Anak Asyik Demam, Mak Pasrah Bagi Ubat Aje..

Kalau dah anak 5-6 orang.. dari yang besar sampai ke si kecik asyik demam, batuk, selsema aje sepanjang bulan.. bergilir-gilir pulak sampai lah ke hujung tahun.. mak mane yang tak penat. Betullah Allah tetapkan syurga bawah telapak kaki insan bergelar ibu..

 

Bila anak2 cepat jatuh sakit, itu tanda anak kurang nutrisi. Tambahan pulak kalau si anak suka dibenarkan makan jajan yang membunuh nutrisi dalam badan sedia ada.. lagilah si kecik tu kurang nutrisi.

 

Bukan lah salah kalau demam, terus bagi ubat demam.. bila demam turun ok.. bila naik balik suhunya bagi semula ubat demam.. tak tak salah pun. Masing2 lah.. semua terletak pada hati naluri seorang ibu / ayah kalau sanggup tengok anak2nya begitu..

 

Tapi.. kalau demamnya berterusan begitu.. bukan kah tandanya imun badan lemah.. kenapa lemahnya imun badan tu.. kerana kurangnya nutrisi..

 

Bila badan lompong nutrisi.. macamana tubuh yang kurang sihat nak bina sel baru yang sihat? Cuba duduk 5minit fikirkan..

 

Apa pun bagi mira, kalau anak kurang nak makan makanan sihat, kita ibu bapa kene usaha. Anak2 mira pun makan memang memilih.. jenuh jugak la setiap hari nak pelbagaikan makanan. Kadang berhasil suap swmuanya, kadang tidak. Tapi itu tak bererti Mira stop kat situ. Pada Mira, berusahalah sewajarnya supaya anak tu dapat jugak nutrisi yang cukup. Sebab tu lah Mira pastikan 4 beradik ni ambik set nutrisi anak2 yang ada semua nutrient perlu untuk tubuh kanak2. Ini hanya supplement, makanan hakiki tetap Mira usaha berikan.

Set nutrisi kanak-kanak ni ada Mealshakes, Vitamin C, OmegaGuard, Nutriferon dan Vitalea for Children. Set ni memang menarik bagi anak2 yang susah nak makan makanan seimbang.

Apa pun kita kene latih anak kita makan makanan sihat, dan supplement. Sebab makanan yg kita masak pun, kadang2 ‘hangus’ jugak vitaminnya.. terutama yang ada vitamin C dan antioksidan.

Kurangkan minuman manis dan jajan kepada anak..in shaa Allah.. tubuh anak boleh dapat dan kekalkan nutrisi sihat sekaligus imun tubuh akan bertambah kuat.

 

Boleh contact dengan Mira kalau nak tahu details pasal set kanak2 nih..

 

Mira

019-2821775

 

#tsunamishaklee #fathonahamazing #amazing10 #Shakleeamazing

Mira Hamzah

A WAHM, (work-at-home-mother) with 4 beautiful children. 9 years working experience. 7 years experience as a Safety and Health Officer at Sime Darby Plantation Sdn Bhd. Aim to be more taqwa to Allah. Take care all my amanah: my children and my health, my family. Related business: Shaklee online business, Shampoo Santan.

7 thoughts on “Anak Asyik Demam, Mak Pasrah Bagi Ubat Aje..

  • 9 February 2017 at 8:56 am
    Permalink

    suplimen sangat perlu untuk kanak-kanak zaman sekarang kerana kita terdedah dengan sumber makanan yang kurang berkhasiat.
    jika anak-anak susah makan sayur dan buah-buahan lagilah kurang sumber vitamin yang diperlukan badan maka suplimenlah sebagai tambahan.

    Reply
    • 19 February 2017 at 11:32 am
      Permalink

      Memang..

      Makanan sekarang pun banyak campuran bahan kimia.. sayur dan buah pun banyak pestisid.. hehe

      Reply
    • 3 March 2017 at 7:43 pm
      Permalink

      Taking the ovirveew, this post is first class

      Reply
  • 3 March 2017 at 7:23 pm
    Permalink

    This inhg’stis just the way to kick life into this debate.

    Reply
  • 19 April 2017 at 8:32 am
    Permalink

    Kalau anak asyaik demam pun kita kena keluar duit juga kan
    .
    Silap haribulan kena duduk wad dan ambil cuti tanpa gaji
    .
    Itu pengalaman mama dulu
    .
    Alhamdulillah sejak bagi susu kambing pada anak dan minyak habbatus sauda. Syukur dah tak pernah masuk wad
    .
    Sesekali bagi juga vitamin c
    Mama Hakim recently posted…6 Makanan Yang Pantang Dimakan Pesakit Kencing ManisMy Profile

    Reply
    • 17 May 2017 at 11:36 am
      Permalink

      Habbatusauda memang ubat segala penyakit kan..Mama boleh juga cuba Mealshakes Sahaklee kat anak. Nutrient full dalam tu..untuk isi kelompongan nutrient

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge