Articles tagged with: pengedar shaklee banting

6 TIPS BERI KONSULTANSI PRODUK

Sekarang ni kan.. memang ramai yang dah jadi peniaga. Kalau dulu yang mana rasa selesa menjadi pekerja makan gaji sahaja.. kini dah beralih dengan kerja part time iaitu bisnes.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dalam bisnes sendiri semestinya kita terasa bila kita terpaksa bersaing dengan seller lain. Nak..nak.. pulak kalau jual barang yang sama. Mestilah pakar dalam marketing dan sales. Barulah jualan laris dan cukup cycle, hasil lumayan.

 

Tapi dalam kita buat markerting produk dan servis yang kita tawarkan tu, kita mesti ada etika. Sama macam kalau kita bekerja makan gaji.. bila kita berbisnes sendiri pun, seharusnya kita beretika. Barulah kita professional dan orang yakin dengan produk dan servis kita.

 

1.JANGAN BURUKKAN BISNES ORANG LAIN / PRODUK ATAU SERVIS LAIN

Dalam buat marketing tu juga.. Jangan kita memburukkan produk lain di hadapan prospek baru..sebab..jika itu yang kita buat, prospek kat sana tu akan nampak bukan produk tu yang buruk.. tapi hati kita yang buruk. Ish..ish..

Sebaliknya cerita tentang kelebihan servis / produk yang kita jual dengan cara menarik.

 

2. SEMBANG SANTAI, BERI PENERANGAN JELAS DENGAN YAKIN DAN SENYUM

Nak tahu tak, kalau kita dah prepare apa yang kita tahu tentang customer (keperluan atau masalahnya) dan kita dah tahu apa yang boleh dibincangkan secara tersusun, pelanggan akan mudah mendengar dari mula hingga habis penerangan kita.

Kita boleh juga buat perbincangan ni macam berbual-bual santai. So tak delah pelanggan kita rasa serius macam lapor aduan kat pejabat polis..

 

3. DENGAR DENGAN TELITI

Kalau kita nak orang dengar apa yang kita cakap, kita pun kenalah dengar apa yang orang nak cakap. Begitu lumrahnya. jadi kalau pelanggan kita sedang menerangkan sesuatu, dengar dengan teliti dan beri respon sedikit. Respon sahaja bukan bidas apa yang diperkatakan atau mencelah sesuatu hingga dia terpaksa berhenti bercakap. Itu tak bagus.

Cuba latih untuk dengar sambil tangan merekod (kalau kita bercakap menerusi telefon).

 

4. CERITA KEBAIKAN SERVIS / PRODUK KITA BERBANDING MENIDAKKAN TENTANG SERVIS / PRODUK LAIN

Apa yang lebih baik adalah kita yakin dan ceritakan tentang kebaikan dan manfaat produk kita. Jika produk kita kemungkinan akan ada healing crisis kepada si prospek.. maka terus teranglah kepada prospek tu. Sesetengah orang tak bersetuju dengan cara ni. tapi bagi Mira ini penting, sebab kadang-kadang ada kes yang belikan untuk maknya yang duduk sorang-sorang kat kampung.

Misalnya anak hantar supplement ke kampung, pastu esoknya anak tu balik ke rumah sendiri, dan tinggal mak sorang…kalau mak sorang-sorang sakit demam disebabkan healing proses tu…kompom kesian kat mak tu. Silap haribulan dia berhenti makan supplement tu dan kesan kesihatan tak nampak lah kannn…supplement tu tak rugi..tapi anak dan mak tu lah yang rugi…hehe.

Tapi kalau lepas kita terangkan tengan healing proses tu dia tak leh nak terima, itu bermakna bukan rezeki kita.

Saya ada customer sebegini.. selepas saya beritahu tentang healing symptom, dia takut nak ambik dan stop kat situ aje. Lepas 2 bulan, dia contact saya semula untuk ambik produk tu terus, kerana dia kata dia dah tak tahan (dengan sakitnya) dan bersedia untuk healing symptom jika ada.

ORDER SET BERPANTANG SHAKLEE ANDA DENGAN SAYA

5. TERUS TERANG JIKA PRODUK ATAU SERVIS BOLEH MERUGIKAN PELANGGAN

Jika sesetengah produk yang kita jual, kita yakin tidak sesuai dengannya, beritahu dia kenapa produk itu tidak sesuai dengannya dan cadangkan lah produk lain yang sesuai dengannya.

 

Prospek akan lebih yakin dengan kita, respect kita as a seller and product advisor. Kalau selepas ni dia nak sesuatu produk atau servis yang kena dengan kita, dia akan ingat kita. Bina trust di sini.

 

6. DOA

Submit doa kepada Allah s.w.t. kerana Allah Taala lah bisness CEO kita. Dia yang mempermudahkan segala perjalanan bisnes kita. Sentiasa fikir positif dan kuatkan usaha deni capai target kita.

Alhamdulillah…Tu aje dulu tips..hehe. Semoga bermanfaat.

Image result for Doa

SETIAP USAHA KITA MESTI KITA MULA DAN AKHIRI DENGAN DOA. BARULAH KONSEP TAWAKAL ITU BETUL.

Kalau ade kekome yang nak try supplement Shaklee, boleh contact dengan Mira. Whatsapp aje terus senang. Kalau messenger kadang-kadang dapat serta-merta, tapi ada jugak yang kadang-kadang sebulan baru dapat notification…haha…entah mengapa…

Promosi 5% diskaun bagi pembelian 4 tong ESP.

                                                      Sepanjang Oktober 2017.

Mira

Pengedar Shaklee Sah (1211255)

COD di sekitar kawasan:

Sijangkang, Telok Panglima Garang, Banting, bandar Parkland dan Shah Alam.

POS ke seluruh Malaysia

 

WhatsaPP: 0192821775

http://www.wasap.my/60192821775

FB: Mira Hamzah

iG: mira_nhm

#tipsoftheday

Aku perati Maknjang aku..

Hujung minggu lepas.. aku jaga mama kat hospital. Mama lepas buat operation polyps kat belakang rongga nasalnya. Papa pulak dah jaga mama sejak hari isnin admit ward tu.. jumaat hari yang aku sampai papa demam. Maknjang and Auntie Norria pulak sampai dengan niat lawat mama. Alhamdulillah.. besarnya rahmat Allah aku rasa.. sebab betapa aku nak sangat datang awal.. tapi jumaat jugak aku sampai. Betapa papa risau nak drive sorang ke Kulim dalam keadaan dia demam.. datang adik-adiknya untuk membantu. Dalam keadaan dia demam.. Papa takkan gerak pergi mana2 kecuali dengan mama, anak2 dia.. or kalau adik2nya saja yang bawak dia. Kalau orang lain pujuk pun.. dia ketegaq.

 

So.. maknjang and auntie pun bawak papa balik rumah. Aku teman mama kat hospital. Sampai papa ke rumah maknjang, dia tak nak masuk. Dok aje dalam kereta sebab nak jugak balik rumah dia. Demam2 tu ofkos la maknjang risau dia dok sorang2 kat rumah. Buatnya terpengsan ke.. pening jatuh dalam toilet ke.. bahaya. So maknjang dan anak-menantunya usaha ambik kain baju, hantar papa. Diorang bermalam pulak kat rumah papa.. sebab kesian papa yang duk sorang dalam keadaan dia demam.

 

Baikkan maknjang aku.. Allah gerakkan hati dia untuk membantu.. sedangkan aku tahu maknjang penat sangat waktu tu. Allah dah aturkan kan supaya maknjang and auntie teman papa kat rumah papa.

Waktu dok dengan family sebelah ibu ayah ku ni.. seronok tengok maknjang aku yang memang selalu ketawa dan menghappykan orang disekelilingnya. Dia ni guru besar. Garang dan tegas di sekolah. Tapi dia sangat peramah. Dia seorang yang memang boleh dibawa bincang.

 

Dari raut wajah comelnya.. kita nampak dia seorang yang memang happy.. tak ada masalah yang besar dan sentiasa positif.

 

Dia memang selalu menjadi penguat semangat dan pemberi inspirasi kepada orang lain.

 

Tapi..

 

Itu luaran kann.. macamana kita nak tahu dalaman hatinya. Takkan sentiasa dia happy tak de masalah kah.. semua orang yang waras Allah jadikan masalah sebagai ujian dan penguat hidupnya.

 

Persoalannya..

 

👉🏽Macamana Maknjang buat releks macamtu. Apa dia hati batu.. takde masalah langsung..? Of course lah tidak.. kannn.

👉🏽Apa yang boleh membuatkan dia jadi happy sokmo, senyum sokmo, positif sokmo?

👉🏽Apa bigwhy nya yang boleh buat dia maintain begitu?

 

Setiap orang Allah berikan kekuatan yang berbeza. Dugaan pun balance lah dengan kekuatan fizikal dan mental serta hati. Sanggup atau tidak, itu Allah letakkannya dalam hati hambanya. So janganlah kita kata..

 

“Alah.. Dia banyak duit.. takde lah nak pikir masalah duit dah”

 

Tahu ke kita dia banyak duit.. takkan dia takde komitmen. Duit dia dok tangtu tak gerak2 ke.. dia tak payah bayar bills ke.. dia takde desakan lain ke?

 

“Kereta dah ade.. rumah dah ade..bisness pun ade..  anak2 pulak dah besar.. so semua dah ok dah.. memang dia boleh la releks2”

 

Tapi tahu le kita yang dia tu releks sebenarnya.. mungkin nampak luaran rileks.. tapi dalam hati releks ke? 🕵🕵

 

Sekenal aku dengan maknjang ni. Orangnya seboleh mungkin buat kerja. Releks tu adalah perkara paling akhir sekiranya ada bantuan yang perlu diberikan. Penat lelah mengantuk bantal semuanya dia boleh ketepikan sebab baginya membantu itu satu kewajipan. Apa saja yang dia boleh bantu, dia bantu.. dari segi idea, nasihat, sokongan, duit dan apa-apa sahaja yang dia boleh bantu.. dia akan bantu.

 

Maknjang jugak orang yang tepati janji. Kalau dia janji nak jadikan sebuah sekolah tu cemerlang.. dia akan buat. Dan alhamdulillah.. dia orang yang cekal dalam segala hal.. termasuk carrier dia. Sebab tu banyak sekolah dah ranked up lepas dia kelola sekolah tu. Lepas beberapa ketika dia kena rank up pulak sekolah2 lain.. huhu.. kata maknjang “I’m tired and super tired to start over and over again.. at different school with different environment, different people, different way of work.. everything at a new school.. but.. to see an achievement and vision accomplished at that school is everything to me.. no word can describe how grateful i felt..”

 

Hmm.. tu la dia. She is also good in her carrier.

 

Patutlah Allah Taala takdirkan dia untuk jadi guru besar di kebanyakan sekolah di Pulau Pinang ni.

 

Walaupun begitu.. Hatinya…

 

Kita tak tahu kan..

 

Dia dimadu oleh suaminya yang dari dulu disanjung dan dikagumi.. itu pun dia sangat bersabar dan biarkan suaminya sendiri yang announce kepada semua ahli keluarga..

 

Setelah 2.5 tahun suaminya kahwin lain dan beranak satu dengan isteri muda.. anak dengan isteri muda dah umur 6 bulan, barulah dia confessed kat wife dia.

 

Anak2nya.. macamana maknjang boleh rahsiakan pasal ayah dan mak muda pada pengetahuan anak2nya sehingga anak2nya settle exam dan segalanya selesai…hampir 2 tahun macam tu..

 

Hmm.. so korang pikirlah.. macamana dia boleh happy aje sampai sekarang?Tak semua orang boleh terima bila suaminya berpoligami.

 

Sebabnya.. Allah sentiasa dalam hatinya = dia kaya hati.

 

Sebab tu lah.. kita tak boleh judge orang dengan hanya tengok luaran semata-mata. Kalau kita tahu secara luaran sahaja pun takpe, kalau kita sukar nak memahami segalanya tentang orang itu..

 

Pokoknya.. kita tak boleh ambil mudah…anggap semua orang sama.. hati, kesusahan dan tanggungjawab mereka sama. Kita kena lebih peka tentang orang lain.. daripada kita dok suruh orang peka dan faham kehendak kita. Kann.. gitu kan molek.

 

In shaa Allah kita lebih sensitif terhadap orang lain. Kita turut akan menjadi seorang yang positif dan sentiasa cekal hati..

 

In shaa Allah

😊💅🏼💅🏼

 

Mira-WAHM Shaklee

019-2821775

Anak Asyik Demam, Mak Pasrah Bagi Ubat Aje..

Kalau dah anak 5-6 orang.. dari yang besar sampai ke si kecik asyik demam, batuk, selsema aje sepanjang bulan.. bergilir-gilir pulak sampai lah ke hujung tahun.. mak mane yang tak penat. Betullah Allah tetapkan syurga bawah telapak kaki insan bergelar ibu..

 

Bila anak2 cepat jatuh sakit, itu tanda anak kurang nutrisi. Tambahan pulak kalau si anak suka dibenarkan makan jajan yang membunuh nutrisi dalam badan sedia ada.. lagilah si kecik tu kurang nutrisi.

 

Bukan lah salah kalau demam, terus bagi ubat demam.. bila demam turun ok.. bila naik balik suhunya bagi semula ubat demam.. tak tak salah pun. Masing2 lah.. semua terletak pada hati naluri seorang ibu / ayah kalau sanggup tengok anak2nya begitu..

 

Tapi.. kalau demamnya berterusan begitu.. bukan kah tandanya imun badan lemah.. kenapa lemahnya imun badan tu.. kerana kurangnya nutrisi..

 

Bila badan lompong nutrisi.. macamana tubuh yang kurang sihat nak bina sel baru yang sihat? Cuba duduk 5minit fikirkan..

 

Apa pun bagi mira, kalau anak kurang nak makan makanan sihat, kita ibu bapa kene usaha. Anak2 mira pun makan memang memilih.. jenuh jugak la setiap hari nak pelbagaikan makanan. Kadang berhasil suap swmuanya, kadang tidak. Tapi itu tak bererti Mira stop kat situ. Pada Mira, berusahalah sewajarnya supaya anak tu dapat jugak nutrisi yang cukup. Sebab tu lah Mira pastikan 4 beradik ni ambik set nutrisi anak2 yang ada semua nutrient perlu untuk tubuh kanak2. Ini hanya supplement, makanan hakiki tetap Mira usaha berikan.

Set nutrisi kanak-kanak ni ada Mealshakes, Vitamin C, OmegaGuard, Nutriferon dan Vitalea for Children. Set ni memang menarik bagi anak2 yang susah nak makan makanan seimbang.

Apa pun kita kene latih anak kita makan makanan sihat, dan supplement. Sebab makanan yg kita masak pun, kadang2 ‘hangus’ jugak vitaminnya.. terutama yang ada vitamin C dan antioksidan.

Kurangkan minuman manis dan jajan kepada anak..in shaa Allah.. tubuh anak boleh dapat dan kekalkan nutrisi sihat sekaligus imun tubuh akan bertambah kuat.

 

Boleh contact dengan Mira kalau nak tahu details pasal set kanak2 nih..

 

Mira

019-2821775

 

#tsunamishaklee #fathonahamazing #amazing10 #Shakleeamazing