Articles tagged with: Pengedar Shaklee Klang

SELAMATKAH SUNTIKAN PERANCANG KELUARGA

Tak Mahu Hamil Lagi

Waktu dah bersalin anak keempat, Mira buat keputusan untuk bertanya kepada doktor untuk membuat suntikan perancang 3-bulan buat sementara waktu.

 

Walaupun pernah satu ketika dulu Gynea Mira menasihatkan untuk Mira tak lagi mengambil perancang jenis hormon, tapi kali ini Mira terpaksa kerana takut sekiranya Mira bertangguh, Mira hamil sekali lagi seperti pengalaman hamil yang Mira ceritakan dalam entry selepas ni.

Image result for family planning

Cukuplah anak dah 4 orang. Kalau boleh dah tak nak hamil lagi.

 

Sebenarnya suntikan hormon yang Mira buat ni adalah suntikan Depo-Provera iaitu ubat jenis hormone yang mengandungi satu jenis sintetik hormon iaitu depot medroxyprogesterone acetate (DMPA). Suntikan ni disahkan oleh doktor dapat mencegah kehamilan dengan sangat berkesan sehingga 99%.

 

Suntikan ini diberikan kepada wanita selepas hari ke 5 haid. Ini penting untuk memastikan wanita itu benar-benar tidak hamil ketika suntikan diberikan. Pencegahan kehamilan akan berkesan selama 3 bulan, dan wanita itu harus mengambil semula suntikan itu sekiranya berniat untuk teruskan merancang.

Image result for family planning injection

Suntikan perancang dan menyusu

Waktu ini doktor dan nurse nasihatkan Mira supaya teruskan mengambil perancangan jenis ini sebab ianya tidak akan mengganggu kuantiti dan kualiti susu ibu.

Kesan pengambilan suntikan

Banyak kajian menunjukkan bahawa jika seseorang wanita itu lebih lama mengamalkan suntikan perancang kehamilan Depo-Provera (depo), lebih sukar hamil atau mengambil masa yang lama untuk hamil semula.

 

Walau bagaimana pun, wanita yang ingin hamil boleh mendapatkan nasihat doktor untuk mencari kaedah kehamilan semula.

 

Kebanyakan wanita yang menggunakan suntikan depo boleh mendapat kesan sampingan. Antaranya adalah:

  1. Mengalami pendarahan faraj yang tidak pasti puncanya.
  2. Mengalami masalah yang berkaitan dengan fungsi organ dan hati.
  3. Mengalami kanser payudara.
  4. Mengalami masalah ‘darah beku’
  5. Terjadinya vericose vein (urat simpul atau urat banir di permukaan kulit wanita, selepas kehamilan.
  6. Kitaran haid yang tak menentu, atau bilangan hari yang semakin sedikit atau semakin bertambah.
  7. Mengalami sakit kepala
  8. Rasa berdebar-debar atau mengalami masalah anxiety.
  9. Masalah jerawat yang sukar surut.
  10. Perubahan selera makan, makin lapar atau susah nak lapar.
  11. Penambahan berat badan atau sebaliknya, bergantung kepada individu.
  12. Pertumbuhan bulu pada badan dan muka
  13. Keguguran rambut
  14. Kereputan pada tulang (osteoporosis)

Image result for suntikan perancang

Perkara 4 hingga 14 tu memang Mira alami. Dan Mira juga risau perkara 1 hingga 3 itu. Mira pulak sebelum ni memang ada masalah tulang belakang yang herniated (L3, L4, L5, S1), dan penyakit fibromyalgia dari masalah anxiety yang kronik.

 

Darah beku

Pasal darah beku pulak, bila Mira ingat-ingat balik, seorang nurse yang sambut anak ketiga Mira pernah beritahu Mira.

Katanya darah beku Mira masih banyak dalam rahim. Wajtu tu nurse tu macam merungut ketika dia cuba mengeluarkan sisa darah dari rahim, sebelum buat jahitan pada luka episiotomi.

 

Dan ketika Mira berpantang anak ketiga di rumah mama Mira, seketul darah beku yang lama keluar sebesar 1 genggam, jatuh ke lantai.

 

Dan permukaannya ketulan darah tu dah berlubang-lubang seperti permukaan span (macam permukaan badan spongebob gitu.. berlubang-lubang).

 

Mama kata itu maksudnya ketulan darah beku yang dah lama melekat di rahim, akhirnya dah keluar. Kalau darah beku yang masih baru, permukaan darah beku tu licin, bukan berlubang-lubang macam tu.

 

Ada juga doktor gynae yang mengatakan kitaran haid Mira akan kembali stabil selepas 1 tahun atau lebih penggunaan hormon ini. Tapi nampaknya menjadi sebaliknya.

 

Mira memang dah tak datang haid dengan teratur. Bahkan hanpir setahun tak datang haid.

 

Mira utarakan masalah ni kepada doktor. Bahkan Mira buat 2nd opinion ubtuk buat ultrasound di klinik swasta. Penerangan doktor tetap sama. “No problem, rahim awak ok. Awak tak hamil atau ada masalah lain”

 

Doktor tu jugak pernah kata, sekiranya masalah haid berlarutan, doktor sarankan agar menghentikan suntikan ini, dan berbincang dengan doktor kaedah perancang kehamilan yang lain.

 

Ini kerana pengambilan hormon ini terlalu lama iaitu lebih dari 2 tahun, boleh merisikokan kehilangan kepadatan tulang, akhirnya mendapat osteoporosis.

 

Keputusan

Jadi kami suami-isteri mengambil keputusan untuk menghentikan pengambilan hormon ini, dan mencuba kaedah perancang yang lain.

 

Untuk mendapatkan khidmat nasihat berkenaan perancangan keluarga, pasangan suami isteri boleh mendapatkan khidmat nasihat dan rawatan di klinik atau hospital swasta, atau boleh berhubung dengan pihak LPPKN.

 

Bagi yang nak berhubung dengan LPPKN, boleh terus ke laman web ini untuk maklumat lanjut:

www.lppkn.gov.my

 

Rujukan:

Kesan sampingan suntikan perancang keluarga

Depo Provera and Bone Mineral Density

 

 

 

ESP SOYA TERBAIK DAN SELAMAT

Mira memang pengguna tegar ESP sejak tahun lepas. Alhamdulillah.. sejak pengambilan konsisten, Mira nampak banyak perubahan positif. Perubahan ketara adalah pada kulit seluruh badan. Hehe.. memang rasa lain. Tak reti nak describe. Kena cuba sendiri baru boleh faham.

 

Customer Mira pun suka ambik ESP ni. Kata diorang rasa bertenaga bila ambil pagi dan lambat rasa lapar semula.

 

Kebanyakan mereka yang jadi cikgu selalu beri testimoni yang sama.. iaitu cepat letih bila ke hulu dan kehilir. Berkejar ke kelas bawah dan kelas tingkat atas..

 

Bila ambik ESP, mereka kata keadaan jadi lain, penat dah kurang. Bahkan kalau penat pun jarang mengantuk.

 

Shaklee ESP merupakan sumber protein soya terbaik. Menyediakan 14 gram protein soya bukan GMO berkualiti tinggi. Mengandungi semua asid amino perlu yang tubuh anda perlukan untuk membina kesemua asid amino-tak perlu (yang tubuh boleh bina sendiri). daripada kesemua asid amino yang lengkap ini, protein dapat dihasilkan dengan sihat dan selamat.

  • ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolestrol.
  • Dihasilkan di bawah satu program yang dikenali Identity Preservation Program (IPP)
  • Kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.
  • Disahkan Halal oleh Islamic Services of America (ISA) iaitu badan yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

 

Image result for ESP Shaklee

TIDAK PERLU LAGI RAGU-RAGU DENGAN PROTEIN SOYA ESP

Protein soya adalah protein dari sumber tumbuhan, yang lebih mudah diserap oleh badan. Juga mudah dipecahkan menjadi asid amino dan dibentuk semula kepada bentuk protein yang diperlukan mengikut keperluan sel-sel badan yang berbeza-beza dalam tubuh.

 

Bagi protein dalam ESP, pemprosesannya adalah melalui IPP program. Program ini melindungi dan memastikan setiap biji kacang soya yang diambil adalah non-GMO dan bebas dari segala bahan kimia. Oleh sebab itu, ianya lebih mudah dihadam dan memberikan banyak manfaat kepada tubuh, TIDAK SEPERTI SOYA LAIN YANG DARI BENIH YANG TELAH DI GMO.

 

Dalam IPP program ini juga, pemprosesan soya melalui satu proses yang semulajadi mengikut sifat soya itu sendiri dan mengelakkan rintangan yang selalunya terjadi dalam proses soya biasa, yang akhirnya menyebabkan soya biasa tinggi paras index glisemik (GI) nya.

 

GI yang tinggi (melebihi 70) akan membuatkan kandungan gula (glukos) dilepaskan ke dalam darah secara mendadak. Seseorang itu cepat merasa kenyang tapi cepat pula berasa lapar. Malahan glukosa yang berlebihan yang tidak digunakan oleh sel akan bertukar ke bentuk lemak dan duduk di bahagian abdomen dan hati.

 

GI di dalam ESP hanyalah 39. Oleh sebab itu, kandungan gula (glukosa) ditukarkan secara perlahan-lahan mengikut keperluan sel. Jadi, glukosa dalam darah menjadi normal dengan cepat dan tiada lambakan glukosa yang ditukarkan kepada lemak.

 

SIAPA YANG PERLUKAN ESP ?

Hampir semua orang dewasa memerlukan ESP.

Ini kerana setiap orang dewasa menggunakan tenaga setiap hari dalam aktiviti kerja, bersukan dan melakukan kerja-kerja rumah.

Berikut adalah senarai orang yang sangat memerlukan khasiat ESP:

  • Wanita
  • Wanita Hamil, Menyusu, Berpantang, Keguguran, dan
  • Pasangan suami isteri yang menunggu tempoh kesuburan untuk mendapatkan zuriat.
  • Warga emas
  • Pesakit tekanan darah tinggi
  • Pesakit diabetis
  • Pesakit yang mempunyai tahap kolestrol yang tinggi
  • Pekerja
  • Pelajar

 

KEBAIKAN DAN MANFAAT ESP:

  • Membantu pembinaan semula otot dan kulit.
  • Mengembalikan seri kulit dan kepejalan otot.
  • Membantu percepatkan penyembuhan luka
  • Mengurangkan kesan parut
  • Menyediakan tenaga dalam tempoh masa yang panjang
  • Membantu menahan rasa ‘cepat lapar’ kerana saluran tenaga yang konsisten dari ESP
  • Membantu mengurangkan paras kolestrol
  • Menyokong sistem imunisasi badan yang membantu mencegah migrain, insomnia dan tekanan.
  • Menggalakkan sistem peredaraan darah yang sihat.
  • Kaya dengan isoflavones yang membantu mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid (menopos).
  • Menggalakkan payudara yang sihat dan anjal
  • Menggalakkan prostat yang sihat
  • Membaiki pigmentasi untuk masalah rambut gugur dan beruban, serta masalah kulit (kedut & kesan tua)

 

GABUNGAN ESP DENGAN PRODUK LAIN UNTUK KESAN TERBAIK BAGI MASALAH YANG BERKAITAN:

PELBAGAI MANFAAT

ESP + Vitalea

  • Membekalkan vitamin & mineral yang cukup
  • Badan kekal bertenaga seharian
  • Bagus untuk mereka yang terlalu sibuk dengan urusan harian.
  • Bagus untuk ibu hamil yang sukar untuk makan akibat loya semasa hamil
  • Bagus untuk zat mineral dan vitamin yang lengkap semasa keseluruhan tempoh hamil, berpantang dan menyusu.
  • Bantu untuk meningkatkan zat dalam susu ibu
  • Bantu untuk meningkat HB darah merah.
  • Bantu untuk kesuburan lelaki dan wanita

 

KESUBURAN WANITA DAN LELAKI

ESP + GLA + VITALEA

  • Bantu menstabilkan hormon wanita
  • Mewujudkan kitaran haid yang teratur
  • Menyokong sistem imun
  • Menjaga kesihatan sel
  • Memelihara kesihatan prostat
  • Membantu menyembuhkan luka terutamanya selepas pembedahan atau keguguran

 

MENAMBAH TENAGA

ESP + Performance Drink

  • Untuk tenaga yang hebat, kekal berpanjangan
  • Bagi yang sering mengantuk dan kurang daya fokus
  • Sangat baik jika amalkan ketika berpuasa

 

KECANTIKAN KULIT

ESP + VIT C-PLUS + VITA E COMPLEX

  • Kandungan protein membantu pertumbuhan kulit baru dengan bantuan Vit C yang berfungsi sebagai agen pemulih sel. Manakala Vit E yang kaya antioksidan yang membantu merawat kulit secara mendalam.
  • Membantu menghilangkan parut jerawat. Pengambilan yang kosisten akan memudarkan cela dan jeragat.
  • Bertindak sebagai agen anti penuaan.

 

NUTRIENT & KESIHATAN OTAK DAN INGATAN

ESP + OMEGAGUARD + LETCHITIN

  • Memberikan tenaga yang berpanjangan.
  • Mampu membantu pengurangan sakit di bahagian sendi dan otot.
  • Membantu penukaran kolina kepada tenaga.
  • Membantu menyalurkan oksigen ke bahagian otak.
  • Omega-3 adalah lemak ikan terbaik, tulen dan salah satu asid lemak untuk membina sel otak. Omegaguard bagus untuk yang menghadapi penyakit alzhemier
  • Kaya dengan DHA dan omega-3 untuk perkembangan otak
  • Sangat bagus untuk wanita hamil dan menyusu.

 

PELANGSINGAN

ESP + LETCHITIN + OMEGAGUARD + HERBLAX

  • Membantu pembersihan usus dan nutrient mudah untuk diserapkan ke dalam tubuh.
  • Membantu mengempiskan perut.
  • Pembinaan sel-sel baru yang lebih sihat
  • Menukarkan makanan kepada tenaga
  • Mengemulsi lemak baharu dan menyingkirkan dari tubuh
  • Membuat usus besar menjadi lebih lawas.
  • Memecahkan lemak lama yang menyaluti organ dan abdomen.
  • Bantu ibu menyusu mendapat susu yang lebih berkualiti dan berat badan ideal.

 

MENAMBAH BERAT BADAN

ESP + MEALSHAKES

  • Meningkatkan selera makan
  • Kandungan asid amino lengkap membantu pembinaan protein justeru pembinaan otot dan kuatkan tulang.
  • Meningkatkan daya imun tubuh.

 

IBU HAMIL
ESP + VITALEA + B-COMPLEX + OMEGAGUARD + OSTEMATRIX

  • Membantu membina sel-sel janin dengan pesat dan sihat
  • Membantu meningkatkan bacaan HB bagi mereka yang mempunyai masalah HB rendah
  • Membantu menenangkan ibu hamil yang kerap stress
  • Membantu menenangkan saraf dan otot.
  • Membantu pembinaan otak janin.
  • Mengurangkan sengal-sengal pada badan ibu hamil
  • Menguatkan gigi dan tulang
  • Melawaskan
  • Memperbaiki masalah sistem pencernaan pemprosesan nutrien dalam ke dalam tubuh.
  • Memperbaiki otot usus yang kurang aktif dan mengelakkan masalah sembelit.

 

 IBU MENYUSU & BERPANTANG

ESP + VITALEA + B-COMPLEX + OMEGAGUARD + ALFALFA + OSTEMATRIX

  • Membantu membina susu badan yang lebih berkualiti
  • Membantu meningkatkan bacaan HB bagi mereka yang mempunyai masalah HB rendah
  • Membantu menenangkan ibu menyusu yang kerap stress
  • Membantu menenangkan saraf dan otot.
  • Membantu meningkatkan kepekaan dan rasional dalam fikiran ibu dan mengelakkan daripada meroyan.
  • Mengurangkan sengal-sengal pada badan ibu menyusu dan berpantang
  • Menguatkan gigi dan tulang
  • Memperbaiki masalah sistem pencernaan pemprosesan nutrien dalam ke dalam tubuh.
  • Memperbaiki otot usus yang kurang aktif dan mengelakkan masalah sembelit.

 

Image result for ESP Shaklee

 

So, selepas ketahui semua kebaikan dan manfaat ESP, apakata kita rembat ESP bulan ni. Bulan ni pulak ESP ada diskaun hebat! Yesss!!!

ESP 5% DISKAUN

Sepanjang bulan Oktober 2017 ni, ESP ada diskaun sehingga 5% sekiranya membuat pembelian 4 tong ESP.

Jarang tau ESP nak ada diskaun ni.

Jom contact Mira untuk order dan konsultansi:

Whatsapp: 019-2821775

ANAK DEMAM LAGI..

Kerap sangat kah anak demam tu?..

Kalau kerap demam, ibu dan ayah kena tahu apa punca demam tu. Sebab demam bukan penyakit.

Demam adalah symptoms kepada sesuatu infection luar kepada tubuh si anak.

Jika kita hanya rawat demam, tanpa merawat punca kepada demam yang kerap itu, kemungkinan anak kita akan mendapat penyakit yang berisiko mengganggu kesihatannya pada masa depan.

 

PENGALAMAN ANAK YANG KERAP DEMAM

Kalau experience Mira yg dulunya anak memang kuat demam dan bronkiolitis, sorang plak dapat asma.. apa yang Mira buat nak bagi dia kuat imun?

Selain berikan nya makanan yang berkhasiat, dan air yang banyak..

Mira akan berikan anak Mira 3 jenis supliment semulajadi Shaklee ni..

 

❤ Mira beri dia NUTRIFERON untuk kuatkan imun tubuh.

 

❤ Mira beri dia OMEGAGUARD untuk legakan inflamasi dalam paru².

 

❤ Mira beri juga MEALSHAKES untuk bantu tubuh dia repair sel² yang rosak dengan perfect, dan repair dengan cepat.

 

PERINGATAN !

Demam, selsema dan batuk adalah symptoms kepada sesuatu penyakit. Suhu badan yang tinggi menunjukkan sistem pertahanan badan si anak sedang melawan jangkitan atau patogen yang cuba untuk merosakkan sel-sel tubuh.

 

Jika anak kita makan makanan seimbang sekalipun, dia memerlukan ‘ booster’ untuk bantu badannya tingkatkan imun.

Apabila imun kukuh, badannya dapat melawan penyakit dengan efisyen.

 

Jom mulai beri anak anda vitamin semulajadi yang ada landmark study nih sekarang..

 

TRUSTED SHAKLEE DISTRIBUTOR

with CONSULTATION.

Whatsapp Mira

019-2821775

Kawasan COD:

Sijangkang, Bukit Tinggi, Jihan Setia, Bandar Botani, Bandar Parkland, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Banting hingga kawasan Morib (Sabtu sahaja).

 

Pos ke seluruh Malaysia.

 

#notakesihatanbyMiraHamzah #pengedarShakleebukittinggi #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #Nutriferon #omegaguard #mealshakes

Aku perati Maknjang aku..

Hujung minggu lepas.. aku jaga mama kat hospital. Mama lepas buat operation polyps kat belakang rongga nasalnya. Papa pulak dah jaga mama sejak hari isnin admit ward tu.. jumaat hari yang aku sampai papa demam. Maknjang and Auntie Norria pulak sampai dengan niat lawat mama. Alhamdulillah.. besarnya rahmat Allah aku rasa.. sebab betapa aku nak sangat datang awal.. tapi jumaat jugak aku sampai. Betapa papa risau nak drive sorang ke Kulim dalam keadaan dia demam.. datang adik-adiknya untuk membantu. Dalam keadaan dia demam.. Papa takkan gerak pergi mana2 kecuali dengan mama, anak2 dia.. or kalau adik2nya saja yang bawak dia. Kalau orang lain pujuk pun.. dia ketegaq.

 

So.. maknjang and auntie pun bawak papa balik rumah. Aku teman mama kat hospital. Sampai papa ke rumah maknjang, dia tak nak masuk. Dok aje dalam kereta sebab nak jugak balik rumah dia. Demam2 tu ofkos la maknjang risau dia dok sorang2 kat rumah. Buatnya terpengsan ke.. pening jatuh dalam toilet ke.. bahaya. So maknjang dan anak-menantunya usaha ambik kain baju, hantar papa. Diorang bermalam pulak kat rumah papa.. sebab kesian papa yang duk sorang dalam keadaan dia demam.

 

Baikkan maknjang aku.. Allah gerakkan hati dia untuk membantu.. sedangkan aku tahu maknjang penat sangat waktu tu. Allah dah aturkan kan supaya maknjang and auntie teman papa kat rumah papa.

Waktu dok dengan family sebelah ibu ayah ku ni.. seronok tengok maknjang aku yang memang selalu ketawa dan menghappykan orang disekelilingnya. Dia ni guru besar. Garang dan tegas di sekolah. Tapi dia sangat peramah. Dia seorang yang memang boleh dibawa bincang.

 

Dari raut wajah comelnya.. kita nampak dia seorang yang memang happy.. tak ada masalah yang besar dan sentiasa positif.

 

Dia memang selalu menjadi penguat semangat dan pemberi inspirasi kepada orang lain.

 

Tapi..

 

Itu luaran kann.. macamana kita nak tahu dalaman hatinya. Takkan sentiasa dia happy tak de masalah kah.. semua orang yang waras Allah jadikan masalah sebagai ujian dan penguat hidupnya.

 

Persoalannya..

 

👉🏽Macamana Maknjang buat releks macamtu. Apa dia hati batu.. takde masalah langsung..? Of course lah tidak.. kannn.

👉🏽Apa yang boleh membuatkan dia jadi happy sokmo, senyum sokmo, positif sokmo?

👉🏽Apa bigwhy nya yang boleh buat dia maintain begitu?

 

Setiap orang Allah berikan kekuatan yang berbeza. Dugaan pun balance lah dengan kekuatan fizikal dan mental serta hati. Sanggup atau tidak, itu Allah letakkannya dalam hati hambanya. So janganlah kita kata..

 

“Alah.. Dia banyak duit.. takde lah nak pikir masalah duit dah”

 

Tahu ke kita dia banyak duit.. takkan dia takde komitmen. Duit dia dok tangtu tak gerak2 ke.. dia tak payah bayar bills ke.. dia takde desakan lain ke?

 

“Kereta dah ade.. rumah dah ade..bisness pun ade..  anak2 pulak dah besar.. so semua dah ok dah.. memang dia boleh la releks2”

 

Tapi tahu le kita yang dia tu releks sebenarnya.. mungkin nampak luaran rileks.. tapi dalam hati releks ke? 🕵🕵

 

Sekenal aku dengan maknjang ni. Orangnya seboleh mungkin buat kerja. Releks tu adalah perkara paling akhir sekiranya ada bantuan yang perlu diberikan. Penat lelah mengantuk bantal semuanya dia boleh ketepikan sebab baginya membantu itu satu kewajipan. Apa saja yang dia boleh bantu, dia bantu.. dari segi idea, nasihat, sokongan, duit dan apa-apa sahaja yang dia boleh bantu.. dia akan bantu.

 

Maknjang jugak orang yang tepati janji. Kalau dia janji nak jadikan sebuah sekolah tu cemerlang.. dia akan buat. Dan alhamdulillah.. dia orang yang cekal dalam segala hal.. termasuk carrier dia. Sebab tu banyak sekolah dah ranked up lepas dia kelola sekolah tu. Lepas beberapa ketika dia kena rank up pulak sekolah2 lain.. huhu.. kata maknjang “I’m tired and super tired to start over and over again.. at different school with different environment, different people, different way of work.. everything at a new school.. but.. to see an achievement and vision accomplished at that school is everything to me.. no word can describe how grateful i felt..”

 

Hmm.. tu la dia. She is also good in her carrier.

 

Patutlah Allah Taala takdirkan dia untuk jadi guru besar di kebanyakan sekolah di Pulau Pinang ni.

 

Walaupun begitu.. Hatinya…

 

Kita tak tahu kan..

 

Dia dimadu oleh suaminya yang dari dulu disanjung dan dikagumi.. itu pun dia sangat bersabar dan biarkan suaminya sendiri yang announce kepada semua ahli keluarga..

 

Setelah 2.5 tahun suaminya kahwin lain dan beranak satu dengan isteri muda.. anak dengan isteri muda dah umur 6 bulan, barulah dia confessed kat wife dia.

 

Anak2nya.. macamana maknjang boleh rahsiakan pasal ayah dan mak muda pada pengetahuan anak2nya sehingga anak2nya settle exam dan segalanya selesai…hampir 2 tahun macam tu..

 

Hmm.. so korang pikirlah.. macamana dia boleh happy aje sampai sekarang?Tak semua orang boleh terima bila suaminya berpoligami.

 

Sebabnya.. Allah sentiasa dalam hatinya = dia kaya hati.

 

Sebab tu lah.. kita tak boleh judge orang dengan hanya tengok luaran semata-mata. Kalau kita tahu secara luaran sahaja pun takpe, kalau kita sukar nak memahami segalanya tentang orang itu..

 

Pokoknya.. kita tak boleh ambil mudah…anggap semua orang sama.. hati, kesusahan dan tanggungjawab mereka sama. Kita kena lebih peka tentang orang lain.. daripada kita dok suruh orang peka dan faham kehendak kita. Kann.. gitu kan molek.

 

In shaa Allah kita lebih sensitif terhadap orang lain. Kita turut akan menjadi seorang yang positif dan sentiasa cekal hati..

 

In shaa Allah

😊💅🏼💅🏼

 

Mira-WAHM Shaklee

019-2821775

Saya Nak Hamil

Kebanyakan pasangan suami isteri yang dah kahwin.. yang mana lah yang taknak zuriat sendiri? Semuanya pasti teringin nak timang cahaya mata dari darah daging sendiri.

 

Alhamdulillah.. itu adalah satu nikmat yang Allah berikan kepada kita. Maka kita janganlah dustakan nikmat yang diberikan pada kita.

 

Hamil atau tidak.. bergantung kepada takdir Allah.. bergantung juga kepada kesihatan suami isteri. Banyak sebab seseorang wanita tu sukar nak hamil. Antaranya kesihatan tubuh sendiri.

– Ada cyst

– Ada masalah di tiub falopio.

– Ada masalah di bahagian uterus atau bahagian serviks atau pangkal rahim.

– Haid tidak teratur

– Sperma tidak sihat

Dan sebagainya.

 

Kita digalakkan untuk usaha. Maka usahalah dengan cara paling asas terlebih dahulu. Caranya, kita rawat diri sendiri dengan pulihkan dalaman tubuh kita dengan nutrisi yang cukup. Ini penting tau untuk badan kita terutama kaum wanita ni bersedia untuk menanggung janin yang lama kelamaan memerlukan banyak zat untuk tumbesarannya. Bukan bahagian rahim aje yang perlu nutrient, kaki, badan, tangan, tulang belakang semuanya perlu nutrien yabg cukup.

 

Senang faham macam ni. Kita nak yang terbaik untuk anak kita. Selain dari kita memberi zat yang cukup untuk anak dalam kandungan.. kita pun ibu-ibu mesti lah jaga kesihatan kita.

 

Of course lah kita TAK NAK bila lepas bersalin nanti kita kurang zat, sakit sana sini, lenguh sana sini. Baru anak sorang dua dah macam-macam penyakit yang singgah. Macamana nak jaga anak pulak kan.., macamana nak jaga suami dan keluarga?

 

Waktu dulu Mira belum kenal dengan Shaklee. Dah nak masuk anak ke empat barulah tahu pasal Shaklee. So mira selidik, cuba makan. Mira memamg sangat particular kalau bab pregnant makan supplement sintetik ni. Tak nak la anak dapat bahan sintetik untuk tumbesaran tubuh dia..

Bila kenal dengan Shaklee, baru lah mira tahu Shaklee ni produk yang selamat dan berkesan. Bahkan ada kajian klinikal yang banyak dan saringan setiap bahan dalam produk tu. Non GMO (genetik asal. Tak terubah suai) dan dikilangkan dengan cara semulajadi. So..Mira rasa rugi tak kenal Shaklee awal-awal plak hahah.

 

Mira ni.. alhamdulillah lah.. bab kesuburan memang Allah kurniakan pada Mira dan suami. Cuma setiap kali mengandung.. Mira ada masalah. Setiap kali bersalin pun ada masalah. Rupa-rupanya Mira memang tak cukup nutrien. HB rendah. Sakit tulang belakang. Metatarsus (tulang jari tangan dan jari kaki rasa sengal-sengal), peha kiri dan kanan rasa sakit. Vericose vein yang kronik, Tumit dan lutut sakit.. macam-macam yabg mira sakit. So bila dah tahu pun lambat.. Mira rupanya lack of nutrient.

 

Rupanya Shaklee ada produk kesuburan yang sangat berkesan in shaa Allah.. dan selamat untuk ibu, bayi dan kesan masa panjang yang baik kepada kesihatan. Bukan aje untuk kesuburan. Bahkan ibu dalam pantang, atau yang dah pencen mengandung pun (macam mira ni) boleh teruskan makan set kesuburan ni sebab set ni adalah untuk kesihatan tubuh.

 

Dalam Shaklee.. bukan wanita saje yang kene take part dalam kesuburan ni.. laki pun sama tau!

 

Set Shaklee bagus untuk kesuburan wanita dan lelaki.

 

Set kesuburan

˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚˚

Isteri..👰🏻

 

🍵ESP🍏

🍳Mengandungi asid amino yang sangat tinggi nilai dalam pembentukan sel-sel sihat.

🍳Sel sihat akan memudahkan proses berkaitan ovulasi dan persenyawaan.

 

🍏B-Complex🍵

🍳Membantu dalam melawan tekanan perasaan atau stress.

🍳Mencegah anemia

🍳Menggalak pertumbuhan sihat dan normal.

 

🍏GLA Complex🍘

🍳Menstabilkan hormon dan memastikan kitaran haid teratur.

🍳Bantu meningkatkan kesuburan dan melegakan PMS (sindrom pra-haid).

 

Set Kesuburan Untuk Suami 👤

🕵Vita E Complex🕵

💕Bantu tingkatkan hormon seks sama ada untuk lelaki mahupun wanita.

💕Keunikan Vita E Shaklee kerana mengandungi selenium.

💕Bagus untuk jantung dan dalam masa yang sama boleh meningkatkan pengeluaran hormon testosterone.

 

🕵Zink Complex🕵

💕Memberi kesan terhadap pelbagai hormon seksual dan hormon tiroid.

💕Kekurangan zink adalah salah satu sebab kemandulan.

 

Ha.. macamana nak dapatkan set ni? Boleh datang terus Office Mira di Sijangkang, Kuala Langat.

 

Atau..

 

Whatsapp / sms atau call : 019-2821775

Email: normi.nhm@gmail.com

 

Nanti mira akan berikan no account untuk di bank in dan Mira akan poskan atau COD ke tempat encik dan puan yang meminta.

 

Kawasan COD: Sekitar Banting, sehingga Bukit Tinggi, Klang.

 

Caj untuk COD mungkin percuma sekiranya dekat, atau berdasarkan mileage sekiranya jauh.

 

In shaa Allah kita usaha, ikhtiar dan fokus. Dapatkan set kesuburan suami isteri ni dengan harga yang murah.. 😁

 

Segala cara pemakanan dan konsultansi sebelum dan selepas makan akan diberikan, eksklusif buat pelanggan saya.

 

🙂

Apa membuatkan Herbal Blend Shaklee jadi Krim Ajaib

Assalamualaikum.. happy day utk semua readers..😁😁

 

Alhamdulillah.. Mira sukeee sangat nak kongsi pengalaman Mira menggunakan Herbal Blend Cream.

 

Apa tu?

Herbal Blend cream ni memang bagus untuk segala masalah kulit yang minor sehingga ke masalah serius.

 

Tapi kebanyakan yang cari krim ni adalah geng mak-mak yang ada anak2 kecik.

 

Selalu je Mira dapat whatsapp ibu2 yang urgent nak gunakan krim tu.

Ni harga lama. Harga baru dah jadi RM 37.50 tak termasuk postage ye.. 😀

Ada satu customer Mira dari Grik. Anaknya mula gatal sebab ruam susu.. lepas tu jadi gatal2 seluruh badan.. kesian.. tergaru2 setiap masa. Merengek aje. Memang encik ni menunggu sangat krim ni sampai kat tangan dia.

Walaupun pelbagai dugaan (masalah poslaju offline beberapa hari di kawasan encik tu).. krim ni nak lambat tiba kat tangan dia), dia sabar…dan akhirnya anaknya dapat krim tu. Baru2 ni.. Mira follow up pasal anaknya.. Alhamdulillah… dah sihat pun..

 

Gambar yang bawah ni pulak, hasil dari tangan seorang ibu yang menyusukan anaknya. Geram tengok ada bintik-bintik kat bahagian muka terutama mata, dahi dan tulang pipi. Rasa nak cuit-cuit aje bagi hilang dan pecahkan gelembung air yang halus-halus tu.. hehe.

 

Tapi mak kan…. sayang anak lah. Mana lah sanggup nak buat macam tu..nanti anak sakit pulak.

 

Lepas 3 hari aje, dia sapu alhamdulillah dah ok dah. Alhamdulillah.

Itu lah pengalaman Mira jual krim ni. Bestnya dapat bantu orang yang betul dalam keperluan. Rata-rata memang beli untukberi pada anak diorang.. nak pastikan kesihatan anak mereka.

 

Yang bestnya.. krim ni adalah dari bahan2 semulajadi tau. Jadi memang tak bahaya pada bayi atau dewasa.

 

Sebenarnya krim ni banyak kegunaannya. Bukan untuk ruam aje. Bahkan meluas sangat manfaatnya bila guna krim ni..

 

Nanti Mira share..

 

Kandungan krim Herbal Blend.

🍄 Horse chestnut

Buah ni kita selalu jumpa di Utara Malaysia, biasanya diorang ni suka salai dengan biji kopi dan makan . Tetapi ianya mempunyai banyak khasiat dan dijadikan  salah satu bahan didalam krim Shaklee ini. Ia membantu melawan tanda-tanda penuaan  pada kulit, ciri-cirinya yang anti radang seperti mengurangkan bengkak, lebam di kulit, dan memperbaiki lebam dan kebiruan pada kulit akibat kapilari darah pecah di bawah kulit.

 

🍄 Daun Sage

 

Herba ini dapat membantu meningkatkan peredaran darah dan merangsang pembaharuan sel-sel. Ianya juga kaya dengan vitamin A dan kalsium serta antioksidannya membantu memerangi radikal bebas pada kulit.

 

🍄 Rosemary

 

Rosemary merupakan sumber zat besi , kalsium, dan vitamin B6 yang menyokong tahap kolagen yang sihat .Disamping itu, ia  kaya dengan mangan dan mineral yang membantu mengurangkan kedutan dan mengelakkan kulit menjadi rosak. Apabila adanya radikal bebas pada kulit kita ia bukan sahaja merosakkan kulit malah membawa kedutan, tona tidak sekata serta kendur.

 

🍄 Yarrow

 

Yarrow ini pula mengandungi bahan anti radang dan anti septik. Di mana, ia dapat memperbaiki tisu yang rosak di dalam badan . Ia boleh dipraktikkan bagi kegunaan luar , menyembuhkan luka , luka terbakar , ulser , alahan kulit  dan juga bengkak .

 

Pengalaman sendiri

Ok.. ni pulak pengalaman Mira kat baby Mira yang dah usia setahun. Sebelum ni, memang selalu je sapu krim ni, especially time demam, dan time lepas mandi 😁

Mama la ni..huhu.

 

Sebab sabun BasicH ade kat daput.. mama tak return kat bathroom.. Adik Iman Naufal mandi dengan pureen abgchik aje.. mama ingatkan takpe.. sekejap aje..

 

Tengahari adik dah garu2.. mama ok lagi.. bagi adik pakai baju nipis.. (ingatkan garu2 sebab panas.. tapi hati dah terdetik sebab pakai pureen tu sebenarnya.. hati ibu memang ade sixth sense☺)

 

Petang sikit tetiba iman naufal nangis.. mama tgok leher dah flare upacam tu. Aduhai..memang mama dah agak. Terus mama sapu herbal blend cream. Dan mandikan adik Iman semula dengan basicH. Kerap2 buat macam tu.. kerap sapu krim herbal blend tu..🤕🤕

 

Alhamdulillah lepas 3 hari.. kulit iman dah bersih.. aduhai.. mama janji tak gunakan lagi jenama biasa.

❌❌

Huhu..😌😌😌😌

Ni lah akibatnya mama mandikan Iman dengan sabun mandi bayi yang biasa. Lepas bubuh krim Herbal Blend alhamdulillah.. kulit Iman kembali bebas ruam.

 

 

🍄 Apa fungsi HBC ni?😍

 

🐠Melembutkan kulit / tumit kasar @ pecah

🐠Merawat ruam susu / ruam panas / ruam lampin / muka / kepala

🐠Menghilangkan luka dan merawat eczema

🐠Melegakan gigitan serangga / nyamuk

🐠Merawat kulit gatal

🐠Menghilangkan parut jerawat / parut chicken pox

🐠Losyen harian untuk kulit kering

🐠Krim urut badan lenguh

🐠Merawat kesan luka melecur

🐠Melegakan badan / kepala ketika tidak sihat

🐠Merawat eczema dan gatal-gatal akibat gigitan serangga

🐠Ubat luka atau melecur

🐠Luka pada puting bagi ibu-ibu menyusu

🐠Losyen harian

🐠Baik untuk demam (disapu di seluruh badan dan setengah jam akan berpeluh bermakna badan sedang respons pada krim tersebut bagi mengeluarkan haba berlebihan dalam badan).

🐠Membuang angin pada perut bagi memberi keselesaan pada perut anda

🐠Membuang selulit serta  memecahkan lemak berlebihan.

 

🍄 Keistimewaan Herbal Blend Cream

 

✅Dingin pada kulit

✅Ekstrak herba semulajadi

✅Tidak berminyak

✅Mudah meresap

✅Aroma menyenangkan

✅Mudah digunakan

✅Mudah dibawa

✅Sesuai untuk semua golongan

✅Dijamin berkesan

✅Halal

✅Tanpa paraben dan steroid

 

🍄 Siapa yang boleh guna Krim ajaib nih..😁

🎾Bayi, lelaki mahupun wanita

🎾Pesakit Ekzema (masalah kulit)

🎾 Pesakit HFMD

🎾Bakal ibu yang bakal menimang cahaya mata / bayi

🎾Mereka yang mahu kempiskan perut buncit dan berlemak

Mereka yang mahukan kulit sentiasa cantik dan lembut

🎾Mereka yang sering demam

🎾Kanak-kanak yang sering berkudis dan gatal-gatal badan

🎾Warga emas

 

Ok.. last but not least..

Ha.. macamana nak.dapatkan krim ajaib ni?

Pertama.. Boleh datang terus Office Mira di Sijangkang, Kuala Langat.

 

Atau..

 

Whatsapp / sms atau call : 019-2821775

Email: normi.nhm@gmail.com

 

Nanti mira akan berikan no account untuk di bank in dan Mira akan poskan atau COD ke tempat encik dan puan yang meminta.

 

Kawasan COD: Sekitar Banting, sehingga Bukit Tinggi, Klang.

 

Caj untuk COD mungkin percuma sekiranya dekat, atau berdasarkan mileage sekiranya jauh.

 

Ok. Dapatkan krim yang best ni dengan harga RM27.50 sahaja.. 😁

-Pengedar Shaklee Yang Mementingkan Kesihatan Pengguna-

CARI SIDE INCOME?

Zaman sekarang ni memang macam wajib buat side income.

 

😊Rata2 bagi yang sedia kerja makan gaji atau yang berbisnes atau suri rumah.. memang buat income..

 

😍Alhamdulillah jugak bagi yang cipta peluang side income… macam SHAKLEE nih.

 

😍Mira suka sgt.. sbb sambil dok godek2 phone.. boleh buat bis.. alhamdulillah.

 

💗Nak jadi ahli Shaklee lagi bagus.. sebab Shaklee product sangat mementingkan:

SEMULAJADI. BERKESAN. MESRA ALAM.

 

🍎Barang2 shaklee semua nya pula dah jalani klinikal studies, non-gmo dari biji benih lagi, organic dan ada Landmark Study serta patented.

 

↗System rewarding Shaklee pun best.. sambik2 beli produk untuk kegunaan sendiri dan family. Kita akan dapat cashback. Cashback kita boleh simpan sebagai income kita.. atau beli semula produk shaklee untuk kegunaan seterusnya.. so mang jimat lah.

 

💚💚Apa yg penting bagi Mira bukan sahaja income..tapi Shaklee is natural, non-synthetic,non-synthetickualiti berkualiti dan berkesan.

 

💘Kalau dak.. takkan lah purata 10,000 orang yang daftar keahlian dalam tempoh seminggu.. sebab mereka percaya dengan produk Shaklee.

 

So ape nak tunggu lama2.. jom join group Mira.. untuk jadi ahli. Segala info produk, consultancy, cara makan, dan latihan online yg lain akan sentiasa diberikan.. best kan!

 

In shaa Allah kita semua boleh jana income.. walaupun ekonomi merudum.. tapi yang bagi rezeki tu kan Allah..dia kan MAHA KAYA..MAHA PEMBERI.

 

😀

jom! Whatsapp Mira terus..

WAHM SHAKLEE

019-2821775

 

#tsunamishaklee #amazing10 #fathonahamazing

Anak Asyik Demam, Mak Pasrah Bagi Ubat Aje..

Kalau dah anak 5-6 orang.. dari yang besar sampai ke si kecik asyik demam, batuk, selsema aje sepanjang bulan.. bergilir-gilir pulak sampai lah ke hujung tahun.. mak mane yang tak penat. Betullah Allah tetapkan syurga bawah telapak kaki insan bergelar ibu..

 

Bila anak2 cepat jatuh sakit, itu tanda anak kurang nutrisi. Tambahan pulak kalau si anak suka dibenarkan makan jajan yang membunuh nutrisi dalam badan sedia ada.. lagilah si kecik tu kurang nutrisi.

 

Bukan lah salah kalau demam, terus bagi ubat demam.. bila demam turun ok.. bila naik balik suhunya bagi semula ubat demam.. tak tak salah pun. Masing2 lah.. semua terletak pada hati naluri seorang ibu / ayah kalau sanggup tengok anak2nya begitu..

 

Tapi.. kalau demamnya berterusan begitu.. bukan kah tandanya imun badan lemah.. kenapa lemahnya imun badan tu.. kerana kurangnya nutrisi..

 

Bila badan lompong nutrisi.. macamana tubuh yang kurang sihat nak bina sel baru yang sihat? Cuba duduk 5minit fikirkan..

 

Apa pun bagi mira, kalau anak kurang nak makan makanan sihat, kita ibu bapa kene usaha. Anak2 mira pun makan memang memilih.. jenuh jugak la setiap hari nak pelbagaikan makanan. Kadang berhasil suap swmuanya, kadang tidak. Tapi itu tak bererti Mira stop kat situ. Pada Mira, berusahalah sewajarnya supaya anak tu dapat jugak nutrisi yang cukup. Sebab tu lah Mira pastikan 4 beradik ni ambik set nutrisi anak2 yang ada semua nutrient perlu untuk tubuh kanak2. Ini hanya supplement, makanan hakiki tetap Mira usaha berikan.

Set nutrisi kanak-kanak ni ada Mealshakes, Vitamin C, OmegaGuard, Nutriferon dan Vitalea for Children. Set ni memang menarik bagi anak2 yang susah nak makan makanan seimbang.

Apa pun kita kene latih anak kita makan makanan sihat, dan supplement. Sebab makanan yg kita masak pun, kadang2 ‘hangus’ jugak vitaminnya.. terutama yang ada vitamin C dan antioksidan.

Kurangkan minuman manis dan jajan kepada anak..in shaa Allah.. tubuh anak boleh dapat dan kekalkan nutrisi sihat sekaligus imun tubuh akan bertambah kuat.

 

Boleh contact dengan Mira kalau nak tahu details pasal set kanak2 nih..

 

Mira

019-2821775

 

#tsunamishaklee #fathonahamazing #amazing10 #Shakleeamazing

Bahaya Asid Amino dan Protein Yang Tak Cukup Dalam Tubuh

Apakah asid amino?

Dua puluh peratus daripada tubuh manusia terdiri daripada protein. Protein memainkan peranan penting dalam hampir semua proses biologi dan asid amino adalah blok bangunan itu.

 

Sebahagian besar sel-sel kita, otot dan tisu terdiri daripada asid amino, bermakna mereka menjalankan banyak fungsi tubuh yang penting contohnya dalam pengangkutan dan penyimpanan bahan nutrien. Asid amino mempunyai pengaruh ke atas fungsi organ-organ, kelenjar, tendon dan arteri. Penyembuhan luka dan membaiki tisu, terutamanya di dalam otot, tulang, kulit dan rambut dan juga untuk penghapusan semua jenis sisa sel yang dihasilkan berkaitan dengan metabolisme memerlukan fungsi-fungsi asid amino.

 

Kepentingan asid amino kepada tubuh semakin meruncing.

Ramai doktor telah mengedahkan bahawa bekalan asid amino boleh mempunyai kesan positif terhadap keseimbangan fungsi tubuh.

 

Walaubagaimanapun, banyak faktor yang menyebabkan asid amino yang betul dan jujukan yang lengkap tidak dapat terhasil. Contohnya pencemaran yang disebabkan oleh pembakaran fosil-fosil, hormon yang diberikan kepada haiwan untuk meningkatkan pengeluaran perkilangan, penggunaan intensif baja dalam pertanian, tabiat merokok.

 

Bukan itu sahaja, waktu pengilangan produk tu pun zat vitamin dan protein di dalam makanan telah berkurang atau terganggu.

Itu belum lagi cara kita simpan dalam peti sejuk, cara kita masak dan waktu kita makan makanan kita – makanan dengan minuman ringan dan bahan-bahan kimia yang digunakan seharian berinteraksi dengan tubuh badan. Semua ni boleh menggugat jujukan protein yang lengkap dan sihat (Jones & Erdmann).

Kolam asid amino perlu betul

 

Jones percaya bahawa hampir setiap penyakit yang disebabkan oleh tamadun adalah hasil daripada ketidakseimbangan dalam metabolisme kita. Kolam amino-asid bertanggungjawab secara bersama untuk mencapai metabolisme yang seimbang.

Kolam asid amino menerangkan jumlah keseluruhan ada asid amino bebas dalam tubuh manusia. Saiz kolam berjumlah sekitar 120-130 gram dalam lelaki dewasa. Jika kita mengambil protein dalam diet, protein dalam saluran gastro-usus dipecahkan kepada asid amino individu dan kemudian meletakkan kembali bersama-sama sekali lagi sebagai protein baru.

Proses biologi kompleks dipanggil protein biosintesis. Seluruh kolam asid amino diubah, atau ‘ditukar’ tiga hingga empat kali sehari. Ini bermakna bahawa badan perlu dibekalkan dengan lebih asid amino, sebahagiannya oleh biosintesis protein, sebahagiannya oleh diet atau melalui pengambilan makanan tambahan yang sesuai.

 

Objektifnya, kolam asid amino mesti lengkap semua jujukan. Lepas tu mestilah kekal dalam kombinasi yang betul. Kalau tidak pengeluaran protein menjadi lemah dan metabolisme hanya berfungsi dalam cara yang terhad.

 

Jadi… akibatnya sel-sel baru akan terbina dengan lemah untuk menjalankan fungsinya.

 

Kesimpulannya, sel yang terhasil daripada kolam asid amino yang tidak lengkap akan lemah sehingga menyebabkan keseimbangan dan ketahanan badan terhadap penyakit akan lemah.

 

Ini termasuk masalah berat badan, keguguran rambut, masalah kulit, gangguan tidur, perubahan emosi dan / gangguan orerectile tetapi juga arthritis, kencing manis, ketidakseimbangan kardiovaskular (paras kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi) atau aduan menopaus.

 

Protein luaran (Essential Protein)


Protein luaran adalah diambil dari pemakanan atau diet harian.

 

Asid amino adalah produk akhir pencernaan protein. Apabila kita makan makanan berprotein, enzim dalam perut dan usus kecil akan pecahkan hubungan atau rantaian protein tertier kepada sekunder.. sampailah seterusnya rantaian menjadi sangat pendek iaitu primer.

Bukan sampai situ sahaja. Rantai pendek primer ni dipecahkan lagi sampai jadi asid amino iaitu bentuk kimia paling mudah. Otak akan beritahu mereka (asid amino) untuk masuk melalui dinding usus ke dalam aliran darah. Mereka kemudian dibawa oleh vena portal ke hati untuk penguraian. Selepas itu asid amino ini akan disampaikan kepada darah, limfa dan sel-sel.

Sel-sel akan menggunakan asid amino dan membuat sistesis-protein seperti yang dikehendaki sel-sel tersebut. Apabila sel-sel tersebut telah dapat apa yang diperlukan, mudahlah ia menjalankan fungsinya.

 

ESP Shaklee mempunyai kesemua protein yang diperlukan tubuh, lengkap dalam satu hidangan.

 

Protein dalaman (Non-Essential Protein)

 

Protein juga diperolehi dari dalam badan melalui sintesis protein dari dalam badan. Tetapi protein ini berbeza dari segi bentuk kimia dan fungsinya dengan protein luaran. Ini dipanggil protein dalaman.

 

Perkataan Non-Essential Protein atau Non-essential amino acids bukan bermakna ianya kurang diperlukan oleh tubuh. Tapi ‘tidak-perlu’ itu bermaksud tidak perlu ada dalam makanan atau diet harian yang kita makan.

 

Semasa tubuh badan menggunakan protein luaran untuk sistesis kepada asid amino, ia menghasilkan buangan protien. Buangan protein inilah yang disintesis dan menjadikan ianya asid amino luaran.

Seperti sel-sel badan menjalani proses katabolik semula jadi mereka, mereka menghasilkan sisa protin daripada metabolisme mereka sendiri.

 

Kekurangan protein bahaya kepada tubuh?

 

Ya!

 

Kalau protein yang diperlukan oleh sel tidak dapat dibekalkan oleh diet harian, macamana sistesis protein nak effisyen?

Bila tak effisyen, macamana pulak pembuatan ‘bi-product’ protein iaitu asid amino dalaman. Semua ni sukar terhasil dengan betul.

Kalau semua aaa-perlu dan aa-tak perlu tak cukup lengkap, macamana nak bina aa-primer, aa-sekunder, aa-tertier dan seterusnya. Sel akan terbina tapi dengan fungsi yang terhad dan sel lemah.

 

Yang bagusnya tubuh kita ini mempunyai sistem perkumuhan dan pertahanan badan. Apabila sel yang lemah tadi tidak boleh lagi menjalankan fungsinya dan mati, ianya akan dikeluarkan dari tubuh.

 

SEL KANSER

Sebaliknya apabila sel lemah tadi bertukar kepada sel tidak sihat dan menjangkiti sel-sel lain, sel pertahanan tubuh akan bertindak memakan sel tadi yang telah dikenali sebagai ‘benda asing’.

 

Ini apabila sel pertahanan badan masih sihat kerana ada lagi nutrient yang cukup membekalkan semua gizi yang diperlukan tubuh.

Bagaimana pula jika gizi tidak cukup sehinggakan sistem pertahanan badan juga lemah? Ini belum lagi faktor kerosakan dan mutasi sel akibat pelbagai pencemaran dan radikal bebas. Bagaimana sel tadi yang telah dijangkiti dan kemudiannya menjangkiti sel lain? Ini yang kita khuatiri sel-sel tidak sihat merebak menjadi KANSER!

Banyak sangat protein pun membahayakan tubuh?

 

Protein dalaman merupakan sumber penting asid amino yang sering diabaikan oleh penulis pemakanan konvensional. Banyak kali, sehingga dua pertiga daripada jumlah keperluan protein badan dibekalkan melalui protein dalaman dan bukan dari sumber pemakanan luaran.

 

Sekiranya banyak protein sintetik yang sebenarnya protein asalnya boleh terbina di dalam tubuh sendiri, menyebabkan penyingkiran protein non-essential ini semakin meningkat. Secara kompleks, sel-sel akan memerlukan lebih banyak asid amino untuk fungsi penyingkiran pula sedangkan itu adalah satu pembaziran sumber oleh badan.

 

Kesimpulan

 

Pemakanan yang seimbang yang mengizikan semua zat makanan yang diperlukan oleh tubuh badan sangatlah penting. Makan secara sederhana dan cara pemakanan juga memberi impak yang signifikan kepada sel tubuh untuk mengsistesis protein kepada asid amino sehingga tercapai jujukan protein primer, sekunder, tertier yang diperlukan oleh setiap segenap sel dalam badan. Semua ini adalah satu sistem yang kompleks yang membantu tubuh badan kita berfungsi dengan baik.

 

Collagen Powder Shaklee & ESP Shaklee

 

Kedua-dua produk ini mempunyai fungsinya yang tersendiri dan bertindak dalam tubuh dengan cara yang berbeza.

Kedua-dua produk hebat Shaklee ini mengandungi protein dari sumber yang berbeza. ESP dari sumber soya NON-GMO dan Collagen Powder pula dari sumber sisik ikan merah yang berdalton 1000.

 

ESP adalah minuman yang membekalkan kesemua asid amino luaran yang diperlukan oleh tubuh melalui diet harian yang kita makan. Seperti penerangan di atas, kesemua asid amino luaran yang telah melalui sistesis protein akan bergabung dalam satu kolam membentuk jujukan-jujukan protein yang kemudiannya menghasilkan molekul protein yang diperlukan sel atau untuk pembinaan sel atau untuk fungsi sistem-sistem tubuh yang ada.

Manakala, Collagen Powder Shaklee pula menjurus dengan lebih spesifik kepada menggunakan kesemua molekul protein yang telah dibuat-khas (custom made) untuk pembinaan kolagen dalam tubuh. Kolagen sangat penting dalam penghasilan tulang, rawan, dan juga banyak fungsi tubuh yang lain.

 

Kedua-duanya penting. Contohnya macam kita nak bina rumah.. perlukan bata dan element yang melekatkan bata.. iaitu campuran simen. Dalam contoh ini… ESP adalah seperti bata, manakala Collagen Powder pulak adalah seperti campuran simen.

Untuk mendapatkan ESP dan Collagen Powder Shaklee boleh berhubung dengan:

 

Mira Hamzah

Whatsapp

012-2821775

atau pm dalam FB (Mira Hamzah)

 

Promosi VIVIX sepanjang bulan Januari 2017.

Dapatkan 6 botol Vivix percuma 1 botol dengan keahlian percuma dan pelbagai keistimewaan lain.

Dapatkan 2 botol Vivix dengan 5% diskaun dan keahlian percuma

Dapatkan pembelian Vivix dan / atau barangan lain sehingga 200 uv (unit value) dan keahlian percuma.

Penafian / Disclaimers

Segala isi kandungan Blog mirahamzah.com adalah berdasarkan konsep informatif dan tidak seharusnya digunakan untuk mendiagnos atau/dan merawat apa-apa penyakit.

Nasihat dan.pengalaman yang dikongsi di dalam blog ini adalah berdasarkan info saintifik pemakanan sihat dan daripada kebanyakan laman sesawang dan perhatian para doktor perubatan, farmasi serta para ilmuan yang sering membincangkan tentang kesihatan dan penyakit.

Untuk mengenalpasti segala penyakit / diagnosis atau rawatan kepada penyakit, sila rujuk kepada pakar dan ahli perubatan untuk diagnosis dan rawatan.

“AMALKAN CARA HIDUP SIHAT DAN MERUJUK KEPADA ALLAH DALAM SETIAP MASA, BAGI SETIAP PERKARA”

Mira

019-2821775