MITOS – BERKENAAN B-COMPLEX

Serious fenin kepala mokcik bace bendahaloh journal ni.

 

Saje nak bagi paham.

 

Nape B-Complex Shaklee lebih selamat berbanding..

 

B-Complex sintetik. Kalau kat pasaran tu banyak jenis.

 

Salah satu jenis is Mecobalamin atau Methylcobalamin.

 

Ceritanya begini:

 

Dalam sesetengah makanan kita yang ada Vitamin B-12 ada elemen sianida yang hadir secara semulajadi, dalam ikatan vitamin B-12 tu.

 

Sianida tu sebenarnya hadir sebagai sweetener agent. Dan bila banyak dalam badan, tak bagus.

 

Kalau banyak sangat.. ianya bertoksik dan boleh menyebabkan sel-sel tak dapat oksigen.

 

Tisu boleh mati dan kita senang lah dapat penyakit.

 

Jadi sianida berlebihan ni kenalah disingkirkan melalui urin.

 

Cyanocobalamin

>>>>>>>>>>>>>>>>>

Banyak mitis yang mengatakan Cyanocobalamin adalah sintetik dan methylcobalamin adalah natural fan lebih bagus untuk badan.

 

Sianida natural namanya Cyanocobalamin. Yang ni ada dalam B-Complex Shaklee. Tak bertoksik. Jadi tak payah nak melalui treatment.

 

Treatment ni alah… macam waste water treatment lah kat kilang.

 

Atau senang faham.. bahan sisa buangan. Kalau kita basuh ayam.. hempedu, lemak, bulu semua tu kita buang kan..

 

Ha..macam tu lah konsepnya.

 

Jadi Cyanocobalamin tu boleh pass thru urine. Urine system tak kan rosak sebab Cyanocobalamin tak bertoksik.

Mecobalamin / Methylcobalamin

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Methylcobalamin pulak dalam B-Complex sintetik.. banyak jual kat farmasi.

 

Mecobalamin / Methylcobalamin adalah bahan sintetik yang menyerupai Cyanocobalamin. Tapi tak datang sekali dengan kofaktor.

 

Kofaktor ni apa pulak dah?

 

Kofaktor ni term biokimia. Contoh kofaktor adalah enzim.

 

Ia bantu sesuatu proses dalam sistem tubuh. Konsep dia seolah pemudahcara.

 

Kalau takde pemudahcara ni.. kerja2 dalam sel tubuh jadi susah.

 

Bahkan boleh mengundang bahaya kalau kofactor takde.

 

Ok back semula..

 

Bila nak dibuang sianida nya.. methylcobalamin ni perlu ‘mintak tolong’ badan kita untuk inject cofactor supaya boleh tukarkan waste sianida tadi kepada waste yang tidak bertoksik.

 

Barulah boleh dibuang melalui urine dengan selamat.

 

So nak cerita apa sebenarnya ni?

 

Kesimpulannya, Mira nak cerita.. kalau kita makan supplement yang mudah untuk badan kita proses.. maka ianya ‘tak menyusahkan badan’ nak inject cofactor pulak.

 

Lepas tu nak kena tolong pecahkan bahan toksik tu kepada bentuk non-toxic.

 

Kan banyak kerja badan kita kalau macam tu..

 

Kita ni kalau boleh nak memudahkan badan..

 

Bukan nak menyusahkan badan..

 

Tambah-tambah pulak kalau tengah sakit tak cukup nutrisi. Janganlah kita menyusahkan badan lagi.

 

Jadi lebih bagus ambik B-Complex Shaklee berbanding Mecobalamin yang ade jual kat farmasi.

 

Sebab B-Complex Shaklee ada cyanocobalamin yang natural dan tak bertoksik. Mudah untuk badan serap dan buang sisa lebihannya.

 

Sebelum Mira consume ni, Mira ade jugak tanya Doktor Fyda.. nak ambik b-complex atau mecobalamin?

 

Jawapannya mudah je.. ambik B-Complex aje (b-Complex Shaklee).

 

Kalau nak lagi penerangan yang detail.. boleh masuk Shaklee resources centre untuk baca bab nih:

 

Sekian penerangan yang panjang.

 

Harapnya bermanfaat lah ye.

 

Hokay nak sambung masak😊😊

 

#notakesihatanbyMiraHamzah #pengedarShakleesijangkang

Mira Hamzah

A WAHM, (work-at-home-mother) with 4 beautiful children. 9 years working experience. 7 years experience as a Safety and Health Officer at Sime Darby Plantation Sdn Bhd. Aim to be more taqwa to Allah. Take care all my amanah: my children and my health, my family. Related business: Shaklee online business, Shampoo Santan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge