KAT RUMAH ORANG – JANGAN LUPA BUANG LAMPIN ANAK

“Baa.. cak!.. baa.. cak!

Adek berak ke.. meh maklong tolong tukar diaper ye…”

Hai korang. Ni Mira bukan jual lampin pakai buang tau. Hehee… Mira masih jual Shaklee dan konsultansi pasal nutrisi.. hehe.

Ni gambo disposable diaper (dd) ni sebab nak bagitahu.. pesan awal2 supaya masing2 kita beringat..

 

Balik kampung jangan dibuang dd merata-rata ye. Kot ada pesen yang suka ‘letak dulu-nanti ambik buang’ tu janganlah terus lupa pada dd tu..

 

Kot maklong ke, makcik ke, kakngah ke tolong basuhkan berak kencing anak kita.. diaper tu kita jugak lah kena bertanggungjawab untuk selesaikannya.

 

Jangan lah pulak, “eh.. kak long yang lupa la tuh.. tadi dia yang basuhkan berak baby”

 

Dah orang tu tolong basuh tu dah cukup bagus.. so kitakenalah tolong pi buang elok-elok diaper tu.. kann.. molek sikit cenggitu.

 

Kadang nak letak sekejap aje kat sudut toilet tu.. Well, kita ni kena la sensitif sikit.. dah balik kampung beramai-ramai ni..takut org lain nak guna toilet tu tak selesa pulak.. atau dia pulak nak kena angkat buang. Hish.. mesti dia angkat buang tu dengan hati yang menggerutu. Sekali takpe lah tolong buang bagi pihak.. dua kali..tiga kali.. 5 kali.. kang bermasam muka lak musim2 rayo ni.

 

Pastu bila dah ramai anak yang pakai dd, mak2 ada anak kecik pun ramai.. maka buanglah kerap2 ke luar rumah. Tak pun masing2 masukkan dalam beg olastik terus. Bawak gi tong sampah beso ke, buang kat tempat lain (tong sampah ye, bukan parit). Supaya udara tandas dan rumah tu still nyaman bak udara suasana desa gitu..hehee..

 

Ok korang.. yang balik kampung harini..SELAMAT MENEMPUH PERJALANAN BALIK KAMPUNG. SEMOGA SEMUA SELAMAT SAMPAI.. Ameen.

 

Kalau nak order Shaklee boleh ye.. Mira tak cuti.. still on kedai maya SHAKLEE.. whasapp aje.

 

Mira. 019-2821775

Kedai: www.mirahamzah.com

 

#disposablediapers

#pengedarShakleesijangkang #pengedarSHAKLEEBUKITTINGGI #pengedarSHAKLEETELOKPANGLIMAGARANG #pengedarShakleeselangor

TIPS MENGHADAPI PEROKOK KETIKA RAYA

Nanti bila balik beraya ni.. ramailah orang yang puasa rokok sebulan, kita boleh nampak dia hisap rokok macam dah tak boleh nak pandang kiri kanan dah..hehe.. maaf ye kalau yang tak macam tu.. ni berdasarkan pengalaman Mira…

 

Seboleh mungkin jauhkan diri daripada perokok dan asap rokok. Tapi kalau tak boleh jugak…

 

TIPS BIASA KITA DENGAR:

  • Elakkan dari perokok
  • Bawa anak-anak pergi jauh dari asap rokok.
  • Tunjukkan signal dengan jari di mulut, geleng kepala dan katakan TIDAK kepada asap rokok.

TIPS DARI MIRA

Seboleh mungkin jauhkan diri daripada perokok dan asap rokok. Tapi kalau tak boleh jugak…

Mak-mak, ibu-ibu, ayah-ayah nenek dan atok dan anak-anak kecik yang sure boleh dapat alahan dari:

 

  •         ASAP ROKOK
  •         BAU ROKOK
  •         BAU BADAN

 

Boleh la standby Vitamin C.

Diulangi… VITAMIN C

 

Yang dewasa boleh la ambil vitamin C. Mak-mak jangan lupa bagi vitamin c kepada anak-anak.

Manakala bagi bayi pula.. mak kenalah kuatkan imun dengan mengambil bukan sahaja vitamin c, malah banyak lagi makanan yang kaya antioksidan.

 

HANYA VITAMIN C 100% NATURAL

Kat pasaran bahkan banyak kat farmasi, kita boleh beli vitamin c untuk dewasa, kanak-kanak dan vitamin C khas untuk ibu hamil.

 

Walaubagaimana pun, berhati-hati ketika memilih vitamin C. Sebab tak semua vitamin C yang tertulis ‘Natural Vitamin C’ adalah vitamin C yang 100% natural. Sebab nak diperakui ‘natural’ itu hanya perlu sekurang-kurangnya 10% sahaja kandungan vitamin C yang natural. Selainnya adalah sintetik.

Cari vitamin C yang 100% natural dan tengok label belakang yang ada cofactor.. Sebab vitamin C yang takde cofactor, akan menyusahkan badan sendiri aje.

 

COFACTOR

Cofactor tu adalah sejenis enzim ‘pembantu’ yang akan bantu vitamin c yang masuk ke dalam darah untuk sampai kepada sel, tanpa perlu menggunakan zat makanan serta mineral protein sedia ada dalam badan, untuk transport Vitamin C kita makan tu ke dalam sel.

Kepentingan cofactor ni sangat perlu. Sebab kalau takde cofactor, pulak tu vitamin yang kita makan tu bukan 100 natural (iaitu vitamin sintetik) memang sel badan tidak dapat mengenali vitanin tersebut.

Jadi tubuh kita terpaksa gunakan mineral dan zat-zat tubuh sedia ada untuk kenali vitamin sintetik yang kita makan.. dan transport vitamin itu ke dalam sel yang memerlukan.

Cofactor ni selalunya bersama-sama vitamin yang semulajadi sahaja. Bukan vitamin yang separuh-separuh semulajadi. Atau yang tidak berenzim.

Ni set untuk yang selalu stress. Tapi sangat bagus untuk cells defense daripada asap rokok yang bertoksik

Vitamin C Shaklee ada cofactor itu iaitu bioflavonoid, citris dan hesperidin. Kalau nak Vit C Shaklee boleh contact Mira ye..019-2821775

 

KENAPA VITAMIN C?

Vitamin C ada antioksidan yang pelihara membran sel yang sangat nipis dan sensitif, yang boleh dipecahkan oleh gas toxic yang dibebaskan oleh perokok.

 

Selain itu Vitamin C kuatkan salur darah dan kapilari dan melindungi dari kesan toksik tersebut.

Vitamin C Shaklee mempunyai bahan-bahan 100% natural dan mempunyai cofactor yang membantu transportation Vitamin C ke dalam sel badan.

Kalau tak, susah sel-sel badan nak kenal vitamin C dan bawak vitamin C yabg kita ambil tu ke dalam sel. Lagi-lagi kalau vitamin C sintetik yang banyak terdapat di pasaran.

Selain tu jugak, Vitamin C Shaklee ada Sustain-Release System, iaitu satu system (di coating luar tablet vitamin C itu) di mana Vitamin C akan dilepaskan setiap jam ke dalam darah apabila diperlukan oleh sel.

Kalau vitamin C yang takde sustain-release system ni.. segala vitamin c yang masuk ke dalam darah akan dilepaskan semua serentak. Kalau 1000 mg.. ha, 1000 mg tu lah yang dilepaskan.

Sedangkan kalau waktu tu badan kita cuma perlu 100 mg aje.. pastu sejam lagi dia perlu lagi 100 mg lagi.

Kalau banyak sangat serentak, sel takkan ambil pun.. Vitamin C larut air takkan tersimpan dalam salur darah lama-lama.. so nanti dibuang aje ke sistem perkumuhan. Kan ke membazir vitamin C kita tu.. kan..

Sebenarnya banyak lagi kebaikan Vitamin C natural ni. So kalau nak tahu kenapa kita kena ambik vitamin C natural meh klik sini.

 

Last but not least.. Mira nasihatkan..

*Ambillah suplimen yang betul-betul telah diuji secara klinikal, mempunyai landmark study, selamat dan berkesan untuk tubuh. Plus.. environmental friendly 😀

*Sihat itu nikmat

*Ambik supplement sebelum sakit

 

#notakesihatanbyMiraHamzah

#pengedarShakleesijangkang

#pengedarShakleebukittinggi

#pengedarShakleetelokpanglimaGarang

 

Mira

019-2821775

www.mirahamzah.com

 

Kenapa perlu cari Mira untuk beli Vitamin anda ? Klik sini.

SAKIT BUAH PINGGANG: SIMPTOM DAN PENYEBAB

Dalam 2 bulan lepas Mira dapat call daripada seorang kawan yang jugak senior Mira kat sekolah dulu. Dia mengidap penyakit SLE Nephritis. Salah satu kesan kronik yang dihadapi oleh pesakil SLE Nephritis ni adalah penyakit buah pinggang yang kronik.

Kawan Mira tu muda lagi baru berumur 37 tahun dan dah menghadapi masalah yang kronik sebegini.

SIMPTOM PENYAKIT BUAH PINGGANG

Banyak tanda-tanda pesakit buah pinggang. Tapi antara tanda-tanda yang common adalah:

  • Kerap kencing tapi kencing sedikit
  • Edema iaitu water retention di bahagian kaki
  • Sesak nafas tidak dapat dijelaskan apa puncanya
  • Sering mengantuk dan keletihan
  • Sering loya
  • Kadang-kadang mudah keliru
  • Sakit dada
  • Sawan
  • Koma

PUNCA PENYAKIT BUAH PINGGANG

PENGALIRAN DARAH YANG KURANG KE BUAH PINGGANG

Antaranya adalah pengambilan ubat anti-inflamasi yang boleh menyebabkan darah beku disesetangah bahagian salur darah misalnya salur darah dalam buah pinggang.

 

MASALAH PEMBUANGAN AIR KECIL

Banyak sebab kepada masalah pembuangan air kencing. Antaranya adalah apabila kelenjar prostat membengkak, batu karang, atau kerosakan fungsi saraf yang mengawal pengeluaran air kencing.

 

TERJADI INFLAMASI KEPADA SALUR DARAH: VASCULITIS

Vasculitis adalah penyakit yang disebabkan oleh keradangan pada salur darah hingga salur darah boleh pecah. Vasculitis adalah salah satu penyakit autoimmune.

CANCER DALAM BONE MARROW

 

LAIN-LAIN

  • SLE
  • Glomerulonephritis
  • Scleroderma – penyakit autoimmune yang memberi kesan kepada kulit
  • Darah beku dalam saraf yang berkaitan dengan buah pinggang
  • Pengambilan ubat anti-inflamasi yang berterusan: CONTOH: ubat darah tinggi
  • Pengambilan ubat-ubatan kemoterapi
  • Pengambilan antibiotik yang berterusan atau sering mengambil antibiotik / rintangan terhadap antibiotik
  • Jangkitan kuman

 

RAWATAN BAGI MASALAH BUAH PINGGANG

Antara rawatan yang diberikan kepada pesakit buah pinggang adalah:

  • Dialisis
  • Pemindahan buah pinggang

 

MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI

Apabila seseorang disahkan menghidap penyakit buah pinggang, masalah ini mungkin lebih besar daripada masalah diabetis. Buah pinggang adalah antara organ yang vital. Ianya menapis hampir keseluruhan bahan yang masuk kedalam darah termasuklah toksin. Sekiranya buah pinggang gagal berfungsi, maka banyak toksin yang akan terkumpul dalam darah dan boleh merosakkan organ-organ lain pula.

JAGA PEMAKANAN

Kurangkan makanan yang bergula, tinggi karbohidrat, tinggi garam dan lemak.

Kurangkan juga makanan terproses yang cenderung untuk membuatkan tubuh kita menghadapi oksidatif stress.

SENAMAN RINGAN SETIAP HARI

Kalau boleh buatlah senaman ringan setiap hari seperti berjalan kaki sehingga 800-1000 langkah sehari.

Atau buat senaman regangan otot, berjalan di satu tempat, naik dan turun tangga.

ELAKKAN STRESS

Stress yang kerap atau berterusan boleh mendatangkan kemudaratan kepada seseorang.

Kesemua ini boleh mengundang kepada penyakit-penyakit lain seperti tekanan darah tinggi, delusi dan sebagainya.

 

KURANGKAN PENGAMBILAN UBAT-UBATAN YANG BOLEH BERI KESAN SAMPINGAN KEPADA TUBUH

Apabila sakit, doktor akan berikan ubat tertentu. Doktor pasti nasihatkan kita untuk makan mengikut jadual yang ditetapkan. Ikut aturan yang telah ditetapkan dan dalam masayang sama.

 

MINUM AIR YANG CUKUP DAN AMBIL SUPPLEMENT YANG SEMULAJADI, BAIK UNTUK PENGAMBILAN JANGKAMASA YANG PANJANG

Pengambilan air yang cukup setiap hari boleh mengelakkan dehidrasi dan jangkitan kuman dalam tubuh.

Pengambilan supplement juga sangat penting kerana supplement adalah makanan tambahan yang membantu mencukupkan zat-zat makanan yang hilang semasa kita masak makanan kita.

Atau sebelum makanan tersebut sampai kepada kita, ianya terdedah kepada pestisid, pencemaran alam sekitar, radikal bebas, dan sebagainya.

Sebab itu kita di zaman sekarang ini, boleh saya katakan WAJIB untuk mengambil supplement.

Jika nak mengambil seupplement, seeloknya ambillah yang diproses secara semulajadi.

Supplement Shaklee adalah supplement terbaik yang menggunakan bahan-bahan semulajadi dan organik dan terproses secara semulajadi untuk mengekalkan zatnya.

Supplemen Shaklee juga melalui pelbagai kajian saintifik yang direview oleh pihak ketiga yang mengawasi kajain tersebut. Shaklee juga ada kajian Landmark Study yang mencerminkan kebaikan supplement Shaklee diambil untuk JANGKA MASA YANG LAMA TANPA DAN DAPAT MERENDAHKAN RISIKO-RISKO PENYAKIT YANG BERBAHAYA.

 

Dapatkan Konsultansi dari Mira Hamzah untuk mengetahui tentang supplement Shaklee yang sesuai dengan penyakit yang dihidapi.

Mira Hamzah

019-2821775

FB: Mira Hamzah

Ig: mira_nhm

PENURUNAN BERAT BADAN RENDAHKAN RISIKO DIABETIS

Assalamualaikum. Baca tak berkenaan pre-diabetic yang Mira post baru-baru ni? Hmm.. seram bila kita tak tahu yang kita ni sebenarnya dah masuk kategori pre-diabetic person!

 

Post kali ni berkenaan kenapa kita kena turunkan berat badan untuk mengelakkan risiko diabetis.

Kalau kita ni jenis yang overweight, atau pernah ahli keluarga kita disahkan mengidap diabetes, jadi memang patut untuk kita ambik langkah berjaga-jaga ni.

 

SIMPTOM ANDA MENGHIDAP PENYAKIT DIABETIS

Antara simptom diabetis adalah bila anda:

  • Kerap kencing
  • Rasa dahaga sangat, kerap pulak tu.
  • Rasa lapar sangat, kerap. Bahkan masih tengah lapar sewaktu tengah makan tu.
  • Lesu yang teruk
  • Penglihatan yang kabur
  • Bahagian luka yang lambat sembuh
  • Penurunan berat badan mendadak walaupun anda adalah pengidap diabetis type 1
  • Rasa mencucuk, kebas (type 2)

 

DIABETIS AKAN OTOMATIK TURUNKAN BERAT BADAN KITA. JADI KENAPA NAK KENA TURUNKAN BERAT BADAN JUGA?

 

Ramai yang beranggapan, bila diabetis berat badan akan turun jugak, secara mendadak pula tu. So what for nak reduce weight lagi.

Sebenarnya kita kena fahami, mekanisma turun berat badan secara sihat adalah apabila kita mengurangkan gula tapi dalam masa yang sama kita masih memberikan sel-sel tubuh makanan mereka untuk sel melakukan aktiviti sel. Penurunan berat badan adalah melalui pembuangan toksin dan lemak berlebihan dalam tubuh.

Sedangkan penurunan berat badan mendadak yang disebabkan oleh diabetis adalah kerana gula dalam darah tidak dapat disalurkan kepada sel dan aktiviti sel menyusut serta merta. Ada sel yang mati secara nekrosis dan ini semua bahaya untuk tubuh badan kita.

Kalau kita dah tahu yang kita dah masuk fasa awal diabetis, dan badan kita masih belum turun beratnya lagi. Waktu ni lah kita kena cuba kurangkan berat badan kita secara sihat. Kita mesti pastikan berat badan kita adalah berat ideal!

Apabila berat badan berlebihan, seolah badan kita ni mesin yang susah nak bergerak dan enjin terpaksa bekerja keras untuk memastikan seluruh sistem tubuh badan kita berfungsi stabil. Ini akan memberikan tekanan yang hebat pada organ-organ dan salur darah dalam tubuh kita.

 

PUNCA DIABETIS

Diabetis boleh berpunca dari banyak sebab. Antaranya:

  • Family history
  • Obesiti
  • Kurang bersenam
  • Cara Pemakanan yang tidak sihat

Image result for type 2 diabetes risk factors

 

Menurut kajian, apabila kita kehilangan 7% daripada berat badan yang terdahulu, kita sebenarnya berjaya mengurangkan risiko diabetis sebanyak 60%. Wow! Banyak kan penurunan tu.

NAK BUAT APA BILA DAH TAHU ANDA SEORANG PENGIDAP DIABETIS ?

Image result for type 2 diabetes prevention

 

1. KAWAL PEMAKANAN

Kawal pemakanan adalah faktor utama untuk badan kita mula berfungsi dengan baik. Apabila kita makan makanan yang mesra tubuh dan meninggalkan makanan yang ‘anti-tubuh-sihat’ sebenarnya kita dah membantu sel dan organ badan kita untuk bekerja dengan lebih mudah dan effisyen.

Susah?

Image result for type 2 diabetes risk factors

Kalau kita terkena penyakit lagi lah susah. Nak makan dan minum semuanya mesti berjaga-jaga. So kita cuba fikir macam tu. In shaa Allah kita akan lebih mengawal pemakanan kita.

Antara caranya adalah, pilih makanan / masakan yang:

  • Kurang gula, garam dan lemak
  • Banyakkan buah-buahan dan sayur-sayuran serta lengkapkan menu protein.
  • Kalau susah sangat nak tukar, kita kena buat detoks sekali-sekala. Ambil supplement yang betul dan belajar cara pemakanan suplemen, pemakanan dan gaya hidup sihat yang betul.

2. BANYAKKAN BERSENAM

Jadi, macamana nak mula kurangkan berat badan ni?

Kalau nak turunkan berat badan dengan hanya makan ubat kurus, lupakan aje lah. Sebab toksin utama tidak dibuang. Tapi tersimpan rapi dalam tubuh. Ni yang kita panggil Yo-Yo weigh loss atau Yo-Yo diet. Bila yo-yo ni maksudnya senang turun, senang naik semula. Lama-lama kita jadi fed-up dan terus biarkan berat badan kita meningkat. Waktu tu kita mungkin pasrah “Kalau nak kena jugak diabetis nak buat macamana”

Bersenam menjadi tonggak utama untuk progem penurunan berat badan ni. Buat lah senaman ringkas sekurang-kurangnya 15-30 minit sehari.

Jika kita tak sempat bersenam, cuba ambik peluang masa kita menggunakan tangga, daripada naik lift. Menggunakan laluan yang jauh sebelum kaki sampai ke destinasi.

 

BERMULA DENGAN SENAMAN YANG SIMPEL

  • Bila kita decide kita nak kena mula bersenam, tak perlulah sampai kita nak kena pi cari sneakers hebat, baju senaman yang best-best.
  • Senaman untuk orang yang mempunyai penyakit kronik seperti masalah buah pinggang, diabetis, sakit jantung dan sebagainya memerlukan senaman yang simpel aje. Mulakan dengan berjalan, menaiki tangga. Senaman yang mudah tapi menggunakan otot-otot unjuk bekerja.
  • Kalau nak yang berpeluh sikit, masa dok tengah layan tv, tiba-tiba ada iklan kan. Ha, time tu cuba ambik masa untuk buat jumping jack. Buat ikut kemampuan diri.
  • Bila ada orang telefon pulak kan.. cuba berjalan-jalan sambil bercakap telefon tu. Sambil sebelah tangan dihayunkan ke atas, ke bawah dan tukar pulak sebelah tangan lagi.
  • Kalau pergi makan kat luar pulak, atau bawak family pergi beli baju raya ni, cuba cari parking yang agak jauh sikit (tengok kemampuan diri juga). Bila jauh, kita akan nak kena berjalan jauh sikit la kann.
  • Satu lagi, biasanyakan kalau kita pergi membeli belah kat kedai ke, shopping mall ke, kita beli barang yang banyak. Kita angkut sikit-sikit ke dalam rumah. Ini akan menggalakkan kita lebih banyak berjalan dan proses ulang-alik tu juga tak membebankan otot dan posture kita membawa barang yang banyak sekaligus. Jadi kita akan menjaga posture kita. Baguskan!

 

DETOX

Pernah dengar kan perkataan detoks ni. Banyak cara kita boleh detoks.

Antara yang famous sekarang ni adalah diet atkins. Kalau Mira pulak, suka sangat dengan detoks parasit. Sebab menyingkirkan parasit yang menjadi punca kepada banyak toksin dalam badan, adalah satu cara yang apling berkesan untuk menurunkan berat badan dan dapatkan inchloss.

BORING

Buat benda yang sama setiap hariBoring atau bosan boleh menyebabkan aktiviti otak kurang aktif berbanding apabila kita teruja membuat sesuatu perkara.

Jadi, untuk mengelakkan bosan:

carilah kawan yang boleh menjadi peneman untuk aktiviti bersenam kita tu. Cuba perkara yang baru dalam hidup kita. Contohnya kita tak pandai memasak atau tak suka pun memasak. Cari kawan yang boleh menggalakkan kita dan cubalah masak! Kita juga boleh cuba pelbagai masakan dengan resepi ‘eat-clean’. Atau suka mendaki dan treking, ajaklah pasangan untuk melakukan bersama

Apa pun ‘make-it-fun’. Buat sesuatu untuk secara sukarela dan seronok, bukan terpaksa. Bercampur dengan rakan yang positif dan sekepala. Dan hati-hati dengan kawan yang boleh menggalakkan lagi pemakanan dan gaya hidup tidak sihat.

 

3. AMBIL SUPPLEMENT YANG BAGUS DAN SELAMAT UNTUK TUBUH DALAM JANGKA MASA YANG PANJANG

Perubatan dan Supplement adalah berbeza. Jika ubat, ianya menyembuhkan penyakit dengan mekanisme berbeza. Ini adalah ubat, dan bukan supplement.

Kita kena fahami, supplement adalah bukan ubat. Tapi supplement adalah satu bentuk makanan. Sebab tu kita sebut supplement ni adalah ‘makanan-tambahan’.

Kalau makanan tambahan bermaksud ianya adalah satu bentuk makanan yang kita tambah ke dalam diet harian kita, untuk melengkapkan zat makanan yang tubuh kita perlukan.

Apabila ianya adalah ‘makanan’, kita kena lah pastikan ‘makanan’ itu akan memberikan nutrisi ke dalam tubuh, memudahkan sel-sel bekerja. Selain itu, ‘makanan’ dan zat membantu tahap kesihatan sel dari satu tahap ke satu tahap yang lebih baik.

 

IKUT NASIHAT DOKTOR DAN MAKAN UBAT

Sebab apa doktor anti-supplement?

Bukan apa.. sebabnya bila kita sihat, kita rasa kita tak perlu ubat..kan? Betul tu. Tapi waktu kita sihat pun kita rasa kita tak perlu supplement. Hmm.. part ni salah. Kenapa?

Sekali lagi sebab supplement bukan ubat. Supplement adalah makanan.

Ubat adalah untuk merawat. jadi bila kita sakit, kita kena jumpa doktor, dan makan ubat yang dah diberikan.

Sementara waktu itu juga, dapatkan nasihat doktor untuk makanan berkhasiat dan supplement yang diperlukan untuk bantu tahap kesihatan tubuh.

Supplement yang baik dan bagus untuk jangka masa panjang adalah makanan tambahan yang baik dan semulajadi. Seperti makanan, kita makan untuk dapatkan zat. Dan bila kita makan tak semestinya sakit kita terus baik. Contoh: mak-mak nenek kita dari dulu makan ulam-ulaman dan banyak minum air masak tanpa ais. Kesannya adalah sewaktu mereka menginjak usia dan mereka masih sihat dan kurang dapat penyakit.

Jadi begitu lah konsep supplement, kerana supplement adalah makanan tambahan, yang berfungsi menambah zat nutrisi yang lompong dalam badan kita.

 

3 PERKARA PENTING DAN IANYA SANGAT MUDAH!

Lepas apa yang kita bincangkan, kita sebenarnya boleh menurunkan berat badan secara sihat dengan mengamalkan 3 perkara mudah:

  1. Jaga pemakanan kita. Tukar kepada pemakanan sihat.
  2. Bersenam
  3. Ambil supplement yang berkesan, selamat dan mesra alam.

In shaa Allah..lifestlye kita akan berubah ke arah yang lebih positif.

 

Untuk mengetahui banyak perkara tentang supplement yang semulajadi dan selamat untuk diambil dalam jangka masa yang panjang, bolehlah hubungi Mira:

Whatsapp/ call: 019-2821775

FB: Mira Hamzah

IG: mira_nhm