gambar: Google

Anak-anak sukakan minum petang. Jadi ibu-bapa boleh kreatif, pelbagaikan menu masakan yang berasaskan sayur supaya anak suka makan sayur. Sumber gambar: Google

CUBA SAYUR BAHARU

Anak Mira lepas tu dah suka makan lebih dari 1 jenis sayur dah..iaitu:

Kacang buncis, kacang botor, kangkung, bayam, timun dan kubis, salad.

So, it is time untuk diorang makan tomato pulak. Biasalah budak, kalau tengok warna merah-merah ni, dah macam cili. Walaupun tahu tu bukan cili..tapi diorang refuse jugak nak makan.

Suatu hari tu Mira buat nasi ayam. Jadi Mira balutkan salad dan hirisan tomato tu. kKmudian cicah dengan sos cili nasi ayam tu dan kicap. Pastu, Mira lah yang jadi model terbaik depan anak-anak.

Model ni bukan sikit-sikit tau.. Sayur tu, hampir setengah pinggan Mira dah habis makan baru diorang tanya, “Ma, makan sayur macam tu sedap ke ma?” Haa…waktu ni lah kita nak cucuk jarum, “Of course sedap. Sedap sangattt!” Pastu mama tambah tentang kebaikan sayur tu. “Fuh! Sedap!” Ulang-ulang aje ayat tu sambil makan depan diorang dengan cara paling sedap, menggiurkan.. Siap makan sambil pejam mata gitu… haha.

Pastu tetiba: “Mama, nak makan jugak..” kata KakNgah. Kak Long Mia perhati aje.

Lepas dia makan, dia kata..”Eh, ok lah. Alah tak rasa apa-apa pun.. macam kita makan salad aje.. Jadi kalau tak rasa apa-apa sangat, boleh la makan…”

See… nampak tak? Diorang ni kalau bab makan sayur, kalau diorang suka taste yang satu tu, yang tu lah diorang nak. Taste yang lain takut dah nak try. Kebanyakan ibu bapa pula, bila anak-anak dah start makan satu jenis sayur aje, dan refuse nak try taste baru, ibu bapa dah tak nak encourage anak try taste sayur yang lain. Sebabnya takut anak terus tak nak makan sayur pulak. Lagi haruuuuu…

So bila kita buat acah-acah lakon over macam tu, memang akan tarik perhatian mereka untuk sama-sama cuba.

PEMAKANAN SIHAT DAN SUPLIMEN TAK TINGGAL

Selepas makan makanan harian beserta sayuran dan buah-buahan, Mira tetap amalkan Vitalea dan OmegaGuard untuk kesemua anak-anak Mira.

Vitamin dan suplemen minyak ikan ni sangat penting, bukan sahaja untuk mengisi kelompongan nutrisi yang hilang (nutrisi boleh hilang ketika sayuran masih di pokok, hilang semasa sayuran dimasak dan cara penyediaan) , tapi juga untuk meningkatkan imun tubuh diorang yang fragile ni, supaya kekal sihat dan aktif. Otak pun semakin fokus pada pelajaran dan kurang berisiko untuk jatuh sakit sepertin demam, selsema dan sebagainya.

Bila anak-anak makan supplement yang betul, anak makin selera untuk makan sayur

Ok, mak ayah kat luar sana. Selamat mencuba buatkan anak-anak suka makan sayur..

Untuk lengkapkan nutrisi anak korang, boleh terus berikan Vitalea For Kids dan OmegaGuard dan Mealshakes untuk anak-anak sihat dan cemerlang dunia akhirat.

 

Untuk order Shaklee, boleh berhubung dengan Mira terus secara whatsapp:

019-2821775

www.wasap.my/60192821775/throughblog-saya-nak-order-shaklee

7 Replies to “5 TIPS ANAK SUKA MAKAN SAYUR DENGAN RELA HATI”

  1. aku sendiri susah makan sayur.

    inikan plak nak pakasa anak makan sayur.

    haha..

    simply, bila depa besaq nanti, depa sendiri akan makan sayur.

    untuk “Survive”.

    ia ambil masa.

    Mungkin sekejap, mungkin tunggu dah besaq baru minat tu datang nak makan sayur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *