8 Tips Supaya Anak Suka Bisness

๐Ÿ’™Selalu kaitkan anak dengan aktiviti bisnes. Contoh, pergi berjumpa dengan client dan restok barang. Biar dia tengok cara kita berbisnes, cara kita berukhuwah dengan client.

 

๐Ÿ’™Perkenalkan anak kita kepada bisnes client atau bisnes partner sebagai rakan bisnes. Anak yang mula faham kata2 kita akan mula bertanya, memahami dan rasa berbangga kerana kita letakkan diri dia dengan bisnes. Contoh perbualan jumpa customer: “Hai anie.. apa khabar? Kenalkan ni anak saya, bisnes partner saya..”

 

๐Ÿ’™Ajar anak matematik mudah. Contoh selepas customer beli barang (yang anak nampak barangnya apa, contoh produk shaklee. Tunjukkan harga barangan dan jumlah wang yang dapat daripada customer. Jadi lama2 dia akan faham.. sistem jual beli)

 

๐Ÿ’™Suka bersedekah. Dalam bisnes bukan sahaja elemen pendapatan tapi juga elemen pemberian perlu diajar, dididik dan ditunjukkan kepada anak.

 

๐Ÿ’™Simpanan dan pembahagian modal pusingan. Tunjukkan kepada anak, duit yang dapat dari pelanggan, perlu diasingkan mengikut keperluan. Waktu ini terapkan method ‘7 jars system’ kepada anak. Jadi lama2 dia akan faham.. duit hasil perniagaan yang mulanya nampak banyak akan menjadi terbahagi mengikut keperluan. Ini akan didik nilai tanggungjawab dan pelan awal.

 

๐Ÿ’™ Walau apa jua bisness yang diceburi, Sentiasa dulukan Allah dalam apa jua keadaan, contohnya mendahulukan solat semasa masuk waktu solat, biarpun waktu itu tgh dalam perbincangan dengan klien.

 

๐Ÿ’™Jangan menipu dalam bisnes… Walaupun kata-kata “tak ape.. itu tipu sunat”.. Sebab ini akan pengaruhi sikap anak dalam bisnes.. kerana dia akan rasa itu adalah salah satu elemen penting dalam bisnes

 

๐Ÿ’™Sentiasa ajar anak untuk bertawakal kepada Allah setelah usaha bersungguh2 dalam bisnes dan jugak apa jua urusan. In shaa Allah anak akan mula memahami akan bisnes kerana mencari redho Allah taala. Bukan sekadar menjual dan mencari keuntungan semata-mata.

 

Tips dan nasihat, ikhlas dari

 

MIRA Shaklee.. ๐Ÿ˜€

019-2821775

 

#tsunamishaklee #amazing10 #Shakleeamazing #pts327jan2017 #fathonahamazing

Sel badan boleh bertukar kepada ‘Sel Zombie’

CERITA TRAIN TO BUSAN ada yang kata menakutkan.. ada yang komen suspen. Tapi bagi Mira menakutkan dan suspen.. ada mesej disebalik cerita suspen ni yang beri impak kepada kehidupan Mira.

Kalau dulu.. mira selalu je sakit. Sejak sebelum mengandung anak ke3 lagi dah start sakit2.

 

Bila mengandung anak yg ke4 buatkan mira sedikit risau sebab waktu tu bekerja dan sering sakit. Selalu mc dan susah berjalan disebabkan prolaps dics, varicose vein, sakit saraf dan banyak lagi yg doctor yang diagnose selepas penelitian dan ujian dibuat. Hanya Allah yang tahu.. ada kerisauan di hati bila ibu mira kata “mira 30 an.. muda lagi asyik sakit2.. esok tua2 macamana entahlah”๐Ÿ˜ซ๐Ÿ˜ซ๐Ÿ˜ซ

 

Sejak kenal shaklee.. mira makan dan rasai sendiri perbezaan kesihatan. Waktu tu hanya makan Vitalea dan Vitamin C.

 

Sedikit demi sedikit sakit yang dialami beransur kurang (tidak hilang, kerana pengambilan supplement yang terhad). Bila mira mula masuk kelas..belajar tentang sel, mengkaji.. lama kelamaan mira tahu, paling penting.. mesti kena ambik basic set iaitu vitalea, ESP, B-complex dan Vitamin C utk kesihatan asas. Iaitu sel yang sihat.

 

Dengan Basic Set, semua bahan yang nak bina sel-sel tubuh cukup, dan berupaya membina sel lengkap yang sihat.

 

Macam nak buat rumah.. semua portion nak buat dinding rumak kena ada. Misalnya ukuran keseimbangan, susunan bata, simen, pasir dan air. tapi sebenarnya komposisi simen tidak cukup.. atau pasir tidak.sesuai atau air Semua ada, tapi rupanya tidak cukup. Portion simen, air dan pasir tidak sesuai atau tidak akan sempurna. Rumah pun dibina tidak berkualiti..sekejap aje dinding dan tiang dah merekah-rekah.

 

Macam tu jugak kita..

 

Kaitan filem TRAIN TO BUSAN.. filem ni tak pernah lagi tonton in full.. tapi tgok review sahabat asdayanti dan terus tengok you tube.. zombie yang infected oleh seseorang dalam train tidak mati.. tapi terus menjangkiti ramai orang lain yg sihat dan tak berdosa.

Kenapa mira kaitkan Basic Set dengan filem ini..?

 

Sebab, mira nak terangkan.. tubuh badan kita juga sama.. bila tak cukup bahan untuk membina sel yang sihat.. sel2 yang dibina akan kurang sihat.

 

Sel yang kurang sihat itu masih boleh menjalankan fungsinya tapi kurang efisyen dan sel cepat mati.

 

Itu kalau sel itu baik.. dia mati. Tapi kalau sel yang rosak itu jadi macam zombie dalam Train To Busan? Kalau sel yang tak sihat itu tak nak mati pulak macamana..? Kalau dia menjangkiti sel sihat supaya rosak pula macamana?

 

Jika antibodi badan lemah, sel darah putih pun tak mampu lagi memakan sel rosak tadi. Sel-sel rosak akan membahagi, membesar. Level yang teruk sel menganggap ‘dirinya’ adalah sebuah organ, lalu membuat salur darah sendiri serta menjangkiti sel lain dengan cepat, melalui saluran darah.

 

Sebab itu lah kita kene menjaga pemakanan yang sihat.

 

Sebaik mana pun kita dapat makanan.. kita harus ambik suplemen. Basic Set Shaklee memang set yang terbaik untuk kesihatan sel2 dari dalam.

 

In shaa ALLAH.. dengan menjaga pemakanan yang baik, supplement yang semulajadi, lifestyle yang bagus dapat menghindarkan banyak penyakit.

 

Basic Set ni.. kalau mira orang kaya.. mira nak sedekah atau hadiahkan kepada diorang.. mesti diorang akan jadi lebih sihat ameen ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

 

Promo bulan ni adalah penjimatan berganda dengan produk terbaik dalam Shaklee.

 

๐Ÿ‘‡๐Ÿผ๐Ÿ‘‡๐Ÿผ๐Ÿ‘‡๐Ÿผ๐Ÿ‘‡๐Ÿผ๐Ÿ‘‡๐Ÿผ๐Ÿ‘‡๐Ÿผ๐Ÿ‘‡๐Ÿผ

Vivix 2 botol 5% diskaun

Vivix 6 botol dapat 1 botol lagi percuma yang bernilai RM 475 sebotol.

 

  1. Banyak penjimatan sehingga 20% jika beli banyak2 ni.๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ‘๐Ÿป

Bahaya Asid Amino dan Protein Yang Tak Cukup Dalam Tubuh

Apakah asid amino?

Dua puluh peratus daripada tubuh manusia terdiri daripada protein. Protein memainkan peranan penting dalam hampir semua proses biologi dan asid amino adalah blok bangunan itu.

 

Sebahagian besar sel-sel kita, otot dan tisu terdiri daripada asid amino, bermakna mereka menjalankan banyak fungsi tubuh yang penting contohnya dalam pengangkutan dan penyimpanan bahan nutrien. Asid amino mempunyai pengaruh ke atas fungsi organ-organ, kelenjar, tendon dan arteri. Penyembuhan luka dan membaiki tisu, terutamanya di dalam otot, tulang, kulit dan rambut dan juga untuk penghapusan semua jenis sisa sel yang dihasilkan berkaitan dengan metabolisme memerlukan fungsi-fungsi asid amino.

 

Kepentingan asid amino kepada tubuh semakin meruncing.

Ramai doktor telah mengedahkan bahawa bekalan asid amino boleh mempunyai kesan positif terhadap keseimbangan fungsi tubuh.

 

Walaubagaimanapun, banyak faktor yang menyebabkan asid amino yang betul dan jujukan yang lengkap tidak dapat terhasil. Contohnya pencemaran yang disebabkan oleh pembakaran fosil-fosil, hormon yang diberikan kepada haiwan untuk meningkatkan pengeluaran perkilangan, penggunaan intensif baja dalam pertanian, tabiat merokok.

 

Bukan itu sahaja, waktu pengilangan produk tu pun zat vitamin dan protein di dalam makanan telah berkurang atau terganggu.

Itu belum lagi cara kita simpan dalam peti sejuk, cara kita masak dan waktu kita makan makanan kita – makanan dengan minuman ringan dan bahan-bahan kimia yang digunakan seharian berinteraksi dengan tubuh badan. Semua ni boleh menggugat jujukan protein yang lengkap dan sihat (Jones & Erdmann).

Kolam asid amino perlu betul

 

Jones percaya bahawa hampir setiap penyakit yang disebabkan oleh tamadun adalah hasil daripada ketidakseimbangan dalam metabolisme kita. Kolam amino-asid bertanggungjawab secara bersama untuk mencapai metabolisme yang seimbang.

Kolam asid amino menerangkan jumlah keseluruhan ada asid amino bebas dalam tubuh manusia. Saiz kolam berjumlah sekitar 120-130 gram dalam lelaki dewasa. Jika kita mengambil protein dalam diet, protein dalam saluran gastro-usus dipecahkan kepada asid amino individu dan kemudian meletakkan kembali bersama-sama sekali lagi sebagai protein baru.

Proses biologi kompleks dipanggil protein biosintesis. Seluruh kolam asid amino diubah, atau ‘ditukar’ tiga hingga empat kali sehari. Ini bermakna bahawa badan perlu dibekalkan dengan lebih asid amino, sebahagiannya oleh biosintesis protein, sebahagiannya oleh diet atau melalui pengambilan makanan tambahan yang sesuai.

 

Objektifnya, kolam asid amino mesti lengkap semua jujukan. Lepas tu mestilah kekal dalam kombinasi yang betul. Kalau tidak pengeluaran protein menjadi lemah dan metabolisme hanya berfungsi dalam cara yang terhad.

 

Jadi… akibatnya sel-sel baru akan terbina dengan lemah untuk menjalankan fungsinya.

 

Kesimpulannya, sel yang terhasil daripada kolam asid amino yang tidak lengkap akan lemah sehingga menyebabkan keseimbangan dan ketahanan badan terhadap penyakit akan lemah.

 

Ini termasuk masalah berat badan, keguguran rambut, masalah kulit, gangguan tidur, perubahan emosi dan / gangguan orerectile tetapi juga arthritis, kencing manis, ketidakseimbangan kardiovaskular (paras kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi) atau aduan menopaus.

 

Protein luaran (Essential Protein)


Protein luaran adalah diambil dari pemakanan atau diet harian.

 

Asid amino adalah produk akhir pencernaan protein. Apabila kita makan makanan berprotein, enzim dalam perut dan usus kecil akan pecahkan hubungan atau rantaian protein tertier kepada sekunder.. sampailah seterusnya rantaian menjadi sangat pendek iaitu primer.

Bukan sampai situ sahaja. Rantai pendek primer ni dipecahkan lagi sampai jadi asid amino iaitu bentuk kimia paling mudah. Otak akan beritahu mereka (asid amino) untuk masuk melalui dinding usus ke dalam aliran darah. Mereka kemudian dibawa oleh vena portal ke hati untuk penguraian. Selepas itu asid amino ini akan disampaikan kepada darah, limfa dan sel-sel.

Sel-sel akan menggunakan asid amino dan membuat sistesis-protein seperti yang dikehendaki sel-sel tersebut. Apabila sel-sel tersebut telah dapat apa yang diperlukan, mudahlah ia menjalankan fungsinya.

 

ESP Shaklee mempunyai kesemua protein yang diperlukan tubuh, lengkap dalam satu hidangan.

 

Protein dalaman (Non-Essential Protein)

 

Protein juga diperolehi dari dalam badan melalui sintesis protein dari dalam badan. Tetapi protein ini berbeza dari segi bentuk kimia dan fungsinya dengan protein luaran. Ini dipanggil protein dalaman.

 

Perkataan Non-Essential Protein atau Non-essential amino acids bukan bermakna ianya kurang diperlukan oleh tubuh. Tapi โ€˜tidak-perluโ€™ itu bermaksud tidak perlu ada dalam makanan atau diet harian yang kita makan.

 

Semasa tubuh badan menggunakan protein luaran untuk sistesis kepada asid amino, ia menghasilkan buangan protien. Buangan protein inilah yang disintesis dan menjadikan ianya asid amino luaran.

Seperti sel-sel badan menjalani proses katabolik semula jadi mereka, mereka menghasilkan sisa protin daripada metabolisme mereka sendiri.

 

Kekurangan protein bahaya kepada tubuh?

 

Ya!

 

Kalau protein yang diperlukan oleh sel tidak dapat dibekalkan oleh diet harian, macamana sistesis protein nak effisyen?

Bila tak effisyen, macamana pulak pembuatan โ€˜bi-productโ€™ protein iaitu asid amino dalaman. Semua ni sukar terhasil dengan betul.

Kalau semua aaa-perlu dan aa-tak perlu tak cukup lengkap, macamana nak bina aa-primer, aa-sekunder, aa-tertier dan seterusnya. Sel akan terbina tapi dengan fungsi yang terhad dan sel lemah.

 

Yang bagusnya tubuh kita ini mempunyai sistem perkumuhan dan pertahanan badan. Apabila sel yang lemah tadi tidak boleh lagi menjalankan fungsinya dan mati, ianya akan dikeluarkan dari tubuh.

 

SEL KANSER

Sebaliknya apabila sel lemah tadi bertukar kepada sel tidak sihat dan menjangkiti sel-sel lain, sel pertahanan tubuh akan bertindak memakan sel tadi yang telah dikenali sebagai โ€˜benda asingโ€™.

 

Ini apabila sel pertahanan badan masih sihat kerana ada lagi nutrient yang cukup membekalkan semua gizi yang diperlukan tubuh.

Bagaimana pula jika gizi tidak cukup sehinggakan sistem pertahanan badan juga lemah? Ini belum lagi faktor kerosakan dan mutasi sel akibat pelbagai pencemaran dan radikal bebas. Bagaimana sel tadi yang telah dijangkiti dan kemudiannya menjangkiti sel lain? Ini yang kita khuatiri sel-sel tidak sihat merebak menjadi KANSER!

Banyak sangat protein pun membahayakan tubuh?

 

Protein dalaman merupakan sumber penting asid amino yang sering diabaikan oleh penulis pemakanan konvensional. Banyak kali, sehingga dua pertiga daripada jumlah keperluan protein badan dibekalkan melalui protein dalaman dan bukan dari sumber pemakanan luaran.

 

Sekiranya banyak protein sintetik yang sebenarnya protein asalnya boleh terbina di dalam tubuh sendiri, menyebabkan penyingkiran protein non-essential ini semakin meningkat. Secara kompleks, sel-sel akan memerlukan lebih banyak asid amino untuk fungsi penyingkiran pula sedangkan itu adalah satu pembaziran sumber oleh badan.

 

Kesimpulan

 

Pemakanan yang seimbang yang mengizikan semua zat makanan yang diperlukan oleh tubuh badan sangatlah penting. Makan secara sederhana dan cara pemakanan juga memberi impak yang signifikan kepada sel tubuh untuk mengsistesis protein kepada asid amino sehingga tercapai jujukan protein primer, sekunder, tertier yang diperlukan oleh setiap segenap sel dalam badan. Semua ini adalah satu sistem yang kompleks yang membantu tubuh badan kita berfungsi dengan baik.

 

Collagen Powder Shaklee & ESP Shaklee

 

Kedua-dua produk ini mempunyai fungsinya yang tersendiri dan bertindak dalam tubuh dengan cara yang berbeza.

Kedua-dua produk hebat Shaklee ini mengandungi protein dari sumber yang berbeza. ESP dari sumber soya NON-GMO dan Collagen Powder pula dari sumber sisik ikan merah yang berdalton 1000.

 

ESP adalah minuman yang membekalkan kesemua asid amino luaran yang diperlukan oleh tubuh melalui diet harian yang kita makan. Seperti penerangan di atas, kesemua asid amino luaran yang telah melalui sistesis protein akan bergabung dalam satu kolam membentuk jujukan-jujukan protein yang kemudiannya menghasilkan molekul protein yang diperlukan sel atau untuk pembinaan sel atau untuk fungsi sistem-sistem tubuh yang ada.

Manakala, Collagen Powder Shaklee pula menjurus dengan lebih spesifik kepada menggunakan kesemua molekul protein yang telah dibuat-khas (custom made) untuk pembinaan kolagen dalam tubuh. Kolagen sangat penting dalam penghasilan tulang, rawan, dan juga banyak fungsi tubuh yang lain.

 

Kedua-duanya penting. Contohnya macam kita nak bina rumah.. perlukan bata dan element yang melekatkan bata.. iaitu campuran simen. Dalam contoh ini… ESP adalah seperti bata, manakala Collagen Powder pulak adalah seperti campuran simen.

Untuk mendapatkan ESP dan Collagen Powder Shaklee boleh berhubung dengan:

 

Mira Hamzah

Whatsapp

012-2821775

atau pm dalam FB (Mira Hamzah)

 

Promosi VIVIX sepanjang bulan Januari 2017.

Dapatkan 6 botol Vivix percuma 1 botol dengan keahlian percuma dan pelbagai keistimewaan lain.

Dapatkan 2 botol Vivix dengan 5% diskaun dan keahlian percuma

Dapatkan pembelian Vivix dan / atau barangan lain sehingga 200 uv (unit value) dan keahlian percuma.