SAKIT BUAH PINGGANG: SIMPTOM DAN PENYEBAB

Dalam 2 bulan lepas Mira dapat call daripada seorang kawan yang jugak senior Mira kat sekolah dulu. Dia mengidap penyakit SLE Nephritis. Salah satu kesan kronik yang dihadapi oleh pesakil SLE Nephritis ni adalah penyakit buah pinggang yang kronik.

Kawan Mira tu muda lagi baru berumur 37 tahun dan dah menghadapi masalah yang kronik sebegini.

SIMPTOM PENYAKIT BUAH PINGGANG

Banyak tanda-tanda pesakit buah pinggang. Tapi antara tanda-tanda yang common adalah:

  • Kerap kencing tapi kencing sedikit
  • Edema iaitu water retention di bahagian kaki
  • Sesak nafas tidak dapat dijelaskan apa puncanya
  • Sering mengantuk dan keletihan
  • Sering loya
  • Kadang-kadang mudah keliru
  • Sakit dada
  • Sawan
  • Koma

PUNCA PENYAKIT BUAH PINGGANG

PENGALIRAN DARAH YANG KURANG KE BUAH PINGGANG

Antaranya adalah pengambilan ubat anti-inflamasi yang boleh menyebabkan darah beku disesetangah bahagian salur darah misalnya salur darah dalam buah pinggang.

 

MASALAH PEMBUANGAN AIR KECIL

Banyak sebab kepada masalah pembuangan air kencing. Antaranya adalah apabila kelenjar prostat membengkak, batu karang, atau kerosakan fungsi saraf yang mengawal pengeluaran air kencing.

 

TERJADI INFLAMASI KEPADA SALUR DARAH: VASCULITIS

Vasculitis adalah penyakit yang disebabkan oleh keradangan pada salur darah hingga salur darah boleh pecah. Vasculitis adalah salah satu penyakit autoimmune.

CANCER DALAM BONE MARROW

 

LAIN-LAIN

  • SLE
  • Glomerulonephritis
  • Scleroderma – penyakit autoimmune yang memberi kesan kepada kulit
  • Darah beku dalam saraf yang berkaitan dengan buah pinggang
  • Pengambilan ubat anti-inflamasi yang berterusan: CONTOH: ubat darah tinggi
  • Pengambilan ubat-ubatan kemoterapi
  • Pengambilan antibiotik yang berterusan atau sering mengambil antibiotik / rintangan terhadap antibiotik
  • Jangkitan kuman

 

RAWATAN BAGI MASALAH BUAH PINGGANG

Antara rawatan yang diberikan kepada pesakit buah pinggang adalah:

  • Dialisis
  • Pemindahan buah pinggang

 

MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI

Apabila seseorang disahkan menghidap penyakit buah pinggang, masalah ini mungkin lebih besar daripada masalah diabetis. Buah pinggang adalah antara organ yang vital. Ianya menapis hampir keseluruhan bahan yang masuk kedalam darah termasuklah toksin. Sekiranya buah pinggang gagal berfungsi, maka banyak toksin yang akan terkumpul dalam darah dan boleh merosakkan organ-organ lain pula.

JAGA PEMAKANAN

Kurangkan makanan yang bergula, tinggi karbohidrat, tinggi garam dan lemak.

Kurangkan juga makanan terproses yang cenderung untuk membuatkan tubuh kita menghadapi oksidatif stress.

SENAMAN RINGAN SETIAP HARI

Kalau boleh buatlah senaman ringan setiap hari seperti berjalan kaki sehingga 800-1000 langkah sehari.

Atau buat senaman regangan otot, berjalan di satu tempat, naik dan turun tangga.

ELAKKAN STRESS

Stress yang kerap atau berterusan boleh mendatangkan kemudaratan kepada seseorang.

Kesemua ini boleh mengundang kepada penyakit-penyakit lain seperti tekanan darah tinggi, delusi dan sebagainya.

 

KURANGKAN PENGAMBILAN UBAT-UBATAN YANG BOLEH BERI KESAN SAMPINGAN KEPADA TUBUH

Apabila sakit, doktor akan berikan ubat tertentu. Doktor pasti nasihatkan kita untuk makan mengikut jadual yang ditetapkan. Ikut aturan yang telah ditetapkan dan dalam masayang sama.

 

MINUM AIR YANG CUKUP DAN AMBIL SUPPLEMENT YANG SEMULAJADI, BAIK UNTUK PENGAMBILAN JANGKAMASA YANG PANJANG

Pengambilan air yang cukup setiap hari boleh mengelakkan dehidrasi dan jangkitan kuman dalam tubuh.

Pengambilan supplement juga sangat penting kerana supplement adalah makanan tambahan yang membantu mencukupkan zat-zat makanan yang hilang semasa kita masak makanan kita.

Atau sebelum makanan tersebut sampai kepada kita, ianya terdedah kepada pestisid, pencemaran alam sekitar, radikal bebas, dan sebagainya.

Sebab itu kita di zaman sekarang ini, boleh saya katakan WAJIB untuk mengambil supplement.

Jika nak mengambil seupplement, seeloknya ambillah yang diproses secara semulajadi.

Supplement Shaklee adalah supplement terbaik yang menggunakan bahan-bahan semulajadi dan organik dan terproses secara semulajadi untuk mengekalkan zatnya.

Supplemen Shaklee juga melalui pelbagai kajian saintifik yang direview oleh pihak ketiga yang mengawasi kajain tersebut. Shaklee juga ada kajian Landmark Study yang mencerminkan kebaikan supplement Shaklee diambil untuk JANGKA MASA YANG LAMA TANPA DAN DAPAT MERENDAHKAN RISIKO-RISKO PENYAKIT YANG BERBAHAYA.

 

Dapatkan Konsultansi dari Mira Hamzah untuk mengetahui tentang supplement Shaklee yang sesuai dengan penyakit yang dihidapi.

Mira Hamzah

019-2821775

FB: Mira Hamzah

Ig: mira_nhm

PENURUNAN BERAT BADAN RENDAHKAN RISIKO DIABETIS

Assalamualaikum. Baca tak berkenaan pre-diabetic yang Mira post baru-baru ni? Hmm.. seram bila kita tak tahu yang kita ni sebenarnya dah masuk kategori pre-diabetic person!

 

Post kali ni berkenaan kenapa kita kena turunkan berat badan untuk mengelakkan risiko diabetis.

Kalau kita ni jenis yang overweight, atau pernah ahli keluarga kita disahkan mengidap diabetes, jadi memang patut untuk kita ambik langkah berjaga-jaga ni.

 

SIMPTOM ANDA MENGHIDAP PENYAKIT DIABETIS

Antara simptom diabetis adalah bila anda:

  • Kerap kencing
  • Rasa dahaga sangat, kerap pulak tu.
  • Rasa lapar sangat, kerap. Bahkan masih tengah lapar sewaktu tengah makan tu.
  • Lesu yang teruk
  • Penglihatan yang kabur
  • Bahagian luka yang lambat sembuh
  • Penurunan berat badan mendadak walaupun anda adalah pengidap diabetis type 1
  • Rasa mencucuk, kebas (type 2)

 

DIABETIS AKAN OTOMATIK TURUNKAN BERAT BADAN KITA. JADI KENAPA NAK KENA TURUNKAN BERAT BADAN JUGA?

 

Ramai yang beranggapan, bila diabetis berat badan akan turun jugak, secara mendadak pula tu. So what for nak reduce weight lagi.

Sebenarnya kita kena fahami, mekanisma turun berat badan secara sihat adalah apabila kita mengurangkan gula tapi dalam masa yang sama kita masih memberikan sel-sel tubuh makanan mereka untuk sel melakukan aktiviti sel. Penurunan berat badan adalah melalui pembuangan toksin dan lemak berlebihan dalam tubuh.

Sedangkan penurunan berat badan mendadak yang disebabkan oleh diabetis adalah kerana gula dalam darah tidak dapat disalurkan kepada sel dan aktiviti sel menyusut serta merta. Ada sel yang mati secara nekrosis dan ini semua bahaya untuk tubuh badan kita.

Kalau kita dah tahu yang kita dah masuk fasa awal diabetis, dan badan kita masih belum turun beratnya lagi. Waktu ni lah kita kena cuba kurangkan berat badan kita secara sihat. Kita mesti pastikan berat badan kita adalah berat ideal!

Apabila berat badan berlebihan, seolah badan kita ni mesin yang susah nak bergerak dan enjin terpaksa bekerja keras untuk memastikan seluruh sistem tubuh badan kita berfungsi stabil. Ini akan memberikan tekanan yang hebat pada organ-organ dan salur darah dalam tubuh kita.

 

PUNCA DIABETIS

Diabetis boleh berpunca dari banyak sebab. Antaranya:

  • Family history
  • Obesiti
  • Kurang bersenam
  • Cara Pemakanan yang tidak sihat

Image result for type 2 diabetes risk factors

 

Menurut kajian, apabila kita kehilangan 7% daripada berat badan yang terdahulu, kita sebenarnya berjaya mengurangkan risiko diabetis sebanyak 60%. Wow! Banyak kan penurunan tu.

NAK BUAT APA BILA DAH TAHU ANDA SEORANG PENGIDAP DIABETIS ?

Image result for type 2 diabetes prevention

 

1. KAWAL PEMAKANAN

Kawal pemakanan adalah faktor utama untuk badan kita mula berfungsi dengan baik. Apabila kita makan makanan yang mesra tubuh dan meninggalkan makanan yang ‘anti-tubuh-sihat’ sebenarnya kita dah membantu sel dan organ badan kita untuk bekerja dengan lebih mudah dan effisyen.

Susah?

Image result for type 2 diabetes risk factors

Kalau kita terkena penyakit lagi lah susah. Nak makan dan minum semuanya mesti berjaga-jaga. So kita cuba fikir macam tu. In shaa Allah kita akan lebih mengawal pemakanan kita.

Antara caranya adalah, pilih makanan / masakan yang:

  • Kurang gula, garam dan lemak
  • Banyakkan buah-buahan dan sayur-sayuran serta lengkapkan menu protein.
  • Kalau susah sangat nak tukar, kita kena buat detoks sekali-sekala. Ambil supplement yang betul dan belajar cara pemakanan suplemen, pemakanan dan gaya hidup sihat yang betul.

2. BANYAKKAN BERSENAM

Jadi, macamana nak mula kurangkan berat badan ni?

Kalau nak turunkan berat badan dengan hanya makan ubat kurus, lupakan aje lah. Sebab toksin utama tidak dibuang. Tapi tersimpan rapi dalam tubuh. Ni yang kita panggil Yo-Yo weigh loss atau Yo-Yo diet. Bila yo-yo ni maksudnya senang turun, senang naik semula. Lama-lama kita jadi fed-up dan terus biarkan berat badan kita meningkat. Waktu tu kita mungkin pasrah “Kalau nak kena jugak diabetis nak buat macamana”

Bersenam menjadi tonggak utama untuk progem penurunan berat badan ni. Buat lah senaman ringkas sekurang-kurangnya 15-30 minit sehari.

Jika kita tak sempat bersenam, cuba ambik peluang masa kita menggunakan tangga, daripada naik lift. Menggunakan laluan yang jauh sebelum kaki sampai ke destinasi.

 

BERMULA DENGAN SENAMAN YANG SIMPEL

  • Bila kita decide kita nak kena mula bersenam, tak perlulah sampai kita nak kena pi cari sneakers hebat, baju senaman yang best-best.
  • Senaman untuk orang yang mempunyai penyakit kronik seperti masalah buah pinggang, diabetis, sakit jantung dan sebagainya memerlukan senaman yang simpel aje. Mulakan dengan berjalan, menaiki tangga. Senaman yang mudah tapi menggunakan otot-otot unjuk bekerja.
  • Kalau nak yang berpeluh sikit, masa dok tengah layan tv, tiba-tiba ada iklan kan. Ha, time tu cuba ambik masa untuk buat jumping jack. Buat ikut kemampuan diri.
  • Bila ada orang telefon pulak kan.. cuba berjalan-jalan sambil bercakap telefon tu. Sambil sebelah tangan dihayunkan ke atas, ke bawah dan tukar pulak sebelah tangan lagi.
  • Kalau pergi makan kat luar pulak, atau bawak family pergi beli baju raya ni, cuba cari parking yang agak jauh sikit (tengok kemampuan diri juga). Bila jauh, kita akan nak kena berjalan jauh sikit la kann.
  • Satu lagi, biasanyakan kalau kita pergi membeli belah kat kedai ke, shopping mall ke, kita beli barang yang banyak. Kita angkut sikit-sikit ke dalam rumah. Ini akan menggalakkan kita lebih banyak berjalan dan proses ulang-alik tu juga tak membebankan otot dan posture kita membawa barang yang banyak sekaligus. Jadi kita akan menjaga posture kita. Baguskan!

 

DETOX

Pernah dengar kan perkataan detoks ni. Banyak cara kita boleh detoks.

Antara yang famous sekarang ni adalah diet atkins. Kalau Mira pulak, suka sangat dengan detoks parasit. Sebab menyingkirkan parasit yang menjadi punca kepada banyak toksin dalam badan, adalah satu cara yang apling berkesan untuk menurunkan berat badan dan dapatkan inchloss.

BORING

Buat benda yang sama setiap hariBoring atau bosan boleh menyebabkan aktiviti otak kurang aktif berbanding apabila kita teruja membuat sesuatu perkara.

Jadi, untuk mengelakkan bosan:

carilah kawan yang boleh menjadi peneman untuk aktiviti bersenam kita tu. Cuba perkara yang baru dalam hidup kita. Contohnya kita tak pandai memasak atau tak suka pun memasak. Cari kawan yang boleh menggalakkan kita dan cubalah masak! Kita juga boleh cuba pelbagai masakan dengan resepi ‘eat-clean’. Atau suka mendaki dan treking, ajaklah pasangan untuk melakukan bersama

Apa pun ‘make-it-fun’. Buat sesuatu untuk secara sukarela dan seronok, bukan terpaksa. Bercampur dengan rakan yang positif dan sekepala. Dan hati-hati dengan kawan yang boleh menggalakkan lagi pemakanan dan gaya hidup tidak sihat.

 

3. AMBIL SUPPLEMENT YANG BAGUS DAN SELAMAT UNTUK TUBUH DALAM JANGKA MASA YANG PANJANG

Perubatan dan Supplement adalah berbeza. Jika ubat, ianya menyembuhkan penyakit dengan mekanisme berbeza. Ini adalah ubat, dan bukan supplement.

Kita kena fahami, supplement adalah bukan ubat. Tapi supplement adalah satu bentuk makanan. Sebab tu kita sebut supplement ni adalah ‘makanan-tambahan’.

Kalau makanan tambahan bermaksud ianya adalah satu bentuk makanan yang kita tambah ke dalam diet harian kita, untuk melengkapkan zat makanan yang tubuh kita perlukan.

Apabila ianya adalah ‘makanan’, kita kena lah pastikan ‘makanan’ itu akan memberikan nutrisi ke dalam tubuh, memudahkan sel-sel bekerja. Selain itu, ‘makanan’ dan zat membantu tahap kesihatan sel dari satu tahap ke satu tahap yang lebih baik.

 

IKUT NASIHAT DOKTOR DAN MAKAN UBAT

Sebab apa doktor anti-supplement?

Bukan apa.. sebabnya bila kita sihat, kita rasa kita tak perlu ubat..kan? Betul tu. Tapi waktu kita sihat pun kita rasa kita tak perlu supplement. Hmm.. part ni salah. Kenapa?

Sekali lagi sebab supplement bukan ubat. Supplement adalah makanan.

Ubat adalah untuk merawat. jadi bila kita sakit, kita kena jumpa doktor, dan makan ubat yang dah diberikan.

Sementara waktu itu juga, dapatkan nasihat doktor untuk makanan berkhasiat dan supplement yang diperlukan untuk bantu tahap kesihatan tubuh.

Supplement yang baik dan bagus untuk jangka masa panjang adalah makanan tambahan yang baik dan semulajadi. Seperti makanan, kita makan untuk dapatkan zat. Dan bila kita makan tak semestinya sakit kita terus baik. Contoh: mak-mak nenek kita dari dulu makan ulam-ulaman dan banyak minum air masak tanpa ais. Kesannya adalah sewaktu mereka menginjak usia dan mereka masih sihat dan kurang dapat penyakit.

Jadi begitu lah konsep supplement, kerana supplement adalah makanan tambahan, yang berfungsi menambah zat nutrisi yang lompong dalam badan kita.

 

3 PERKARA PENTING DAN IANYA SANGAT MUDAH!

Lepas apa yang kita bincangkan, kita sebenarnya boleh menurunkan berat badan secara sihat dengan mengamalkan 3 perkara mudah:

  1. Jaga pemakanan kita. Tukar kepada pemakanan sihat.
  2. Bersenam
  3. Ambil supplement yang berkesan, selamat dan mesra alam.

In shaa Allah..lifestlye kita akan berubah ke arah yang lebih positif.

 

Untuk mengetahui banyak perkara tentang supplement yang semulajadi dan selamat untuk diambil dalam jangka masa yang panjang, bolehlah hubungi Mira:

Whatsapp/ call: 019-2821775

FB: Mira Hamzah

IG: mira_nhm

 

Sedar-tak Sedar aku adalah Pre-Diabetic? Aduhai…

Hmm.. Mira dok pikir-pikir dari semalam. Macamana nak bagi orang faham pengambilan makanan yang berlebihan akan mengundang penyimpanan gula berlebihan dan boleh menyebabkan pre-diabetis dan seterusnya diabetis dan penyakit-penyakit serius yang lain seperti tekanan darah tinggi, strok dan sebagainya.

 

Cerita glukos, glukagon, insulin, bloodstream ni semuanya melibatkan saintifik process. Yang kadang-kadang bila orang yang suka baca memang excited dengan ilmu yang diorang dapat tu. Tapi bagi sesetangah orang, cara penulisan begitu agak membosankan. Hmm…Macamana nak bagi senang faham ye?

 

Ok kan, campur-campur manglish nih. Mira tak reti Bahasa Melayu je, kene campur banyak bahasa.. hihi.

Chapter 1:

Bagaimana sel tubuh ‘sedut’ gula dari makanan yang kita makan?

 

 

Bila kita makan nasik lemak rendang ke, mee kari ke atau apa2 aje.. badan kita akan digest makanan kita tu ke bentuk zat-zat seperti protein, karbohidrat, vitamin dan mineral. Contoh untuk kes ni, kita ambik contoh karbohidrat. Karbohidrat akan dipecahkan kepada glukos. Glukos ni pulak kemudiannya akan dipecahkan kepada bentuk yang paling kecil sehingga boleh masuk dalam highway badan kita iaitu salur darah.

 

So, lepas kita makan, salur darah kita tengah banyak gula (glukos). Kalau orang yang sihat, pankreas akan pump insulin masuk ke dalam salur darah. Fungsi insulin ini lebih kurang sama lah seperti seorang pemudahcara untuk mudahkan glukos tadi tu masuk ke dalam sel untuk sel-sel buat kerja. Bila glukos dah takde dalam salur darah.. maka pankreas akan stop pump insulin ke dalam darah.

Uii… juling mata tengok nasik lemak chicken rendang nih.. gambo Mira copy dari internet nih.. gambo aje pun dah terlioq. Kalau depan mata sekejap aje habis nih..haha.

Tapi kalau ada kes time kita makan banyak sangat.. glukos pun banyak dalam darah walaupun sel-sel dah ambik glukos bahagian diorang masing-masing, but still banyak lagi glukos dalam darah. Jadi ada satu cara lagi badan kita akan buat iaitu glukos tadi ditukarkan ke bentuk starch atau glikogen. Glikogen ni akan disimpan dalam muscle kita, kalau ada lebih lagi, disimpan pula di hati. Kenapa nak kena simpan?

 

  1. Tak perlu lah buang. Sebab benda elok lagi, sel-sel boleh pakai lagi.
  2. Mengurangkan kerja buah pinggang. Tak pasal-pasal nak kena tapis benda yang masih elok. Kan overtime & wastetime tu.. 🙂
  3. Recycle sebab mana lah tahu, kot-kot time kita puasa ke, tetiba bekalan makanan putus kat rumah ke..haa..Allah dah set semua tu tau dalam badan kita. Semua orang ada sistem tu. Tinggal nak gunakannya bila aje kita tak pasti..hehe.

 

Baguskan! Badan kita ada sistem recycle nya sendiri..Hebatnya ciptaan Allah! Subhanallah! Pi buat Dhuha 2 rakaat..hehe

 

Satu lagi membuatkan aku terfikir. Kalau lah tersemat di hati kita ni, hatta sesaat untuk bermalas-malasan. Jom kita fikirkan sel-sel tubuh kita yang bekerja tu. Takde istilah sel berehat sekejap atau tak buat kerja. Semua sel-sel dalam tubuh badan kita sentiasa bekerja hatta sejak kita jadi seketul zigot hingga dewasa dan tua. Hatta kita sedang tidur sekalipun, sehinggalah kita mati. Waktu kita dah mati sejam dua pun, sel-sel fight pulun buat kerja lagi sehingga dia dah tak boleh buat kerja dah.. waktu tu barulah sel-sel mula mereput.

 

Selingan – Bersyukur atas nikmat Allah

 

Ha..nampak kann? Betapa Allah jadikan kita begitu kompleks dan tak akan pernah ada sehingga bila-bila sekalipun ciptaan manusia sama seperti ciptaan Allah ni. Jom bersyukur.

 

Sebab itu lah kita ni manusia-manusia yang beriman digalakkan untuk selalu berzikir pada Allah. Sekali-sekala buat janganlah.. Cuba kita renungkan, kalau sel-sel badan kita pun ikut mood nak buat kerja dia sekali sekala.. haa, tak ke haru?

 

So kita pun jangan lah sekali sekala. Kenalah sentiasa.. istilah sentiasa ni pun takkan sama dengan tahap sel-sel badan kita yang sentiasa bekerja. Sebolehnya sekali sehari buatlah solat dhuha untuk kita berterima kasih kepada Allah atas segala nikmat yang Allah bagi pada kita ni ‘KESIHATAN’. Bukan lah solat Dhuha semata-mata nak naik pangkat, naik gaji dan nak sales semata-mata. Boleh tu memang lah boleh.. tapi kalau kita selitkan perasaan kasih dan terharu dengan segala apa yang Allah nikmatkan kepda kita iaitu KESIHATAN.. kan lebih afdhal.

 

 

Chapter 2: Sel tak kenal pun insulin. Tak nampak langsung si insulin..

 

Ok.. macam yang Mira cerita haritu.. kalau kita ni rajin nau makan bebenda high carbohydrate, sugar, high salt high fat, high cholesterol.. apa akan jadi..?

 

Pancreas akan pump insulin kan? Keep on pumping insulin ke dalam bloodstream sehingga glukos dah ditukar ke glikogen. So, nampak macam everything looks okay kan.. glukos dan masuk dalam sel, glikogen dah disimpan dalam otot dan hati. And pankreas dah stop pump insulin dah. So! Everything looks okay kann?

 

Orang yang ada pre-diabetis ni dia tak sedar pun sebenarnya. Dia tak sedar bahawa sel-sel badan dia tak sensitif terhadap kehadiran insulin dalam salur darah. Sel ni seolah tak nampak kehadiran insulin tu dan terus aje membiarkan glukos ada dalam darah. Waktu ni kemungkinan ada sel yang boleh mati disebabkan ketiadaan sumber glukos. Waktu ni kalau badan kita banyak sangat toksin akan terjadinya necrosis.

 

Pankreas pulak keep on pump insulin sebab pankreas still dapat signal glukos masih lagi banyak dalam darah dan sel tidak nampak kehadiran insulin.

 

Insulin ni macam kunci lah lebih kurang. Dia akan menempel kat membran sel tu dan membenarkan glukos masuk ke dalam sel

 

kalau seseorang tu sihat, sel akan terus kenal insulin, dan benarkan glukos masuk ke dalam sel untuk kegunaan sel. Manakala hati pulak akan ambik glukos tadi untuk ditukarkan ke glikogen.

 

Waktu ni simptom bagi orang prediabetic dah ada.. dia akan rasa lapar cepat, dahaga dan nak makan lagi.. (craving). Itu semua adalah tindakbalas sel yang memerlukan glukos.

 

Sehinggalah akhirnya banyak insulin dikeluarkan oleh pankreas, dan akhirnya sel-sel sedar kehadiran insulin. Waktu ni sel-sel dapat juga glukos yang dia nak. Dan baki glukos yang tak digunakan akan ditukar ke glukagon dan disimpan dalam otot dan hati.

Ni kalau kita dah terasa simptom macam ni ni… better pi check ke klinik cepat-cepat. Mana tau memang ada predeabetes. Yang untungnya…pre diabetes masih mudah dirawat tau.

Alhamdulillah.. sel dah dapat bahagian masing-masing dan pankrease dah stop pump insulin. Everything looks fine kann?.. Glukos dan glikogen dah settel. Kalau orang tu pergi check glukos time ni, memang reading akan normal lah.. atau at the fence, but still in normal range. Sebab tu pre-diabetic ni tak perasan pun dia dah pre-diabetic sebenarnya. Tapi kita lupa, insulin yang di pump banyak-banyak ke dalam salur darah tadi, masih ada banyak lagi. Ape insulin tu nak buat kat dalam salur darah kita?

 

Chapter 3: Insulin yang banyak dalam salur darah

 

Insulin yang banyak dalam salur darah? Tak leh ke pankreas ambik balik insulin tu? Atau dilupuskan aje insulin tu? Jwapannya: No! Pankreas memang kerjanya pump out insulin. Tapi dia tak sedut balik insulin berlebihan yang dia pump tu. Sebab SOP baginya adalah pump insulin selagi dia mengesan ada glukos dalam darah.

 

So? Ape de hal insulin banyak dalam darah?

 

Ok jom take a look kat seketul daging bernama ‘hati’ yang mana ianya antara organ penting dalam badan kita nih. Hati nih, bila ada banyak insulin dalam darah, hati menyangka ada banyak glukos lagi dalam darah yang berlebihan. So tugas hati adalah menerima glukos dan menukarkannya kepada glikogen.

Masalahnya pulak, glukos memang dah rendah pun dalam darah sebenarnya..kann. remember cerita dalam Chapter 2? So bila jadi cenggini, hati akan mengeluarkan trigelycerides, LDL. Akibatnya darah akan jadi lebih pekat dan melekit. Banyak lemak akan berkumpul kat abnominal area. Tekanan darah akan menjadi tinggi.

Bila darah pekat dan melekit, ini akan menyebabkan blood clot dalam salur darah. Blood clot yang banyak akan buatkan dinding arteri mengeras akan membentuk plaq. Plaq yang banyak pula menyumbang risiko seseorang tu dapat atherosclerosis.

 

Artherochlerosis boleh menyumbang kepada risiko Stroke.

 

So nampak tak macamana kaitannya Stroke dengan gula yang tidak terkawal.

 

Kadang-kadang kita selalu dengar “mak saya tak de penyakit ape-ape pun.. tetiba aje dia stroke” “Saya memang takde apa-apa penyakit pun tetiba aje saya rasa macam dada mengembang dan sakit yang amat sangat”

 

Hmm..ok tak? Paham tak cerita kat atas nih..hehe

Ok, bersambung nanti bila dah ada idea nak sambung menulis.

 

Elakkan Diabetes dengan menggunakan Shaklee Product

 

Kalau dah jadi Pre-Diabetes ni, memang masih boleh rawat lagi. Reversible orang kata. Masih boleh baik atau mudah baik. Semua bergantung kepada bila kome dapat tahu prediabetes tu dan bagaimana kome jaga pemakanan dan mengubah cara hidup dengan lebih sihat.

 

Dalam VIVIX Shaklee ada kandungan Resveratrol yang sangat tinggi dan berkuasa. Tindakan Resveratrol dalam vivix dapat memperbaiki sel yang tidak mengenai insulin. Apabila sel sihat, maka sel dapat mengenali insulin dan glukos dapat diserap ke dalam sel seperti biasa.

Manakala bagi yang telah pun di tahap pankreas yang lemah (disebabkan pankreas terlalu kuat bekerja mengepam insulin yang banyak ke dalam darah), resveratrol dalam vivic=x dapat memperbaiki kesihatan sel termasuklah sel pankreas. Mitokondria juga diperbaharui dan diaktifkan. Jadi pankreas dapat menjalankan fungsinya semua iaitu mengepam insulin masuk ke dalam darah.

dengan konsisten meminum Vivix, In shaa Allah dapat mengurangkan gejala pre-diabetes dan diabetes.

 

TESTIMONI VIVIX MEMBANTU PESAKIT PRE-DIABETES DAN DIABETES MENJADI LEBIH SIHAT

 

 

 

 

 

Mira Hamzah

Pengedar Shaklee

(COD: Sijangkang, Bukit Tinggi, Telok Panglima Garang)

019-2821775