Articles tagged with: pengedar shaklee Bukit Tinggi Klang

ESP SOYA TERBAIK DAN SELAMAT

Mira memang pengguna tegar ESP sejak tahun lepas. Alhamdulillah.. sejak pengambilan konsisten, Mira nampak banyak perubahan positif. Perubahan ketara adalah pada kulit seluruh badan. Hehe.. memang rasa lain. Tak reti nak describe. Kena cuba sendiri baru boleh faham.

 

Customer Mira pun suka ambik ESP ni. Kata diorang rasa bertenaga bila ambil pagi dan lambat rasa lapar semula.

 

Kebanyakan mereka yang jadi cikgu selalu beri testimoni yang sama.. iaitu cepat letih bila ke hulu dan kehilir. Berkejar ke kelas bawah dan kelas tingkat atas..

 

Bila ambik ESP, mereka kata keadaan jadi lain, penat dah kurang. Bahkan kalau penat pun jarang mengantuk.

 

Shaklee ESP merupakan sumber protein soya terbaik. Menyediakan 14 gram protein soya bukan GMO berkualiti tinggi. Mengandungi semua asid amino perlu yang tubuh anda perlukan untuk membina kesemua asid amino-tak perlu (yang tubuh boleh bina sendiri). daripada kesemua asid amino yang lengkap ini, protein dapat dihasilkan dengan sihat dan selamat.

  • ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolestrol.
  • Dihasilkan di bawah satu program yang dikenali Identity Preservation Program (IPP)
  • Kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.
  • Disahkan Halal oleh Islamic Services of America (ISA) iaitu badan yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

 

Image result for ESP Shaklee

TIDAK PERLU LAGI RAGU-RAGU DENGAN PROTEIN SOYA ESP

Protein soya adalah protein dari sumber tumbuhan, yang lebih mudah diserap oleh badan. Juga mudah dipecahkan menjadi asid amino dan dibentuk semula kepada bentuk protein yang diperlukan mengikut keperluan sel-sel badan yang berbeza-beza dalam tubuh.

 

Bagi protein dalam ESP, pemprosesannya adalah melalui IPP program. Program ini melindungi dan memastikan setiap biji kacang soya yang diambil adalah non-GMO dan bebas dari segala bahan kimia. Oleh sebab itu, ianya lebih mudah dihadam dan memberikan banyak manfaat kepada tubuh, TIDAK SEPERTI SOYA LAIN YANG DARI BENIH YANG TELAH DI GMO.

 

Dalam IPP program ini juga, pemprosesan soya melalui satu proses yang semulajadi mengikut sifat soya itu sendiri dan mengelakkan rintangan yang selalunya terjadi dalam proses soya biasa, yang akhirnya menyebabkan soya biasa tinggi paras index glisemik (GI) nya.

 

GI yang tinggi (melebihi 70) akan membuatkan kandungan gula (glukos) dilepaskan ke dalam darah secara mendadak. Seseorang itu cepat merasa kenyang tapi cepat pula berasa lapar. Malahan glukosa yang berlebihan yang tidak digunakan oleh sel akan bertukar ke bentuk lemak dan duduk di bahagian abdomen dan hati.

 

GI di dalam ESP hanyalah 39. Oleh sebab itu, kandungan gula (glukosa) ditukarkan secara perlahan-lahan mengikut keperluan sel. Jadi, glukosa dalam darah menjadi normal dengan cepat dan tiada lambakan glukosa yang ditukarkan kepada lemak.

 

SIAPA YANG PERLUKAN ESP ?

Hampir semua orang dewasa memerlukan ESP.

Ini kerana setiap orang dewasa menggunakan tenaga setiap hari dalam aktiviti kerja, bersukan dan melakukan kerja-kerja rumah.

Berikut adalah senarai orang yang sangat memerlukan khasiat ESP:

  • Wanita
  • Wanita Hamil, Menyusu, Berpantang, Keguguran, dan
  • Pasangan suami isteri yang menunggu tempoh kesuburan untuk mendapatkan zuriat.
  • Warga emas
  • Pesakit tekanan darah tinggi
  • Pesakit diabetis
  • Pesakit yang mempunyai tahap kolestrol yang tinggi
  • Pekerja
  • Pelajar

 

KEBAIKAN DAN MANFAAT ESP:

  • Membantu pembinaan semula otot dan kulit.
  • Mengembalikan seri kulit dan kepejalan otot.
  • Membantu percepatkan penyembuhan luka
  • Mengurangkan kesan parut
  • Menyediakan tenaga dalam tempoh masa yang panjang
  • Membantu menahan rasa ‘cepat lapar’ kerana saluran tenaga yang konsisten dari ESP
  • Membantu mengurangkan paras kolestrol
  • Menyokong sistem imunisasi badan yang membantu mencegah migrain, insomnia dan tekanan.
  • Menggalakkan sistem peredaraan darah yang sihat.
  • Kaya dengan isoflavones yang membantu mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid (menopos).
  • Menggalakkan payudara yang sihat dan anjal
  • Menggalakkan prostat yang sihat
  • Membaiki pigmentasi untuk masalah rambut gugur dan beruban, serta masalah kulit (kedut & kesan tua)

 

GABUNGAN ESP DENGAN PRODUK LAIN UNTUK KESAN TERBAIK BAGI MASALAH YANG BERKAITAN:

PELBAGAI MANFAAT

ESP + Vitalea

  • Membekalkan vitamin & mineral yang cukup
  • Badan kekal bertenaga seharian
  • Bagus untuk mereka yang terlalu sibuk dengan urusan harian.
  • Bagus untuk ibu hamil yang sukar untuk makan akibat loya semasa hamil
  • Bagus untuk zat mineral dan vitamin yang lengkap semasa keseluruhan tempoh hamil, berpantang dan menyusu.
  • Bantu untuk meningkatkan zat dalam susu ibu
  • Bantu untuk meningkat HB darah merah.
  • Bantu untuk kesuburan lelaki dan wanita

 

KESUBURAN WANITA DAN LELAKI

ESP + GLA + VITALEA

  • Bantu menstabilkan hormon wanita
  • Mewujudkan kitaran haid yang teratur
  • Menyokong sistem imun
  • Menjaga kesihatan sel
  • Memelihara kesihatan prostat
  • Membantu menyembuhkan luka terutamanya selepas pembedahan atau keguguran

 

MENAMBAH TENAGA

ESP + Performance Drink

  • Untuk tenaga yang hebat, kekal berpanjangan
  • Bagi yang sering mengantuk dan kurang daya fokus
  • Sangat baik jika amalkan ketika berpuasa

 

KECANTIKAN KULIT

ESP + VIT C-PLUS + VITA E COMPLEX

  • Kandungan protein membantu pertumbuhan kulit baru dengan bantuan Vit C yang berfungsi sebagai agen pemulih sel. Manakala Vit E yang kaya antioksidan yang membantu merawat kulit secara mendalam.
  • Membantu menghilangkan parut jerawat. Pengambilan yang kosisten akan memudarkan cela dan jeragat.
  • Bertindak sebagai agen anti penuaan.

 

NUTRIENT & KESIHATAN OTAK DAN INGATAN

ESP + OMEGAGUARD + LETCHITIN

  • Memberikan tenaga yang berpanjangan.
  • Mampu membantu pengurangan sakit di bahagian sendi dan otot.
  • Membantu penukaran kolina kepada tenaga.
  • Membantu menyalurkan oksigen ke bahagian otak.
  • Omega-3 adalah lemak ikan terbaik, tulen dan salah satu asid lemak untuk membina sel otak. Omegaguard bagus untuk yang menghadapi penyakit alzhemier
  • Kaya dengan DHA dan omega-3 untuk perkembangan otak
  • Sangat bagus untuk wanita hamil dan menyusu.

 

PELANGSINGAN

ESP + LETCHITIN + OMEGAGUARD + HERBLAX

  • Membantu pembersihan usus dan nutrient mudah untuk diserapkan ke dalam tubuh.
  • Membantu mengempiskan perut.
  • Pembinaan sel-sel baru yang lebih sihat
  • Menukarkan makanan kepada tenaga
  • Mengemulsi lemak baharu dan menyingkirkan dari tubuh
  • Membuat usus besar menjadi lebih lawas.
  • Memecahkan lemak lama yang menyaluti organ dan abdomen.
  • Bantu ibu menyusu mendapat susu yang lebih berkualiti dan berat badan ideal.

 

MENAMBAH BERAT BADAN

ESP + MEALSHAKES

  • Meningkatkan selera makan
  • Kandungan asid amino lengkap membantu pembinaan protein justeru pembinaan otot dan kuatkan tulang.
  • Meningkatkan daya imun tubuh.

 

IBU HAMIL
ESP + VITALEA + B-COMPLEX + OMEGAGUARD + OSTEMATRIX

  • Membantu membina sel-sel janin dengan pesat dan sihat
  • Membantu meningkatkan bacaan HB bagi mereka yang mempunyai masalah HB rendah
  • Membantu menenangkan ibu hamil yang kerap stress
  • Membantu menenangkan saraf dan otot.
  • Membantu pembinaan otak janin.
  • Mengurangkan sengal-sengal pada badan ibu hamil
  • Menguatkan gigi dan tulang
  • Melawaskan
  • Memperbaiki masalah sistem pencernaan pemprosesan nutrien dalam ke dalam tubuh.
  • Memperbaiki otot usus yang kurang aktif dan mengelakkan masalah sembelit.

 

 IBU MENYUSU & BERPANTANG

ESP + VITALEA + B-COMPLEX + OMEGAGUARD + ALFALFA + OSTEMATRIX

  • Membantu membina susu badan yang lebih berkualiti
  • Membantu meningkatkan bacaan HB bagi mereka yang mempunyai masalah HB rendah
  • Membantu menenangkan ibu menyusu yang kerap stress
  • Membantu menenangkan saraf dan otot.
  • Membantu meningkatkan kepekaan dan rasional dalam fikiran ibu dan mengelakkan daripada meroyan.
  • Mengurangkan sengal-sengal pada badan ibu menyusu dan berpantang
  • Menguatkan gigi dan tulang
  • Memperbaiki masalah sistem pencernaan pemprosesan nutrien dalam ke dalam tubuh.
  • Memperbaiki otot usus yang kurang aktif dan mengelakkan masalah sembelit.

 

Image result for ESP Shaklee

 

So, selepas ketahui semua kebaikan dan manfaat ESP, apakata kita rembat ESP bulan ni. Bulan ni pulak ESP ada diskaun hebat! Yesss!!!

ESP 5% DISKAUN

Sepanjang bulan Oktober 2017 ni, ESP ada diskaun sehingga 5% sekiranya membuat pembelian 4 tong ESP.

Jarang tau ESP nak ada diskaun ni.

Jom contact Mira untuk order dan konsultansi:

Whatsapp: 019-2821775

SUKA BIDANG HEALTH & NUTRITION?

Waktu Mira nak join bisnes Shaklee.. Mira suka-suka nak try aje. Tapi last-last terjatuh cinta..

 

Sebab mungkin Mira suka bidang health. So Mira tak kisah membaca buku-buku health dan medicine.

 

Bila dah terjebak dengan bisnes ni.. rupanya bukan kita belajar sorang-sorang, tapi kita ada guidance yang diberi oleh experts.

 

Antara experts yang Shaklee sediakan:

 

1. Nutritionist

 

Mereka akan buat kelas secara offline (berbayar) dan kelas online juga (F.O.C. kepada member yang dalam kumpulan iReach).. Haaa.. bestkan. Asal iReach dapat free classes.

 

2. Appointment dengan Nutritionist.

 

Ini sesi perjumpaan secara one-to-one dan offline di Shaklee office. Ni pun percuma. Angkat fon aje call diorang buat appointment.

 

3. Bengkel Nutrisi

 

Bengkel ni adalah bengkel yang diajar kepada semua ahli Shaklee yang berminat. Berbayar. Diberi buku dan sijil.

 

Semasa sesi training tu, makanan dan minum disediakan.

 

Tea break bukan kopi atau teh..

 

Tapi ESP, Cinch Shake, Milkshakes dan Performance Drink FREE.. 😃😍

 

4.Coaching

 

Ni kelas jugak mengikut kumpulan-kumpulan kecil.. upline masing-masing.

 

Kadang-kadang coaching dibuat jugak oleh sideline yang takde kaitan dengan group kecil tu..

 

Niat diorang cuma 1.. bila ada ilmu.. kongsi😎.

 

5. Marketing tools.

 

Dalam iReach.. kitorang pilih aje nak buat sendiri notes & poster.. atau just ambik kat library.

 

Just tinggal nak pick dan buat aje..

 

6. Buffer

 

Takde masa?

Tak cukup masa?

Tertinggal masa?

Alasan masa?

 

Apa lagi nak senarai..

 

So kalau semua tu jadi masalah.. BUFFER lah jawab nya.

 

Nak guna buffer pun kelas disediakan. Hadoii.. apa lagi nak kann.. semua dah disediakan.

 

7. Health & Diet Awareness

8. Contest & Gift

9. Points & Unlimited Bonuses

10. Conference and VVIP Trip.

11..

12..

13..

14..

 

Banyak lagi kalau nak senarai.

 

Bagi Mira yang paling penting..

 

Shaklee jadi eye opener kat Mira untuk jaga kesihatan diri sendiri dan orang tersayang.

 

Mira jugak seronok sangat kalau dapat bantu yang sakit jadi sihat.. Segala puji2an hanya kepada Allah.

 

Nak join SHAKLEE😃

atau

Nak beli product SHAKLEE😃

 

Come.. jana income dan impian..

MODAL HANYA RM 65 SAHAJA

 

Whatsapp Mira aje..

019-2821775

 

In shaa ALLAH Mira bantu sebanyak mana yang Mira kompeten.

 

Ikhlas,

 

MIRA HAMZAH

 

#pengedarShakleesijangkang #pengedarShakleebukittinggi #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #pengedarShakleeShahAlam #pengedarShakleeBandarParkland #pengedarShakleekulim

ANAK DEMAM LAGI..

Kerap sangat kah anak demam tu?..

Kalau kerap demam, ibu dan ayah kena tahu apa punca demam tu. Sebab demam bukan penyakit.

Demam adalah symptoms kepada sesuatu infection luar kepada tubuh si anak.

Jika kita hanya rawat demam, tanpa merawat punca kepada demam yang kerap itu, kemungkinan anak kita akan mendapat penyakit yang berisiko mengganggu kesihatannya pada masa depan.

 

PENGALAMAN ANAK YANG KERAP DEMAM

Kalau experience Mira yg dulunya anak memang kuat demam dan bronkiolitis, sorang plak dapat asma.. apa yang Mira buat nak bagi dia kuat imun?

Selain berikan nya makanan yang berkhasiat, dan air yang banyak..

Mira akan berikan anak Mira 3 jenis supliment semulajadi Shaklee ni..

 

❤ Mira beri dia NUTRIFERON untuk kuatkan imun tubuh.

 

❤ Mira beri dia OMEGAGUARD untuk legakan inflamasi dalam paru².

 

❤ Mira beri juga MEALSHAKES untuk bantu tubuh dia repair sel² yang rosak dengan perfect, dan repair dengan cepat.

 

PERINGATAN !

Demam, selsema dan batuk adalah symptoms kepada sesuatu penyakit. Suhu badan yang tinggi menunjukkan sistem pertahanan badan si anak sedang melawan jangkitan atau patogen yang cuba untuk merosakkan sel-sel tubuh.

 

Jika anak kita makan makanan seimbang sekalipun, dia memerlukan ‘ booster’ untuk bantu badannya tingkatkan imun.

Apabila imun kukuh, badannya dapat melawan penyakit dengan efisyen.

 

Jom mulai beri anak anda vitamin semulajadi yang ada landmark study nih sekarang..

 

TRUSTED SHAKLEE DISTRIBUTOR

with CONSULTATION.

Whatsapp Mira

019-2821775

Kawasan COD:

Sijangkang, Bukit Tinggi, Jihan Setia, Bandar Botani, Bandar Parkland, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Banting hingga kawasan Morib (Sabtu sahaja).

 

Pos ke seluruh Malaysia.

 

#notakesihatanbyMiraHamzah #pengedarShakleebukittinggi #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #Nutriferon #omegaguard #mealshakes

OMEGAGUARD UNTUK PESAKIT ASMA

KISAH AIDIL YANG SERING SAKIT

Bila teringatkan kisah anak Mira yang terpaksa di NEB dua-tiga kali sehari di klinik, dan bersambung ‘staycation’ kat hospital setiap bulan untuk sesi NEB, physioterapi dan sputum suction (sedut kahak) memang menyedihkan. Ini kerana Aidil selalu demam. Setiap 2 hingga 3 minggu, dia akan demam. Demam nya juga akan lama. Punca demam itu rupa-rupanya Aidil terkena Bronkiolitis yang para doktor terlewat mengetahuinya, dan kami sebagai ibu bapa sangat kesal dalam hal ini. Walaubagaimana pun, perkara yang terjadi mesti ada hikmahnya.

 

BRONCHIOLITIS

Bila Aidil disahkan Aidil kena bronchiolitis, Mira sedih tak terkata. Tapi kata doktor, ianya boleh dipulihkan.

Setiap 4 jam mesti kena NEB dua jenis. Pagi esoknya pula, perlu jalani physioterapi dan selepas itu, sesi sputum suction pula.

Waktu tu, Aidil masih kecil, meronta-ronta bila masuk ke bilik physioterapi dan bilik sputum suction tu.

Masih lagi ingat jeritan Aidil memanggil ‘mama..nanakk (mama, tak nakk..) dan mata Aidil yang bermaksud merayu mamanya tak nak masuk bilik tu, dan cepat-cepat bawa keluar.

Mama terpaksa kuatkan hati dan tabah..dan pujuk dengan tegas si Aidil..walaupun hati mama nangis tengok Aidil begitu.

Kita sebagai mak.. sedih kan tengok anak kita begitu..

 

Waktu ni Aidil masih kecil..start masuk keluar hospital untuk rawatan demam sejak dia berumur 5 bulan

MAMA MASIH KERJA

Waktu tu Mira masih kerja. Jadi bayangkan kalau Aidil demam.. mak dia ni mulalah susah hati dan tak senang duduk walau di ofis. Sentiasa kejap-kejap tengok phone, kalau-kalau babysitter ada nak bagitahu sesuatu.

Setiap hari mesti telefon tanya keadaan dia. Bila terpaksa kerja di luar kawasan, memang susah nak call.. hanya Allah lah tempat Mira mengadu dan berserah.

Kalau dah kena masuk hospital, memang Mira dan suami terpaksa bergilir-gilir menjaga Aidil di hospital. Kadang-kadang dari tempat kerja dan bermalam di hospital..esoknya ke tempat kerja. Seolah hospital rumah kedua kami. Mujur lah anak-anak perempuan dah besar sikit dan boleh dijaga oleh ibu mentua buat sementara waktu.

LEPAS KENAL OMEGAGUARD SHAKLEE

Sejak kenal dengan Shaklee, Mira cuba berikan OmegaGuard pada Aidil. Alhamdulillah.. Aidil menunjukkan reaksi positif. Kahaknya mudah berkumpul di anak tekak, dan bila batuk dia mudah mengeluarkan kahaknya. Sedangkan sebelum-sebelum ni, waktu sputum suction pun kadang-kadang yang keluar hanya 2% kahak, kata doktor. Ini kerana kahaknya yang dah mampat menyebabkan infeksi dan salah satu sebab dia sering demam.

Setelah beberapa lama konsisten ambil OmegaGuard Shaklee, Alhamdulillah..segala puji-pujian bagi Allah.. Aidil dah sihat dan bebas dari Bronchiolitis.

Kini Aidil dah besar dah. Alhamdulillah, episod demam dan batuk tak berhenti dah tiada.

Kalau nak tahu, bukan OmegaGuard minyak ikan pertama yang Mira berikan pada Aidil. tapi ini adalah brand yang ke-3.

Yang brand sebelum ni, agak dikenali jugak la.. Mira beli kat farmasi. Malangnya tak berhasil pada Aidil. Mira pulak, kalau bagi ‘test’ makan minyak ikan ni pada anak-anak memang lama. Dalam sebulan-hingga 2 bulan macam tu. Sebab Mira faham cara supplimen bertindak dalam badan semestinya agak lambat. Bukan seperti steroid atau anti-inflamatory drugs yang lain yang sangat cepat reaksinya pada badan.

KENAL DAN JATUH CINTA

Bila dan kenal Shaklee, Mira terbaca pula tentang minyak ikan yang kadang-kala membawa mudarat kepada kesihatan. Ini kerana sumber ikan yang diambil adalah daripada ikan bela…dan mempunyai kontaminasi terhadap pencemaran dan logam berat yang tinggi.

Apabila dibandingkan peratus Omega-3 acids nya pula, sangatlah kecil.

Berbanding Shaklee.. omega-3 acids nya adalah 99% dan ianya diambil daripada ikan liar yang hidup di kawasan dasar lautan beriklim sejuk.

Image result for Omega Guard Shaklee png

Apabila ikan ini berada dalam suasana sejuk, tubuhnya secara semulajadi akan menghasilkan EPA dan DHA yang tinggi untuk melindungi dirinya daripada mati kesejukan dan terkena pelbagai infeksi.

Ikan yang menghasilkan OmegaGuard Shaklee juga adalah terdiri daripada ikan-ikan kecil yang kurang potensinya untuk mengaut pencemaran, berbanding ikan besar.

Related image

Set Lengkap Hamil, Berpantang dan Menyusu juga mempunyai OmegaGuard. Ini kerana OmegaGuard penting dalam pembinaan sel-sel otak, mata janin dan meningkatkan imun tubuh ibu

Promosi bulan ini: SET HAMIL, BERPANTANG, MENYUSU

dengan Tumbler Merah menawan

FUNGSI OMEGAGUARD SHAKLEE

Omega Guard berfungsi untuk:

  • Mengurangkan keradangan di salur nafas
  • Meningkatkan sistem imun tubuh
  • Membantu menyihatkan paru-paru
  • Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)

Image result for Omega Guard Shaklee png

OmegaGuard adalah antara suplemen yang sangat digalakkan untuk kita ambil setiap hari kerana badan kita tak mampu menghasilkan asid lemak omega 3 yang perlu untuk badan kita untuk proses metabolisma… untuk brain, untuk alahan, untuk asma, untuk sendi, untuk kesihatan jantung, untuk kawal berat, untuk kulit yg cantik.

“Omega-3 fatty acids are known to reduce inflammation. because asthma is a disease caused by airway inflammation that leads to airway hyper-responsiveness and airway narrowing, and because Eskimos who eat large amounts of fish have a low rate of asthma, researchers theorized that fish oil might benefit asthma sufferers” – LiveStrong

KELEBIHAN OMEGA GUARD

Melindungi Jantung Anda

Omega Guard membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal.

Membantu Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Satu penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan asid-asid lemak omega-3 seperti EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi.

EPA menyihatkan jantung dan sendi manakala DHA penting bagi perkembangan dan fungsi-fungsi otak.

Ultratulen dan Bergred Farmaseutikal

Dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molukel yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakkan jenis ikan.

PILIHAN TERLETAK DI TANGAN ANDA

Jadi apa pilihan anda untuk mengurangkan lelah yang tersayang. Kesian kan kalau asyik sedut inhealer je. Kalau teruk terpaksa NEB di hospital. Sayang masa yang terbuang. Berbelanja sedikit demi kesihatan mereka. Ingin memilikinya? Jangan segan2 hubungi Mira untuk promosi sepanjang Ogos 2017 ini.
Nor Hazmira (Mira)

Pengedar Shaklee Sah  (SID No. 1211255)

Kawasan COD: Teluk Panglima Garang, Banting, Sijangkang, Bukit Tinggi, Shah Alam

Pos: Seluruh Malaysia

Whatsapp / Call terus:

019-2821775

GADUH LAKI BINI SEBAB UBAT GIGI

Teringat dulu time baru kawen. Sesi suai kenal suami isteri bila betul-betul bergelar suami isteri dan hidup sebumbung, tidur sekatil, makan sepinggan. All you’ll see is the true color in you and him/her.

 

Kebiasaan kita adalah ruler. Tapi bila dah kawin lain. Semua kena bincang. Kalau tak bincang dan sependapat boleh jadi gaduh.

 

Pernah dulu tu.. Mira bangun pagi segar bugar.. Tapi bila Mira masuk toilet aje.. tengok2 lantai ada kesan ubat gigi. Penutup ubat gigi tak ditutup. Hati bara dari bangun pagi. Dalam hati tak pe.. basuh aje lah lantai dan tutup balik ubat gigi tu.. pastu Mira siap-siap pegi keje.

Pergi kerja ok. Balik rumah tengok kejadian pagi tadi berulang.. huhh. Benda tu berlaku setiap hari. Belum cukup seminggu dok serumah, dah bengang-bengang. Diam. Tak tegur hal tu.. still control ayu depan asben. Sabar laa..kunun.

 

Lama-lama memang Mira tak tahan.. burst! Asben kata.. “lahhh.. dah benda tu pun jadi issue. Kalau tak suka, betulkan aje lah..”

 

Korang rasa Mira rasa apa waktu tuh..nak marah? nak curah air ke muka opponent? Nak lari gie ambik ubat gigi tu tenyeh ke mata opponent sebab geram?.. mana satu korang rasa? hehe..

 

Tetiba cukup seminggu hidup as husband and wife, asben Mira kena pi outstation. Sedey la pulak nak jauh2 nih.. dah la baru kawen. But..

 

The next day bila masuk bilik air, tengok ubat gigi elok terletak dan bertutup, lantai pun bersih kemas tanpa saki baki ubat gigi… perasaan dalam bilik air tu, dan dan rasa legaaa sangat.

It was sooo relief tauu.. haa gitew perasaan nyer… muka ada senyum.

 

But..relief tak lama..

 

After 2 days, stress tu mai balik bila the hubby balik.. Bila lama tak jumpa rindu kat hubby. Tapi bangun pagi sok, stress balik. Merajuk tapi hubby jenis tak faham kite ni merajuk senyap. Tarik muka pun dia tanya..”penat ke..penat rehatlah” Haih.. muncong tahap boleh sangkut baju.

 

Iol sedar, jangan cerita bab-bab rumah tangga kat orang tapi.. iol stress.. so iol terpaksa cerita kat kawan ofis sebab iol tak leh pikir solution dah.. Yang iol leh pikir dalam kepala waktu tu hanyalah “this is the biggest risk.. this is what i cannot take in marriage”

 

Sembang punya sembang, rupanya member pun tak suka gak bab ubat gigi bersepah dan tak kemas. Tapi dia jenis calm person.

 

Petik jari aje ofismate iol kata sambil gelak “senang je.. pi beli ubat gigi baru.. yang jenis ada attached cap, macam penutup pintu tuh. Balik rumah nanti, tukar aje cap tu dengan detachable cap kat ubat gigi lama tu. Bila ubat gigi tu habis, pastikan beli yang design attached cap tu. Yang sepah-sepah kat lantai tu.. sembang baik2, mintak baik2 ngan asben.. cakap leklok jangan marah. Suruh dia buat gitu hari-hari pun takpe. Sabar.”

 

Huih.. sabar separuh dari iman.

Iman Mira dah hilang separuh bila seminggu kulihat ubat gigi cenggitu. Dan banyak lagi perkara lain.. wawawa…

 

Haa.. korang. In short, tu bab ubat gigi aje tu.. boleh jadi havoc suami isteri. Boleh merajuk sepenuh hati…

 

Alahai..kome.. mohon jangan lah kome judge Mira ni sengaja atau mengada-ngada.. memang nak buat cemana, dulu memang Mira camtu. Mira dilatih kat rumah mak ayah Mira camtu.. Rumah tak lah rumah orang kaya, rumah biasa aje.. Tapi memang ayah mak Mira trained Mira jaga kebersihan dan kekemasan bukan bab toilet aje bersih, bilik segalanya bersih.

 

Kalau ayah ayah Mira tu lagi la.. baju kat lemari.. lipatan tu mesti ruler straight, ikut jenis, kalau boleh ikut tone kaler.. Kalau tak betul, mak Mira la kena marah.. hahah.

 

Nak kata weol ni keturunan OCD ke?.. ntah la.. mungkin ya, mungkin tak tapi itulah hakikatnya.

 

Kini bila dah anak 4 horang!.. Rumah kerap bersepah, anak-anak jenis yang kene suruh kann 24 jam.. en.asben pun cenggitu kadang-kadang. Kadang-kadang tu pulak dia jadi pengemas. So lama-kelamaan Mira jadi seorang yang..

 

-Tak kisahlah -Apa nak jadi jadilah.. –

 

Ubat gigi tak tutup lagi?.. iol tolong tutup. Rumah sepah? iol larat iol buat.. kalau tak larat iol bising dari pagi sampai malam.. kalau tak larat bising, iol diam aje. Kadang-kadang hubby iol buat kerja kemas2 nih.. alhamdulillah.. hidup sama2, mesti kena tolong menolong sama2..

 

In short (panjang dah pun), 1-5 years marriage memang sesi suai kenal. Lepas tu “terima cara masing-masing seadanya, mesti bertolak ansur, menghormati hak pasangan, hormati kehendak dan keperluan masing-masing”

 

Alhamdulillah..

 

Karangan panjang ni bukanlah iol nak bagi tips rumahtangga bahagia ala2 orang yang dah 30-40 tahun kawen.. tapi at least.. kita kongsi pengalaman yang manis dan baik supaya orang lain yang alami pun boleh kembali tenang, and they dun feel like they are alone..

 

Iol pun boleh fefeeling baru kawen..heheh.

 

Hmm.. supplement time..

Jom bershaklee..

😀

 

#pengedarShakleesijangkang

#pengedarShakleebukittinggi #pengedarShakleetelokpanglimaGarang

SAKIT BUAH PINGGANG: SIMPTOM DAN PENYEBAB

Dalam 2 bulan lepas Mira dapat call daripada seorang kawan yang jugak senior Mira kat sekolah dulu. Dia mengidap penyakit SLE Nephritis. Salah satu kesan kronik yang dihadapi oleh pesakil SLE Nephritis ni adalah penyakit buah pinggang yang kronik.

Kawan Mira tu muda lagi baru berumur 37 tahun dan dah menghadapi masalah yang kronik sebegini.

SIMPTOM PENYAKIT BUAH PINGGANG

Banyak tanda-tanda pesakit buah pinggang. Tapi antara tanda-tanda yang common adalah:

  • Kerap kencing tapi kencing sedikit
  • Edema iaitu water retention di bahagian kaki
  • Sesak nafas tidak dapat dijelaskan apa puncanya
  • Sering mengantuk dan keletihan
  • Sering loya
  • Kadang-kadang mudah keliru
  • Sakit dada
  • Sawan
  • Koma

PUNCA PENYAKIT BUAH PINGGANG

PENGALIRAN DARAH YANG KURANG KE BUAH PINGGANG

Antaranya adalah pengambilan ubat anti-inflamasi yang boleh menyebabkan darah beku disesetangah bahagian salur darah misalnya salur darah dalam buah pinggang.

 

MASALAH PEMBUANGAN AIR KECIL

Banyak sebab kepada masalah pembuangan air kencing. Antaranya adalah apabila kelenjar prostat membengkak, batu karang, atau kerosakan fungsi saraf yang mengawal pengeluaran air kencing.

 

TERJADI INFLAMASI KEPADA SALUR DARAH: VASCULITIS

Vasculitis adalah penyakit yang disebabkan oleh keradangan pada salur darah hingga salur darah boleh pecah. Vasculitis adalah salah satu penyakit autoimmune.

CANCER DALAM BONE MARROW

 

LAIN-LAIN

  • SLE
  • Glomerulonephritis
  • Scleroderma – penyakit autoimmune yang memberi kesan kepada kulit
  • Darah beku dalam saraf yang berkaitan dengan buah pinggang
  • Pengambilan ubat anti-inflamasi yang berterusan: CONTOH: ubat darah tinggi
  • Pengambilan ubat-ubatan kemoterapi
  • Pengambilan antibiotik yang berterusan atau sering mengambil antibiotik / rintangan terhadap antibiotik
  • Jangkitan kuman

 

RAWATAN BAGI MASALAH BUAH PINGGANG

Antara rawatan yang diberikan kepada pesakit buah pinggang adalah:

  • Dialisis
  • Pemindahan buah pinggang

 

MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI

Apabila seseorang disahkan menghidap penyakit buah pinggang, masalah ini mungkin lebih besar daripada masalah diabetis. Buah pinggang adalah antara organ yang vital. Ianya menapis hampir keseluruhan bahan yang masuk kedalam darah termasuklah toksin. Sekiranya buah pinggang gagal berfungsi, maka banyak toksin yang akan terkumpul dalam darah dan boleh merosakkan organ-organ lain pula.

JAGA PEMAKANAN

Kurangkan makanan yang bergula, tinggi karbohidrat, tinggi garam dan lemak.

Kurangkan juga makanan terproses yang cenderung untuk membuatkan tubuh kita menghadapi oksidatif stress.

SENAMAN RINGAN SETIAP HARI

Kalau boleh buatlah senaman ringan setiap hari seperti berjalan kaki sehingga 800-1000 langkah sehari.

Atau buat senaman regangan otot, berjalan di satu tempat, naik dan turun tangga.

ELAKKAN STRESS

Stress yang kerap atau berterusan boleh mendatangkan kemudaratan kepada seseorang.

Kesemua ini boleh mengundang kepada penyakit-penyakit lain seperti tekanan darah tinggi, delusi dan sebagainya.

 

KURANGKAN PENGAMBILAN UBAT-UBATAN YANG BOLEH BERI KESAN SAMPINGAN KEPADA TUBUH

Apabila sakit, doktor akan berikan ubat tertentu. Doktor pasti nasihatkan kita untuk makan mengikut jadual yang ditetapkan. Ikut aturan yang telah ditetapkan dan dalam masayang sama.

 

MINUM AIR YANG CUKUP DAN AMBIL SUPPLEMENT YANG SEMULAJADI, BAIK UNTUK PENGAMBILAN JANGKAMASA YANG PANJANG

Pengambilan air yang cukup setiap hari boleh mengelakkan dehidrasi dan jangkitan kuman dalam tubuh.

Pengambilan supplement juga sangat penting kerana supplement adalah makanan tambahan yang membantu mencukupkan zat-zat makanan yang hilang semasa kita masak makanan kita.

Atau sebelum makanan tersebut sampai kepada kita, ianya terdedah kepada pestisid, pencemaran alam sekitar, radikal bebas, dan sebagainya.

Sebab itu kita di zaman sekarang ini, boleh saya katakan WAJIB untuk mengambil supplement.

Jika nak mengambil seupplement, seeloknya ambillah yang diproses secara semulajadi.

Supplement Shaklee adalah supplement terbaik yang menggunakan bahan-bahan semulajadi dan organik dan terproses secara semulajadi untuk mengekalkan zatnya.

Supplemen Shaklee juga melalui pelbagai kajian saintifik yang direview oleh pihak ketiga yang mengawasi kajain tersebut. Shaklee juga ada kajian Landmark Study yang mencerminkan kebaikan supplement Shaklee diambil untuk JANGKA MASA YANG LAMA TANPA DAN DAPAT MERENDAHKAN RISIKO-RISKO PENYAKIT YANG BERBAHAYA.

 

Dapatkan Konsultansi dari Mira Hamzah untuk mengetahui tentang supplement Shaklee yang sesuai dengan penyakit yang dihidapi.

Mira Hamzah

019-2821775

FB: Mira Hamzah

Ig: mira_nhm

Apa yang Membuat Resveratrol Antioksidan Yang Unik??

😊Resveratrol adalah unik di antara antioksidan kerana ia boleh melintasi halangan darah otak untuk membantu melindungi otak dan sistem saraf.

 

😊 Kajian menunjukkan bahawa faedahnya adalah luas meluas, termasuk:

 

🍀Melindungi sel-sel tubuh daripada kerosakan radikal bebas

 

🍀Menghalang penyebaran kanser, terutama kanser prostat

 

🍀Mengurangkan tekanan darah

 

🍀Menjaga kesihatan jantung dan meningkatkan keanjalan dalam saluran darah

 

🍀menormalkan tindak balas anti-radang

 

🍀Membantu untuk mencegah penyakit Alzheimer

 

💃🏻Kerana resveratrol kelihatan begitu berkesan dalam menjauhkan pelbagai penyakit yang berkaitan dengan penuaan, ia sering dirujuk kepada suatu elemen yang boleh memanjangkan jangka hayat.. (dengan izin Allah)

 

🐭Kajian haiwan telah menunjukkan bahawa resveratrol membantu tikus gemuk berjalan lebih jauh dan hidup kira-kira 20 peratus lebih lama. Ia juga didapati boleh meningkatkan jangka hayat sel-sel manusia.

 

😊Resveratrol juga seolah-olah menghasilkan pelbagai manfaat yang sama seperti senaman, dan ia akan menjadi faktor penggalak yang kuat untuk bersenam.

 

Resveraterol tidak digalakkan ambil serentak bersama ubat.

 

Sekiranya seseorang itu sedang sakit atau mengalami sesuatu penyakit atau baru didiagnose tentang simptom sesuatu penyakit, seeloknya ambil Resveraterol dalam jarak masa 2 jam atau lebih.

Walaupun tiada kajian sains yang sahih mengatakan kandungan Resveraterol akan merosakkan/menggangu fungsi ubat atau sebaliknya, atau membahayakan manusia sekiranya diambil bersama. Shaklee masih tidak menggalakkan resveratrol diambil bersama ubat atau NSAIDS (ubat bukan berunsur steroid).

 

Resveraterol ada dalam anggur muscadine. Anggur muscadine pula adalah salah satu daripada 4 bahan utama dalam VIVIX.

JANUARY 2017

PROMOSI VIVIX

Beli 6 PERCUMA 1 botol, Keahlian Percuma

Beli 2 botol dengan potongan 5% diskaun, Keahlian Percuma.

Untuk ketahui lebih lanjut, boleh hubungi:

MIRA HAMZAH

019-2821775

FB: Mira Hamzah

Rujukan:

1. Dr.Joseph Mercola (Pakar Perubatan)

2. Web MD