SELAMATKAH SUNTIKAN PERANCANG KELUARGA

Tak Mahu Hamil Lagi

Waktu dah bersalin anak keempat, Mira buat keputusan untuk bertanya kepada doktor untuk membuat suntikan perancang 3-bulan buat sementara waktu.

 

Walaupun pernah satu ketika dulu Gynea Mira menasihatkan untuk Mira tak lagi mengambil perancang jenis hormon, tapi kali ini Mira terpaksa kerana takut sekiranya Mira bertangguh, Mira hamil sekali lagi seperti pengalaman hamil yang Mira ceritakan dalam entry selepas ni.

Image result for family planning

Cukuplah anak dah 4 orang. Kalau boleh dah tak nak hamil lagi.

 

Sebenarnya suntikan hormon yang Mira buat ni adalah suntikan Depo-Provera iaitu ubat jenis hormone yang mengandungi satu jenis sintetik hormon iaitu depot medroxyprogesterone acetate (DMPA). Suntikan ni disahkan oleh doktor dapat mencegah kehamilan dengan sangat berkesan sehingga 99%.

 

Suntikan ini diberikan kepada wanita selepas hari ke 5 haid. Ini penting untuk memastikan wanita itu benar-benar tidak hamil ketika suntikan diberikan. Pencegahan kehamilan akan berkesan selama 3 bulan, dan wanita itu harus mengambil semula suntikan itu sekiranya berniat untuk teruskan merancang.

Image result for family planning injection

Suntikan perancang dan menyusu

Waktu ini doktor dan nurse nasihatkan Mira supaya teruskan mengambil perancangan jenis ini sebab ianya tidak akan mengganggu kuantiti dan kualiti susu ibu.

Kesan pengambilan suntikan

Banyak kajian menunjukkan bahawa jika seseorang wanita itu lebih lama mengamalkan suntikan perancang kehamilan Depo-Provera (depo), lebih sukar hamil atau mengambil masa yang lama untuk hamil semula.

 

Walau bagaimana pun, wanita yang ingin hamil boleh mendapatkan nasihat doktor untuk mencari kaedah kehamilan semula.

 

Kebanyakan wanita yang menggunakan suntikan depo boleh mendapat kesan sampingan. Antaranya adalah:

  1. Mengalami pendarahan faraj yang tidak pasti puncanya.
  2. Mengalami masalah yang berkaitan dengan fungsi organ dan hati.
  3. Mengalami kanser payudara.
  4. Mengalami masalah ‘darah beku’
  5. Terjadinya vericose vein (urat simpul atau urat banir di permukaan kulit wanita, selepas kehamilan.
  6. Kitaran haid yang tak menentu, atau bilangan hari yang semakin sedikit atau semakin bertambah.
  7. Mengalami sakit kepala
  8. Rasa berdebar-debar atau mengalami masalah anxiety.
  9. Masalah jerawat yang sukar surut.
  10. Perubahan selera makan, makin lapar atau susah nak lapar.
  11. Penambahan berat badan atau sebaliknya, bergantung kepada individu.
  12. Pertumbuhan bulu pada badan dan muka
  13. Keguguran rambut
  14. Kereputan pada tulang (osteoporosis)

Image result for suntikan perancang

Perkara 4 hingga 14 tu memang Mira alami. Dan Mira juga risau perkara 1 hingga 3 itu. Mira pulak sebelum ni memang ada masalah tulang belakang yang herniated (L3, L4, L5, S1), dan penyakit fibromyalgia dari masalah anxiety yang kronik.

 

Darah beku

Pasal darah beku pulak, bila Mira ingat-ingat balik, seorang nurse yang sambut anak ketiga Mira pernah beritahu Mira.

Katanya darah beku Mira masih banyak dalam rahim. Wajtu tu nurse tu macam merungut ketika dia cuba mengeluarkan sisa darah dari rahim, sebelum buat jahitan pada luka episiotomi.

 

Dan ketika Mira berpantang anak ketiga di rumah mama Mira, seketul darah beku yang lama keluar sebesar 1 genggam, jatuh ke lantai.

 

Dan permukaannya ketulan darah tu dah berlubang-lubang seperti permukaan span (macam permukaan badan spongebob gitu.. berlubang-lubang).

 

Mama kata itu maksudnya ketulan darah beku yang dah lama melekat di rahim, akhirnya dah keluar. Kalau darah beku yang masih baru, permukaan darah beku tu licin, bukan berlubang-lubang macam tu.

 

Ada juga doktor gynae yang mengatakan kitaran haid Mira akan kembali stabil selepas 1 tahun atau lebih penggunaan hormon ini. Tapi nampaknya menjadi sebaliknya.

 

Mira memang dah tak datang haid dengan teratur. Bahkan hanpir setahun tak datang haid.

 

Mira utarakan masalah ni kepada doktor. Bahkan Mira buat 2nd opinion ubtuk buat ultrasound di klinik swasta. Penerangan doktor tetap sama. “No problem, rahim awak ok. Awak tak hamil atau ada masalah lain”

 

Doktor tu jugak pernah kata, sekiranya masalah haid berlarutan, doktor sarankan agar menghentikan suntikan ini, dan berbincang dengan doktor kaedah perancang kehamilan yang lain.

 

Ini kerana pengambilan hormon ini terlalu lama iaitu lebih dari 2 tahun, boleh merisikokan kehilangan kepadatan tulang, akhirnya mendapat osteoporosis.

 

Keputusan

Jadi kami suami-isteri mengambil keputusan untuk menghentikan pengambilan hormon ini, dan mencuba kaedah perancang yang lain.

 

Untuk mendapatkan khidmat nasihat berkenaan perancangan keluarga, pasangan suami isteri boleh mendapatkan khidmat nasihat dan rawatan di klinik atau hospital swasta, atau boleh berhubung dengan pihak LPPKN.

 

Bagi yang nak berhubung dengan LPPKN, boleh terus ke laman web ini untuk maklumat lanjut:

www.lppkn.gov.my

 

Rujukan:

Kesan sampingan suntikan perancang keluarga

Depo Provera and Bone Mineral Density

 

 

 

10 TIPS ELAK STRESS WAKTU JALAN JEM

Balik kampung dah ke kiteee?

Alhamdulillah. Mira dah sampai.. korang kalau yang belum sampai tu jangan stress ye😄

 

Biasanya, musim perayaan ni nak tak nak kena gok hadap jem.

 

Bende ni kita memang dah tahu dah.

 

So better kita prepare apa yang patut.

 

Dah balik seisi keluarga.. part jem lama-lama memang buatkan stress si mak ayah.

Lagi-lagi bawak anak-anak kecil atau toddlers.

Anak-anak sekali leh histeria bila mak ayah asyik suruh duduk diam-diam.😫

 

Ni Mira ade tips sikit macamana nak elakkan stress waktu jalan balik kampung ni.

 

1. Hafaz Al-quran

 

Waktu-waktu biasa kita sibuk kan. So masa ni lah kita cuba untuk hafaz al-quran. Cuba bukak Al-Quran atau bukak mp4 Al-Quran.

 

Sama-sama lah satu keluarga cuba hafaz beberapa surah atau sekurang-kurangnya hafaz beberapa ayat al-quran.

 

2. Family bonding time

 

Selalunya memang tak sempat nak sembang lama-lama dengan suami/isteri dan anak-anak.

 

Adeee aje keje kita kann.

 

So, time jem ni lah kita nak tanya khabar tentang isteri atau suami kita.. perihal sekolah, kawan-kawan anak / isteri.

 

Cuba dengar juga luahan hati suami/isteri atau anak-anak yang kita dah miss out selama ni.

 

3. Hubungi kawan-kawan

 

Kalau kita dah lama tak hubungi kawan-kawan.. cubalah kita hubungi mereka sekadar tanya khabar.

 

Pastikan gunakan hands-free.

 

Walau apa pun sentiasa pastikan fokus kita kepada jalan raya.

 

4. Jangan tetapkan masa tiba.

 

Kalau kita tetapkan masa tiba, memang boleh stress bila jem melebihi jangkauan masa yang kita dah tetapkan.

 

Memanglah kalau boleh kita nak sampai cepat. Nak ikut plan raya atau bercuti kita tu..

 

Tapi kalau bab jem.. memang kita kena ketepikan dulu masa nak sampai tu.

 

Enjoy dengan family kita yang ada dalam kereta.

 

Kalau kita asyik fikir bila nak sampai. Fikiran kita juga mudah letih dan fokus akan terganggu.

 

5. Banyakkan berhenti untuk berehat.

 

Kalau boleh banyakkan berhenti dan rehat. Buat regangan sebab kalau kita duduk lama-lama kat seat kereta memang lenguh badan dibuatnya.

 

So berhenti, relaks dan recharge.

 

6. Bawak bekalan air dan makanan dan pakaian yang cukup.

 

Dah tahu nak tempuh jem.. dari rumah lagi bukan sahaja kena pastikan keadaan kereta elok, petrol/diesel kereta yng cukup.

 

Kita mesti juga pastikan air dan makanan cukup buat kudap-kudapan dalam kereta.

 

Kalau R&R penuh pun, kita masih boleh berhenti kat mana-mana tempat lain (yang selamat), untuk makan dan rehat.

 

7. Pastikan batery handfon cukup sehingga sampai destinasi.

 

Pastikan batery kita cukup. Kalau takde handfon tengah2 jem ni, boleh mengundang kecelakaan jugak sebenarnya.

 

8. Update berkenaan keadaan korang.

 

Kalau boleh kita nak tenang menghadapi situasi jem..

 

So kita pastikan jugak orang kat kampung, mak ayah kita tak risau tentang keadaan kita sekeluarga.

Update selalu. Selfie ke.. pastu post kat wasap group. Syok gak kan.. terhibur hati kita.. dan hati family kita kat kampung jugak..

 

Tapi ingat.. driver tu jangan fokus selfie pulak. Kang tak pasal beraya kat hospital. Tak pun silap2 tak sempat beraya. Nauzubillah.. mintak Allah jauhkan semua tu dari kita.

 

9. Urus bisnes

 

Bagi yang ada bisnes terutamanya bisnes online tu..

 

Waktu ni kita boleh ambik kesempatan untuk berlama-lama tanya customer kita..

 

Follow up itu ini dan setkan schedule nak post kat FB, IG bisnes kita baik-baik.

 

Nanti bila cuti-cuti bersama family lapanglah sikit hati kita kan..

 

Tak la bisnes kita terabai bila bercuti.

 

10. Ambik supplement semulajadi supaya support nutrient dalam badan.

 

Ini penting supaya badan kita tak lemah dan fikiran kita masih dapat fokus pada keadaan jem tu.

Bila kita pulang ke kampung dan jumpa sanak saudara.. walaupun badan mungkin letih sikit, tapi tetap sihat dan ceria.

Macam tu lah yang kita dan keluarga kita harapkan. Kan..kan..kannn?

 

Ok.. semoga tips-tips ni bermanfaat.😊👍🏻

Kalau nak beli vitamin Shaklee boleh tengok katalog produk Shaklee

Nak consultation atau dah decide mana satu berkenan boleh whatsapp Mira.

http:www.wasap.my/60192821775

 

Kedai online Mira selalu open aje walau musim-musim cuti ni.

Boleh layari FB dan IG mira:

FB: Mira Hamzah

IG: mira_nhm

Whatsapp: 019-2821775

 

#notakesihatanbyMiraHamzah

#pengedarShakleesijangkang

#pengedarShakleetelokpanglimaGarang

ANAK DEMAM LAGI..

Kerap sangat kah anak demam tu?..

Kalau kerap demam, ibu dan ayah kena tahu apa punca demam tu. Sebab demam bukan penyakit.

Demam adalah symptoms kepada sesuatu infection luar kepada tubuh si anak.

Jika kita hanya rawat demam, tanpa merawat punca kepada demam yang kerap itu, kemungkinan anak kita akan mendapat penyakit yang berisiko mengganggu kesihatannya pada masa depan.

 

PENGALAMAN ANAK YANG KERAP DEMAM

Kalau experience Mira yg dulunya anak memang kuat demam dan bronkiolitis, sorang plak dapat asma.. apa yang Mira buat nak bagi dia kuat imun?

Selain berikan nya makanan yang berkhasiat, dan air yang banyak..

Mira akan berikan anak Mira 3 jenis supliment semulajadi Shaklee ni..

 

❤ Mira beri dia NUTRIFERON untuk kuatkan imun tubuh.

 

❤ Mira beri dia OMEGAGUARD untuk legakan inflamasi dalam paru².

 

❤ Mira beri juga MEALSHAKES untuk bantu tubuh dia repair sel² yang rosak dengan perfect, dan repair dengan cepat.

 

PERINGATAN !

Demam, selsema dan batuk adalah symptoms kepada sesuatu penyakit. Suhu badan yang tinggi menunjukkan sistem pertahanan badan si anak sedang melawan jangkitan atau patogen yang cuba untuk merosakkan sel-sel tubuh.

 

Jika anak kita makan makanan seimbang sekalipun, dia memerlukan ‘ booster’ untuk bantu badannya tingkatkan imun.

Apabila imun kukuh, badannya dapat melawan penyakit dengan efisyen.

 

Jom mulai beri anak anda vitamin semulajadi yang ada landmark study nih sekarang..

 

TRUSTED SHAKLEE DISTRIBUTOR

with CONSULTATION.

Whatsapp Mira

019-2821775

Kawasan COD:

Sijangkang, Bukit Tinggi, Jihan Setia, Bandar Botani, Bandar Parkland, Telok Panglima Garang, Shah Alam, Banting hingga kawasan Morib (Sabtu sahaja).

 

Pos ke seluruh Malaysia.

 

#notakesihatanbyMiraHamzah #pengedarShakleebukittinggi #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #Nutriferon #omegaguard #mealshakes

Anak Tertelan Ubat – Overdose!

INTRODUCTION

Kisah pengalaman my youngest hero, Iman Naufal. Baru-baru ni dia tertelan paracetamol (pcm) syrup overdose memang buatkan hati mama bergetar setiap kali terimbas saat mama jerit kuat, bila ternampak adik togok botol tu.

Alkesah.. ubat memang banyak kat rumah ni. Pasalnya, bla tiap kali demam atau sakit ke ape ke.. pi jumpa doktor..doctor klinik memang suka bagi ubat demam.. walaupun dah dibilang berkali2 ubat demam masih ada lagi. Yang belum bukak pun ada lagi. Tapi … doktor tetap jugak bagi presripsi pcm syrup tuh. Mungkin doktor taknak kita ambik ubat lama…takut expired ke hape ke.. pikir yang bebaik k.

 

KISAH SEBELUM KEJADIAN

Bila buka botol baru pulak, kegunaannya hanya sekali dua kali sahaja..

Ubat-ubat ni memang makan sekali dua kali aje. Sebab kalau anak-anak demam.. mama akan dahulukan makan minum yang betul, banyakkan air, mandikan dan jelum badan, vitamin dan Nutriferon, baru lah PCM syrup. So tak smpai 2 hari demam kebah. So mama dah tak bagi dah pcm.

Dalam botol pcm tu ada lebih kurang 100 ml. Tu kalau botol yang kecik. Kalau yang saiz besar sikit 150 ml. Kalau setiap kali mama bagi ubat, 6 hourly, mama akan bagi 2.5 atau paling banyak pun 5ml aje. So kalau 2 kali paling habis pun dalam 10 ml aje kann. Jadi bleh bayangkan pcm syrup tu masih banyak lagi kat dalam botol 100 ml tu, mungkin berbaki 90 ml…

 

Botol yang berkenaan tu agak ketat sikit mama twist bottle cap dia… kemudian mama taruk dia punya tiny cup yang kena tekan kat bottle cap tu sampai bunyi ‘klik’.

Haa…kalau dah gitu…memang susah nak bukak (i guessed). Sebab selalu kalau kak ngah nak bukak pun suruh mama sebab ketat.. so mama pikir adik takkan leh bukak.

 

MAMA UNDERESTIMATED KEBOLEHAN ADIK IMAN

Lesson learned bagi mama yang underestimated kebolehan adik dari membuka penutup botol pcm syrup tu yang ada double protection la kunun nyer..

Letak memang dah jauh dari tempat adik boleh capai.. tapi adik semakin hari semakin bijak.. diletakkan kerusi dan stool supaya dia boleh panjat kitchen workbench tu.

Diambiknya botol tu, dicuba bukak tapi tak boleh.. lalu adik main buat kereta mainan.. dia main kat workbench tu jugak… so mama akan marah, dan letak semula kat tempatnya..

2 kali mama nampak dia cuba bukak.. tapi tak berhasil sebab ketat sangat lalu dibaling ke arah dinding.. masuk dalam bekas ubat tu smula..dalam marah..hati mama kata terernya adik baling..tepat masuk dalam bekas ubat semula😆

 

MACAMANA BOLEH TERTELAN?

Alkisah.. malam tu papa nak keluar main badminton kat banting. Mama cakap papa kalau nak keluar, cepat sikit.. nanti anak tengok nangis pulak nak ikut. Papa dah start enjin kereta..

Waktu tu mama tengah lipat kain. Mama ni sakit slipped disc. Tetiba plak rasa sengal belakang. Disebabkan takut sakit tu menyerang tiba-tiba macam sebelum ni, mama terus baring dan buat stretching low back pain. Sebelah mama gunungan kain yang belum dilipat.

Sambil mama baring dan berselawat (mama tukarkan kiraan 1-15 semasa stretching kepada selwat shifa’), tapi mata mama nampak hujung kepala iman tengah tunduk-tunduk..

Dalam hati mama dah terdetik.. Iman buat apa tu? Diam aje.. mesti tengah kusyuk buat sesuatu..mama teruskan stretching.. dan niat nak tengok iman after 1 set pelvic tilt tu habis.

Tiba-tiba kakak jerit, abang aidil tumpahkan air ke lantai.. mintak tolong mama. Cepat-cepat mama bangun perlahan.. terus ke dapur nak tengok keadaan.

Mama cepat-cepat nak tolong kakak ambik kain kering nak lap lantai..

Tiba-tiba mata mama ternampak Iman tengah tonggang something. Keadaan dia macam tengah mendongak, dan masukkan something dalam mulut.

Mama panggil iman dari jauh.. tanya dia buat apa. Bila dia kalih muka ke arah mama.. terkejut sangat mama bila tengok itu botol ubat pcm..

Mama cepat-cepat ke arahnya.. Allahu Akbar!. Mulut dan muka ada syrup pcm. Mama cepung mulutnya dan bau.. ada bau pcm syrup dalam mulut.. botol pulak dah kosong. Ada penutup kat hujung kaki Iman.

Ni lah contoh penutup ubat tu terletak. Gambar penutup sebenar tak ambik pun.. ate dah panic tak kose nak ambik gambo

Mama belum panic lagi waktu tu. Mama kata dalam hati.. sikit ke banyak ek.. sikit aje kot. Tak sampai overdose lah kann? Takkan lah terjadi poisoning kannn…

Bila hati ni tersebut word OVERDOSE, POISONING…. mama start panic dah waktu tu..

Mama tengok Iman, banyak syrup tumpah kat baju, seluar dan kat karpet ada sikit.. mama bau lagi mulut dia.. memang confirm bau pcm syrup perisa oren tuh. Allahu…!

 

INDUCE VOMITING IS FORBIDDEN!

Waktu tu mama panic.. Mama istifar sekuat-kuatnya.. satu rumah gegar kot dengan sebutan istifar tu rasanya😄..

Takut, risau semua ada..

Kakak mula tanya-tanya kenapa kenapa..

Mama terus bukak baju dan seluar iman.. suruh kakak dukung (sebab mama tak leh nak dukung iman) basuh mulutnya segera.. dan suruh kakak ambik air dan beri pada iman secepat mungkin.

Mama cepat-cepat ambik kain basah dua-tiga helai.. pergi lap syrup yang tumpah kat karpet.. takut abang Aidil pulak yang pergi ‘merasa’ nanti, atau sesiapa terpijak pulak.

Mama cakap “kakak.. cepat kita bagi air kat iman.. dia kena minum air banyak”..

Sebenarnya, susahnya nak bagi iman air sebab iman akan mula tersedak bila dia dah tak mau minum. Memamg mama tahu tu.. tapi mama cuba jugak.

“Mama…iman dah tak nak minum.. bila bagi dia terbatuk-batuk sedak..” Kata kakak.

Mama kata “takpe.. biar dia tersedak sampai muntah pun takpe..”

Mama taknak induce vomiting.. So mama rasa kalau tersedak dan dia muntah sendiri..sempat lagi keluar pcm tu)

(actually tak boleh buat macam ni jugak.. ni pun kira induce vomiting jugak).

Mama terus capai telefon call papa suruh balik segera.. rasanya papa belum jauh lagi nak patah balik..

Mama back to kitchen.. pulun semula bagi air pada iman.. dan iman waktu tu tersedak-sedak sampai muka memerah.. mama stop. Tarik nafas dan berfikir.. nak buat apa supaya pcm tu keluar. Mama aware akan bahaya pcm overdose tu..tambahan pulak dalam badan baby 1.5 years old. PCM overdose akan terus ke kidney baby dan rosakkan hati baby.

 

MAMA PANIC, PAPA TAK NAK BAWAK IMAN KE HOSPITAL

Mama dah tak tahu nak buat apa..mama call kawan mama, Rohaizat. Suaminya medical doctor.. kami dinasihatkan supaya segera bawak iman ke emergency malam tu jugak sebab pcm boleh effect kidney dan liver damage.

Waktu ni mama dan papa bertelagah jugak la nak pergi ke tidak. Papa kalau ikutkan dia, siap dia kate…alah sikit aje kann dia tertelan (padahal papa takde pun waktu tu.. tak tengok pun keadaan panic tadi tu).. pastu bertegas, papa refused pergi hospital. Katanya hospital servis akan lambat. Papa sanggup je nak pergi klinik dekat ni aje.

Mama explain.. klinik mana ada equipment lengkap nak analyse, nak remove overdose pcm tu. Memang mama waktu tu mama agak mengamuk bila papa ambik mudah perkara ni. Papa pun mengamuk. Sama naik dua-dua orang. Papa doesn’t aware how serious later on kalau liver damage atau kidney damage.. pulak tu Iman kecik lagi. He does not think about that! Always not think about long term effect to his child! I was pissed off betul waktu tu.

 

Actually kalau tengok mama panic bukan macam ni. Mama usaha bagi Iman minum air and when he throw up.. mama jadi panic.. huhu

Dalam keadaan tergesa-gesa.. Mama dah siapkan susu, air panas semua dalam bakul. Cepat tarik baju pampers mana yang ada. Siap pesan itu ini kat kakak dan kakngah. Siap call jiran depan suruh tengok2 kan anak yang ada di rumah. Siap semuanya just in few minutes. Kalau Mama stress tentang anak, memang mama super fuel walaupun sakit.

Dalam hati mama.. kalau papa tak nak pergi hospital jugak, mama boleh drive sendiri bawak Iman. I don’t give a damm. Waktu tu hanya Iman yang mama fikirkan.. Liver damage…Kidney damage.. he will suffer his whole life if we parents take for granted. Itu yang mama fikirkan. Mama tahu keputusan mama betul. Papa pulak dok call klinik depan tu tanya if they can treat Iman. Huh!! Klinik tu pulak kate alatan tak de.. so dia advised bawak Iman ke hospital.

Papa at last agreed to go to hospital. HrgggHH!!! Mama cakap tak nak percaya!

Huh! Benci, sakit hati mama waktu tu!

AT THE HOSPITAL (HOSPITAL TENGKU AMPUAN RAHIMAH)

Waktu sampai ke ER, Mama tak leh nak dukung Iman sebab back pain mama flare up. So papa yang bawak Iman daftar ke ER. Mama cari parking.

Iman still young age, baby below 2 years kan.. so dapat express lane. Terus masuk dapat treatment. Actually diorang all the nurses and incharged MO and HO advised us carefully and took Iman blood for blood sample. Diorang jugak explain selepas 4 jam kena ambik lagi to get better result.

Waktu dalam bilik pemerhatian, memang mama cuba pujuk Iman yang tak berhenti menangis.. takut dia sebab keadaan suasana yang dia tak biasa. Tapi at last tertidur jugak keletihan jam 11 pm.

 

BERGANTUNG KEPADA ALLAH YANG MAHA ESA

Waktu tu baru mama sedar.. dari pukul 9 pm kat rumah tadi, waktu Mama sedar Iman telan pcm tu..sampailah waktu Iman baru tidur kat hospital ni, mama rupanya belum solat Isyak.. Allahuakbar. Telekung mama tak bawak pulak. So nak pinjam. Mama cuba pinjam kat nurses. Tapi malangnya nurses suh pergi ke surau yang dok kat otther building yang jauhnya dari building ER tu dekat 500 meters. 11 pm.. walk alone? Hoooo..afraid..tak nak.

So mama decided to aske somebody else. Hope canteen lady can borrow me the telekung. But failed jugak nak dapat telekung dari dia..huhu.. Mama beli makanan dan pusing ke arah kawasan wad. Nak tanya kot2 ada surau kat situ.. guard tu tunjuk jalan.. at last sampai jugak ke surau yang mama kate jauh tadi tu…huhu.

 

Wow! Instead of jalan 500 meters aje. Mama seakan pusing 1 hospital baru sampai ke surau tu that sounds 1.5 km…kahkah.. tu la nak pinjam sangat telekung. Last-last jalan lagi jauh. Sakit dah pinggang. Mama masuk surau.. tengok ramai nau kaum lelaki tidur kat area surau tu. Adoi.. I am the only woman there? Husshh…seriau beb. Bukan ape.. zaman sekarang ni, takleh nak pikir positif sangat bab-bab camni. Better be safe than sorry.

Mama cepat-cepat ambik telekung dan bawak keluar dari surau, dengan niat nak pinjam bila dah darurat. Terpaksa. Mama janji lepas tu akan kembalikan sepasang telekung tu. Lagi pun mama tengok ada lebih kurang not less than 20 pasang telekung kat situ. So if pinjam satu untuk malam tu, would not harm a bit pun..in shaa Allah. Tomorrow morning will call papa to bring mine, and mama will return telekung surau tu. Eh, panjang pulak cerita pasal telekung. In short, mama dapat jugak solat isyak dan recite Al-Mulk before went to sleep with my baby. Mama doa banyak-banyak kepada Allah agar anak mama yang sorang ni diselamatkan kini dan selamanya. Ameen.. Segala puji-pujian bagi Allah.. Alhamdulillah.

Ni bukan lah gambar baby Mira..tapi budak ni lebih kurang la besar si Iman. Gaya rambut dan putih melepak pun lebih kurang sama. Mama sayu tengok muka baby ni..huhu

AMBIK DARAH…..LAGI!

Pukul 2 pagi datang doctor ambik darah Iman.. Allahu.. Iman again cried but not long.. Iman mengantuk sangat dan kejap aje dah tidur balik. The doctor sempat bagitahu, bacaan kidney Iman agak tinggi. But not too worry. Result darah at 2 am ni akan confirmkan. Mama risau kot. Can’t sleep almost 4 o’clock. Tak tau la mata tak nak tido dah. Jaga iman aje..

 

Mama terlena and woke up at 5.30 am sebab Iman nak susu. So, buat susu dan tidur balik sebelah Iman. Nyenyak Iman tidur..syukur sangat.. agaknya tu salah satu dari kesan pcm tu jugak la.. mama dah seram balik.. huhu.

6.40 am mama gegas bangun dari tidur dan solat subuh. Iman still sleeping dan mama sempat recite some surah to calm both heart.

At 8 am, MO incharged datang interview mama. At 10 am pulak..memang ramai la doc yang berkumpul and explain all about Iman. They said.. there are nil trace of toxicity. Alhamdulillah. But the doctor nak ambik lagi sampel darah at 4 pm untuk double confirm. Fine..we’ll wait. As long as Iman is okay.. Mama can face up anything.

Mama having back pain and have lot’s of restriction. But I’m not gonna talk about this. Mama will do anything for Iman’s health. Ya Robb.

At 6.15 pm.. doctor came and explained.. Iman is okay! Alhamdulillah. No toxicity traced and perhaps the amount of pcm was swallowed less than 10 ml into his little tummy. Tapi sebelum end up..doctor tu sempat la lecture mama…suh simpan ubat kat tempat tinggi.. hehe. yes.. I will.. Ya Ampuunn.. Walaupun Iman dah boleh balik, but he is still under observation in 36 hours. Kalau nampak Iman lain macam sikit, kena bawak pi hospital segera.

SYUKUR KEPADA MU YA ALLAH.. ALLAH DAH GRANTEDKAN DOA MAMA SUPAYA ADIK IMAN SIHAT.. AMEEN.

 

TQ so much To HOSPITAL Tengku Ampuan Rahimah, KLANG.

 

Ya Allah.. Mama betul-betul panjatkan syukur sebab Mama risau baby Iman tak selesa dengan keadaan hospital yang sesak dengan orang ramai. Mama risau sangat kalau Iman kena dok bilik asing dari mama.

Semua tu tak berlaku.. bila mama dok sekatil dengan Iman.. nurses, student nurse dan MO, specialist doctors baik-baik belaka. Tempat selesa nak tidur, dan toilet pun dekat. Semua ni ada dalam bilik pemerhatian sementara di HTAR, dalam Emergency Department.

Syukur sangat..waktu nak balik tu, mama jumpa personally dengan satu nurse ni..yang banyak bantu Mama jaga Iman sewaktu mama solat, dan buat back pain exercise..

GADUH LAKI BINI SEBAB UBAT GIGI

Teringat dulu time baru kawen. Sesi suai kenal suami isteri bila betul-betul bergelar suami isteri dan hidup sebumbung, tidur sekatil, makan sepinggan. All you’ll see is the true color in you and him/her.

 

Kebiasaan kita adalah ruler. Tapi bila dah kawin lain. Semua kena bincang. Kalau tak bincang dan sependapat boleh jadi gaduh.

 

Pernah dulu tu.. Mira bangun pagi segar bugar.. Tapi bila Mira masuk toilet aje.. tengok2 lantai ada kesan ubat gigi. Penutup ubat gigi tak ditutup. Hati bara dari bangun pagi. Dalam hati tak pe.. basuh aje lah lantai dan tutup balik ubat gigi tu.. pastu Mira siap-siap pegi keje.

Pergi kerja ok. Balik rumah tengok kejadian pagi tadi berulang.. huhh. Benda tu berlaku setiap hari. Belum cukup seminggu dok serumah, dah bengang-bengang. Diam. Tak tegur hal tu.. still control ayu depan asben. Sabar laa..kunun.

 

Lama-lama memang Mira tak tahan.. burst! Asben kata.. “lahhh.. dah benda tu pun jadi issue. Kalau tak suka, betulkan aje lah..”

 

Korang rasa Mira rasa apa waktu tuh..nak marah? nak curah air ke muka opponent? Nak lari gie ambik ubat gigi tu tenyeh ke mata opponent sebab geram?.. mana satu korang rasa? hehe..

 

Tetiba cukup seminggu hidup as husband and wife, asben Mira kena pi outstation. Sedey la pulak nak jauh2 nih.. dah la baru kawen. But..

 

The next day bila masuk bilik air, tengok ubat gigi elok terletak dan bertutup, lantai pun bersih kemas tanpa saki baki ubat gigi… perasaan dalam bilik air tu, dan dan rasa legaaa sangat.

It was sooo relief tauu.. haa gitew perasaan nyer… muka ada senyum.

 

But..relief tak lama..

 

After 2 days, stress tu mai balik bila the hubby balik.. Bila lama tak jumpa rindu kat hubby. Tapi bangun pagi sok, stress balik. Merajuk tapi hubby jenis tak faham kite ni merajuk senyap. Tarik muka pun dia tanya..”penat ke..penat rehatlah” Haih.. muncong tahap boleh sangkut baju.

 

Iol sedar, jangan cerita bab-bab rumah tangga kat orang tapi.. iol stress.. so iol terpaksa cerita kat kawan ofis sebab iol tak leh pikir solution dah.. Yang iol leh pikir dalam kepala waktu tu hanyalah “this is the biggest risk.. this is what i cannot take in marriage”

 

Sembang punya sembang, rupanya member pun tak suka gak bab ubat gigi bersepah dan tak kemas. Tapi dia jenis calm person.

 

Petik jari aje ofismate iol kata sambil gelak “senang je.. pi beli ubat gigi baru.. yang jenis ada attached cap, macam penutup pintu tuh. Balik rumah nanti, tukar aje cap tu dengan detachable cap kat ubat gigi lama tu. Bila ubat gigi tu habis, pastikan beli yang design attached cap tu. Yang sepah-sepah kat lantai tu.. sembang baik2, mintak baik2 ngan asben.. cakap leklok jangan marah. Suruh dia buat gitu hari-hari pun takpe. Sabar.”

 

Huih.. sabar separuh dari iman.

Iman Mira dah hilang separuh bila seminggu kulihat ubat gigi cenggitu. Dan banyak lagi perkara lain.. wawawa…

 

Haa.. korang. In short, tu bab ubat gigi aje tu.. boleh jadi havoc suami isteri. Boleh merajuk sepenuh hati…

 

Alahai..kome.. mohon jangan lah kome judge Mira ni sengaja atau mengada-ngada.. memang nak buat cemana, dulu memang Mira camtu. Mira dilatih kat rumah mak ayah Mira camtu.. Rumah tak lah rumah orang kaya, rumah biasa aje.. Tapi memang ayah mak Mira trained Mira jaga kebersihan dan kekemasan bukan bab toilet aje bersih, bilik segalanya bersih.

 

Kalau ayah ayah Mira tu lagi la.. baju kat lemari.. lipatan tu mesti ruler straight, ikut jenis, kalau boleh ikut tone kaler.. Kalau tak betul, mak Mira la kena marah.. hahah.

 

Nak kata weol ni keturunan OCD ke?.. ntah la.. mungkin ya, mungkin tak tapi itulah hakikatnya.

 

Kini bila dah anak 4 horang!.. Rumah kerap bersepah, anak-anak jenis yang kene suruh kann 24 jam.. en.asben pun cenggitu kadang-kadang. Kadang-kadang tu pulak dia jadi pengemas. So lama-kelamaan Mira jadi seorang yang..

 

-Tak kisahlah -Apa nak jadi jadilah.. –

 

Ubat gigi tak tutup lagi?.. iol tolong tutup. Rumah sepah? iol larat iol buat.. kalau tak larat iol bising dari pagi sampai malam.. kalau tak larat bising, iol diam aje. Kadang-kadang hubby iol buat kerja kemas2 nih.. alhamdulillah.. hidup sama2, mesti kena tolong menolong sama2..

 

In short (panjang dah pun), 1-5 years marriage memang sesi suai kenal. Lepas tu “terima cara masing-masing seadanya, mesti bertolak ansur, menghormati hak pasangan, hormati kehendak dan keperluan masing-masing”

 

Alhamdulillah..

 

Karangan panjang ni bukanlah iol nak bagi tips rumahtangga bahagia ala2 orang yang dah 30-40 tahun kawen.. tapi at least.. kita kongsi pengalaman yang manis dan baik supaya orang lain yang alami pun boleh kembali tenang, and they dun feel like they are alone..

 

Iol pun boleh fefeeling baru kawen..heheh.

 

Hmm.. supplement time..

Jom bershaklee..

😀

 

#pengedarShakleesijangkang

#pengedarShakleebukittinggi #pengedarShakleetelokpanglimaGarang

KAT RUMAH ORANG – JANGAN LUPA BUANG LAMPIN ANAK

“Baa.. cak!.. baa.. cak!

Adek berak ke.. meh maklong tolong tukar diaper ye…”

Hai korang. Ni Mira bukan jual lampin pakai buang tau. Hehee… Mira masih jual Shaklee dan konsultansi pasal nutrisi.. hehe.

Ni gambo disposable diaper (dd) ni sebab nak bagitahu.. pesan awal2 supaya masing2 kita beringat..

 

Balik kampung jangan dibuang dd merata-rata ye. Kot ada pesen yang suka ‘letak dulu-nanti ambik buang’ tu janganlah terus lupa pada dd tu..

 

Kot maklong ke, makcik ke, kakngah ke tolong basuhkan berak kencing anak kita.. diaper tu kita jugak lah kena bertanggungjawab untuk selesaikannya.

 

Jangan lah pulak, “eh.. kak long yang lupa la tuh.. tadi dia yang basuhkan berak baby”

 

Dah orang tu tolong basuh tu dah cukup bagus.. so kitakenalah tolong pi buang elok-elok diaper tu.. kann.. molek sikit cenggitu.

 

Kadang nak letak sekejap aje kat sudut toilet tu.. Well, kita ni kena la sensitif sikit.. dah balik kampung beramai-ramai ni..takut org lain nak guna toilet tu tak selesa pulak.. atau dia pulak nak kena angkat buang. Hish.. mesti dia angkat buang tu dengan hati yang menggerutu. Sekali takpe lah tolong buang bagi pihak.. dua kali..tiga kali.. 5 kali.. kang bermasam muka lak musim2 rayo ni.

 

Pastu bila dah ramai anak yang pakai dd, mak2 ada anak kecik pun ramai.. maka buanglah kerap2 ke luar rumah. Tak pun masing2 masukkan dalam beg olastik terus. Bawak gi tong sampah beso ke, buang kat tempat lain (tong sampah ye, bukan parit). Supaya udara tandas dan rumah tu still nyaman bak udara suasana desa gitu..hehee..

 

Ok korang.. yang balik kampung harini..SELAMAT MENEMPUH PERJALANAN BALIK KAMPUNG. SEMOGA SEMUA SELAMAT SAMPAI.. Ameen.

 

Kalau nak order Shaklee boleh ye.. Mira tak cuti.. still on kedai maya SHAKLEE.. whasapp aje.

 

Mira. 019-2821775

Kedai: www.mirahamzah.com

 

#disposablediapers

#pengedarShakleesijangkang #pengedarSHAKLEEBUKITTINGGI #pengedarSHAKLEETELOKPANGLIMAGARANG #pengedarShakleeselangor

TIPS MENGHADAPI PEROKOK KETIKA RAYA

Nanti bila balik beraya ni.. ramailah orang yang puasa rokok sebulan, kita boleh nampak dia hisap rokok macam dah tak boleh nak pandang kiri kanan dah..hehe.. maaf ye kalau yang tak macam tu.. ni berdasarkan pengalaman Mira…

 

Seboleh mungkin jauhkan diri daripada perokok dan asap rokok. Tapi kalau tak boleh jugak…

 

TIPS BIASA KITA DENGAR:

  • Elakkan dari perokok
  • Bawa anak-anak pergi jauh dari asap rokok.
  • Tunjukkan signal dengan jari di mulut, geleng kepala dan katakan TIDAK kepada asap rokok.

TIPS DARI MIRA

Seboleh mungkin jauhkan diri daripada perokok dan asap rokok. Tapi kalau tak boleh jugak…

Mak-mak, ibu-ibu, ayah-ayah nenek dan atok dan anak-anak kecik yang sure boleh dapat alahan dari:

 

  •         ASAP ROKOK
  •         BAU ROKOK
  •         BAU BADAN

 

Boleh la standby Vitamin C.

Diulangi… VITAMIN C

 

Yang dewasa boleh la ambil vitamin C. Mak-mak jangan lupa bagi vitamin c kepada anak-anak.

Manakala bagi bayi pula.. mak kenalah kuatkan imun dengan mengambil bukan sahaja vitamin c, malah banyak lagi makanan yang kaya antioksidan.

 

HANYA VITAMIN C 100% NATURAL

Kat pasaran bahkan banyak kat farmasi, kita boleh beli vitamin c untuk dewasa, kanak-kanak dan vitamin C khas untuk ibu hamil.

 

Walaubagaimana pun, berhati-hati ketika memilih vitamin C. Sebab tak semua vitamin C yang tertulis ‘Natural Vitamin C’ adalah vitamin C yang 100% natural. Sebab nak diperakui ‘natural’ itu hanya perlu sekurang-kurangnya 10% sahaja kandungan vitamin C yang natural. Selainnya adalah sintetik.

Cari vitamin C yang 100% natural dan tengok label belakang yang ada cofactor.. Sebab vitamin C yang takde cofactor, akan menyusahkan badan sendiri aje.

 

COFACTOR

Cofactor tu adalah sejenis enzim ‘pembantu’ yang akan bantu vitamin c yang masuk ke dalam darah untuk sampai kepada sel, tanpa perlu menggunakan zat makanan serta mineral protein sedia ada dalam badan, untuk transport Vitamin C kita makan tu ke dalam sel.

Kepentingan cofactor ni sangat perlu. Sebab kalau takde cofactor, pulak tu vitamin yang kita makan tu bukan 100 natural (iaitu vitamin sintetik) memang sel badan tidak dapat mengenali vitanin tersebut.

Jadi tubuh kita terpaksa gunakan mineral dan zat-zat tubuh sedia ada untuk kenali vitamin sintetik yang kita makan.. dan transport vitamin itu ke dalam sel yang memerlukan.

Cofactor ni selalunya bersama-sama vitamin yang semulajadi sahaja. Bukan vitamin yang separuh-separuh semulajadi. Atau yang tidak berenzim.

Ni set untuk yang selalu stress. Tapi sangat bagus untuk cells defense daripada asap rokok yang bertoksik

Vitamin C Shaklee ada cofactor itu iaitu bioflavonoid, citris dan hesperidin. Kalau nak Vit C Shaklee boleh contact Mira ye..019-2821775

 

KENAPA VITAMIN C?

Vitamin C ada antioksidan yang pelihara membran sel yang sangat nipis dan sensitif, yang boleh dipecahkan oleh gas toxic yang dibebaskan oleh perokok.

 

Selain itu Vitamin C kuatkan salur darah dan kapilari dan melindungi dari kesan toksik tersebut.

Vitamin C Shaklee mempunyai bahan-bahan 100% natural dan mempunyai cofactor yang membantu transportation Vitamin C ke dalam sel badan.

Kalau tak, susah sel-sel badan nak kenal vitamin C dan bawak vitamin C yabg kita ambil tu ke dalam sel. Lagi-lagi kalau vitamin C sintetik yang banyak terdapat di pasaran.

Selain tu jugak, Vitamin C Shaklee ada Sustain-Release System, iaitu satu system (di coating luar tablet vitamin C itu) di mana Vitamin C akan dilepaskan setiap jam ke dalam darah apabila diperlukan oleh sel.

Kalau vitamin C yang takde sustain-release system ni.. segala vitamin c yang masuk ke dalam darah akan dilepaskan semua serentak. Kalau 1000 mg.. ha, 1000 mg tu lah yang dilepaskan.

Sedangkan kalau waktu tu badan kita cuma perlu 100 mg aje.. pastu sejam lagi dia perlu lagi 100 mg lagi.

Kalau banyak sangat serentak, sel takkan ambil pun.. Vitamin C larut air takkan tersimpan dalam salur darah lama-lama.. so nanti dibuang aje ke sistem perkumuhan. Kan ke membazir vitamin C kita tu.. kan..

Sebenarnya banyak lagi kebaikan Vitamin C natural ni. So kalau nak tahu kenapa kita kena ambik vitamin C natural meh klik sini.

 

Last but not least.. Mira nasihatkan..

*Ambillah suplimen yang betul-betul telah diuji secara klinikal, mempunyai landmark study, selamat dan berkesan untuk tubuh. Plus.. environmental friendly 😀

*Sihat itu nikmat

*Ambik supplement sebelum sakit

 

#notakesihatanbyMiraHamzah

#pengedarShakleesijangkang

#pengedarShakleebukittinggi

#pengedarShakleetelokpanglimaGarang

 

Mira

019-2821775

www.mirahamzah.com

 

Kenapa perlu cari Mira untuk beli Vitamin anda ? Klik sini.

HAMPIR KEMALANGAN

FLASH BACK

Waktu drive nak ambik kakak (tutup mata).. tetiba flash back tu datang balik.

That was 4 years ago.. when I was an Environment, Safety and Health Officer at one of a giant company (GLC) in Malaysia.

 

Waktu balik mengajar dari kampus Sime Darby Asahan.. Ingat lagi hari tu hari Jumaat yang mulia. Tetiba dapat call dari colleague yang emergency. Mira kena ganti mengajar kelas dia hari Isnin. Pagi-pagi pulak tu kelas dia. So Isnin tu nanti, 5.30 am pagi dah kena gerak dari rumah ke Asahan semula. Pulak tu, ade beberapa training material nak kena ambik kat office. Waktu tu dah tak fikir pulak boleh mintak member tu send by email aje training material tu in PDF dan print out siap-siap kat Asahan.

So Jumaat yang mulia tu Mira drive keluar awal sikit dari kampus Asahan lah, sebab pikir nak kejar balik ke office kat Ara Damansara semula. Niat hati, sampai office aje, nak ambik something then nak balik ke rumah cepat-cepat sebab nak elak jem ke Banting.

Di pertengahan jalan melepasi hentian sebelah kat Pedas, Linggi tu… hujan turun lebat sangat.

 

Drive sampai kat area mana tah tak ingat dah..  Sampai kat highway sebelum R&R Seremban tu hujan dah renyai sangat. Ada gak kawasan yang kering tak kena hujan (Mira panggil hujan jenis ni ‘hujan-shower’). Dalam dok drive tu tak perasan ada running water. Kebetulan kawasan tu tinggai hujan renyai-renyai aje..

 

Image result for running water at highway

Ni lah contoh running water tu.. -Gambar hiasan-

 

Nak cepatkan… Mira beralih ke lane laju dan bawak laju sikit ke 90 km/h. Tup-tup terlanggar ‘running water’. Ntah, terpanic pun ada.. sebab tahu tak boleh tekan brek kat running water. Tapi kann.. entah macamana kaki tekan jugak pedal brek. Bukan laju pun.. 90 km/h jugak ku bawak. Waktu tekan brek tu, memang separuh hati dah jangka apa bakal berlaku tapi dah terlewat. Ketera Mira berpusing 360˚ … 3 kali pusing. Mira lepaskan brek dan control stereng aje supaya tak kena kereta lain. Allahhhhh… panic betul waktu tu sebab dalam dok pusing 360 darjah tu..ternampak kereta terbalik kat bahu highway tu..huhu

 

Dalam hati kata..”habis lah aku…..”

 

Tapi..tetiba kereta berhenti dari pusing. Lega. Tapi 2 saat lepas tu kereta pusing balik lawan arah.. stereng pusing sendiri. Mira kena kontrol balik stereng sekali lagi.

 

Panic tapi tawakkal. Pegang dan pusing aje stereng supaya kereta tak terlanggar divider kanan. Sambil berdoa moga Allah ampunkan dosa sebelum aku mati. Tak sedar bila masa Mira tutup mata. Buka je mata dah lengang jalan dan takde kete (kereta yang accident tadi pun tak nampak dah). So dalam hati kata memang kereta Mira pusing-pusing sampai bergerak jauh dari kawasan kereta accident tu.

So, waktu tu seingat Mira, kereta Mira melintang kat jalan highway tu dan dok betul-betul tengah lane. Bila kepala Mira paling kiri aje.. tetiba satu trailer in 200 meter hon kuat dan cuba elak kereta Mira yg dok tengah alam tu.

Cecepat Mira cuba gerakkan kereta untuk elak trailer tu.. Tapi malangnya kena jugak. Berdecit kereta Mira sebab ekor trailer tu terlanggar gak tepi kereta. Calar body kiri. Dari belakang sampai depan.. huhu. Macam orang garis ngan garfu dari rear left side to front let side.. huhu. Bayangkan lah, kalau lah trailer tu tak sempat nak kona sikit tadi, silap haribulan trailer tu tak terkawal, konfem banyak kereta dan divider kena langgar. Sekali kereta Mira terpelanting kuat.

Allahu.. seram bila ingat balik. Huh! Kalau jadi macam tu…agaknya dah pergi dah Mira ni ke rahmatullah.

 

Terus gerak kereta ke hadapan perlahan-lahan kat lane perlahan. In 200 m dari kawasan tadi.. ada 3 kereta sandwich (kemalangan bertindan-tindan). Ooo rupanya banyak kereta yang accident waktu tu dan nampak kereta polis peronda 2 biji kat area situ untuk kawal traffic. Dok sat baru kedengaran bunyi siren ambulans sampai kawasan tu. Traffic tak jem. Mira terfikir, agaknya kan…mungkin kereta pun tak banyak waktu tu. Mira rasa yang accident tu semuanya yang terlanggar ‘running water’ tadi tu kot..

Related image

Macam ni lah keadaan kemalangan lepas hari hujan tu. Agaknya semua pakat terlanggar air tadi kat jalan. –Ni bukan gambar sebenar. Ambik contoh kat internet aje. Tak sempat pun ambik gambar sebenar time tengah panic tu-

Bila hati dah reda, Mira drive slow-slow, masuk R&D dan parking kat R&R Seremban tu. Mira waktu tu rasa badan macam menggeletar sangat. Mira nangis puas-puas dulu. Buang rasa gugup tadi sungguh-sungguh. Pastu first thing Mira whatsApp husband “Hampir nak kemalangan tadi ni”. Pastu terus call boss bagitahu dia untuk hati-hati kat kawasan tu (Sebab Mira tahu haritu dia pun kena out-of-town kat area Johor-Melaka dan on the way back jugak ke Ara Damansara office).

In-short, balik aje ke rumah, hasben siap tanya itu ini.. cerita la bagai nak rak.. pastu report kerosakan.. “Lori tu terlanggat sikit”.. bila ngadu kat asben sambil mintak maaf😝.. sudahnya asben kate takpe la nak buat cemana.. seb baik awak tak ape-ape.. huh.. lega asben cakap gitu. Bertuah diri ini dijodohkan dengan hasben baik gini.

Tapi Mira tahu, dalam hati mesti dia kata “terbanglah duit nak cat semula” 😔. Maafkan sayang..

Sejak kejadian tu..Trauma tu.. 2-3 minggu gak takleh bawak keta dalam hujan. Suami bawak kereta dalam hujan pun ulang-ulang kali pesan kat dia supaya hati-hati dan jangan laju. Bila husband terlanggar ‘running water ke, lopak air ke kat jalan memang Mira jerit suh hati-hati atau suh suami stop drive. Mira jadi takot sesangat.

 

TRAUMA

Isnin tu Mira tak pergi kelas tu. Sebab pagi subuh tu tetiba Allah turunkan hujan.. so Mira call boss dan minta maaf sangat sebab tak dapat pergi mengajar kat Asahan pagi tu. Syukurlah ade orang pulak yang dapat menggantikan Mira. Kebetulan anak pagi selsema dan meragam tak nak ke rumah baby sitter.. Memang Allah Maha Kuasa dan Perancang Terbaik..

 

Sebab trauma tu. Memang tak boleh tengok hujan kat jalan. Entah nak cakap macamana.. kalau dalam kereta, tetiba hujan, badan rasa menggigil, berdebar sangat. Tangan gigil-gigil pegang stereng. Kalau tak drive pun waktu tu, akan rasa hati berdebar sangat sampai rasa penat. Haa…macam tu lah penangan trauma tu.

 

Sesekali, bila toleh kiri nak tengaok kereta ke, terimbas trailer yang dah dekat tu nak hentam kereta Mira. Terimbas diri sendiri boleh hancur penyek kalau trailer besar panjang tu gilis aje kereta Mira.. huhuhuhuuu… Now Mira faham, macamana orang yang trauma sepetutnya elakkan diri dari drive kereta. Sebab flash back tu kadang-kadang boleh membahayakan diri dan orang lain. Kalau tengok drama tetiba dia nampak flash back tu.. haa..macam tu lah situasi Mira. Hahahah..

 

Selama waktu trauma tu jugak, nak pergi office pun tak drive sendiri dah.. tumpang kawan. Bila trauma tu dah ok sikit, baru boleh drive. Tu pun kalau hujan sikit-sikit aje pun, Mira akan drive slow banget sampai bukak hazard lamp..hahah. Pernah Plus ronda datang dekat tanya kenapa kereta bukak hazard lamp.. kot-kot rosak ke? Mira cuma jawab kena bawak slow.. kan hujan ni (tak explain panjang kat officer tu, tapi nampak la mukanya yang pelik tapi angguk dan senyum jugak kat Mira)..hehe.

 

Conclusion nya kome jgn la langgaq ‘air berlari’ kat highway. Even waktu tu dah tinggal hujan renyai. Still bahaya.

 

BALIK KAMPUNG SAMBUT RAMADHAN

 

Surely ada antara kita dah excited nak balik kampung. Pulak tu dah start cuti sekolah dan budak-budak pun dah selesai exam. Jadi.. Nak balik kampung ni.. assess la risk dulu..

 

🎈check keta dulu mana yang patut.

🎈Rehat betul-betul jangan paksa diri kalau mengantuk.

🎈Kalau mengantuk, boleh ambik CINCH TEA MIX Shaklee. Daripada dok minum kopi aje sokmo..cubalah minum Cinch Tea Mix.. memang hilang la mengantuk, dan berkhasiat.. banyak antioksidan dan antipenuaan.. hehe.. promote nih.

 

Ok.. Mira ucapkan Salam Ramadhan Al-Mubarak kat semua umat Islam di dunia.

 

Kepada kome yang nak balik kampung. Dekat ke jauh ke.. hati2 lah sebelum, semasa kat jalan raya tu.

 

Kat perhentian jagalah anak-anak..jangan lari merata.. nanti hilang atau diculik.. masalah lain pulak.

 

SELAMAT BERPUASA. SEMOGA AMALAN KITA SEPANJANG BULAN RAMADHAN INI DITERIMA ALLAH DENGAN GRED A.. Ameen…😊😊👏🏼👏🏼

 

Kalau nak beli vitamin Shaklee boleh hubungi Mira melalui Whatsapp.. 😀

Shaklee Distributor

COD Area: Sijangkang (Kuala Langat), Telok Panglima Garang, Bukit Tinggi

MIRA

019-2821775

Tips Ajak Anak Berpuasa

Apa korang buat bila anak-anak tak nak puasa sedangkan dia dah besar panjang. Tu belum mak pak kalut bila anak kata puasa, tapi kat sekolah minum dan makan sampai cikgu report kat mak pak..haha.

 

Ok..macamana caranya kita nak ajak anak-anak kita puasa sampai dia sendiri excited nak puasa:

  1. Ajar Rukun Islam

Ikut pengalaman Mira ni, mula-mula nak ajak anak berpuasa dulu, arwah Atok diorang ni memang siap-siap ajatkan rukun Islam, Rukun Iman dan sebagainya. Waktu tu Mira pun tak tahu, sebab pergi kerja. Balik rumah nanti Kak Long cerita (waktu tu kak long Mia baru umur 2 tahun lebih, tapi petah dah cakap macam orang dah besar).

So senang lah saya mengajarnya puasa sebab dia dah faham orang Islam mesti kena puasa sebab ada dalam rukun Islam. kalau tak bukanlah seorang Islam. kalau bukan orang Islam pastilah tidak ke syurga Allah dan berjumpa dengan nabi junjungan.

 

2. Bila mati tak dapat jumpa Mama Papa

Part ni memang sadis sikit la.. sebab si Kak Ngah memang liat nak solat dan puasa. So, kena main ugut-ugutan sikit. Tapi biarlah kena gayanya. Bukan ugutan sebarangan. Masukkanlah nilai-agama dan fakta dalam al-Quran dan Hadith.

Mira ada cerita kat dia.. kalau nak jumpa mama papa kat padang mahsyar nanti mesti cukup dalam rukun Islam. Kalau tak cukup solat, makanya tak cukup lah tiket nak jumpa Mama Papa nanti.

Pulak tu, kalau Kak Ngah tak cukup solat, puasa dan sebagainya, memang Mama Papa pun tak boleh nak jumpa Kak Ngah sebab Mama Papa mungkin kena buang ke dalam neraka..Nauzubillah.

Waktu ni, Kak Ngah Alya memang sob sob laa… sambil kata

Alya nak jumpa mama papa. Nanti kalau Alya sorang-sorang macamana..Alya takut.

Alya tak nak Mama Papa dibuang ke neraka. Panas dalam tu kesian kat Mama Papa. Alya nak puasa, nak solat.

Huhu.. mama pulak kesiannn. Tapi nak buat macamana.. dah caranya nak ajak si Kak Ngah memang macam itu.

3. Bagitahu Pahala Orang Solat, Puasa, Sahur dan Berbuka

Macam keluarga kami ni, memang jarang-jarang pergi jalan-jalan. Selalu memang kalau jalan-jalan tu pergi dekat-dekat aje, pergi pantai, berkelah bersama family mentua, family mak dan ayah. Kalau nak cuti kena tunggu raya.

So, budak-budak ni ada lah impian mereka. Diorang ni memang nak sangat pergi ke Sunway Lagoon dan Legoland. Takpe..memang ramai yang kata..alahhh..pergi aje lah bukan jauh pun. Mama pulak cakap kalau nak pergi sana kena kumpul duit sekian banyak dan doa banyak-banyak kat Allah. Baru lah boleh beli tiket untuk enjoy kat sana. Kalau tak banyak belanja yang papa nak kena keluarkan. Papa sorang kerja ni, kesian kat papa. Hehe.. ni pun salah satu lapu ajaib yang buatkan budak-budak ni sedih, tapi semangat nak kumpul duit harian.

So, Mira sambung lagi…

Kalau tak solat, tak puasa…doa tersangkut! Tak nak Allah angkat sampai ke atas. Bila solat, puasa, baca Iqra, puasa dan berbuat baik serta doakan Mama Papa, Kak Long dan Kak Ngah akan dapat pahala banyak.

Waktu teringat lagi anak-anak Mira suruh explain macamana bentuk pahala tu. So Mira kena suruh andaikan dapat kumpul points dan points tu tukar dengan tiket ke Sunway Lagoon dan Legoland.

Mira siap tegaskan berkali-kali ini adalah andaian sebab Mama korang tak tahu bentuk pahala tu macamana..hanya Allah yang tahu.

4. Banyakkan cerita kisah Nabi Muhammad S.A.W.

Ceritakan pada anak-anak. keseronokan solat, berpuasa dan ganjarannya, terutamanya waktu Good Night Stories. Macam haritu Mira share tentang dialog Iblis dan Nabi Muhammad s.a.w. berkenaan puasa.

Lepas tu ada jugak cerita pasal Nabi Muhammad s.a.w. mengikat perut dengan batu ketika perang Khandak. dan waktu peperangan itu berlaku adalah waktu bulan Ramadhan. Bulan di mana semua orang Islam berpuasa.

Tetiba Kak Mia mencelah bila Mama sebut “markah untuk orang berpuasa”

Yang bestnya bila Kak Mia cerita tu, tak ngantok lah kedua-dua puteri ni jadinya.. Hahah. Mama nak kasik korang lekas tidur. Kelaut tidur korang… sudahnya mama yang mengantuk.

5. Sediakan menu berbuka puasa dan sahur mengikut kesukaan anak-anak.

Bila nak tarik minat mereka lagi. Cuba buat menu makanan kesukaan mereka. Buat lain-lain untuk 30 hari pun takpe. Tunjukkan dulu makanan yang dia nak (gambar). Biar dia pilih. Sebab tu pentingnya kita ajak anak sebelum bulan Ramadhan tiba.

6. Berikan ganjaran apabila berjaya berpuasa.

Tak salah bila kita nak berikan ganjaran duit, hadiah atau apa sahaja yang baik, yang anak suka.

Cuma, lepas kita berikan ganjaran, kita kenalah explain balik kenapa kita beri ganjaran kepada mereka. Yang penting biar mereka faham, ganjaran dunia adalah sebagai galakan sahaja untuk buatkan mereka nak terus berjuang untuk dapatkan pahala akhirat.

In shaa Allah, bila mereka dah besar, mereka akan memahami maksud kita tentang ganjaran dan pahala tu… Hehe..

7. Countdown bila Shaitan dan Iblis nak kena diikat.

Ni caranya macam jihad sikit. Waktu ni Mira perasan..anak-anak memang suka sangat countdown berapa hari lagi Shaitan dan Iblis nak kena rantai, sambil mengutuk si Iblis laknatullah tu. Hmm… budak-budak.. memang fikiran mereka straight forward. Sebab tu kita kena selalu ada untuk explain balik apa yang diorang buat tu betul atau tidak.

Part kutuk mengutuk tu memang Mira ada tegur diorang. Mira pesan kepada diorang, Iblis pun dahulunya antara Malaikat dan hamba Allah yang baik, bagus dan disayangi Allah. Tapi sebab kesombongan dan merasa dirinya bagus telah memerangkap dirinya sendiri dan Allah murka kepadanya. Itu sebabnya kita sendiri tak boleh kutuk mengutuk hatta mentertawakan Syaitan dan Iblis yang tak lama lagi akan diikat. Sebaliknya kita kena sentiasa tenang, syukur Allah buat macam tu supaya memudahkan kita berpuasa. Manalah tahu, disebabkan cara kita mengutuk mencaci tadi tu, jiwa kita tak tenang.. puasa pun tak bersungguh dan tak sabar dalam menerima ujian dalam bulan puasa nanti. Akibatnya diri kita sama aje waktu syaitan diikat atau tidak.

Iblis pun dah berjanji dengan Allah untuk perdayakan manusia sehingga hari kiamat tiba. Jadi, kalau kita over-over sangat keji dia, caci dia sedangkan kita lewat perbaiki sikap kita, nampaknya Iblis berjaya meracuni jiwa kita, sebelum dia dirantai lagi.

Tapi Mira explain ikut gaya budak-budak lah. Takde lah ayat ilmiah sangat. Kang  sepatah haram pun tak faham..sia-sia lah…hahah.

……………………………………………………………………………………………………………………….

Ha.. tu lah caranya. Lain orang lain macam nya.  Paling win No 4 dan No. 7. Memang begini lah kalau kita nak ajak anak-anak kita berpuasa.

Alhamdulillah.. anak-anak Mira semakin ok dan seronok nak jumpa dengan Ramadhan.

Latih Anak Puasa

Dah tinggal seminggu dah nak puasa. Mesti mak-mak dah tak sabar kan. Macam Mira ni, dah plan dah nak buat menu ape untuk berbuka dan bersahur supaya ayah dan anak-anak seronok nak makan.

Pengalaman Mengajar Kami

Pengalaman kami melatih anak untuk berpuasa memang menggelikan hati dan tak kurang jugak mencabar.

Waktu Kak Mia, iaitu kakak yang sulong dah nak puasa memang Allah beri kemudahan yang amat sangat. Syukur lah Ya Robb. Kak Mia ni memang orangnya dari kecil mendengar kata. Suka nak buat kerja-kerjanya sendiri. Pakai baju, mandi, lipat baju. Bahkan waktu nak makan dia nak cedok nasi dan lauk sendiri. Membasuh pinggan pun nak buat sendiri, padahal waktu tu dia belum masuk 2 tahun.

Dia suka nak solat. Dan bila umurnya 2.5 tahun dah tak sabar nak puasa pulak. Sebab suke tengok kakak sepupunya yang dah 5 tahun tu puasa. Kakak start solat penuh waktu 4 tahun dan puasa pun dah penuh waktu dia 5 tahun.

Waktu dia 3 tahun memang dia tekad nak puasa. Kami pun bagi lah dia puasa setengah hari. Tu pun lembik tapi degil tak nak berbuka. Haih! Ayah nya kata biar kalau dia nak belajar. Mamanye pulak yang geram sebab risau dia tak cukup nutrisi nanti.

Bila ada ibu bapa yang kata susah nak ajak anak bersolat, kami jadi pelik sebab Kak Mia memang senang pulak. Apa pun Alhamdulillah Allah bagi kemudahan kami menguruskan anak yang pertama ni.

Nak tahu Tips-Tips nak ajak anak puasa tanpa paksaan:

Tips Ajak Anak Berpuasa. Ha..klik sini deh kalau pakat nak tahu tipsnya.

Anak Liat Nak Puasa

Tiba anak kedua, si Kak Ngah Alya memang padat dengan ragamnya bila diajak solat, baca iqra’ dan puasa.

Kalau kita ajak dia solat iqra, dan puasa, nak tahu dia jawab ape?

Alya kecik lagi nak solat

Alya kecik lagi sebab tu tak pandai baca Iqra’

Alya kecik lagi mana boleh puasa nanti lapar, Alya mati nanti macamana

Adeh la.. geram jugak tapi bila mengenangkan jawapan dia tu memang nak tergelak mama.

Lepas tu mama bagi dia tengok cerita upin-ipin. Memang kegeraman dia pun kartun tu. Alhamdulillah, nak lah dia solat dan puasa jugak. Walaupun solat yang Alya nak solat sangat tu adalah terawikh aje. Haihs.. memang berkat pengaruh TV betul nih..haha.

 

Solat Tiang Agama

Apa pun Mira dan suami pentingkan anak-anak belajar solat dahulu sebab solat tiang agama. Rasulullah pun suruh kita ajar anak-anak solat sedari umurnya 7 tahun. Bukan paksa anak puasa dulu. Tapi solat dulu. Bila dia dah faham solat, in Sha Allah dia akan paham kenapa pentingnya dia nak puasa. Tapi kalau dalam kes senang nak ajar anak-anak solat dan puasa serentak. Maka tak salah lah. Lebih mudah belajar seiring. Setiap anak memang tak sama perwatakannya. Jadi kita kena lihat penerimaannya dan perkembangan mereka juga.

Apa pun Mira dan suami bersyukur sangat, Alya dapat puasa setengah hari selama 21 hari. dan dapat juga dia puasa penuh selama 2 hari pada tahun tu.

Tahun ni, Alya dah darjah 1. Mira dan suami takkan memaksanya. Kami akan cuba melatihnya supaya dapat lagi berpuasa dan pertingkatkan diri dalam solat dan bacaan dalam solat.