BAKAL KAHWIN HUJUNG MINGGU NI? Plan Untuk Dapat Anak? Tunggu sekejap.

NAK KAHWIN PLAN BETUL-BETUL, TAPI NAK PREGNEN?? PLAN BETUL-BETUL TAK??

Sebab apa ya entri kali ni dihasilkan?

Sebenarnya tujuan entri ni adalah untuk timbulkan kesedaran kepada pasangan yang bakal berkahwin, dan dah pun berkahwin untuk plan betul-betul tentang kesihatan bakal ibu dan bakal ayah, sebelum ibu tu hamil.

Kesian sungguh Mira tengok ibu-ibu hamil yang dah pulun sepulun-pulunnya menjaga pemakanan..

Sungguh-sungguh jaga tak ambil minuman dan makanan manis, tak ambik nasik banyak, tak boleh makan itu, tak makan ini.. Aleh-aleh terkena juga Gestational Diabetis atau GDM, atau maksudnya diabetis ketika hamil.

Image result for gestational diabetes
Ni lah kenapa doktor dan nurse kat klinik kesihatan tu dok selalu nasihatkan ibu-ibu yang GDM kena jaga-jaga pengambilan makanan yang boleh bertukar kepada glukos seperti nasi, roti dan sebagainya.

Lepas tu HB pulak rendah sebab si ibu dok kontrol sangat makanan supaya gula dalam darah tak spike. Silap percaturan, akibatnya pemakanan yang kaya zat besi pulak tak cukup.

Nurse dan doktor sentiasa tak jemu-jemu nasihatkan untuk makan itu, ini. Sampai ibu jadi stress sikit.

Dah la cucuk dan puasa utk cek gula dalam darah sokmo aje. Makan pil zat besi lagi.

Dah nak dekat masuk 9 bulan, HB masih paras bahaya. Untuk selamatkan nyawa ibu dan bayi, doktor terpaksa sarankan untuk suntik infron (zat besi) kat punggung sekerapnya.

Dah suntik pun, silap haribulan dah nak dekat bersalin…masih kurang HB darahnya..huhu (boleh baca artikel bagaimana nak atasi masalah HB rendah di sini)

Dugaan ibu hamil..

Dahhh… nak buat cemana.. dah rezeki kita tu macam tu. Orang mengandung ni pembawakan..terima aje lah..?

Pernah dengar kan statement macam ni??

Well.. betul segalanya ditentukan Allah..

Pembawakan budak dan rezeki masing-masing semua tu memang lah betul. Semuanya dah ditentukan Allah..

Jodoh kita pun ditentukan Allah kan.. Tapi yang bestnya, tahu pulak kita plan nak jodoh yang terbaik sebelum-sebelum fasa bertunang lagi kan? Kita tengok dulu keserasian pasangan dan mohon pada Allah sebelum kita terima pasangan kita tu.

Related image
Cantik sangat kedua pasangan pengantin ni. Ni sekadar gambar hiasan bagi artikel Mira ni.

 

NAK KAHWIN PLAN BETUL-BETUL, TAPI NAK PREGNEN?? PLAN BETUL-BETUL TAK??

Bila kita nak kahwin pula kita plan dah tarikh bila, nak beli apa, kenduri macamana dan segalanya mesti dalam perancangan yang rapi.

Semua tu kita plan dengan sangat baik.

Tapi..

Bila kita nak timang cahaya mata. Kita cuma tahu plan untuk pregnen sahaja..

Kebanyakan pasangan akan alert bila haid lewat atau apa sahaja simptom hamil. Tapi, ade tak pasangan tu plan betul-betul kesihatan tubuhnya, kesihatan rahimnya, kesihatan spermanya dan segalanya yang boleh merosakkan kesihatan dan kualiti sistem pembiakan, telur dan sperma??

Ada.. tapi tak ramai yang plan macam ni..(cuba tengok dibawah)

Kehamilan memerlukan tubuh wanita bersedia sekurang-kurangnya 3-4 bulan sebelum penempelan embrio di didnding rahim wanita tu.

Manakala bagi pasangannya pula, lelaki tersebut perlu juga memastikan pemakanan, senaman dan segalanya demi memastikan sperma berkualiti.

 

PLAN SIHAT SEBELUM HAMIL

Plannya boleh Mira cadangkan macam ni… Ini hanya cadangan sahaja tau. Tapi cadangan ni jugak lah Mira petik dari kelas kesuburan yang Shaklee anjurkan, iaitu cadangan daripada seorang doktor yang arif tentang kesuburan.

  • Bagi pasangan yang dah tau tarikh nak kahwin, misalnya kan sabtu minggu ni tarikh nak menikah.. Sepatutnya 3-4 bulan lepas lagi bakal isteri dah start ambik multivite Vitalea, makan B-complex yang siap-siap ada asid folik.
  • Lepas tu ambil protein (ESP) dan makan semua yang kaya dengan zat terbaik. Ini penting untuk prepare badan ibu tu supaya cukup storage kalsium, zat besi dan segala nutrient yang diperlukan oleh ibu dan bayi.
  • 3-4 bulan sebelum nikah tu, kurangkan ambik makanan terproses, makanan kurang lemak tapi protein tinggi hehe..😄.
  • Teruskanlah exercise untuk stabilkan hormon.. risiko untuk mendapat GDM akan berkurang.
  • Bagi bakal suami pulak.. ambik lah protein yang cukup setiap hari, bermula 3-4 bulan sebelum tarikh bernikah.
Image result for kesuburan lelaki
Betapa bahagia si isteri, bila suami mengambil berat tentang kesihatan dirinya sewaktu hendak menima (Gambo hiasan…pinjam dari FirdausAzizi.my)
  • Kurangkan atau berhentikan lah terus tabiat merokok demi insan-insan tersayang dan masa depan mereka.
  • Bakal ayah mestilah ambil pemakanan seimbang, bersenam dan supplement diri dengan Vitamin E Complex, ESP dan Vitalea untuk meningkatkan kualiti sperma.

Image result for kesuburan lelaki

Sebab sekarang ni, kalau masalah kesuburan dan kegagalan untuk hamil bukan tuding jari pada wanita sahaja..

Bila cek-cek balik rupanya telur si isteri takde masalah. Tapi sperm pulak tak berkualiti..

Image result for sperma tidak berkualiti

Image result for sperma tidak berkualiti
Ramai yang tak tahu, sperma lelaki memainkan peranan yang sangat penting untuk menjamin baka yang baik sebelum fasa kehamilan.

Kalau lekat pulak, baka kandungan berisiko ada masalah dan keguguran. Boleh rujuk kisah hamil dan keguguran di sini.

Atau..kot-kot takde masalah waktu hamil.. masalah pulak waktu dah nak bersalin nanti..

Semua tu ada impaknya..

Image result for anak
Kesihatan dan kecemerlangan anak-anak bermula dari waktu kita belum menjadi ibu bapa.. bahkan sebelum kita menjadi suami isteri.

Allahuakbar.. Maaf jika Mira dah bernada bebel pulak. Tak langsung Mira niat begitu. Mira dulu pun naif perkara ni. Mungkin bila Mira dah attend kelas, Mira dah tahu cara untuk kita jaga kesihatan tubuh sebelum kehamilan, menyebabkan Mira sedikit emosi, bila tengok ibu-ibu hamil bertarung nyawa dan tenaga sepanjang tempoh hamil, bersalin dan berpantang.

 

EVERYTHING STARTS FROM PARENTS

Kalau boleh pasangan yang nak kahwin ni, jangan pegi kursus kahwin aje.. tapi pergilah sekali kelas kesuburan, dan kelas parenting..

In shaa Allah..bila kita usaha, tawakal.. Allah akan beri yang terbaik untuk kita..

Bagi yang dah pun hamil, jangan risau, masih belum terlewat.. Ambillah Set Hamil Premium Shaklee untuk kesihatan ibu dan bayi sepanjang kehamilan.

 

Juga ambillah Set Berpantang Shaklee untuk membantu ibu kekal sihat, badan tak sakit-sakit dan penyusuan dapat dilakukan sesempurna yang boleh.

Nasihat berbaur sayang dari Mama Mira..
💖💖💖💖

Untuk mengetahui supplement yang terbaik untuk kesuburan suami isteri boleh klik di sini, atau supplimen semasa hamil dan berpantangnatau penyusuan (klik di sini), boleh hubungi terus Whatsapp No.:

019-2821775

In shaa Allah Mira akan bantu dari segi pemilihan produk yang sesuai dengan keadaan kesihatan, dan objective target pasangan tersebut.

Wallauhalam.

TAK TAHU PUN HAMIL, TIBA-TIBA KEGUGURAN

“Takkan lah you tak tahu yang you mengandung, sayang?” tanya si suami.

“Takkk… Sofie memang tak tahu abang, sumpah! Sofie tak rasa apa-apa pun. Tetiba aje kat sekolah tadi, waktu turun tangga, Sofie rasa senak perut, lepas tu sakit macam memulas sangat kat pinggang.

Sebab kelas Sofie masih ada 2 masa lagi, Sofie terpaksa makan pain killer. Kebetulan waktu tu yang ada dalam handbag cuma pain killer sakit urat. Itu yang Sofie makan nak legakan sakit perut dan pinggang ni.

Lepas kelas, Sofie pergi tandas, nampak period banyak sangat dari biasa. Bila tanya kawan, dia kata mungkin Sofie keguguran”

Tersekat-sekat suara Sofie dengan sisa tangisan, Sofie cuba jelaskan keadaannya kepada suami. Jauh sudut hati, kesal dan ingin memohon maaf pada suami dan dirinya sendiri, walaupun dia tahu dirinya tidak bersalah.nTapi, kelu lidah suaminya menyebabkan Sofie terkilan dan lebih sedih.

Sofie tertidur. Hasyim keluar dari bilik wad isterinya. Terngiang-ngiang lagi kata-kata doktor yang isterinya telah hamil 7 minggu, tetapi kandungan telah gugur.

Hasyim menahan sedih, pilu dan kesal. Dia tahu tak sepatutnya dia menyalahkan isterinya. Tapi, walaubagaimana pun jauh di sudut hatinya, tetap rasakan kalaulah isterinya tidak ambil enteng perkara kehamilan itu, mereka berdua mungkin dapat menimang cahaya mata sulong setelah menanti selama 7 tahun perkahwinan mereka.

Image result for wanita keguguran

 

KEHAMILAN YANG TIDAK DISEDARI DAN KEGUGURAN

Ada wanita yang memang sedar apabila dia hamil, kerana kelewatan haid atau rasa berdenyut pada bahagian abdomen bawah. Atau pening dan mual. Namun begitu, ramai juga di kalangan wanita yang tidak menyedari bahawa dia sedang hamil.

Macam Mira sendiri, waktu Mira hamilkan anak ke-4 kami. Mira sendiri tak sedar yang Mira sedang hamil. Sehingga usia kandungan hampir mencecah 10 minggu, baru lah Mira tahu Mira hamil. Itu pun setelah pergi ke klinik disebabkan sakit perut dan tak menyangka doktor kata Mira hamil lagi.

Perkara kehamilan yang tak disedari dan keguguran ni sebenarnya memang sering berlaku. Tambahan pula kalau wanita itu seringkali mendapati haidnya tidak lancar atau tidak normal sepertimana sepatutnya.

Jadi seharusnya para suami yang mendapati haid isteri tidak lancar, sepatutnya memahami yang isteri memang tidak tahu keadaan yang dia hamil.

 

GEJALA UTAMA KEGUGURAN YANG SUAMI ISTERI PERLU PERIKSA

  • Muncul pendarahan
  • Krem pada perut
  • Sakit pinggang yang kuat
  • Keluar cairan yang pekat atau ada ketulan yang aneh seperti gumpalan darah.
  • Hilang tanda-tanda kehamilan seperti payudara yang sensitif.
Image result for Keguguran
Keluarnya darah dicelah kelengkang seperti haid tapi lebih banyak daripada biasa.

Sebenarnya keguguran boleh terjadi apabila ada tanda-tanda di atas. Pendarahan ringan memang umum terjadi di kalanagn wanita hamil dalam peringkat trimester pertama. Tapi bukan semua pendarahan itu, akan menyebabkan keguguran.

Jika bertindak cepat, pendarahan ini mungkin boleh diakibatkan oleh rahim yang lemah atau ada gegaran kecil. Suami isteri sepatutnya terus pergi ke klinik berdekatan untuk minta pendapat doktor.

Selalunya jika rahim lemah, doktor akan berikan ubat penguat rahim kepada si ibu untuk komsumsi selama tempoh yang ditetapkan doktor. Pemeriksaan ulangan sangat kritikal waktu ini, untuk memastikan emrio masih berdenyut dan berada di tempat sepatutnya.

 

PUNCA KEGUGURAN

  • Kadang-kadang tak tahu apa punca keguguran tu berlaku.
  • Kadang-kadang disebabkan makanan. ye lah si ibu tak pasti, bahkan dalam kes di atas ni, si ibu tu tak sedar langsung yang sedang hamil 7 minggu. Tiada tanda-tanda pelik atau abnormal bagi dirinya. Sebab itu kadang-kadang pemakanan tak terjaga. Tersilap makan yang pedas atau tajam, memang mudah terjadi pendarahan atau keguguran.
  • Ada juga doktor dan pakar perubatan menafsirkan yang keguguran boleh terjadi disebabkan abnormalitis pada janin yang menempel pada dinding rahim. Perkembangan janin itu tidak terjadi secara normal lalu, keguguran, terutamanya pada trimester pertama.
  • Boleh terjadi juga disebabkan abnormailitis pada kromosom janin itu sendiri. Ini mungkin disebabkan telur lemah atau spema lelaki yang tidak normal.
  • Faktor usia si ibu juga kadang-kadang memainkan pengaruh pada kehamilan yang sihat. Wanita yang berusia 35 tahun ke atas mempunyai risiko untuk gugur.
  • Kemungkinan juga faktor kesihatan ibu itu sendiri seperti HB yang rendah atau masalah pada dinding rahim, atau seumpamanya.
  • Pemnyakit-penyakit kronik juga boleh menyebabkan keguguran seperti hipertensi, diabetis, penyakit SLE atau lupus.
  • Pengambilan ubat atau kafein yang berlebihan
  • Emosi yang tidak stabil
  • Keadaan terkejut sehingga mengganggu otot-otot rahim.
  • Pergerakan yang aktif.
  • Hamil diluar rahim
  • Hubungan seks semasa awal kehamilan (sekitar 4-7 minggu).

 

ATASI KEGUGURAN BERULANG

Untuk mengatasi masalah keguguran yang berulang juga, pasangan suami isteri perlulah merujuk kepada doktor perubatan.

Selain dari itu, si ibu perlukan rehat selama yang mungkin untuk tubuhnya dapat hamil semula. Pada tempoh ini seeloknya pasangan isteri mendapat sokongan dari suami supaya isteri tidak mudah berasa tertekan. Emosi yang tidak stabil juga boleh menyebabkan isteri sukar untuk hamil sekali lagi.

Suami isteri hendaklah mengamalkan pemakanan sihat disamping cara hidup yang sihat.

Elakkan pengambilan minuman keras, atau rokok atau makanan yang tajam atau tidak berkhasiat sepanjang tempoh ini, untuk memastikan tubuh si ibu cukup nutrisi dan berupaya hamil semula.

Manakala si ayah dapat menjaga kesihatan dan pemakanan dirinya sendiri untuk memastikan kuantiti sperma cukup dan kualiti sperma adalah normal.

 

SUPLIMEN TERBAIK UNTUK KESUBURAN SUAMI ISTERI

Sebagai langkah pertama untuk menunggu kehamilan seterusnya, bakal ibu dan ayah hendaklah memastikan pemakanan yang baik dan suplimen yang mencukupi.

Ini kerana sebaik mana pun pemakanan, kadang-kala tidak cukup untuk menghasilkan proetin yang sempurna dan sel sihat yang sempurna. Oleh itu, saya mencadangkan suplimen berikut untuk ibu dan ayah sebagai persediaan untuk kehamilan semula.

Semua suplimen yang dicadangkan ni boleh dikongsi oleh suami isteri.

*Disclaimer/Penafian: Ini bukan ubat untuk merawat atau menyembuhkan, tetapi ini adalah cadangan suplimen untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan, justeru meningkatkan tahap kesuburan suami isteri.

 

Untuk maklumat lanjut dan konsultansi berkenaan produk Shaklee, sila hubungi:

Nor Hazmira Mihamzah (Mira)

Whatsapp: 019-2821775

 

Jangan lupa singgah di:

Page: Pengedar Shaklee Sijangkang Telok Panglima Garang

FB: Mira Hamzah

IG: mira_nhm

 

 

KERATIN: Elemen penting untuk kulit cantik dan sihat

Keratin adalah protein yang melindungi sel ephithelial daripada rosak atau pun stress. Ia membantu membina kulit luaran manusia.

 

Image result for keratin structure skin

 

Bila kita kurang ambil protein, atau segala protein yang kita ambil asid aminonya tidak lengkap, kita akan kekurangan keratin. Sel di lapisan epidermis juga sukar dibina dengan baik sekiranya keratin tidak cukup.

Ini menyebabkan rambut gugur, kulit kering atau kulit merekah dan kuku rapuh.

Sebab tu digalakkan sangat, bagi wanita dan lelaki yang nakkan kulit yang cantik, rambut yang sihat dan kukuh akarnya, ambil ESP dan Vitamin C.

Image result for ESP Shaklee

ESP mempunyai ‘asid-amino-perlu’ yang lengkap, sehingga badan kita dapat membina semua ‘asid-amino-tak-perlu’ dan membina protein yang diperlukan.

Image result for asid amino

Vitamin C membantu pembinaan kolagen dan membantu juga dalam proses pembaikpulih kulit dan segala bahagian yang memerlukan khidmat vitamin C.

Image result for Vitamin C Shaklee

Patutlah bagi mereka yang ambil Set Cantik Shaklee yang basic ni (ESP & Vita-C Plus), secara konsisten, dapat kulit yang cantik, dan kesihatan tubuh optimum.

Jadi, jom ambik ESP yang sekarang ni tengah ada promosi. Dan lengkapkan set kulit sihat dengan Vitamin C Shaklee.

Whatsapp Mira untuk order Vitamin atau nak consultancy

Whatsapp: 019.282.1775

FB: Mira Hamzah

IG: mira_nhm

#pengedarShakleeSijangkang#PengedarShakleeTelokPanglimaGarang#PengedarShakleebandarParkland#PengedarShakleeShahAlam

GATAL KEPALA SENGSARA JIWA

GATAL KEPALA SENGSARA JIWA

 

Masalah gatal kulit kepala memang merimaskan. Bagi wanita pula, rambut adalah mahkota, jika ada masalah kulit kepala yang gatal, rambut gugur dan beruban serta bercabang..memang satu masalah buat wanita tu.

Bagi yang bertudung pula, jangan kata tudung kepala boleh elakkan rasa gatal, bahkan silap haribulan kulit kepala boleh jadi lagi teruk. Sebabnya bila dalam tudung, kulit kepala cepat berpeluh dan lebih mudah untuk terkena jangkitan.

 

MASALAH KULIT KEPALA GATAL DAN RAMBUT YANG GUGUR

Waktu mira decide nak jual shampoo santan ni, rasa macam senyum senyum sendiri (eh, betul ke aku nak jual shampoo ni)

tapi.. bila pikir balik.. yes.. memang Mira pakai and I need to share the goodness to all.

Related image

Mira start gugur rambut bila Mira on suntikan depo. Gatal toksah katalah..panas sikit kalau imagine angkat rambut ni kejap.. all u can see are scratches here and there and wounded skin.

Image result for falling hair
Tiap kali mandi memang rambut gugur banyak. Belum lagi waktu keringkan kepala dengan tuala. 1 batch lagi yang gugur. huhu..

Nak makan Shaklee GLA bukan tak boleh, tapi Mira sendiri rasa tak sesuai. Sebab GLA akan regulate balik hormon yang dah songsang. Kalau tengah on Depo, memang sengaja hormon kita ‘disongsangkan’ sebab taknak bagi hamil..

 

Mira ade gak tanya seorang nurse tu. Dia pun berpendapat yang sama, “nanti clash pulak dengan depo”.. katanya.

 

Sebagai seorang isteri, wanita, Mira sedih tau rambut gugur n gatal macam ni😞. Tanyalah orang yang pernah gugur rambut, gatal kulit kepala yang teruk.. macamana perasaan dia.

Memang Mira ada makan Shaklee set Berpantang dan juga Vivix, tapi dengan Mira combine supplement dan shampoo ni, hasil sangat terbaik. ESP, Bcomplex, Shampoo Santan (pakai kat rambut) + Ostematrix dan Vitalea adalah satu kombinasi yang sangat menarik dan berkesan.

Alhamdulillah.. lepas 2 months kombinasi ni.. dah tak gatal. Gugur masih ade lagi la, sebab Mira kan on suntikan Depo.. tapi dah makin kurang.

So Mira rasa kena share the benefit kat orang lain..

Alhamdulillah.. alhamdulillah.. tq sangat Allah..

Shampoo santan yang Mira jual ni yang bestnya boleh pakai kat budak-budak jugak sebab free paraben, SLS dan no Silicone.. Promosi Depavali ni, shampoo ni murah sikit, RM 70 untuk 2 botol..No automatic alt text available.

 

APA KANDUNGAN SHAMPOO SANTAN NI?

Ada 6 komponen utama dalam Shampoo Santan ni.

 

SANTAN ASLI:

Kita dah sedia maklum kan…orang dulu-dulu kalau nak suburkan kulit kepala, nak lebat dan hitamkan rambut, diorang guna santan asli atau nyior parut tuh. Kedap rambut dalam tuala dalam sejam..pastu barulah basuh. Buat selalu lama-lama nampak hasil yang kita nak tuh..hehe.

 

MINYAK KELAPA:

Minyak kelapa memang sifatnya adalah antioksidan. Ia juga antibacterial dan melawan jangkitan kuman. Sebab tu kalau kulit kepala yang yang ada masalah, memang disyorkan sangat ambik minyak kelapa. Cumanya kalau minyak kelapa ni, baunya..hahah….memang sendiri mau tau la macamana baunya.

tapi kalau dalam shampoo santan ni, santan dan minyak kelapanya dicampur dengan bau pati oren, memang wangilah.

 

MINYAK ROSEMARY:

Antioksidan yang ada dalam Rosemary menjurus kepada kesihatan rambut dan kulit. Mineral yang terkandung dalam minyak rosemary melegakan kulit yang luka atau radang. Bau minyak ini juga selalunya digunakan untuk aromaterapi.

Image result for khasiat minyak rosemary

 

MINYAK OREN:

Kalau ikutkan dah lama dah orang dulu-dulu guna pati minyak oren ni untuk banyak kegunaan. Disebabkan ianya bersifat sitrus, minyak oren ada komponen yang sangat baik untuk meningkatkan imun tubuh. Senang cerita, oren dalam Vitamin C kan antioksidan. So sama lah juga dengan minyak oren ni.

Kalau dalam shampoo santan ni, minyak oren melawan bakteria dan kulat yang menyebabkan kulit kepala bermasalah.

 

VITAMIN E:

Biasanya kita dengar Vitamin E memang bagus untuk kulit kan..? Shaklee sendiri ada suplimen Vitamin E yang semulajadi.

So dalam shampoo ni pun Vitamin E amat dititik beratkan untuk kesihatan kulit. Ia meningkatkan peredaran darah dan merangsang penjanaan antioksidan kepada kulit kepala. Rambut pun bersinar tau.

 

VITAMIN PRO B5:

Apa pulak Vitamin B5 ni? Kalau ikutkan, B5 memang bagus untuk meredakan keradangan seperti penyakit asma, alergik dan keguguran rambut. Bahkan B5 sangat bagus diambil bagi orang yang berisiko tinggi penyakit jantung.

Kalau dalam Shampoo Santan ni, Vitamin B5 bertindak sebagai pemulih kulit kepala dan menggalakkan pertumbuhan rambut dari akar.

 

BEBAS PARABEN, SILIKON DAN SLS

Shampoo Santan ni jugak sangat semulajadi. So ia bebas dari kandungan SLS, bahan kimia berbahaya dan paraben.

 

NUTRISI DARI DALAMAN

Apa-apa pun, kesimpulannya, kalau kita nak rawat apa-apa penyakit sekalipun, kita kena beri nutrisi terbaik kepada sel-sel badan kita untuk ianya memperbaiki sendiri dirinya tu.

Nutrisi dari luar, misalnya Shampoo semata-mata mungkin kurang beri hasil yang nyata. Kemungkinan bila kita tak pakai, nanti kulit kepala kembali bermasalah. Indikasi ni menunjukkan nutrisi dari dalam sel tidak cukup. Sel hanya bergantung kepada sumber permukaan kulit sahaja. Bukan dari dalam.

Ini adalah Set Penyusuan Lengkap Shaklee. Tapi Mira suka ambil sebab ianya complete untuk kesihatan seluruh badan.

Jadi, kita kenalah makan makanan berkhasiat, minum air yang banyak, ambil suplimen yang semulajadi dan sesuai dengan kita, dan guna shampoo santan ni, untuk merawat rambut bermasalah.

Nak order Shaklee? Sahmpoo Santan? Boleh terus whatsapp Mira.

Terima kasih ye, sebab baca entry Mira nih..hehe.

VITAMIN YANG PALING SENANG NAK JUAL

Vitamin apa tu yang paling senang nak jual..

Nindia.. taraaaa..

Image result for Vitamin C Shaklee

 

Vitamin C ni paling senang nak jual. Kalau Mira restok aje mesti habis. In shaa Allah..

Kalau nak tahu, fungsi utama Vitamin C dalam badan kita adalah sebagai ‘pembantu’ kepada biochemical reaction dalam badan dan juga sebagai ‘agen membaiki’. Kiranya fungsi dia repair sel-sel yang rosak.

Vitamin C ni jugak, membantu membina kolagen dalam tubuh seperti kolagen di kulit muka, sendi dan di otot-otot dan organ. Selain itu juga fungsi utama vitamin C ni adalah maintain kesihatan gigi dan tulang.

Bentuk Vitamin C ni macam ni:

Related image

Banyak manfaat Vitamin C ni sebenarnya. Antaranya:

  • 🦋Bantu membina kolagen dalam badan.
  • 🦋Menghalang otot menjadi lembik dan melendut.
  • 🦋Mengurangkan kedutan pada kulit terutamanya kulit wajah.
  • 🦋Mengelakkan gusi berdarah.
  • 🦋Membantu luka pembedahan sembuh.
  • 🦋Membantu kurangkan kerengsaan athma, resdung dan gatal-gatal.
  • 🦋Melawan bakteria yang terdapat pada jerawat.
  • 🦋Membantu pembinaan semula kulit, mengelakkan jeragat dan jerawat.
  • 🦋Dapat memerangi sek-sel kenser.
  • 🦋Memperbaiki masalah insomnia
  • 🦋Mengekalkan kolestrol sihat (HDL). Mengurangkan kolestrol jahat (LDL, Trigeliserida)
  • 🦋Badan kita tak boleh nak hasilkan Vit C. Sedangkan badan kita setiap hari minta vitamin c sebab nak repair sel.

 

Kenapa Vitamin C Shaklee? Bukan brand lain..

Honestly Mira dulu penggemar vitamin C. Sebab muka banyak jerawat waktu dulu tu. Tapi bila makan macam tak jadi hape pun. Satu lagi Mira dengar cerita kalau demam makan lah vitamin C nanti lekas baik. Kalau selsema pun telan vitamin C yang 1000 mg tu, cepat aje kering selsema. Tapi kannn.. Mira dah try.. tak jadi.

Yang buatkan Mira try vitamin C Shaklee bila Mira hamil anak keempat dan almost pitam. So kawan introduce vitamin C Shaklee dan Vitalea Shaklee. Waktu tu lah kenal dan suka dengan vitamin C ni. Disebabkan suka dapat shaklee effectnya. Terus Mira nak repeat order dan nak join Shaklee untuk penjimatan berganda.

 

Dalam VITAMIN C Shaklee..


🌿
Ada 180 biji yang boleh bertahan selama lebih kurang 3 bulan penggunaan.

🌿Setiap biji diperbuat daripada 7 biji limau asli.. dan diproses secara semulajadi bersama-sama bio-flavonoids yang bantu penyerapan dan fungsi vitamin c dalam tubuh.

🌿Setiap biji.. ada Sustained-Release technology yang melepaskan 100mg Vit c setiap jam ke dalam darah. Bererti, kalau kita makan pukul 1.. sampai pukul akhir pukul 6.. vitamin C masih dibekalkan ke dalam darah. Maksudnya setiap masa sel-sel ada bekalan Vitamin C untuk bekerja dalam tubuh.

🌿Kalau non-member price..Vitamin C Shaklee cuma 54sen sebiji.

Tapi kalau harga ahli.. alahai.. murah sangat.

🌿Belum lagi Mira cerita bab kajian klinikal nya..

🌿Belum lagi Mira ceritakan kajian landmark study nya (kajian selamat untuk pengambilan jangka masa panjang dan beri kesan kesihatan yang sangat baik)

🌿Sebab tu takleh kata Shaklee ni mahai.. hehe..

🌿Kualiti dia terjamin. Bukan produk timbang kilo bagai..

In shaa Allah tak tertipu.. Shaklee: Selamat, Berkesan dan Semulajadi.

Sebab tu lah #Shakleeeffect memang real.

 

Jangan malas makan Vitamin C.

Kan dah explain kat atas tadi, vitamin C ni sebagai pembantu penggerak segala sel, dan biochemical reaction dalam tubuh.

Jadi.. janganlah malas nak makan Vitamin C. Orang sihat pun kena makan vitamin C. Orang tak sihat lagilah kena makan.

Orang yang makan ubatan doktor.. perlu makan ubatan doktor ikut aturan untuk merawat penyakit.

Tapi jangan ubat aje.. orang tu perlulan juga vitamin c, protein dan vitamin tambahan yang lain. Ini penting tau sebab bila badan kita tengah sakit bererti badan kita perlukan bantuan yang lebih daripada nutrisi harian untuk beri nutrisi kepada sel-sel badan. jadi, bila sel-sel badan dapat nutrisi yang cukup, sel-sel badan yang rosak iaitu tengah sakit tu dapat sihat semula.

Kalau dapat makan vitamin c dari buah-buahan pun boleh.. tapi perlu juga ambik dari supplement.. sebab buah-buahan yang ada kandungan vitamin C nya dah berkurang dan mudah teroksida.

Mira, kalau vitamin C memang kena ada kat rumah. Habis aje kena restok. Sebab penggunaan Vit C bukan aje sebagai vitamjn makan. Tapi juga sebagai vitamin muka dan luka-luka..

Nak order vitamin C..

Whatsapp Mira

www.wasap.my/60192821775
0192821775

#pengedarShakleesijangkang #pengedarShakleebukittinggi #pengedarShakleetelokpanglimaGarang #pengedarShakleeShahAlam #pengedarShakleeBandarParkland

6 TIPS BERI KONSULTANSI PRODUK

Sekarang ni kan.. memang ramai yang dah jadi peniaga. Kalau dulu yang mana rasa selesa menjadi pekerja makan gaji sahaja.. kini dah beralih dengan kerja part time iaitu bisnes.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dalam bisnes sendiri semestinya kita terasa bila kita terpaksa bersaing dengan seller lain. Nak..nak.. pulak kalau jual barang yang sama. Mestilah pakar dalam marketing dan sales. Barulah jualan laris dan cukup cycle, hasil lumayan.

 

Tapi dalam kita buat markerting produk dan servis yang kita tawarkan tu, kita mesti ada etika. Sama macam kalau kita bekerja makan gaji.. bila kita berbisnes sendiri pun, seharusnya kita beretika. Barulah kita professional dan orang yakin dengan produk dan servis kita.

 

1.JANGAN BURUKKAN BISNES ORANG LAIN / PRODUK ATAU SERVIS LAIN

Dalam buat marketing tu juga.. Jangan kita memburukkan produk lain di hadapan prospek baru..sebab..jika itu yang kita buat, prospek kat sana tu akan nampak bukan produk tu yang buruk.. tapi hati kita yang buruk. Ish..ish..

Sebaliknya cerita tentang kelebihan servis / produk yang kita jual dengan cara menarik.

 

2. SEMBANG SANTAI, BERI PENERANGAN JELAS DENGAN YAKIN DAN SENYUM

Nak tahu tak, kalau kita dah prepare apa yang kita tahu tentang customer (keperluan atau masalahnya) dan kita dah tahu apa yang boleh dibincangkan secara tersusun, pelanggan akan mudah mendengar dari mula hingga habis penerangan kita.

Kita boleh juga buat perbincangan ni macam berbual-bual santai. So tak delah pelanggan kita rasa serius macam lapor aduan kat pejabat polis..

 

3. DENGAR DENGAN TELITI

Kalau kita nak orang dengar apa yang kita cakap, kita pun kenalah dengar apa yang orang nak cakap. Begitu lumrahnya. jadi kalau pelanggan kita sedang menerangkan sesuatu, dengar dengan teliti dan beri respon sedikit. Respon sahaja bukan bidas apa yang diperkatakan atau mencelah sesuatu hingga dia terpaksa berhenti bercakap. Itu tak bagus.

Cuba latih untuk dengar sambil tangan merekod (kalau kita bercakap menerusi telefon).

 

4. CERITA KEBAIKAN SERVIS / PRODUK KITA BERBANDING MENIDAKKAN TENTANG SERVIS / PRODUK LAIN

Apa yang lebih baik adalah kita yakin dan ceritakan tentang kebaikan dan manfaat produk kita. Jika produk kita kemungkinan akan ada healing crisis kepada si prospek.. maka terus teranglah kepada prospek tu. Sesetengah orang tak bersetuju dengan cara ni. tapi bagi Mira ini penting, sebab kadang-kadang ada kes yang belikan untuk maknya yang duduk sorang-sorang kat kampung.

Misalnya anak hantar supplement ke kampung, pastu esoknya anak tu balik ke rumah sendiri, dan tinggal mak sorang…kalau mak sorang-sorang sakit demam disebabkan healing proses tu…kompom kesian kat mak tu. Silap haribulan dia berhenti makan supplement tu dan kesan kesihatan tak nampak lah kannn…supplement tu tak rugi..tapi anak dan mak tu lah yang rugi…hehe.

Tapi kalau lepas kita terangkan tengan healing proses tu dia tak leh nak terima, itu bermakna bukan rezeki kita.

Saya ada customer sebegini.. selepas saya beritahu tentang healing symptom, dia takut nak ambik dan stop kat situ aje. Lepas 2 bulan, dia contact saya semula untuk ambik produk tu terus, kerana dia kata dia dah tak tahan (dengan sakitnya) dan bersedia untuk healing symptom jika ada.

ORDER SET BERPANTANG SHAKLEE ANDA DENGAN SAYA

5. TERUS TERANG JIKA PRODUK ATAU SERVIS BOLEH MERUGIKAN PELANGGAN

Jika sesetengah produk yang kita jual, kita yakin tidak sesuai dengannya, beritahu dia kenapa produk itu tidak sesuai dengannya dan cadangkan lah produk lain yang sesuai dengannya.

 

Prospek akan lebih yakin dengan kita, respect kita as a seller and product advisor. Kalau selepas ni dia nak sesuatu produk atau servis yang kena dengan kita, dia akan ingat kita. Bina trust di sini.

 

6. DOA

Submit doa kepada Allah s.w.t. kerana Allah Taala lah bisness CEO kita. Dia yang mempermudahkan segala perjalanan bisnes kita. Sentiasa fikir positif dan kuatkan usaha deni capai target kita.

Alhamdulillah…Tu aje dulu tips..hehe. Semoga bermanfaat.

Image result for Doa
SETIAP USAHA KITA MESTI KITA MULA DAN AKHIRI DENGAN DOA. BARULAH KONSEP TAWAKAL ITU BETUL.

Kalau ade kekome yang nak try supplement Shaklee, boleh contact dengan Mira. Whatsapp aje terus senang. Kalau messenger kadang-kadang dapat serta-merta, tapi ada jugak yang kadang-kadang sebulan baru dapat notification…haha…entah mengapa…

Promosi 5% diskaun bagi pembelian 4 tong ESP.

                                                      Sepanjang Oktober 2017.

Mira

Pengedar Shaklee Sah (1211255)

COD di sekitar kawasan:

Sijangkang, Telok Panglima Garang, Banting, bandar Parkland dan Shah Alam.

POS ke seluruh Malaysia

 

WhatsaPP: 0192821775

http://www.wasap.my/60192821775

FB: Mira Hamzah

iG: mira_nhm

#tipsoftheday

SELAMATKAH SUNTIKAN PERANCANG KELUARGA

Tak Mahu Hamil Lagi

Waktu dah bersalin anak keempat, Mira buat keputusan untuk bertanya kepada doktor untuk membuat suntikan perancang 3-bulan buat sementara waktu.

 

Walaupun pernah satu ketika dulu Gynea Mira menasihatkan untuk Mira tak lagi mengambil perancang jenis hormon, tapi kali ini Mira terpaksa kerana takut sekiranya Mira bertangguh, Mira hamil sekali lagi seperti pengalaman hamil yang Mira ceritakan dalam entry selepas ni.

Image result for family planning
Cukuplah anak dah 4 orang. Kalau boleh dah tak nak hamil lagi.

 

Sebenarnya suntikan hormon yang Mira buat ni adalah suntikan Depo-Provera iaitu ubat jenis hormone yang mengandungi satu jenis sintetik hormon iaitu depot medroxyprogesterone acetate (DMPA). Suntikan ni disahkan oleh doktor dapat mencegah kehamilan dengan sangat berkesan sehingga 99%.

 

Suntikan ini diberikan kepada wanita selepas hari ke 5 haid. Ini penting untuk memastikan wanita itu benar-benar tidak hamil ketika suntikan diberikan. Pencegahan kehamilan akan berkesan selama 3 bulan, dan wanita itu harus mengambil semula suntikan itu sekiranya berniat untuk teruskan merancang.

Image result for family planning injection

Suntikan perancang dan menyusu

Waktu ini doktor dan nurse nasihatkan Mira supaya teruskan mengambil perancangan jenis ini sebab ianya tidak akan mengganggu kuantiti dan kualiti susu ibu.

Kesan pengambilan suntikan

Banyak kajian menunjukkan bahawa jika seseorang wanita itu lebih lama mengamalkan suntikan perancang kehamilan Depo-Provera (depo), lebih sukar hamil atau mengambil masa yang lama untuk hamil semula.

 

Walau bagaimana pun, wanita yang ingin hamil boleh mendapatkan nasihat doktor untuk mencari kaedah kehamilan semula.

 

Kebanyakan wanita yang menggunakan suntikan depo boleh mendapat kesan sampingan. Antaranya adalah:

  1. Mengalami pendarahan faraj yang tidak pasti puncanya.
  2. Mengalami masalah yang berkaitan dengan fungsi organ dan hati.
  3. Mengalami kanser payudara.
  4. Mengalami masalah ‘darah beku’
  5. Terjadinya vericose vein (urat simpul atau urat banir di permukaan kulit wanita, selepas kehamilan.
  6. Kitaran haid yang tak menentu, atau bilangan hari yang semakin sedikit atau semakin bertambah.
  7. Mengalami sakit kepala
  8. Rasa berdebar-debar atau mengalami masalah anxiety.
  9. Masalah jerawat yang sukar surut.
  10. Perubahan selera makan, makin lapar atau susah nak lapar.
  11. Penambahan berat badan atau sebaliknya, bergantung kepada individu.
  12. Pertumbuhan bulu pada badan dan muka
  13. Keguguran rambut
  14. Kereputan pada tulang (osteoporosis)

Image result for suntikan perancang

Perkara 4 hingga 14 tu memang Mira alami. Dan Mira juga risau perkara 1 hingga 3 itu. Mira pulak sebelum ni memang ada masalah tulang belakang yang herniated (L3, L4, L5, S1), dan penyakit fibromyalgia dari masalah anxiety yang kronik.

 

Darah beku

Pasal darah beku pulak, bila Mira ingat-ingat balik, seorang nurse yang sambut anak ketiga Mira pernah beritahu Mira.

Katanya darah beku Mira masih banyak dalam rahim. Wajtu tu nurse tu macam merungut ketika dia cuba mengeluarkan sisa darah dari rahim, sebelum buat jahitan pada luka episiotomi.

 

Dan ketika Mira berpantang anak ketiga di rumah mama Mira, seketul darah beku yang lama keluar sebesar 1 genggam, jatuh ke lantai.

 

Dan permukaannya ketulan darah tu dah berlubang-lubang seperti permukaan span (macam permukaan badan spongebob gitu.. berlubang-lubang).

 

Mama kata itu maksudnya ketulan darah beku yang dah lama melekat di rahim, akhirnya dah keluar. Kalau darah beku yang masih baru, permukaan darah beku tu licin, bukan berlubang-lubang macam tu.

 

Ada juga doktor gynae yang mengatakan kitaran haid Mira akan kembali stabil selepas 1 tahun atau lebih penggunaan hormon ini. Tapi nampaknya menjadi sebaliknya.

 

Mira memang dah tak datang haid dengan teratur. Bahkan hanpir setahun tak datang haid.

 

Mira utarakan masalah ni kepada doktor. Bahkan Mira buat 2nd opinion ubtuk buat ultrasound di klinik swasta. Penerangan doktor tetap sama. “No problem, rahim awak ok. Awak tak hamil atau ada masalah lain”

 

Doktor tu jugak pernah kata, sekiranya masalah haid berlarutan, doktor sarankan agar menghentikan suntikan ini, dan berbincang dengan doktor kaedah perancang kehamilan yang lain.

 

Ini kerana pengambilan hormon ini terlalu lama iaitu lebih dari 2 tahun, boleh merisikokan kehilangan kepadatan tulang, akhirnya mendapat osteoporosis.

 

Keputusan

Jadi kami suami-isteri mengambil keputusan untuk menghentikan pengambilan hormon ini, dan mencuba kaedah perancang yang lain.

 

Untuk mendapatkan khidmat nasihat berkenaan perancangan keluarga, pasangan suami isteri boleh mendapatkan khidmat nasihat dan rawatan di klinik atau hospital swasta, atau boleh berhubung dengan pihak LPPKN.

 

Bagi yang nak berhubung dengan LPPKN, boleh terus ke laman web ini untuk maklumat lanjut:

www.lppkn.gov.my

 

Rujukan:

Kesan sampingan suntikan perancang keluarga

Depo Provera and Bone Mineral Density

 

 

 

ESP SOYA TERBAIK DAN SELAMAT

Mira memang pengguna tegar ESP sejak tahun lepas. Alhamdulillah.. sejak pengambilan konsisten, Mira nampak banyak perubahan positif. Perubahan ketara adalah pada kulit seluruh badan. Hehe.. memang rasa lain. Tak reti nak describe. Kena cuba sendiri baru boleh faham.

 

Customer Mira pun suka ambik ESP ni. Kata diorang rasa bertenaga bila ambil pagi dan lambat rasa lapar semula.

 

Kebanyakan mereka yang jadi cikgu selalu beri testimoni yang sama.. iaitu cepat letih bila ke hulu dan kehilir. Berkejar ke kelas bawah dan kelas tingkat atas..

 

Bila ambik ESP, mereka kata keadaan jadi lain, penat dah kurang. Bahkan kalau penat pun jarang mengantuk.

 

Shaklee ESP merupakan sumber protein soya terbaik. Menyediakan 14 gram protein soya bukan GMO berkualiti tinggi. Mengandungi semua asid amino perlu yang tubuh anda perlukan untuk membina kesemua asid amino-tak perlu (yang tubuh boleh bina sendiri). daripada kesemua asid amino yang lengkap ini, protein dapat dihasilkan dengan sihat dan selamat.

  • ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolestrol.
  • Dihasilkan di bawah satu program yang dikenali Identity Preservation Program (IPP)
  • Kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.
  • Disahkan Halal oleh Islamic Services of America (ISA) iaitu badan yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

 

Image result for ESP Shaklee

TIDAK PERLU LAGI RAGU-RAGU DENGAN PROTEIN SOYA ESP

Protein soya adalah protein dari sumber tumbuhan, yang lebih mudah diserap oleh badan. Juga mudah dipecahkan menjadi asid amino dan dibentuk semula kepada bentuk protein yang diperlukan mengikut keperluan sel-sel badan yang berbeza-beza dalam tubuh.

 

Bagi protein dalam ESP, pemprosesannya adalah melalui IPP program. Program ini melindungi dan memastikan setiap biji kacang soya yang diambil adalah non-GMO dan bebas dari segala bahan kimia. Oleh sebab itu, ianya lebih mudah dihadam dan memberikan banyak manfaat kepada tubuh, TIDAK SEPERTI SOYA LAIN YANG DARI BENIH YANG TELAH DI GMO.

 

Dalam IPP program ini juga, pemprosesan soya melalui satu proses yang semulajadi mengikut sifat soya itu sendiri dan mengelakkan rintangan yang selalunya terjadi dalam proses soya biasa, yang akhirnya menyebabkan soya biasa tinggi paras index glisemik (GI) nya.

 

GI yang tinggi (melebihi 70) akan membuatkan kandungan gula (glukos) dilepaskan ke dalam darah secara mendadak. Seseorang itu cepat merasa kenyang tapi cepat pula berasa lapar. Malahan glukosa yang berlebihan yang tidak digunakan oleh sel akan bertukar ke bentuk lemak dan duduk di bahagian abdomen dan hati.

 

GI di dalam ESP hanyalah 39. Oleh sebab itu, kandungan gula (glukosa) ditukarkan secara perlahan-lahan mengikut keperluan sel. Jadi, glukosa dalam darah menjadi normal dengan cepat dan tiada lambakan glukosa yang ditukarkan kepada lemak.

 

SIAPA YANG PERLUKAN ESP ?

Hampir semua orang dewasa memerlukan ESP.

Ini kerana setiap orang dewasa menggunakan tenaga setiap hari dalam aktiviti kerja, bersukan dan melakukan kerja-kerja rumah.

Berikut adalah senarai orang yang sangat memerlukan khasiat ESP:

  • Wanita
  • Wanita Hamil, Menyusu, Berpantang, Keguguran, dan
  • Pasangan suami isteri yang menunggu tempoh kesuburan untuk mendapatkan zuriat.
  • Warga emas
  • Pesakit tekanan darah tinggi
  • Pesakit diabetis
  • Pesakit yang mempunyai tahap kolestrol yang tinggi
  • Pekerja
  • Pelajar

 

KEBAIKAN DAN MANFAAT ESP:

  • Membantu pembinaan semula otot dan kulit.
  • Mengembalikan seri kulit dan kepejalan otot.
  • Membantu percepatkan penyembuhan luka
  • Mengurangkan kesan parut
  • Menyediakan tenaga dalam tempoh masa yang panjang
  • Membantu menahan rasa ‘cepat lapar’ kerana saluran tenaga yang konsisten dari ESP
  • Membantu mengurangkan paras kolestrol
  • Menyokong sistem imunisasi badan yang membantu mencegah migrain, insomnia dan tekanan.
  • Menggalakkan sistem peredaraan darah yang sihat.
  • Kaya dengan isoflavones yang membantu mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid (menopos).
  • Menggalakkan payudara yang sihat dan anjal
  • Menggalakkan prostat yang sihat
  • Membaiki pigmentasi untuk masalah rambut gugur dan beruban, serta masalah kulit (kedut & kesan tua)

 

GABUNGAN ESP DENGAN PRODUK LAIN UNTUK KESAN TERBAIK BAGI MASALAH YANG BERKAITAN:

PELBAGAI MANFAAT

ESP + Vitalea

  • Membekalkan vitamin & mineral yang cukup
  • Badan kekal bertenaga seharian
  • Bagus untuk mereka yang terlalu sibuk dengan urusan harian.
  • Bagus untuk ibu hamil yang sukar untuk makan akibat loya semasa hamil
  • Bagus untuk zat mineral dan vitamin yang lengkap semasa keseluruhan tempoh hamil, berpantang dan menyusu.
  • Bantu untuk meningkatkan zat dalam susu ibu
  • Bantu untuk meningkat HB darah merah.
  • Bantu untuk kesuburan lelaki dan wanita

 

KESUBURAN WANITA DAN LELAKI

ESP + GLA + VITALEA

  • Bantu menstabilkan hormon wanita
  • Mewujudkan kitaran haid yang teratur
  • Menyokong sistem imun
  • Menjaga kesihatan sel
  • Memelihara kesihatan prostat
  • Membantu menyembuhkan luka terutamanya selepas pembedahan atau keguguran

 

MENAMBAH TENAGA

ESP + Performance Drink

  • Untuk tenaga yang hebat, kekal berpanjangan
  • Bagi yang sering mengantuk dan kurang daya fokus
  • Sangat baik jika amalkan ketika berpuasa

 

KECANTIKAN KULIT

ESP + VIT C-PLUS + VITA E COMPLEX

  • Kandungan protein membantu pertumbuhan kulit baru dengan bantuan Vit C yang berfungsi sebagai agen pemulih sel. Manakala Vit E yang kaya antioksidan yang membantu merawat kulit secara mendalam.
  • Membantu menghilangkan parut jerawat. Pengambilan yang kosisten akan memudarkan cela dan jeragat.
  • Bertindak sebagai agen anti penuaan.

 

NUTRIENT & KESIHATAN OTAK DAN INGATAN

ESP + OMEGAGUARD + LETCHITIN

  • Memberikan tenaga yang berpanjangan.
  • Mampu membantu pengurangan sakit di bahagian sendi dan otot.
  • Membantu penukaran kolina kepada tenaga.
  • Membantu menyalurkan oksigen ke bahagian otak.
  • Omega-3 adalah lemak ikan terbaik, tulen dan salah satu asid lemak untuk membina sel otak. Omegaguard bagus untuk yang menghadapi penyakit alzhemier
  • Kaya dengan DHA dan omega-3 untuk perkembangan otak
  • Sangat bagus untuk wanita hamil dan menyusu.

 

PELANGSINGAN

ESP + LETCHITIN + OMEGAGUARD + HERBLAX

  • Membantu pembersihan usus dan nutrient mudah untuk diserapkan ke dalam tubuh.
  • Membantu mengempiskan perut.
  • Pembinaan sel-sel baru yang lebih sihat
  • Menukarkan makanan kepada tenaga
  • Mengemulsi lemak baharu dan menyingkirkan dari tubuh
  • Membuat usus besar menjadi lebih lawas.
  • Memecahkan lemak lama yang menyaluti organ dan abdomen.
  • Bantu ibu menyusu mendapat susu yang lebih berkualiti dan berat badan ideal.

 

MENAMBAH BERAT BADAN

ESP + MEALSHAKES

  • Meningkatkan selera makan
  • Kandungan asid amino lengkap membantu pembinaan protein justeru pembinaan otot dan kuatkan tulang.
  • Meningkatkan daya imun tubuh.

 

IBU HAMIL
ESP + VITALEA + B-COMPLEX + OMEGAGUARD + OSTEMATRIX

  • Membantu membina sel-sel janin dengan pesat dan sihat
  • Membantu meningkatkan bacaan HB bagi mereka yang mempunyai masalah HB rendah
  • Membantu menenangkan ibu hamil yang kerap stress
  • Membantu menenangkan saraf dan otot.
  • Membantu pembinaan otak janin.
  • Mengurangkan sengal-sengal pada badan ibu hamil
  • Menguatkan gigi dan tulang
  • Melawaskan
  • Memperbaiki masalah sistem pencernaan pemprosesan nutrien dalam ke dalam tubuh.
  • Memperbaiki otot usus yang kurang aktif dan mengelakkan masalah sembelit.

 

 IBU MENYUSU & BERPANTANG

ESP + VITALEA + B-COMPLEX + OMEGAGUARD + ALFALFA + OSTEMATRIX

  • Membantu membina susu badan yang lebih berkualiti
  • Membantu meningkatkan bacaan HB bagi mereka yang mempunyai masalah HB rendah
  • Membantu menenangkan ibu menyusu yang kerap stress
  • Membantu menenangkan saraf dan otot.
  • Membantu meningkatkan kepekaan dan rasional dalam fikiran ibu dan mengelakkan daripada meroyan.
  • Mengurangkan sengal-sengal pada badan ibu menyusu dan berpantang
  • Menguatkan gigi dan tulang
  • Memperbaiki masalah sistem pencernaan pemprosesan nutrien dalam ke dalam tubuh.
  • Memperbaiki otot usus yang kurang aktif dan mengelakkan masalah sembelit.

 

Image result for ESP Shaklee

 

So, selepas ketahui semua kebaikan dan manfaat ESP, apakata kita rembat ESP bulan ni. Bulan ni pulak ESP ada diskaun hebat! Yesss!!!

ESP 5% DISKAUN

Sepanjang bulan Oktober 2017 ni, ESP ada diskaun sehingga 5% sekiranya membuat pembelian 4 tong ESP.

Jarang tau ESP nak ada diskaun ni.

Jom contact Mira untuk order dan konsultansi:

Whatsapp: 019-2821775