SEBAB-SEBAB ELAK AIR SEJUK MASA BERPANTANG

 

Zaman sekarang ni.. Mira noticed ramai orang yang berpantang selepas bersalin tak faham kenapa mereka perlu berpantang seperti orang dulu-dulu.

 

 

Ada yang kata.. “zaman sekarang orang tak pantang ikut cara macam itu..banyak bad things than good things”

 

Semalam pun waktu jalan-jalan dengan mak kat Tesco Kulim.. Mira nampak seorang wanita mendukung anaknya.. duduk kat satu kerusi.. while the daddy and other children kat satu section (i guessed.. sbb nampak riak muka si mommy yang senyum-senyum sambil lihat budak-budak tu..)

 

As i walked nearer to that lady i saw the baby still dalam bedung..and sleeping. Sebelah tangan mommy cuddle baby, sebelah lagi pegang phone. The baby obviously so small.. macam baru 20 hari i guessed.

 

Mata aku terus tengok attire mommy..pakai socks tak? No.. she did not wear any socks. Dan mommy pakai baju nipis aje..kat shopping complex tu sejuk kan.. so kalau pakai baju nipis, jenis lycra pulak tu.. supposedly mommy takkan rasa hangat.. tapi mommy akan rasa sejukkk sangat.. wow detailnya Mira sampai tahu jenis kain baju yang dia pakai.. haha.

 

Orang dalam pantang ni supposedly kena rasa hangat selalu.. sebab dalam waktu bersalin tu.. dia kehilangan baaaanyak darah. Bila darah hilang.. badan akan jadi sejuk. Sebab tu lah orang tua-tua sanggup biarkan anak menantu dalam pantang.. mendiang atas katil yang bawahnya ada bara api.. pakai baju lengan panjang dan bengkung, pakai herba dan minyak di badan supaya si ibu tu akan sentiasa rasa panas..

 

Tapi sekarang ni.. ramai yang tak ambik kisah sangat pasal panaskan badan ni. Bahkan ada siap dok dalam aircond. Alasan kebanyakan wanita moden sekarang ni.. “zaman sekarang cuaca dah panas.. tak boleh sangat pakai petua lama-lama tu.. nanti boleh jadi heat stress”

Air sejuk berais atau tak berais memang sedap di tekak. Tambahan pulak minum ketika waktu cuaca panas. Tapi tidak sesuai kepada ibu yang baru melahitkan, atau masih dalam tempoh berpantang.

 

Yang mengejutkan Mira, pernah nampak seorang ibu dalam pantang minum air sejuk petiais tu. Bila Mira tegur, siap kata tak ape.. bukan ais batu.. cuma air sejuk aje..

Siap bagitahu..dia tak faham kenapa mak / mil (mother in-law) dia tak bagi minum air sejuk nih.

 

“Dah la tengah panas.. suruh bertungku.. makan nasik dan lauk panas-panas.. nak bukak air cond tak boleh.. nak bukak kipas tala kat badan tak boleh..stress peluh2 nih.. dah gatal satu badan ngan peluh. I biasa dalam aircond.. bila panas macam ni rasa macam nak giler stress panas.. mak / mil ai ni tak tahu kot istilah heat-stress.. Heat stress ni bahaya tau. Diorang tak tahu apa akibatnya buat macam tu..”

Hmm.. terdiam Mira. Geleng kepala aje lah. Nak bebel waktu tu tak boleh. Sebab hati wanita tu tengah panas. Kang di bebel lagi bertambah panas pulak dia.. tak pasal meroyan kang.

 

Orang nak bagi dia sihat betul-betul lepas pantang nanti, sebab tu nak jaga makan minum dia.. dia pulak boleh melanggah (minum) air sejuk. Membebel pulak tu. Kang bentan atau meroyan baru merasa!

 

Ok.. ni sebabnya.. kenapa orang dalam pantang.. memang PANTANG minum cold water.. read between the lines okay.. hehe😁

 

SEBAB TAK BOLEH MINUM AIR SEJUK

🍀makanan atau minuman yang telah sejuk boleh menyebabkan gangguan pada sistem pencernaan.

 

Badan kita panas tau.. 98.6 Fahrenheit. Perut kita pulak perlukan haba yang panas untuk cerna makanan yang masuk ke perut.

 

So.. perut terpaksa menggunakan tenaga yang banyak untuk memanaskan suhu lagi.. supaya makanan tadi panas dan mudah dicerna.

 

Apa yang berlaku?

 

Perut menggunakan banyak tenaga, supaya perut dapat panaskan makanan yg kita makan tu. Lepas tu perut dan enzym memggunakan banyak lagi tenaga yang lain untuk digestion.

 

Untuk membuat tenaga yang banyak ini.. badan sangat perlukan nutrient yang seimbang. Pemakanan dan air kena cukup. Nutrient ni perlu cukup untuk buat darah, ganti baru sel-sel yang rosak, activates hormones, enzymes dan banyak lagi.

 

Semua ni dah di aturkan dalam satu sistem pemulihan badan si ibu tu selepas dia bersalin.

 

Bila dia kerap makan dan minum serta berada di tempat atau suasana yang sejuk.. badan terpaksa menggunakan energy yang banyak untuk memanaskan makanan dan minumannya. Ini satu pembaziran tenaga (wastage).

Sepatutnya tenaga itu dapat si ibu jimatkan untuk pemulihan bahagian badannya yang lain. Bila ada wastage badan kena pump banyak lagi nutrient untuk buat vitamin dan minerals untuk jana tenaga semula. Nak buang wastes dari badan pun perlukan banyak energy.

 

Bukan lah salah kalau minum benda sejuk, makan dan suasana sejuk. Tapi as a logic.. Dah lah badan kehilangan banyak darah selepas bersalin.. energy pun cukup2 makan aje untuk pemulihan badan.. pastu nak membazir energy pulak dengan makan makanan/minuman sejuk.

 

KESAN BURUK

Satu lagi.. sekiranya energy tak cukup.. makanan hanya partially digested. Tak complete pun digestion tu. Akibatnya.. makanan yang tak digest tu dok dlm perut lama sangat.. rotten dan mengeluarkan gas alkohol..

 

Gas ini menyebabkan badan kita berangin.

 

Dah la badan baru nak buat semula darah.. masuk pulak angin yang tak elok dan memggangu sistem pencernaan dan keseluruhan sistem imun si ibu.

 

Semua ni akan menyebabkan bloating dan badan ibu serta baby akan mudah sakit-sakit..sengal-sengal. Silap-silap anak pula dapat kesan kekembungan disebabkan ibu yang bloated.

 

Lagi parah, kalau si ibu bentan.. lalu demam. Dalam tempoh berpantang, ibu perlu menyusukan anak. Jika ibu demam, ibu akan penat dan tidak dapat fokus pada anak. Ini boleh mengakibatkan pospartum blues atau meroyan.

 

Sekiranya si ibu rasa tak selesa, si ibu juga boleh sakit-sakit badan dan mungkin kekejangan. Sembelit dan buasir juga menyebabkan ibu sukar bergerak.

 

Nak berehat sangat pun susah juga. Ibu akan kerap bangun menyusukan anak. Ibu akan jadi lebih stress.

 

Bila energy tak cukup.. badan pun tak cukup rehat.. makan pula hanya jamu yang tak lengkap kandungan nutrisinya.

 

Diet makanan pulak tak banyak protein dan carbo dan segala zat vitamin & mineral yang diperlukan tubuh ketika itu. Exercise dan stretching pun kurang buat.

 

Kesimpulan.. kesihatan tubuh, pemakanan dan nutrient dari supplement sangat penting untuk ibu kembali pulih selepas tempoh berpantang.

 

Ok.. faham tak lagi konsep nih..? Senang faham kan? Hehe…😁😁

 

SEKEJAP AJE PUN TEMPOH BERPANTANG

Orang tua2 dulu2 walau deme tak sekolah tinggi melangit macam orang zaman sekarang.. tapi orang-orang tua punya petua..hebat-hebat belaka. Semua ada scientific reason bila dikaji..

 

Bagi yang berpantang tu.. pantanglah elok-elok ye.. jangan lawan petua mak / mil ok..

 

Barulah berkat dan mak/mil akan doa yang baik-baik untuk anak / menantu yang sedang dalam pantang.

 

Tak lama pun pantang.. kejap aje..janji lepas pantang sihat. Sebab banyak.lagi tanggungjawab kita selepas kita berpantang.

 

Jangan lupa semasa berpantang kena cukupkan nutrient dalam badan. Walaupun orang tua-tua pesan supaya kurangkan makan atau minum benda-benda sejuk.. sehingga kadang-kadang nutrien yabg diperlukan badan tak mencukupi,.. sebab itu pentingnya pengambilan supplement sewaktu dalam pantang.

 

Mira syorkan sangat supaya ibu-ibu ambik set berpantang shaklee untuk berpantang secara sihat..

Sesetengah ibu mungkin memilih jamu tradisional semasa berpantang. Bagi Mira itu tak ada masalah. Tapi dalam tempoh pemulihan tubuh ibu, ibu perlukan banyak nutrient penting untuk kekal sihat semasa dan selepas tempoh berpantang.

Dalam set berpantang Shaklee ada:

1. Alfalfa

2. Omegaguard

3. Ostematrix

4. Vitamin C

5. ESP

6. Vitalea

7. B-Complex

 

Ketujuh-tujuh supplement ini mempunyai fungsi yang berbeza tetapi lengkap untuk pemulihan tubuh ibu selepas bersalin. Pemulihan ini akan melalui proses yang sangat kompleks. Si ibu akan berasa lebih cergas, selesa dan cepat sihat semasa tempoh berpantang. Susu badan pun akan banyak dan si ibu akan rasa tenang dan gembira semasa tempoh berpantang.

 

Bagi ibu-ibu atau si ayah yang beli set berpantang #ShakleebyMira akan enjoy:

👍🏻 Harga yang jimat.

👍🏻consultancy berkenaan cara pemakanan dan follow up

👍🏻memasuki kelas online produk, kesihatan dan penyakit berkaitan secara percuma

👍🏻FOC leaflet dan brochures product

👍🏻e-book (sekiranya topik dan penyakit berkaitan)

👍🏻free gift.

Untuk dapatkan set berpantang Shaklee.. boleh hubungi Mira melalui:

Whatsapp:

019-2821775 (untuk reply yang lebih cepat)

 

Email:

normi.nhm@gmail.com

(Selepas email, sila whasapp saya)

😊😊😊👍🏻👍🏻👍🏻

Mira, WAHM Shaklee..

Penghantaran COD di kawasan:

Sijangkang

Bukit Tinggi

Johan Setia

Telok Panglima Garang

*COD akan dikenakan caj handling minimum RM5 sehingga maksimum RM20 mengikut kawasan.

 

Pos ke seluruh Malaysia.

Mira Hamzah

A WAHM, (work-at-home-mother) with 4 beautiful children. 9 years working experience. 7 years experience as a Safety and Health Officer at Sime Darby Plantation Sdn Bhd. Looking for a good opportunity in taqwa to Allah. Take care all my amanah: my children and my health related business: Shaklee online business.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge